Турция: Икономически бум и дълбоко неравенство

Молът Istinye Park, едно от олицетворенията на икономическия успех на Турция.

© Reuters

Молът Istinye Park, едно от олицетворенията на икономическия успех на Турция.Край бреговете на Босфора  - само на няколко минути с кола от залива със струващи милиони долари къщи с паркирани пред тях яхти - Jimmy Choo и Prada се опитват да вкарат истанбулския елит в стъклената ротонда на Istinye Park. Големият мол е емблема на турския икономически бум, една история на успеха на фона на мрачното настроение из Европа.


Но зад комплекса с платен паркинг и шикозни бутици се намират примитивните къщички на турски селяни, заливащи този 14-милионен град в търсене на работа, каквато въпреки икономическия растеж е трудно да се намери.


Този контраст стимулира "отчуждението и незаинтересоваността" сред най-бедните слоеве в страната, казва Синан Юлген от истанбулския Център за икономически и международни изследвания. Неравенството задълбочава и разцеплението в обществото по въпроси като посоката за развитие на демокрацията в Турция, човешките права и мястото на религията.
Потребителите с възможност да пазаруват в моловете се увеличават, но като цяло остават малка част от населението.

© Reuters

Потребителите с възможност да пазаруват в моловете се увеличават, но като цяло остават малка част от населението.


Пропастта между бедни и богати почти не намаля в отминалото десетилетие на почти непрекъснат ръст на икономиката, в което страната издигна влиянието си като бизнес и дипломатически мост между Европа и Близкия изток.


През 2011г., когато Турция бе най-бързо растящата (8.5%) икономика в Европа, най-богатите 20% от 74-милионното население контролираха почти половината национален продукт. Най-бедните 20% създаваха едва 6%.


От 34-.те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Турция е сред трите с най-голямо неравенство в доходите. Това състояние не се промени въпреки, че между 2007г. и 2011г. годишният ръст бе средно 3.5%, задвижван основно от потребителското търсене и строителството.


Анализатори обясняват турското неравенство отчасти с особената данъчна система, която набира две трети от приходите чрез косвени данъци като 18% ДДС за повечето стоки и услуги, а не чрез пряко облагане с помощта на данъци върху доходите, които би могло да бъдат конструирани така, че по-богатите да плащат по по-високи ставки. От свая страна, самият ДДС изглежда деформиран, защото за дрехи и хайвер, например, той е 8%, а за продажбите на някои видове скъпоценни камъни не се плаща нищо.


Много хора продължават да се стичат към 14-милионния Истанбул, но работа в града не се намира лесно.

© Reuters

Много хора продължават да се стичат към 14-милионния Истанбул, но работа в града не се намира лесно.


Други фактори са ограничените права на профсъюзите и бариерите пред навлизането на жените на пазара на труда в тази мюсюлманска страна. Безработицата стабилно стои на нива 8-9%.


Жените са най-ощетени


"В Турция няма социална държава. Най-големите данъци се събират от средната класа и бедните", обяснява турският икономист Мустафа Сьонмез. Той посочва още драконовските закони срещу дейността на профсъюзите, датиращи още от времето след военния преврат от 1980г.


"За да имате справедливо разпределение на доходите, се нуждаете от силни синдикати, а техните права бяха ограничени след 12 септември 1980г. Работниците нямат глас при разпределянето на печалбата."


Под една трета от младите туркини имат работа.

© Reuters

Под една трета от младите туркини имат работа.


През октомври 2011г. под прага на бедността остават 16% от населението. Този праг е определен на 3120 лири (1343 евро) на месец за четиричленно семейство.


Жените в това общество са в особено слаба позиция, защото не са стимулирани да работят или да се обучават. Едва 30% от жените и малко над 40% от мъжете на възраст 15-24 години имат работа или активно търсят такава.


"Трябва да си наистина квалифициран. За хора като мен стана много трудно да си намерят работа, защото мнозина вече имат дипломи за висше образование", казва 23-годишният Умран Зейнеп Йълдъз, завършила преди пет години гимназия. Тя вече се е отказала да търси работа. Това означава също, че не попада в официалната статистика за безработните. Каквото е впрочем положението и на 13 милиона домакини.


Критиците на властта посочват, че вместо да се бори с основните причини за неравенството, тя се занимава основно със социални програми за смекчаване на последиците от безработицата и намаляване на разходите за наемане на служители в най-бедните райони на страната.


Синдикатите са с орязани права по закони, действащи още от времето на последния военен преврат преди 32 години.

© Reuters

Синдикатите са с орязани права по закони, действащи още от времето на последния военен преврат преди 32 години.


По-рано тази година правителството представи национална стратегия за заетостта, включваща програми за обучение и стимули за бизнеса да наема повече хора и да ги преквалифицира. В някои случаи държавата отпуска пари за заплати и покрива социалните отчисления за 6 месеца.


Подобни програми определено помагат, но те не разрешават проблема със създаването на достатъчно работни места за младото и бързо увеличаващо се население. Между 2004г. и 2010г. по данни на Световната банка турците са се увеличавали годишно със средно 1.3%. В Европа и Централна Азия този ръст е бил 0.3%.


Повечето работни места възникват във финансовата столица Истанбул, в административната столица Анкара и в няколко градски центъра. Селски райони, особено тези в Югоизточна Турция, са почти изоставени и бедността там подхранва продължаващият от десетилетия бунт на кюрдите, олицетворен от бойците на Кюрдската работническа партия.


Страната се нуждае от модерни и интензивни производства.

© Reuters

Страната се нуждае от модерни и интензивни производства.


Закони, закони


Правителството, предвождано от 2002г. насам от умерена ислямистка партия, изтъква постиженията си. То посочва, например, че безработицата е намаляла от пика от 14% през  2009г., когато бяха най-тежките месеци на световната финансова криза.


"Турция е не само страна, която намали безработицата след избухването на глобалната криза, но и чрез стимули и закони влага средства в образоването на работната ръка и в намаляване на разходите за труд на работодателите", казва Мухамер Чьоскун, директор на турската служба по заетостта. Тази институция е част от министерството на труда и социалната грижа и действа като посредник между търсещите работа и бизнеса.


Силни контрасти, въпреки десетилетието на икономически възход.

© Reuters

Силни контрасти, въпреки десетилетието на икономически възход.


Според министерството правителството е наело близо 2700 души да работят като консултанти за безработни и предприемачи. Властите са си поставили за цел след десет години - към 2023г., безработицата да слезе до 5%.


Но въпреки това общественото неравенство е очевидно в общество, където управляващата партия се крепи на подкрепата на бедния и консервативен анадолски хинтерланд. От идването и на власт доста хора забогатяха и се появиха новобогаташи, включително такива много близки с управлението.


Засега партията успява да избегне някакви сериозни политически кризи, произтичащи от това неравенство. Тя с лекота спечели последните парламентарни избори през юни 2011г. Но трябва да се има предвид, че най-бедните турци често са религиозно консервативни и поради това е малко вероятно да се бунтуват срещу ислямска партия.


Младите са надеждата на Турция, но могат лесно да се превърнат и в основния й проблем.

© Reuters

Младите са надеждата на Турция, но могат лесно да се превърнат и в основния й проблем.


Критици на властта предупреждават, че неравенството би могло да стане политически проблем в бъдеще, ако не се инвестира повече в образование, земеделие и индустрии с квалифициран персонал с цел да се помогне на по-бедните райони и да бъдат стимулирани жените да излязат на пазара на труда. Някои от последните социологически проучвания сочат, че подкрепата за партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган вероятно е паднала под 50%.


"Стратегическата сила на Турция са младите хора в трудоспособна възраст", казва Фаик Йозтрак, отговарящ за икономическата политика в основната опозиционна Републиканска народна партия. "Ако надеждата на младите да постигнат желания стандарт на живот постепенно се изпари, Турция може да се изправи пред много сериозни обществени проблеми."


Турция: Икономически бум и дълбоко неравенство

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Турция: Икономически бум и дълбоко неравенство
  България: Икономическа стагнация и дълбоко неравенство.

  Това следва да е повод за размисъл, а не заучени фрази.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "B52":

  През октомври 2011г. под прага на бедността остават 16% от населението. Този праг е определен на 3120 лири (1343 евро) на месец за четиричленно семейство.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Нито ДДС от 18% е високо, нито отказът от подоходни данъци прави бедните по-бедни. Нито пък липсата на синдикати е причина за ниски заплати. Икономическите неравности в Турция се дължат на 2 неща:

  - висока раждаемост в източните райони и логичната невъзможност на родителите да обезпечат с добро образование толкова челяд

  - дрържавният вид капитализъм, в който няколко семейни клана са парцелирали цялата икономика и не допускат външна конкуренция (по подобен начин работеше и гръцката)

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Някои хора в Европа много ги боли за икономическия прогрес в Турция. Добре, че там нямат поп Кръстьовци като като Костов, който да им приложи Ран Ът или да подари всичко на концесия на американски фирми.

  In debt we trust
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#1] от "B52":

  Турците бяха на дъното само допреди 5 години. Оттогава печатат и здраво наливат парички, посредством политически зависимата национална банка.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 6. 6 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Държава, която се 4уди как да успокои икономическия си растеж...! Да им имаме проблемите!!!

 7. 7 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Оригиналната статия е на Дейли Стар, поне разбрахме кой не може да си намери място от яд на острова.

  In debt we trust
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  До коментар [#2] от "kokboru":
  Който е бил в Турция знае че това не е така, а и в Оригинала пише
  In October 2011, 16 percent of the population was classified as living below the poverty line, with an income of 3,120 lira ($1,745) per month for a family of four.
  Демек става дума за семейство, а не за човек, но не ми се заяждаше. Факт е че хората бачкат като луди и тези които имат работа И образование са доста добре. Скоро си говорих с една "туркиня" (родена и израстнала в Германия в семейство на гастарбайтери) която се бе преместила в Турция на много добра позиция в частна компания в Адана. Каза че там има много по-добри перспективи за кариера при икономическия бум.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "B52":

  А аз какво пиша, впрочем цитирам от статията?!

  [quote#2:"kokboru"]През октомври 2011г. под прага на бедността остават 16% от населението. Този праг е определен на 3120 лири (1343 евро) на месец за четиричленно семейство.[/quote]

 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  [quote#3:"cinik"]по подобен начин работеше и гръцката[/quote]

  по подобен начин работи и нашата

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  [quote#5:"cinik"]Турците бяха на дъното само допреди 5 години. Оттогава печатат и здраво наливат парички, посредством политически зависимата национална банка.[/quote]
  Рецитиране наизуст, точно за каквото писах.
  Турците произвеждат коли и сглобяват самолети, имат огромна химическа и текстилна индустрия.
  Вместо да мрънкат колко е тежка кризата (която ги разтърси из осбнови) бачкат здраво и гледат в бъдещето уверено. Строят летише в Истанбул с капацитет 100 милиона пътници на година, понеже сегашното международно (34 милиона) вече е задръстено.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това, което виждам в Турция като турист, е, че богатите ползват всички екстри на положението си без парвенюшка демонстрация за разлика от България. И спазват нормите независимо от положението и кесията си. Никъде не видях бедни, които са изпаднали до животинско положение, както у нас. Хората се борят за хляба си, но имат достойнство.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  [quote#11:"B52"]Рецитиране наизуст, точно за каквото писах.
  Турците произвеждат коли и сглобяват самолети, имат огромна химическа и текстилна индустрия. [/quote]

  Турският износ на глава от населението е по-нисък от нашия. Бумът идва от лесните пари от централната банка.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Но зад комплекса с платен паркинг и шикозни бутици се намират примитивните къщички на турски селяни, заливащи този 14-милионен град в търсене на работа, каквато въпреки икономическия растеж е трудно да се намери."
  --------------
  Струва ми се малко тенденциозна статия.
  Иначе със всяка измината година безработицата пада. Сега е около 8%. Имат планове и проекти, така , че ще се нуждаят и от чуждестранна работна ръка. Канал Черно-Мраморно море, 4 АЕЦ-а, нов град северно от Истанбул, повсеместни сеизмични проверки на всички сгради и които не отговарят - събаряне и строеж, трети мост над Босфора, трето летище с капацитет 2,5 пъти от Ататюрк, строителство на скоростни ЖП линии от източния до западния край на Турция, магистрали, скоростни пътища, язовири

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  [quote#10:"spas27"]по подобен начин работи и нашата[/quote]

  Не, нашите олигарси дават мило и драго, за да бъдат като турските им аналози, но засега са само тяхна пародия. Кога си чул за турски олигарх да е фалира и да си продаде фирмата на циганин от Лом, както приключиха с дейността си 3/4 от родните играчи.......А кога някой наш олигарх ще достигне постижението на турските им колеги, на кутията цигари, под надписа Марлборо да стои и абревиатура на местния клан...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Извинявам се но е, меко казано несериозно да се сравняват двете икономики!

 17. 17 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В България клечки за зъби не се произвеждат дори!!!???

 18. 18 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  пак пропаганда за анадола.Икономически бум ей в момента турция има безработица от 8 % и инфлация от 7-8%.През 2012 година няма да има новини за турската икономика никаде в българска медия.Евростат казва ,че икономиката на турция ще има разтеж през 2012 година 3% и 2013 година пак 3%.
  Германия за 2012 година ще има резтеж от едва 0.8% и безработица от 5.5% на това се казва браво.Но турция какво и да прави си остава 3-ти свят

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "In my world":


  [quote#18:"In my world"]Но турция какво и да прави си остава 3-ти свят [/quote]
  Щом поставяш Турция в третия свят, която е от Г-20, 16-та икономика в света, къде е мястото на България?

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Разстроено

  [quote#18:"In my world"]пак пропаганда за анадола.[/quote]
  Бас държа че не си стъпвал там. Доста планинска местност, което не пречи земята да се обработва, а не да пустее, като в БГ.
  [quote#18:"In my world"]Но турция какво и да прави си остава 3-ти свят[/quote]
  Турция върви уверено от 2-рия свят към първия, след като за 15-тина години УДВОЯВА брутния си вътрешен продукт.
  България е на път да изпадне от 2-рия свят към третия. Мизерията е доста стабилна, разликата с богтите страни се увеличава, а не намалява, независимо от това какво разправя Тиквичко. На път сме да станем И картофена република, и то защото традицията е да се гледат компири (Онзи от Банкя така каза), а не банани.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#12] от "dimihas":

  Ще ти задам един реторичен въпрос - след като Турция е такъв рай и всичко вървяло само нагоре защо Кюрдистан иска да се отделя? А ти курортите не ги гледай - ако си гледал казината в Хавана през 50те на миналия век никога не би могъл да си представиш, че след няколко години ще дойде Фидел.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 23. 23 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#11] от "B52":
  'Вместо да мрънкат колко е тежка кризата (която ги разтърси из осбнови) бачкат здраво и гледат в бъдещето уверено.'

  ПРав си, така си е!!! Който е ходил там и познава хората и страната им го знае това!
  Преди години за нас Турция си беше добър пазар, но тук от известно време и там стана скъпи4ко за българи!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Бърз кредит от Ферхунде банка + спекула с имоти = рекорден растьож (молове итн )

 26. 26 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много зле тези турци. Добре, че българите са добре и служат за пример на кандидатите за ЕС.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 27. 27 Профил на pen52398208
  pen52398208
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Снимката с учениците вероятно не е снимана в Турция защото тук все още в училище се ходи с униформа.

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1541 Весело

  [quote#24:"In my world"]Вие туркофили вярно сте болни хора.Аз обичам да вие се смея[/quote]
  Веселба. Ето малко текст на български, за да не Ви затруднявам:
  Истанбулското метро: Създадено е през 2000 г. и има 28 метростанции с дължина от 39,2 км. В момента метрото се състои от две линии наречени М2 и М4. Трета и четвърта линии са в строеж. Едната ще бъде в европейската част на Истанбул, а другата - в азиатската.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#29] от "kokboru":
  не съм впечетлен но най-важното софия по-голямо метро от анкара.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 31. 31 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":Демек става дума за семейство, а не за човек, но не ми се заяждаше. Факт е че хората бачкат като луди и тези които имат работа И образование са доста добре. Скоро си говорих с една "туркиня" (родена и израстнала в Германия в семейство на гастарбайтери) която се бе преместила в Турция на много добра позиция в частна компания в Адана. Каза че там има много по-добри перспективи за кариера при икономическия бум. .......................................................................................
  Мога само да го потвърдя.И аз познавам семейство,завършили в Берлин,които се върнаха и за 15 години бач в Анталия са със супер къща,2 коли и НГ в Лондон или Рим.Е,не им беше лесно в началото,ама то такова няма никъде...
  Големите турски компании нямат проблем с турските вишисти от ЕС и много от тях се интегрират доста успешно.
  ПС!Ако турците успеят да повторят последното(особено) десетилетие и се освободят от османското наследство в главите,ще се наредят между белите страни.Кофти е,че имат и доста ретроградни елементи,ама то ги има май навсякъде..

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Братчеди, май прибързахме с Освобождението и се подведохме по интересите на Руската империя. Днес Македония и Солун щяха да са наши, както и Западните покрайнини, включително и Ниш. Нямаше да има Комунизъм след 1944-та, отдавна щяхме да сме в НАТО. България щеше да е Европейското лице на Турция, земя градина. Магистралите отдавна щяха да са построени и най-важното - покрай турците, щяхме да се научим и да работим.

  /не се чете/
 34. 34 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]Турците бяха на дъното само допреди 5 години. Оттогава печатат и здраво наливат парички, посредством политически зависимата национална банка. [/quote]

  Нали и Щатите правят така

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "kokboru":

  нищо интресно.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 37. 37 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 174 Неутрално

  [quote#18:"In my world"]Но турция какво и да прави си остава 3-ти свят [/quote]..............................................
  Кротни се малко,колега.Никой не ги слага на една трапеза с големите от първата десятка,ама напредъка се вижда и без 8 диоптъра.Бил съм няколко пъти в Инстамбул с промеждутък от 4-5 години и всеки път разликата се вижда.
  Винаги сравнявай с това,какво си видял вчера,а не с това,което виждаш в Хонконг, Сингапур или ситито в Лондон....
  Иначе София вечно ще ти се струва 7-я свят...

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Турция е в много трудно положение а България е поела по същата пътека. Не можеш да имаш икономика без транспорт в която суровините се пренасят на ръка с колички по булевардите на Истанбул. С 4.60 лири за литър бензин - икономика - нанай.
  А в същото време тия инвестират като луди в инфраструктура - да противодействат поне малко от малко на урбанизацията превръщаща полека лека Истанбул в едно ГЕТО а страната в пустиня.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 40. 40 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе ,Дневник...докога с тази пропаганда за Анадола? За Австрия,Чехия, и Холандия една новина не съм прочел,обаче за башибозуците може!Не стига,че ги гледам всеки ден да продават дюнери от фургони във Виена,ами като се прибера-пак ги виждам из хубавата ни Родина.Стегнете се малко и дайте повече мовини за Запада,отколкото за Босфора....

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "In my world":

  Напълно съм съгласен! То даже няма обяснение как един БЪЛГАРИН може да е туркофил!Взаимоизключваще понятия са

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 43. 43 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Весело

  Явно отказът от реформи е обичайна практика на балканите.
  България, Гърция, Сърбия, Румъния, Словения, Македония, а сега и Турция са се светли примери в отказа от реформи

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#39:"Десен"]е можеш да имаш икономика без транспорт в която суровините се пренасят на ръка с колички по булевардите на Истанбул. С 4.60 лири за литър бензин - икономика - нанай. [/quote]+++ Поредния балон Ние го преживяхме преди половин век и си мислехме че правим нещо на база евтин газ и бензин от СССР Аз даже си вярвах ... и още се перча колко сме били велики Сега е техен ред да се мислят за велики ... Вървят по нашите стъпки и ще си намерят някой ден и техния Виденоолу да им свери часовникаДо тогава да се радват...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Турция: Икономически бум и дълбоко неравенство"

  До това води неолиберастията!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 46. 46 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#44] от "bay Tan":

  Завист ли долавям или така ми се струва?
  Турция почти не се засегна от кризата, защото усети приближаващата опасност и си разнообрази пазарите. Виж стокообмена между Турция и Русия /където между другото не върви долара, а местната валута/, стокообмена със страните от Близкия и Среден изток, Африка, Южна Америка. Само със Венецуела има подписана спогодба за строеж на един млн жилища срещу петрол.
  По време на соца България беше здраво вързана за СССР и СИВ. Гарантиран, но временен пазар, както и показа. След промените разкулачи всичко и попадна под лапите на западните банкстери и "бизнесмени", които ви скроиха шапката и няма измъкване. Просто вече България не е конкурентно-способна между акулите от запад. Отредено и е мястото за "картофена" република, понеже не виреят банани, както писа наш съфорумец горе.

 47. 47 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Omnis Omnibus":


  [quote#1:"B52"]Турция: Икономически бум и дълбоко неравенство
  България: Икономическа стагнация и дълбоко неравенство.

  Това следва да е повод за размисъл, а не заучени фрази.[/quote]

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#46:"kokboru"]Завист ли долавям или така ми се струва?[/quote]Не! За какво да завиждам ... Ние го минахме същия път преди половин век ... и изнасяхме за пазари по Ориента и Африка както Турция сега. Тоя филм съм го гледал и зная как свършва за разлика от теб. Радвам им се. За "картофена република" ... може, ама виртуални картофи по софтуерен път - прилича на чипс , ама ми викат чипове ... нивото тук е друго ... и заводите са другаде. Нещата се обръщат всеки 30 години! Турция има още 10-12 добри години, после ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на 2013
  2013
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Някой от снимките които са постнати не са от Турция.Там децата ходят с униформи на училище .Част от снимките може би са от Ирак,Афганистан или някоя друга близкоизточна държава.Даже на снимката с децата ясно се вижда автомобил на ООН.

 51. 51 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Турция: Икономически бум и дълбоко неравенство
  ........
  Добре са комшиите!
  У нас е "дълбоко неравенство" без "икономически бум".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 52. 52 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 479 Неутрално

  при турците в Германия се случва от време на време баща да попребие дъщеря си за дето искала да живее самостоятелно, или че се била влюбила в германец. следователно вари го, печи го ... се същото. в скоро време е почти невероятно да има по-големи "права и свободи" за жените в Турция - за съжаление.

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  [quote#48:"kokboru"]язвите на гнилия капитализъм. [/quote]
  Долната диаграма уви не е от.." Работническо дело":
  http://policygrinder.com/jimmagruder/files/2011/05/saupload_wealth_distribution_usa.png
  "Пицата" е за разпределението на "мъните".
  Ето пък схема за разпределението на националното
  богатство:
  http://policygrinder.com/jimmagruder/files/2011/05/perceivedinequality.gif
  Първия ред е за същинското положение, второто
  за това как в анкета хората оценяват ситуацията,
  а третата е какво разпределение анкетираните
  смятат за справедливо(анкетираните 5,500 човека
  отговарят на психолози "бихевиористи"
  Долните 20% имат ..0.3% от националното богатство.

 54. 54 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "B52":
  Фактът, че софийското метро е по-късно построено го прави единствено пет пъти по-съвършено, красиво, сигурно и модерно.
  Когато един шеф на кабелна телевизия ми каза, че България е на 5-то място в света по бързина на интернета изненадано го питах на какво се дължи. Отговори ми, че се дължи на много късното ни развитие, поради което сме прокарали най-новите оптични трасета- последна дума на техниката.
  Понякога и да си последен е предимство.

  Има ли живот след демокрацията ?
 55. 55 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  Бях в Инстанбул за пръв и попоследен път през 1991, 4-5 дни организирана екскурзия, доста отдавна. Много ми хареса. Обиколих всички музеи - това не се забравя. Още тогава видях голямата разлика между бедни и богати, много ме впечатли. Сега, след толкова време, когато съм видял много повече, вече не се впечатлявам. Навсякъде ги има тези разлики и окото свиква с гледката. Все пак има нужда от някой да чисти каналите и да мие подовете, нали?

 56. 56 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Весело

  и там като в българия са корумпирани и искат рушвети за всичко затова това което става днес в българия е от вчера когато беше една империя наречете я византийска или османска
  в този край на света хората си държат на нравите и обичаите и трудно ако ли не и невъзможно да се променят.
  само дето комунизма направи някои хора по мързеливи и подли отколкото си бяха иначе без него може би някои проблеми отдавна щяха да бъдат решени и българия много по бързо би се интегрирала в европейската среда.

 57. 57 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  мои близки ,които са заминали от България и са учили там ,крайно бедни с апартамент от 60 квадрата ,от 1989 г насам ,са се развихрили в туристическия бизнес ,като последно преди 2 месеца са вече собственици на 50% капитал в холдинг с 1 милиард евро капитал ,5400 работници ,13 собствени пътнически самолета и още толкова малки луксозни чартъри и десетки други активи ,които не ми ги събира главата ,в България се върнаха преди години ,огледаха се за 3 дни и не щат да чуят повече за тук ,защо ли !!!!!!

 58. 58 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 426 Весело

  Направо не е за верване !!!
  Дедовата мартеничка,Марсолка и сума ти йощ редовен патриотариат все още не е зел никво отношение за бума у Туркие.
  Защо ли?

 59. 59 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Интересно е, да прочетеш материал написан от вътрешен човек, заинтересован лично за това, което става, без да проявява високомерие или да се подмазва.

 60. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ориент, както и да го погледне човек все попада в тази ориенталска схема. Гърция, Турция, България- всички сме се изучили от "османското присъствие". Дълбоко неравенство и кланове, кланчета, босове и баш босове! Нещо като Коза ностра, но в ориенталски вариант.

 61. 61 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#60] от "Гражданин":

  България е малка страна и ако не бяха парите, които получаваме чрез европрограми, тази схема отдавна щеше да крушира.

 62. 62 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#58] от "ibryam_ali":

  Ще се появят, не се безпокой! Ще се появят да излеят злобата си, оная фалшивата адвокатка /калинка/ с купената диплома ще има да разяснява "правото" като пейства разни параграфи и алинеи, че Турция ке падне.

 63. 63 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#52] от "dragovishtica":
  А при турците в Турция се случва първи братовчеди да се пооженят.....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 64. 64 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "dragovishtica":


  До коментар [#63] от "kasko":

  Това са кюрди. Както вие се възмущавате на вашите цигани, че ги наричат българи, така и турците , но в по-малка степен.
  Иначе циганите в българия са като английски аристократи в сравнение с кюрдите. Радвайте се, че нямате кюрди. Те се женят помежду си, те убиват заради "честта", правят деца колкото за цял футболен отбор, не плащат сметки за ток, вода.
  Почти целия югоизток на Турция са на социални помощи, там отиват миларди. Освен това ПКК опожарява училища, строителни и пътни машини, взривява мостове, напоследък "модерно" отвличат учители.

 65. 65 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#64] от "kokboru":

  В Турция все оше съществува задължителната военна служба. Младежите от кюрдски произход в редовни армейски части ли ги пращат да служат?

 66. 66 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  1343 евро на месец - праг на бедност или 2 600 лева за четиричленно семейство или по 650 лева на калпак. Смярайте в България колко народ е под тази граница при горе долу еднакви цени )))

 67. 67 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално


  До коментар [#58] от "ibryam_ali":

  Статия написана от някой гледащ с розови очила и не разбиращ от икономика. Нито дума за сериозните икономически проблеми :
  1.Големия бюджетен дефицит(от който само 15% са инвестиции, останалото са финансови спекулации от чужбинав търсене, къде да влагат след отслабване на еврото, което значи че всеки момент могат да се изтеглят и да оставят финансов хаос.)
  2. Отслабването на турската лира.
  3. Безработицата- офицялно 10% ама с отчитане на женския фактор (безработицата сред жените)-25%. Бързо стареешото население: Раждаемоста на тези дето турския им се явява роден език-1.5% и непрекъснато пада. Голямата раждаемост е само сред кюрдите.
  4. Бюджетния дефицит на системата за социялна защита. Ердоган вече предупреди че ако продължи така скоро това ще доведе до национална катастрофа.
  Ако имаш да кажеш нещо по въпроса давай,ама факти а не само празни приказки и разтягане на турски локуми.


  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 68. 68 Профил на kokboru
  kokboru
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#65] от "nikero":


  [quote#65:"nikero"] Младежите от кюрдски произход в редовни армейски части ли ги пращат да служат?[/quote]
  Толкова ли сте промити?! В Турция НИКОГА не е имало СВ! Кюрди има във всякакъв род войски, вкл. и офицери. Как си представяш президент на Турция /Йозал/ от кюрдски произход?! В Меджлиса са представени от ЕТНИЧЕСКА кюрдска партия - БДП, която е в пъти по-радикално настроена от ДПС в България. Открито разискват за автономия, и то в Меджлиса. Отделно има няколко министри кюрди в правителството на Ердоган. Партията на Ердоган печели около 60-65% в кюрдските райони. Първа политическа сила е в югоизтока и имат доста депутати от листата на АКП.

 69. 69 Профил на rosk_o
  rosk_o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  абе тия статистики нямат нищо общо с реалността.хората си живеят добре/и то много добре/безработни са мързеливите който и в америка ще са безработни.там хората могат да се развиват а не като тук.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на rosk_o
  rosk_o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "tur671":

  аз също имам познати който заминаха 1998 не са чак толко напред но не искат и да чуят за БГ.и то не турци от селата около границата а от банишора.

 72. 72 Профил на rosk_o
  rosk_o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "elevation04":

  най после някой да може да смята

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#64:"kokboru"]Освен това ПКК опожарява училища, строителни и пътни машини, взривява мостове, напоследък "модерно" отвличат учители.[/quote]Кюрдистан си брани свободата и редовно набива кофата на аскера навлязъл в Кюрдски територии.За назидание турската армия коли на по стотина невинни ... Това е истинското лице на Турция= Разпадаща се империя, губи войната и издевателства ... башибозук .
  Другото е балон от 400 милиарда докара ...
  лустро за пред света. Не ми хвалете Турция!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#20:"kokboru"]Щом поставяш Турция в третия свят, която е от Г-20, 16-та икономика в света, къде е мястото на България?[/quote]Ами дори след погрома, Българската икономика е по- добра от турската = по-производителна и на по- високо технологично ниво Турция не може да се мери и с републиките от Бившиия СССР дето трабваше да им става лидер ... Хи,,,хи,,, минават я като малка гара Загуби темпо Турция и си остава в третия свят ... а България = само стой, гледай и завиждай ... както си е било винаги

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#70] от "kokboru":
  Както и предполагах, отговор няма. Разстягане на турски локуми и изблици на злоба. Ти като помаче от България може и да не си запознат с турската действителност. Ето ти сега една графика за спедане на раждаемоста в мюсулманските страни. Турция е една от най-застрашените. И този брой на деца в семейство е усреднен между 5-6 кюрдчета и 1.5 турчета в Турция. Доводи мой човек а не празни глупости. Колкото до шамаросването ,питай Ердоган кой е шамаросания и защо като чуе Израел ,пяна му излиза на устата от ярост.
  http://postskriptum.me/wp-content/uploads/2012/06/21.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#74:"kokboru"]Ти комунист ли си?[/quote]една хубава турска песен - ние вече го минахме комунизма, сега е ред на Турция и комунизма е за предпочитане пред ислямизма
  http://www.youtube.com/watch?v=-3M9TJ_WnNo
  [quote#75:"kokboru"]ПКК в действие - [/quote]Война е ! И кюрдите има какво да покажат в клипове - ама не е време да плашим малките деца рано сутрин а и съм добронамерен към комшиите. Казах, че им се радвам на успехите. Това не значи, че нямам представа за проблема

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#14] от "kokboru":

  Те където отиват,Боко оттам се връща!

  rock n' roll is king!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално
 83. 83 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "In my world":

  Друг път е в третия свят! Мой колега турчин и запасен офицер в България се изсели през 1991 г.Не знам точно какво е работил, но се пенсионира на 57 г. има 3 апартамента в Истанбул, изучи децата си-двете близначки завършиха с отличие компютърни технологии, за което получиха по 10000 долара награда. После станаха доктори по компютърна архитектура на Корнелския университет в САЩ. Днес двете момичета работят в лаборатория на ИНТЕЛ в Барцелона. Преди 2 седмици купиха апартамент в Истанбул за 280000 евро и ще го изплатят за 5 години. Синът му е компютърен специалист в Швеция.Колегата се шири в апартамент от 160 кв.м и плаща за газ 12-15 лири месечно.

 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бумът на Турция ме притеснява , доколкото българското селско стопанство не съумява да подхрани дори 20% от вътрешното ни потребление ...

 85. 85 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Възходът на турската икономика наистина наподобява екстензивния растеж на България по времето на социализма, който се дължи на непрекъснатото повишаване на разходите и суровините, а не на интензивния растеж от повишаване ефективността на производството. Същото е било и по времето на Османската империя която дължи мощта си на завладяването на нови земи и жестоката експлоатация на населението им.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#81:"kokboru"]като ви спрат паричните потоци от САЩ и Германия оставате на сухо[/quote]Ами тя и Турция е в същото положение е = 200 милиарда Евро от ЕС и 200 милиарда $ от САЩ - Иначе и Турция е като Гърция = дългове и сиромашия до шия. Секнат ли финансовите инжекции - остават горещи камъни, изсъхнала трева и пасящи магарета. Казах = голям балон![quote#80:"TAC"]Те където отиват, Боко оттам се връща![/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 921 Неутрално

  какво я хвалите тази турция при положение ,че българия 20 години я крадат и пак бвп на човек е по висок от този в турция егати турският растеж.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Турция беше напомпана изкуствено за да стане привлекателен център за бившите съветски републики и за ислямизиращия се Ориент. С новия ислямистки курс сами си отрязаха коренчетата - Повярваха си Инвеститорите и кредиторите сигурно са много "щастливи" от обтягането на отношенията с Израел. Задълбочаващото се неравенство в Турция (освен другите проблеми) прави Турция заложник на банките, които могат да предизвика социален взрив когато си пожелаят. Не съм оптимист

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#81] от "kokboru":

  Статията под която пишеш глупости, ако не си забелязъл се отнася за икономиката на Пуйчето. Ако нямаш какво да кажеш и ли да противопоставиш на моите доводи по добре си трай. А за Израел не се грижи. Оставаме си регионална свръх държава, с най високата раждаемост сред развитите страни (Турция не е в тази лига), с брутен продукт на глава от населението 33 000$ и въпреки световната криза с 3% приръст. Та така.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Междувременно някои местни анализатори, като Омер Фарук Чолак, виден икономист и преподавател, смятат, че световната криза вече е дошла.
  "Проблемът е много сериозен… Имайки предвид, че ЕС е един от най-големите търговски партньори на Турция [с 50% от турския износ]", каза той за SETimes, посочвайки, че едно забавяне на европейския пазар би забавило растежа на Турция и би я направило уязвима поради голямата й зависимост от външно финансиране. Още по-голяма тревога обаче предизвиква дефицитът по текущата сметка, който достигна 37,2 млрд. долара през първите пет месеца на годината, което е увеличение със 121% в сравнение със същия период от миналата година.

 93. 93 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#75] от "kokboru":

  Според Ердоган, кюрдската етническа бомба е по опасна от ПКК....

 94. 94 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#84] от "dimko":

  Нашето селско стапанство никога няма да възстанови производтвото на плодове и зеленчуци ако не се приемат законови промени. Вчера Михаил Неделчев категорично отбеляза, че най-голямата грешка на СДС и лично на Ж.Желев че върнаха земята в реални граници. СДС са смятали че като върнат 60 дкр. на 5-6 души наследници те щастливи ще грабнат мотиките и ще се юрнат да обработват нивите си. Неделчев каза че доста са спорили по този въпрос с Желев. Очевидно е, че така върната земята стана лесна плячка за пране на пари. Никъде в Европа не можеш да притежаваш неограничено количество земя, а в България може. В плевенскито село на жена ми преди 25-30 г. се отглеждаха всички зеленчуци и дени. Но имаше и витска напоителна система, която бе разрушена и окрадена. Днес арендаторката обработва цялата земя на селото и отглежда само житни култури, защото е по-евтино. Крайно време е (но надали ще стане) да се постави таван на количеството собствена земя. Не знам точно колко е в Европа, но тавана е неповече от 1000 декара

 95. 95 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#57] от "tur671":

  "в България се върнаха преди години ,огледаха се за 3 дни и не щат да чуят повече за тук , защо ли !!!!!!" - Много е просто защо. Били са образовани, оказали са се на подходящото место в подходящото време и са забогатели много. Ако на всички български турци им вървеше така, до сега в България да не е останал нито един турчин или турчеещ се циганин/помак..

 96. 96 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#94] от "stoicho2":

  С твоето мнение за таван на притежаваната земя съм съгласен, но не и, че земята не трябвало да се връща в реални граници. Може би трябваше да стане по бавно, не толкова скоростно връщането, но трябваше да стане. Българския манталитет е различен от чешкия, примерно. Където бяха запазени кооперативите/ но те съществуваха на съвсем други принципи и преди и сега! В сравнение с нашите ТКЗС-та...Най голямата грешка на правителството на Филип Димитров беше в животновъдството. Елитни животни бяха реституирани и изклани или продадени на пишман животновъди...

 97. 97 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#92] от "dobrich":

  Хехе,колега,ЕС е в такава криза,че поставя 3 смешни условия за Шенген виза за турски граждани!До преди само 1 година от носа им и косъм не даваха да отскубеш...
  Същата работа сте и вие-до вчера яки визи,сега-зелени паспорти(държавни чиновници) без виза,утре ще вдигнете цялата виза!Понеже най-после ще проомеете,че имате само полза...Да колега,гладът е добър и съветник!
  Поздравления за решението да се дават БГ гражданство на всеки инжестирал в БГ над 1млн. евро!Демек ставате хора,освобождавате се от сталинските си закуравели навици...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Няма как да е иначе, котенца, капитализЪм, Парица, Царица.... който има парици при икономическия бум, те му се приумножават, който е наемник на труда, няма си парици и при "бум" няма как да му се приумножат, нула умножена на каквото и да е число си остава нула....

  Турция "социална" държава няма как да стане, и не й трябва, ами да гледа да оправи работите с кюрдите и със сирийците... поне на нивото, което е било при султаните....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#92] от "dobrich":

  Кризата в ЕС е сериозна и Турция, докато ходят трамваите, е добре да се преориентира още повече на изток Средна Азия, Русия, Китай, Индия.... благо в Средна Азия хората ги разбират 80% и без преводач....
  Кашата в Близкия изток иска бързо оправяне за да почнат инвестициите във възстановяването....
  Проблеми много....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#99] от "boby1945":

  Ей че ви веУик съветник! Турците сигурно ще ти предложат хонорар?....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK