Българите продължават да са най-нещастните в ЕС

Българите продължават да са най-нещастните в ЕС


Българите продължават да са най-нещастните и най-недоволните от живота си европейци. В оценката на отговорите им на подробно социологическо допитване сред 27 държави от ЕС те получават по 10-степенната скала 5.5 пункта за удовлетвореност и 6.3 за щастие.


За сравнение - средното за ЕС е, съответно, 7.1 и 7.6, а дори гърците, за които медиите на Запад непрекъснато пишат колко са отчаяни от кризата, са дали по-висока оценка (6.2 и 6.5).


Това сочи разпространеното в четвъртък Европейско проучване на качеството на живот (EQLS). То разглежда въпроси като заетост, доходи, образование, жилища, семейство, здраве, баланс между професионалния и личния живот, удовлетворение от живота и субективна преценка за качеството на обществото и се провежда на всеки 4 години. 
Подробните анкети за тазгодишното са направени в края на 2011г. и началото на 2012г. сред 35 хиляди души от GfK Significant и са продължавали средно по 38 минути. В България анкетиращите от GfK Bulgaria са разговаряли с 1000 души. Данните са обработени за Европейската фондация за подобряване качеството на живот и условията за работа (Eurofound), която е част от структурите на Европейския съюз.


Резултатите за удовлетвореност от живота общо взето повтарят тези от предишното проучване през 2007г. Разликата според авторите е, че драстично е намалял оптимизмът за бъдещето и доверието към институциите, особено в държавите, най-засегнати от кризата.


Не е изненада, че в Дания, Швеция и Финландия продължават да живеят най-доволните европейци. Любопитно е обаче, че българи и унгарци са не само най-нещастни, но и показват най-голяма разлика между оценката за удовлетвореност от живота и щастие (всички анкетирани са показали, че ясно разграничават двете категории).


Авторите отбелязват още, че няма пряка връзка между доходите и удовлетвореността на хората - румънци и италианци, например, са еднакво доволни от живота си, макар че румънския стандарт на живот е в пъти по-нисък от този в Италия. В този контекст българите се открояват едновременно и като бедни, и като неудовлетворени.


Демографският профил на удовлетвореността показва, че тя започва да намалява някъде около 25-годишна възраст, след това стагнира на ниско равнище в зоната 45-60 години. Следва плавно изкачване на кривата до втория пик някъде около 70-та година. България, Португалия и Словакия са изключение от това правило.


Ниво на удовлетвореност от живота сред хората над 65 години (в тъмно червено са недоволните)

Ниво на удовлетвореност от живота сред хората над 65 години (в тъмно червено са недоволните)


Кривата на щастието е малко по-различна, двете се пресичат някъде около 60-та година, след което щастието вече не се увеличава и остава на равнището от времето, когато човек е навършил 50 години. Семейните и особено тези с деца, както и по-образованите по правило показват по-високи показатели за щастие и удовлетворение от живота.


Приложената методика предлага измерване в конкретни единици на ефекта върху щастието или удовлетвореността от това дали хората могат да свържат двата края. Авторите дори предлагат обяснение колко точно единици спад предизвиква неспособността заради ниски доходи да отопляваш нормално жилището си, да си купиш месо през ден, да носиш нови (а не втора ръка) дрехи, да подмениш износените мебели, да поканиш приятели или да отидеш на почивка.


77% от българите трудно свързват двата края


И тук България е най-зле - едва 21% са отговорили, че могат да си позволят и шестте показателя, следвана от Естония, Гърция и Литва (22%).


Конкретно по всеки от показателите всеки четвърти (23%) българин не може да отоплява дома си адекватно, 65% не могат да си позволят да пътуват някъде за годишната отпуска, три четвърти (76%) не виждат как да сменят старите мебели, 36% не могат да си купуват през ден някакъв вид месо. Освен това половината (51%) анкетирани българи казват, че не могат спокойно да си купуват нови дрехи, а 34% няма как да поканят веднъж месечно на вечеря или пийване приятели или семейство.


На този фон е любопитно, че спрямо 2007г. от всички 27 държави единствено България и Австрия показват намаляване на броя на хората, казващи, че трудно свързват двата края. Въпреки това делът на българите в затруднение е много голям - 77%, и само в Гърция този показател е по-висок (86%).Големи домакинства, лоша жизнена среда


Вероятно заради ниското заплащане българите са отговорили и, че искат най-много да работят - запитани колко дълга работна седмица предпочитат, холандци или британци, например, са посочили 27 часа, докато българите са отговорили с 38 часа.


Българите са в групата на зависимите от близки и роднини и над 40% живеят в домакинства с трима или повече възрастни (със или без децата). В страни като Дания или Швеция е обратното - повече от 40% от домакинствата са от един човек.


В България има и неудовлетворение от жизнената среда - анкетираните са сред най-оплакващите се в Европа от мръсотията, качеството на сградите и водата, съседите или от достъпа до места за култура като кина, театри, галерии.


Страната е на дъното или сред последните три в оценката за услугите: транспорт, здравеопазване, образование, грижи за децата и възрастните, социални домове, пенсионна система.

Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ние българите все сме недоволни... Единствено, ако станем Премиери или поне депутати - тогава се удоволетворяваме..

 2. 2 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 628 Разстроено

  "Не коментирайте нищо вместо мен. Само
  снимайте, показвайте това как откриваме –
  пътища, театри, библиотеки и спортни
  зали. Няма нужда от думи!" Това посъветва
  премиерът Бойко Борисов

  "Въпреки това делът на българите в
  затруднение е много голям - 77%, и само в
  Гърция този показател е по-висок (86%)."

 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Да, ама според ето това изследване 2/3 от нас са много доволни от работата си. Толкова доволни, че сме на първо място в ЕС. Странна работа, хем сме недоволни от всичко особено от заплатите хем сме направено влюбени в работодателите си които ни дават тези заплати. Е, ако не ние поне социолозите на които те са им платили за да ни питат колко ги обичаме.

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/11/29/1958263_aon_hewitt_dve_treti_ot_bulgarite_se_chuvstvat/

  Aon Hewitt: Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 426 Неутрално

  напълно безсмислени изследвания имайки предвид сложните културни различия между нациите. Психолозите отдавна са установили, че от едно не особено високо ниво нагоре, усещането за щастие не зависи от парите, а от социалните контакти (приятелства, семейни взаимоотношения, прекарване на свободното време, и т.н). В БГ хората недоволстват, но живеят всъщност по-щастливо от много други, които се пробутват за щастливи. Тези, които са живели в чужбина знаят това много добре.

 5. 5 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Разстроено

  "То разглежда въпроси като заетост, доходи, образование, жилища, семейство, здраве, баланс между професионалния и личния живот, удовлетворение от живота и субективна преценка за качеството на обществото..."
  Абсолютно тенденциозно... магисралите, Околовръстното и зала Армеец защо не са включени

 6. 6 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#4] от "Господин Никой":

  Вярно! Социални контакти на запад няма, но има пари и полови контакти.

 7. 7 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Весело

  Ако човек разгледа по-внимателно документа (има линк в статията) ще види, че българите са най-нещастни и се чувстват най-бедни, но са относително доволни от сегашното правителство.
  Това какво ли значи - вяра в бъдещето?

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  напротив, слушай премиерите какво говорят - те са най-недоволни, при това от всичко. светлите моменти в живота им се мерят единствено с хръцването на ножицата на некое откриване, а между това - пълен мрак.

  по-сериозно, щастието не се мери в пари, освен в консуматорските общества.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#1:"bestbuy"]Единствено, ако станем Премиери или поне депутати - тогава се удоволетворяваме..[/quote]
  Видехме.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Да обаче пък европейските фирми които оперират в България всичките са доволни !
  Придобиват все повече собственост и богатеят като ни продават боклуци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това изследване е пълна глупост.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  В страни като Дания или Швеция е обратното - повече от 40% от домакинствата са от един човек.
  ____________________
  Неолибералните корпорации превземащи Европа удвояват печалбите си ако семействата се делят на 2 или 3.
  Помислете колко по печелившо е да има 3 абоната за един електромер вместо 1 ? Същото е с водата , газа , бензина,наемите ,ипотеките и т.н.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Учителю колко трябва да чакаме, за да дойдат по-добри времена?
  - Ако чакате - доста дълго.

 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1851 Неутрално


  Нима някой се учудва на това?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Зле или добре, българите сме големи мрънкала. Постоянно намираме "мана" за нещо. Ако чашата е 50% пълна, ние ще кажем, че е наполовина празна. Абе трябва да се намира мана! Това ми е неаблюдението върху шоплука - най-големите мрънкала.
  А това, че се опитват да пробутват разни "проучвания", това е друга работа...

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "fact":

  Ако е да се намира маана, не са само шопите

  https://www.youtube.com/watch?v=-YmaSyxTSiU#t=0m08s

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нещастници...

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 18. 18 Профил на Лили Иванова
  Лили Иванова
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не ни трябва официално изследване, за да видим истината, от която страдаме почти всички. Всеки българин знае колко сме зле и без да го чете официално. За съжаление, обаче, все още има заблудени маймуни, които вярват, че се оправяме.

 19. 19 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "jubal harshaw":

  Хе-хе! Окончателно ме разсъни

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 20. 20 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Партията-майка от "онова време" постоянно ни захранваше с патриотичното самочувствие на велика нация "на 3 морета". Славното минало на "великата нация" и още по-светлото и бъдеще ни изиграха лоша шега. И това няма връзка с реалното ни величие като нация. Просто много ни бяха напомпали и сега ни сринаха, без перспектива и "светъл лъч в тунела". Сринаха ни, за да можем по-лесно да приемем да ни ограбват, да не искаме нищо, ама ние - нееееее, нали сме дървени шопи, ще се дървим до последно...

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Ей, толкова спортни зали ви пострОихме, толкова магистрали, луври, шадраванчета, а вие - неблагодарници...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Разбиранията за щастие за много различни в Европа. Шведът стои на тъмно, студено, в самота, прикован от безсмислени правила и норми и е щастлив, само защото така са му казали, а не защото така се чувства. Българинът е заобиколен от щастие, но той не го вижда, защото си е наврял главата в хладилника на съседа и сравнява съдържанието му с неговия собствен. Единственото общо е, че и двамата не са истински щастливи.

 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "simo":
  Щастието не е само в хладилника или хубавата кола.
  Нека да си припомним отношението на държавните и общински чиновници и служители към гражданите, опашките, таксите и глобите които ни измислят. Нека да си припомним и надписите по разни служби: Информация не даваме, вземете си адвокат. Да не говорим за отношението на "куките".

 24. 24 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#6] от "zeer_streng":

  Да, колкото по-на изток отидеш, толкова "по-социално" става. Питай в Пакистан каква е веселба. Е, може да няма дори магазин в селото, ама социален живот!

  Само не знам Британия защо е толкова щастлива. Климат ли, икономика ли, империя ли?

 25. 25 Профил на Koлев
  Koлев
  Рейтинг: 8 Весело

  А има ли щастливи българи ?

 26. 26 Профил на Koлев
  Koлев
  Рейтинг: 8 Весело

  Пцуем те, животе!

  Я те пцуем, ти ме моташ...

 27. 27 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да вземем само нивото на здравеопазването в татковината и веднага става ясно защо сме най-нещастни. От друга страна бива ли да сме най-нещастни с такива невиждани по света благини като метро и магистрали? Тъкмо ще стигаме по-бързо до гробищата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поредното пробутвало на неолиберастки "ценности"! Аз само ще ги попитам тези, дето се докачат от това че сме били най неудовлетворени и най нещастни, как биха се чувствали на мястото на хората ровещи в кофите за боклук?! А колцина могат да си позволят театър? А колцина са щастливи от това, че децата им са в "тая пуста чужбина"? Отговорите ги оставям за доволните.

 29. 29 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Неутрално
 30. 30 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  [quote#3:"Fred"] Да, ама според ето това изследване 2/3 от нас са много доволни от работата си. Толкова доволни, че сме на първо място в ЕС.[/quote] Тия 2/3 са доволни, че въобще имат работа. Защото виждат как държавата се грижи за останала 1/3 без работа.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 31. 31 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кофти новина е тази!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 32. 32 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 799 Весело

  Няма как да е друго в държавата на мрънкачите.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 33. 33 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2217 Любопитно

  "са разговаряли с 1000 души" - добре, че са го направили, иначе от статистическите сводки струи само удовлетворение, от правилната посока, от правилните ни ОПравници.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 34. 34 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Весело

  Нещастници,когато избират и нещастни след избори ...

  Liberate Your Mind!
 35. 35 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Един форумист пише:
  "Няма как да е друго в държавата на мрънкачите"
  Явно е сложил розовите очила или се е вторачил в портрета на Вожда.
  Аз бих казал:
  НЯМА КАК ДА Е ДРУГО В СТРАНАТА НА ОЛИ-ГО-ФРЕНИТЕ.
  Които позволяват 23 години червените кукловоди да ги водят за носа като пеленачета.
  И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ЛЪЖАТ И КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО.

 36. 36 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "77% от българите трудно свързват двата края"

  - Нали вече има всичко по -магазините , няма опашки за колбаси , за банани , за авто , за телевизори ....... всичко има , дори си и свободен да пътуваш закъдето си поискаш в Европата .... !

  Мечтатите за "Далас" не се сбъднаха при идването на капитализма у нас .
  Този див див капитализъм не е за нашите географски ширини , а пък може и да ................!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#20] от "fact":

  Комунистите надуха балона и когато той се пукна се изнизаха като пр*дня из гащи.

  Че положението у нас е ясно. Като хипотермията е - крайниците (провинциите), умират безвъзратно, обаче главата (столицата), е щастлива за малко повече време. И след това се гътва и тя.
  С две думи отиваме на фалит - ни резерв, ни постъпления от инвестиции. Вдигат се данъците, а професиите се ограничават до бял аргатин на чужд башия. Все едно сме под Османско робство - а и има едни "османци" с по 800 лева месечно дарение, за да приемат исляма - предполагам те са от малкия процент на щастливите "българи".

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Ами,дайте на един ГЕРМАНЕЦ,ФРАНЦУЗИН,че дори и ГРЪК БЪЛГАРСКИ ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ и го питайте ДАЛИ Е ЩАСТЛИВ ????
  Пуснете го да си дири правата в БЪЛГАРСКО СЪДИЛИЩЕ и да дири справедливост от БЪЛГАРСКИ ПРОКУРОРИ И МИЛИЦИОНЕРИ и го питайте ДАЛИ Е ЩАСТЛИВ.
  Дайте му да развива дребен или среден частен бизнес и го пуснете по канцелариите за РАЗРЕШИТЕЛНИ и ДРУГИ ЧИНОВНИЧЕСКИ БЛАГОСЛОВИИ и го питайте ДАЛИ Е ЩАСТЛИВ.

  ЗАЩО никой НЕ СВЪРЖЕ ЛИПСАТА НА ЩАСТИЕ с ВИДА ДЪРЖАВА В КОЯТО ЖИВЕЕМ.
  И да каже на висок глас,че това,което е тук е КАРИКАТУРНО КОПИЕ НА ТОВА КОЕТО Е В РУСИЯ,например.
  С елементи на това,което е в БЕЛАРУС,КУБА и СЕВЕРНА КОРЕЯ.

 39. 39 Профил на todor.musev
  todor.musev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За нация от нихилисти е нормално да сме последни - кога се е чуло и видяло да не се оплакваме и да не завиждаме на другите, без да имаме обективна преценка за ставащото?

 40. 40 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Що бе Бойко ??? Матрял А !!! Кво иска ??? пътища ли не му напрай ??? спортни зали ли ??? Какво му липсва ?!?! Въпрос за втори мандат, ... ама нямаш отговор.

 41. 41 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хм, доста са относителни тия неща. Ако му се случи на човек да полежи в болница и да се запознае с хора със заболявания, далеч по-тежки и с по-лоши прогнози от неговото, за което е там, после става доста щастлив и за дълго.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 42. 42 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Весело

  "Българите продължават да са най-нещастните в ЕС"

  Че кога е бивало българите да са щастливи и доволни? До 1878-ма ли, до 1944-та ли, до 1989 ли или подир това? Те са прекалено заети да завиждат на по-богатите и да се перчат пред по-бедните от тях, за да им остане време и за щастие. Инак, ни са умрели от глад, ни от студ, нито пък могат да се оплачат, че са кой-знае колко по-зле от останалите европейци. Вярно, не могат да си купят нов автомобил с десет заплати, но пък от над 20 години не им се налага да чакат по 15 за една лада, примерно. Абе нека да ги оставим да си нещастничат, те си го обичат това. Може да се каже, че са като оня смърф, дето казваше "обичам да мразя". Та и те обичат да са нещастни, инак току виж някой им завидял и им отмъкнал бидона с кисело зеле от терасата, докато пазаруват в МОЛ-а.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 43. 43 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#13:"afxx"]Учителю колко трябва да чакаме, за да дойдат по-добри времена?
  - Ако чакате - доста дълго[/quote]


  Смислено,проверено и..........неприложимо в БГ

  всъщност , неприложимо защото е нужно обратното

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 44. 44 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#35:"ppopov_67"]
  НЯМА КАК ДА Е ДРУГО В СТРАНАТА НА ОЛИ-ГО-ФРЕНИТЕ.


  Които позволяват 23 години червените кукловоди да ги водят за носа като пеленачета.


  И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ЛЪЖАТ И КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. [/quote]

  оптимисти си ти , колега , голям оптимист

  за 23 год се досещаш , но за останалите 720 си забравил....

  толкова е робството 740 год .....

  в Библията пише , че 40 год след последния,който помни робството се оправят нещата.......
  .но ние още сме роби.........
  така че .......
  кофти перспектива

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 45. 45 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ей, какви хора! Лейди Гага им пя, Гънс ен роузис - и те, а пък нещастни! Бива ли тъй, бе диванета?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И такива ще си останем с такива управници !!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#44] от "Оптимист":

  Робството ни е от 865-та до 1878-ма и от 1945-та до днес.
  В по-голяма или по малка форма сме били васали (демек роби), на Византия до поробването ни от Османската империя.

 49. 49 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Весело

  Като са много щастливи в Дания, Швеция и Финландия , защо пък са в челните редици на статистиката , която отчита самоубийствата ?

  Все по-хубаво става :)
 50. 50 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Я, питайте депутатите охолни
  дали са недоволни?!!

  www.berbenkov.hit.bg
 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  " 77% от българите трудно свързват двата края"
  Това обяснява защо са толкова неудовлетворени българите! А, неудовлетвореният човек няма как да е щастлив! Ако бяха само бедни, но виждаха път пред себе си и смисъл да вървят по-него, сигурно щяха да са малко по-щастливи, но... Те виждат как средата им ден след ден става по-лоша и ги изтощава финансово, физически и емоционално, виждат как всеки ден отношението към тях става все по- пренебрежително, грубо и арогантно, виждат как на всяка крачка се издига стена, в която се блъскат! Доволните и удовлетворени вчера, днес стават по-малко, утре - още по-малко и така - тенденция в тази посока! Ако се върнем на тези 77%, можете да си представите колко може да продължи тази тенденция, без да се случи нещо! То може да е положително / съмнявам се/, или отрицателно/ вероятно/, а може и да е катастрофично! В крайна сметка - да! Това!

  goblenka
 52. 52 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#48:"deaddark"]Робството ни е от 865-та до 1878-ма и от 1945-та до днес.
  В по-голяма или по малка форма сме били васали (демек роби), на Византия до поробването ни от Османската империя[/quote]

  няма да споря за нюансите с теб .......
  по-скоро съм съгласен

  което е още по-лошо !

  злите езици говорят , че един американски посланик в БГ от 90-те год казал:

  много сте прости българите-
  няма място за 8.5 българи -
  5 млн са достатъчни

  -----------
  и с този посланик съм склонен да се съглася , като гледам на какво сме способни

  българите си приличали с евреите ?!?!..........
  да , "истина" е
  -----
  евреите направили от пустинята рай
  българите направили от рая пустиня

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 53. 53 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Ами нещастни са хората ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 54. 54 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"Fred"]Aon Hewitt: Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си[/quote]

  Има голяма разлика да изпитваш удовлетвореност от работата си и удовлетворение от късмета... да имаш каквато и да е работа ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 55. 55 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#47:"saseff"]И такива ще си останем с такива управници[/quote]
  Да бе, те управниците са ви виновни. Те не учат вместо вас, те не работят вместо вас, те не ви дават пари за нищоправене и празнословене... Че колко управници се смениха бе, джанъм, ич да не е, барем един нямаше ли тъй, да ви ощастливи малко? И ако не е имало такъв - що дирите вината в управниците, а не във себе си?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 56. 56 Профил на peshovuchev
  peshovuchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  доста лишени от смисъл са такива "проучвания"… а и като гледам че господата британци са ги сложили сред най-щастливите, си е направо абсурдно! Ако има народ които хленчи повече от нас, това са те..

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  [quote#21:"dodge_ram"]Ей, толкова спортни зали ви пострОихме, толкова магистрали, луври, шадраванчета, а вие - неблагодарници... [/quote]
  Толкова често се повтарят такива послания ,че децата си мислят ,че Бат'Бойко строи с пари от джоба си или такави дето са баща му !?
  И няма нито една община която дължи пари на частни кредитори всичко ни е даром от Бат'Бойко!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Това мъркането си ни е национална черта, не вярвайте много много на българите когато мъркат.... страната ни е хубава, климатът отличен, земя много, на готино място, всичко е на една ръка разстояние...... аде по малко мъркане.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 895 Весело

  Хем сме нещастни, хем сме най-доволни и влюбени в работодателите си... Странни социологически проучвания. Поне едно от тези двете не е вярно. Веднага мога да позная кое

 60. 60 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1469 Разстроено

  [quote#2:"fanagoreca"]"Няма нужда от думи!" Това посъветва
  премиерът Бойко Борисов [/quote]
  Няме нужда от думи за да се види че "аргументите" на Помпиера лека полека се изпаряват и магията спира да функционира. Само със зрелища (сеир в долнопробен вариант) не става при положение че хляб няма много на масата, месо, нови дрехи, ваканция и други "ексти" стават рядкост под "вещото ръководство на Партията Му". А идват избори, та току виж се оказало че хАсфалт не се яде и магистрално щастие не е достатъчно. За това Пожарната команда в момента се опитва така неистово да овладее всички власти, окопава се за неясното бъдеще на завет. МатрЯлът да му мисли!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 61. 61 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "rkirov":

  Риков, провери статистиката и не говори на изуст.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  Имат хората пушки, гърмят се. Ако и ние имахме толкова, щеше да е страшно.

 62. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1845 Любопитно

  Много пъти съм си задавал въпроса: Възможно ли е съществуването на такъв феномен като "доволен българин"? Ако на него самия всичко му е наред, ще бъде недоволен, че и при комшията нещата не стоят по-зле. След края на миналата учебна година детето на едни мои познати имаше отлични оценки по почти всички предмети. Родителите му го питат: "Доволен ли си от себе си?". Той казва :"Не, защото Росен (негов най-близък приятел ?!?) има същите оценки".

 63. 63 Профил на Юлиан Христов
  Юлиан Христов
  Рейтинг: 374 Неутрално
 64. 64 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Под статията за пожара в мол "София" са писали доста хора, които са доволни, че молът се е запалил. Така че има и щастливи българи.

 65. 65 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  [quote#28:"Гражданин"]А колцина могат да си позволят театър?[/quote]

  А колцина искат да ходят на театър?
  Това е по-големият проблем, май, билета за театър е колкото кутия-две цигари.
  Желание липсва, желание.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 66. 66 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какво мрънкане бре хора, слепи ли сте, та не виждате, че комуноидите ЛИКВИДИРАТ ТАЗИ СТРАНА И ТОЗИ НАРОД! "Мрънкането" дори може да се тълкува като начало на съпротива, което е положително все пак...

 67. 67 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#60:"B52"]А идват избори, та току виж се оказало че хАсфалт не се яде [/quote]

  Като вземем властта, ще покриваме магистралите и пътищата с бахур, тогава ще настъпи пълното щастие.

 68. 68 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 759 Весело

  "Българите продължават да са най-нещастните и най-недоволните от живота си европейци. В оценката на отговорите им на подробно социологическо допитване сред 27 държави от ЕС те получават по 10-степенната скала 5.5 пункта за удовлетвореност и 6.3 за щастие."

  -Тези резултати веднага да се опровергаят от засегнатите от тези социологически данни БГ-партии за доброто на удовлетворените българи,техни избиратели!
  Зер предложението на РЗС :"Партиите да имат право на отговор, ако не са доволни от публикувани в медии социологически данни", вече е прието "от правната комисия днес с гласовете на ГЕРБ". И тези данни обхващат "правото на отговор" срещу данните на социологическите агенции.
  /Вж.инфото в Дневник, 29 ное 2012/:"Засегнати от социологически данни партии ще имат право на отговор в медиите".

 69. 69 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#35] от "ppopov_67":

  Е какво пречи да олигофрените да са мрънкачи и обратно?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 70. 70 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 709 Весело

  Ако има статистика за най-завистливите хора в Европа, ще се окажем абсолютни първенци!

 71. 71 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 759 Весело

  [quote#64:"aralambi"] за пожара в мол "София" са писали доста хора, които са доволни, че молът се е запалил. Така че има и щастливи българи.
  [/quote]

  -Както сочеше и името на един филм:"Срещал съм и щастливи цигани" -сега и българи,де".

 72. 72 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Весело

  "Вероятно заради ниското заплащане българите са отговорили и, че искат най-много да работят - запитани колко дълга работна седмица предпочитат, холандци или британци, например, са посочили 27 часа, докато българите са отговорили с 38 часа."

  Това трябва да се чете много пъти от всички радетели за това да няма празници, щот в Европа се работело много и всички едва ли не почиват само 3 минути навръх Коледа

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#3:"Fred"]Странна работа, хем сме недоволни от всичко особено от заплатите хем сме направено влюбени в работодателите си[/quote]

  Това е българският феномен

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 75. 75 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#61] от "f.s.m.":
  Нали знаеш , че в Уикипедия може да пише всеки , дори и ти
  А сега погледни официални данни от Еуростат http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/9/92/Deaths_from_suicide_-_standardised_death_rate%2C_2009_%281%29_%28per_100_000_inhabitants%29.png
  Пак кажи кой говори на изуст

  Все по-хубаво става :)
 76. 76 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Обърнете внимание на стр. 29 - оптимизъм за бъдещето. Над 50% са оптимисти, под 30% са песимисти. С уговорката, че това са данни от миналата година, изводът е "продължаваме." Т.е., добри шансове за сегашното правителство.

  Никола Йорданов
 77. 77 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#72:"Master of puppets"]всички радетели за това да няма празници, щот в Европа се работело много[/quote]
  Ами работи се, колкото и да не ви се вярва. Тук няма сливания на празнични дни и "отработване", което си е живо отбиване на номера. Какво ще ми отработваш в събота, като никъде по света банките и бизнеса не работят? Пият кафета по цял ден и се почесват из офиси и канцеларийки. Хайде моля ви се.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 78. 78 Профил на gangnam_style
  gangnam_style
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Българите са свръхматериални и завистливи, а винаги ще някой с повече и те ще се сдухват като го гледат. Има и други причини за нещастието, но материализмът е водещ.

 79. 79 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  И България е една от малкото страни, в които има увеличение и на удовлетвореността, и на щастието. Пак сме в дъното, но имаме усещане за подобряване.

  Никола Йорданов
 80. 80 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  И не забравяйте, Ран-Ът-а прай борбъта.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 81. 81 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#74] от "Master of puppets":
  Няма профсъюзи тук. Това е причината за нещастието на българите. В Гърция няма случай призив от страна на профсъюзите да е останал без отклик от работещите. Затова и гърците винаги ще живеят по-добре от нас. Няколко пъти. Даже десетки. Позволяваме да ни се краде от труда. От мафията. Тя пък дошла на власт с гербаджиите, голям "късмет"..

 82. 82 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Тоа, малкия кастрат се придържа стриктно именно към този план, ама и на него му изтича времето, споко..скоро всеки ще си плати масрафа. Гаранция.

 83. 83 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#76:"Никола Йорданов"]Обърнете внимание на стр. 29 - оптимизъм за бъдещето. [/quote]
  Естественое, че всеки се надява ГЕРБ да изчезнат, за да се отвори истинският път към щастието за българите. Нормално си е, викам аз.

 84. 84 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#73:"ironhorse"]Отиде и редакционната политика да се плюе на всяка цена срещу Борисов[/quote]
  Не, ве, Дневник просто се придържа към фактите! Това, че си гербер и не ти харесва, си е напълно твой герберски проблем, който не интересува българите.

 85. 85 Профил на chitatel14
  chitatel14
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Вероятно заради ниското заплащане българите са отговорили и, че искат най-много да работят - запитани колко дълга работна седмица предпочитат, холандци или британци, например, са посочили 27 часа, докато българите са отговорили с 38 часа.
  "
  Има много сериозна разлика между това да искаш да работиш и да искаш да не правиш нищо, но на работното си място, както правят повечето българи. Така че е по-удачно да се каже, че българите предпочитат да кибичат на работа срещу заплащане, отколкото вкъщи без пари. Така ще е най-точно.

 86. 86 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Стр. 47 - намалява неравенството, намалява % на хора, които не могат да си позволят неща и имаме растеж на БВП.

  Никола Йорданов
 87. 87 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#77:"avatar"]Ами работи се, колкото и да не ви се вярва. [/quote]

  Ами не ми се вярва, защото знам как е, за разлика от Вас, явно. А явно нямате и търговски отношения с Европа, защото щяхте да сте виждали аут-ъф-офис съобщенията и да знаете колко трудно е да говорите с някой след края на работното му време. За разлика от Източна Европа.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 88. 88 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#81:"leon12"]Няма профсъюзи тук. Това е причината за нещастието на българите. [/quote]

  Причината за нещастието на българите е в робската им психика.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 89. 89 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#24] от "puss_in_boots":

  британците обикновено не казват това което мислят и не мислят това което казват и имат склонност да казват това което питащия очаква да чуе. негативно настроени си почти колкото нас, но в официално проучване (правено от хора които не познават) никога няма да кажат това което мислят и чувстват. забелязал съм, че резултатите от проучвания там винаги имат странни резултати.

  Истината ни прави свободни.
 90. 90 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#81:"leon12"]Тя пък дошла на власт с гербаджиите[/quote]
  Я пак?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 91. 91 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#87:"Master of puppets"]Ами не ми се вярва, защото знам как е, за разлика от Вас, явно. [/quote]
  Ами не знам колко ви е явно, но аз от 8 години работя в западна Европа и в момента ви пиша от офиса, където работя. Така че позволете ми да знам по-добре колко и как се работи тук.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 92. 92 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Само и единствено българите са си виновни за тази нагласа. Що другите етноси в България са доста по-весели?

 93. 93 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Весело

  Усещането за нещастие е състояние на духа много характерно за българина и нямащо нищо общо с материалното му състояние. Сигурен съм, че дори и да бяхме с доходи сравними с европейските пак щяхме да мрънкаме. Мрънкането е начин да оправдаеш собствения си провал и неспособност да се справиш със собствения си живот. Проблема е в нас но винаги го тръсим някъде навън та дори и в международното положение.

 94. 94 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ЗАЩО ТАКА БЕ ГАНЧОВЦИ?ИМАТЕ АСФАЛТ В ИЗОБИЛИЕ,ТОЙ ВИ ХРАНИ,ПАЗИ.ТЕЗИ ОТ ГЕРБ СА ГОТОВИ ЗА ПСИХИАТРИ (НО АКО СА ОСТАНАЛИ В ГЬОЛА BG).

 95. 95 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изследването е кретенско!Няма как да се направи единна скала за щастие на 27 страни членки,като се има в предвид социалните различия.Съдя по себе си-от 2 години работя в Австрия(прекрасна страна с най-ниска безработица и най-висок стандарт в ЕС заедно в Люксембург) като младши експерт в международния отдел на австрийското представителство на ЕК.Парите са добри,работата също, но не мога да кажа ,че съм щастлив.Чакам с нетърпение да се прибера в България и да се видя с приятели и близки.В Австрия приятелството включва обсъждане на общи теми като работа,време,ски...но това не е истинско приятелство.Иначе хората са дружелюбни,но просто такъв им е манталитета.Мога да кажа,че съм щастлив когато съм в България.Отвори ми се добра възможност за работа и смятам да се прибирам.Юрист съм по образование.

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 96. 96 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#93:"Стан"]Сигурен съм, че дори и да бяхме с доходи сравними с европейските пак щяхме да мрънкаме. [/quote]
  Хубаво щеше да бъде да го провериме, тоя твой "тезис". Ама що поне един път не ни се случи, а? За малко, само да видиме ко ше стане Българите - богати, ехааа..де този късмет!

 97. 97 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не че сме нещастни, нещастници сме!

 98. 98 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За най-нещастни се смятат хора, БЕЗ ДОМ и ГЛАДНИ?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 99. 99 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#89] от "Forrest Gump":

  Мерси за изчерпателния отговор! Много вярна точка.

 100. 100 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#95] от "Sharkolia":

  Чак пък най-висок стандарт в Австрия... къде къде по-напред са Швеция, Финландия, Дания, Холандия, Люксембург. Чак след това идва бедният брат на Германия - Австрия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK