Висенте Ботин, журналист и писател: Истинската Куба е скрита зад воала на Фидел Кастро

Висенте Ботин

© YouTube

Висенте БотинИспанският писател и дългогодишен журналист Висенте Ботин е в България за представянето на документалния си роман "Погребението на Кастро", в който разследва абсурдите на политическата ситуация на Куба и създава един по-тъмен и ироничен портрет на страната, образ, който не сме свикнали да виждаме. Книгата се появява след четиригодишния му престой в Куба като кореспондент на националната испанска телевизия, за която работи близо четири десетилетия. Животът му в Куба е и период, белязан от многократни заплахи от местната Държавна сигурност. По-късно той пише и "Раул Кастро: бълхата, която яхна тигъра".


Ботин, роден в Бургос и завършил журналистика, политически науки и социология в Мадридския университет "Камплутенсе", отдава голяма част от кариерата си на Куба и Латинска Америка. Той прави множество репортажи оттам, а също така и от Франция, САЩ, Мароко, Израел, Ливан.


Висенте Ботин ще се срещне с читателите днес от 17 ч. в Мраморното фоайе на НДК , а визитата му е част от програмата на "Колибри" за Панаира на книгата. На 5 декември от 18 ч. той ще гостува в Института "Сервантес", а на следващия ден ще бъде в Пловдив, където ще говори за книгата си от 18 ч. в книжарница "Хеликон".
Пред "Дневник" Ботин разказва повече около написването на "Погребението на Кастро", защо книгата е всъщност смъртният акт на лидера на Куба, с когото лично се е срещал, и какви са впечатленията на автора от страната и политическата ситуация в нея. Преди разговора писателят пита дали да говори "надълго или накратко", но е ясно, че за тези теми интервютата могат да бъдат единствено обширни. Очаквайте и откъс от книгата по-късно тази седмица.


Част от корицата на "Погребението на Кастро"

© colibri.bg

Част от корицата на "Погребението на Кастро"


Още в началото на вашата кариера вие започвате да се интересувате от проблемите на Латинска Америка. Какво ви мотивира тогава?


- Когато тръгнах да се занимавам с журналистика още като студент, започнах да работя в седмично списание, което имаше издание и за Латинска Америка. От първия си досег с тази тема разбрах, че в Испания е изграден образ за страните от този регион, който не съответства на действителността. Това провокира интереса ми и желанието да покажа какво наистина се случва там. В "Монд" прочетох статия на журналиста Марсел Нидерган със заглавие "20-те Латински Америки", с което се имаше предвид, че тези страни не могат да бъдат обединени под едно общо понятие, а съдържат в себе си различни аспекти. Измежду всички тези страни, които будеха моя интерес, най-особената и специалната за мен беше Куба.


Предполагам, че въпросният погрешно изграден образ освен от Испания се споделя и от цяла Европа, както и САЩ...


- Да, така е. В цяла Европа се вижда нещо различно от това, което е в действителност, особено през 60-те и 70-те години. По това време в много страни от Латинска Америка се водиха партизански воини срещу диктатурата и в Европа, особено левицата в някои държави, гледаше с много добро око към тези събития.


Живели сте в продължение на четири години в Куба. Кои митове за страната се развенчаха, когато отидохте там?


- Всичките! (смее се) Преди да отида да живея там, съм посещавал Куба два пъти. Имах възможността да разговарям с Фидел Кастро, като едно от интервютата продължи пет часа. Независимо от това не мога да кажа, че опознах Куба, тя е като скрита зад воал. Започнах да я опознавам истински, когато заживях там през 2005 г.


Наричам Куба острова Потьомкин, като министъра Потьомкин на Екатерина Велика, който, за да покаже Русия такава, каквато тя иска да я види, заповядва да бъдат построени села, които да изглеждат много по-богати от населението в тях. Правя подобно сравнение с Куба, тъй като Кастро с думите изгражда една завеса, която не виждаме. А истинската Куба е зад нея. Не знаех много неща за страната, въпреки че пишех от години за нея.


Няма как да се сдържа да не попитам с какви мисли сте останали след пет часа с Фидел Кастро?


- Беше през 1984 г. по повод 25-ата годишнина от революцията. Бях като замаян от тази личност. Беше като да разговаряш с митологическа личност. Въпреки че бях запленен, си давах сметка, че той не живее в действителността, не е здраво стъпил на земята. Той ми говореше за новия тип мъж и новия тип жена на Куба, но му казах, че хората, за които говори, проституират по улиците, за да могат да преживяват. Той не ми повярва и тогава го помолих да дойде до хотела ми, за да види какво става пред него, да види кубинската действителност. Но той не пожела. Живееше затворен в кула от слонова кост и виждаше само това, което искаше да види.


Значи освен че е изграждал воал, зад който е криел Куба, той го е изграждал, за да я скрие и от самия себе си?


- Точно така.


Както в Европа, така и в САЩ се забелязва някаква симпатия към режимите в страни като Куба и Венецуела, често тя се проявява и от известни личности. Как си го обяснявате?


- Това е особено изненадващо, такова е и най-вече отношението на левицата в Европа към Куба. Но в нея има диктатура и това трябва да е ясно без каквито и да било заобиколки. В Европа има антиамерикански настроения, Фидел Кастро също проявява такива, което може би е част от причината да има симпатия към него. Към Фидел Кастро се забелязва една амбивалентност. Той изгражда две личности – една за Куба и друга за останалия свят. В Европа той е виждан като митологическа личност, която се противопоставя на американския империализъм, а това, което е в Куба, е нещо различно.


Там се живее много зле и много бедно. Подобно беше отношението към Чаушеску – извън Румъния той се считаше за диктатор с мека ръка, а всъщност в страната си е действал с доста твърда ръка. Всъщност за мен е много важно, че "Погребението на Кастро" излиза на Балканите и в България, една бивша комунистическа страна, тъй като много от темите в нея остават актуални.


На Балканите и като цяло в Европа има едно събуждане на консервативните и националистическите сили и настроения. Виждате ли го като бъдеща тенденция, или е по-скоро моментно явление?


- В периоди на кризи силно консервативните партии използват ксенофобията и това създава един подем на тяхното движение. Това е опасно явление, тъй като ксенофобията може да се окаже преддверие на фашизма. В периоди на икономически подем и разцвет хората отвън са необходими на обществото, докато по време на криза това не е така. Това се използва в такива моменти, за да се настройва обществото допълнително срещу тях.


Един по-широк въпрос, който оставям на ваша интерпретация. Кога ще видим погребението на Кастро?


- Тази книга е смъртният акт на Кастро. Тя отразява катастрофата, в която той е превърнал Куба. Тя не говори за идеология, а за отчайващите условия, при които живее населението. Те не се съпротивляват срещу Кастро, тъй като най-добрите от тях са си отишли, а останалите посвещават силите на оцеляването си. Погребението на Кастро ще го видим, когато умрат и двамата братя. Но проблемът е, че там може да се случи това, което стана в бившия Съветски съюз – номенклатурата, войската и тайните служби да останат с голяма част от властта чрез една фалшива форма на демокрация. Раул Кастро вече поставя основите на идеята войската да контролира всичко в икономически план. А един от зетьовете му е човекът, който управлява всичко, свързано с нея. Томазо ди Лампедуза е написал, че "необходимо е да се промени всичко, за да остане по същия начин", и това много добре описва ситуацията. А тя крие какво ли не. Интересен факт е, че по "Плана Маршал" Европа получава 13 милиарда долара за възстановяването си след Втората световна война, а Куба, страна с 10 милиона души, цели 18 милиарда. Къде са отишли всички тези пари? По всяка вероятност за всякакви шуротии...


Може би ще проследим инвестициите, ако обърнем тези милиарди долари в пури...


- И бутилки ром!


Един въпрос, който е встрани от политиката. Напоследък документалният жанр набира голяма скорост и популярност. Смятате ли, че в бъдеще литературата все по-често ще се обвързва с журналистиката?


- Винаги е съществувала симбиоза между литературата и журналистиката. Тази книга е есе, но в същото време и много други неща. В нея има литературни цитати, песни, елементи от фолклора, а в същото време е портрет на една страна. В САЩ започна да съществува явлението "нова журналистика", в което се сливат литература и журналистика, и това дава възможност хората да видят света по един различен и по-лесен за възприемане начин.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ха ха
  тоя откри топлата вода

 2. 2 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Той ми говореше за новия тип мъж и новия тип жена на Куба, но му казах, че хората, за които говори, проституират по улиците, за да могат да преживяват. Той не ми повярва и тогава го помолих да дойде до хотела ми, за да види какво става пред него, да види кубинската действителност. Но той не пожела. Живееше затворен в кула от слонова кост и виждаше само това, което искаше да види."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хипчо":

  Същото правят и немалко нашенци, които прославят автентичния дух на Куба, под вещото ръководство на Кастро. Явно мразят демокрацията, ама не подават документи за кубинско поданство.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Ха, Ха, Ха..... поредния конформист, този пак не е разбрал за какво става дума в Кубо и Латинска Америка, ако е испанец, журналист и е живял в Куба 4 години...

  Ако всичко в живота е така, както го описва, Фулхенсио още трябваше да е на власт в Куба....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  "абсурдите на политическата ситуация на Куба..." - покрай която си е спретнал и кариерата, в което няма нищо лошо! "който за да покаже Русия такава, каквато тя иска да я види..." - ако поостане и у нас, спокойно може да смени името, но ТЯ, понеже вече я няма, е той – ЕС!
  "замаян от тази личност..." - когато някой е на пиедестал, дори и мечтите му са значими. Въпросът е защо е направен този пиедестал, защо това да е начин за осъществяване на надеждите на всички хора по света. Преди време имаше случай, когато терористи се опитват да отклонят самолет, но "новите" кубинци набързо ги смотват, което едва ли в "цивилизования" свят ще се случи, ей така заради едната им идея, че са свободни хора например, кубинци!? "Необходимо е да се промени всичко, за да остане по същия начин" – е, къде ТОГАВА е различното?!? Дори и според ББ книгите остават, а народът помни друго...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Книгата е хубава, чета я в момента.Не съм ходил в Куба, но определено Куба е страна с две лица.Или поне повечето мислим за нея като за Остров на свободата, а там по-скоро хората се чувстват като затворени.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Амчи, напиши ти една книга за Куба и Латинска Америка и я издай, бре, па барем ни отвориш очите за това що става там.

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#3] от "Читател":

  Не е нужно да мразиш демокрацията, достатъчно е да знаеш историята, в конкретния случай на Латинска Америка в последните 120 години, за да разбереш че Кастро е на власт 53 години не току така, има някаква причина която не се вписва в демокрацията за която пишеш....

  Ако се вписваше Фулхенсио, Самоса, Пиночет, Стреснер, Мориниго, Перон, Видела още щяха да са на власт ..... последният току що осъден на 50 г. затвор за кражба на бебета, от прекалена демократичност!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#7] от "Читател":

  По едно време казваха "Неуверен не изпреварвай!", ако няма крайна нужда не пиши книги, особено за екзотични направления, разбира се ако не се казваш поне Константинов...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Сиреч - протеже е на Щатите? Е та? Нашата демокрация на какво равнище е, след като сме отличен партньор на Щатите в НАТО и те са пределно наясно със ситуацията тук? Какво искаш да кажеш? Ботин е лаик, а ти си енциклопедичната личност, която ще ни просвети що е то демокрация, тоталитаризъм и къде и защо виреят последните?

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#10] от "Читател":

  казвам просто че е човек лаик и наивник в политиката като тебе, нищо повече, нищо по малко.... от онези по..ерки които от носа си по далече не виждат, но пък са много ентусиазирани и обичат да пишат..... кво толкова....?

  Нито сте първите нито последните, сещам се в момента за онези у нас дето скачаха по митингите 1989-1991, а се се чудят що нямат добавка към пенциите за Нова Година, а в Гърция има ....
  Нивниците на Земята са 99% от населението....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ".. не се съпротивляват, тъй като най-добрите от тях са си отишли, а останалите посвещават силите на оцеляването си..."
  Господинът явно е поживял и пише за Б-я, уж за Куба.

 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  ,,...Той ми говореше за новия тип мъж и новия тип жена на Куба, но му казах, че хората, за които говори, проституират по улиците, за да могат да преживяват. Той не ми повярва и тогава го помолих да дойде до хотела ми, за да види какво става пред него, да види кубинската действителност. Но той не пожела. Живееше затворен в кула от слонова кост и виждаше само това, което искаше да види..."
  То това да не би да важи само за Кастро! Та то важи за всички политици и безнесмени! Последният пример е от оня ден, когато Дянков каза че пенсионерите у нас живеели много добре! Каква е раликата, освен географската ширина и годините!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Висенте Ботин говори за Куба от позицията си на испанец и като за испанци. В Испания има много симпатия към Куба, особено от ултралевите, но не само от тях. Огромен брой испанци са ходили в Куба като туристи и са видели именно по-малко грозното лице на живота там, затова донякъде е нормално да не разбират къде е проблемът на Куба.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Добре, де, след като си така наясно с всичко що се случва у нас и по света, и си от най-рационалните, дето веднъж не си грешал в живота си, па вземи ни удостои с това си знание - под формата на серия от книги, да ни се отворят и на нас, несведующите очите.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Горките кубинци.
  А едно издание на ООН за 2011 година - Human Development Report ни вика, че Куба няма нищо общо с региона.
  В смисъл, че въпреки бедността, блокадата и комунизмите на Кастро(не знам кое поради кое е), Куба стои по-добре от България, Черна Гора, Сърбия и Албания, Венецуела и Еквадор, Бразилия Колумбия, Армения, Грузия...
  Горкото издание: http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Summary.pdf

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":

  При това положение, давай, колега, да стягаме куфарите и към слънчева и прогресивно развиваща се Куба! Няма смисъл и ден да губим в таз мизерия, наречена България. Те по всички показатели са по-добре от нас - http://hdrstats.undp.org/en/countries/profiles/CUB.html . Пък и там Щатите са близко - кеф ти кубински социализъм, кеф ти американски капитализъм.

  Идваш ли?

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#17] от "Читател":

  Няма що да биеш пътя до Куба, достатъчно е трезво и непредвзето сам да оценяваш обективните данни.... Примерите които ти приведох аз и други хора във форума, това показват, нещата не са толкова прости както ги изкарва испанският журналист... нищо повече, нищо по малко....
  Ето според изследването на ООН
  [quote#16:"Graf"]Горкото издание: http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Summary.pdf [/quote]
  демократична България диша прахта на комунистическа Куба....... също книга, даже научно изследване.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#18] от "boby1945":

  Обясни ми тогава логиката да стоим в мизерна България, вместо да се печем на слънце, да пушим пури и да живеем щастливо в Куба? Имайки поглед върху процесите у нас и по света, имаш ли информация колко са родните емигранти в тази държава?

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Изостанала" Куба преди диктатурата на Кастро:

  1829 г. - първата страна в Иберийска Америка (включително Испания и Португалия), която започва да използва параходи при морските превози.

  1837 г. - третата страна в света (след Великобритания и САЩ), в която е построена железница.

  1847 г. - първата страна в Америка, в която започва да се използва етер за анестезия при хирургически операции.

  1877 г. - първата страна в света, в която се демонстрира използването на електричеството в промишлеността.

  1881 г. - в Куба е открито лечение за най-страшната тропическа болест по това време - жълтата треска и е открито лекарство против нея, което се използва и досега. Откривателят е кубинският лекар Карлос Финлай.

  1889 г. - в Куба е поставено първото в Иберийска Америка (включително Испания и Португалия) и второто в Америка, след САЩ, улично осветление.

  Между 1825 г. до независимостта през 1898 година, Куба е била източник на 60-75% от доходите на испанската хазна. В испаноамериканската война през 1902 година след нахлуването на Испания в Куба, и молбата на кубинското правителство към САЩ да защити страната, Испания губи войната. САЩ според условията на мирния договор с Испания получава като компенсация от нея остров Пуерто Рико, като при това изплаща на всички испански предприемачи и търговци, пожелали да напуснат Куба и Пуерто Рико (желаещите не са били много), през испанското правителство, около 3 млн. тогавашни долара.

  1900 г. - в Куба се появяват първите автомобили в Латинска Америка. Първата в Америка и в Испания жена-шофьор е кубинката Рене Мендес Капоте.

  1900 г. - първият в Латинска Америка олимпийски шампион е кубинският фехтовач Рамон Фонтс.

  1906 г. - Хавана е първият град в света, в който е инсталирана автоматична телефонна централа с пряко набиране на номерата, а не чрез оператор.

  1907 г. - в Хавана за пръв път в Латинска Америка (включително и Испания) се открива рентенологическо медицинско отделение.

  На 19-ти май 1913 г. в Куба се извършва първият в Латинска Америка самолетен полет. Първите пилоти са кубинците Аугустин Парла и Доминго Росильо. Полетът е бил с продължителност 2 часа и 40 мин., между Хавана и Кайо Уесо (Cayo Hueso), Флорида, САЩ.

  От 1915 г. до 1959 г. кубинското песо е единствената валута в света, която за 44 години се е обезценила спрямо щатския долар само с 1 цент

  1918 г. - първата страна в Америка, включително Испания и Португалия, разрешила разводите.

  Третият шампион по шах в света и единствен от 1921 до 1927 година е кубинецът Хосе Раул Капабланка.

  1922 г. - втората страна в света, открила радиостанция и първата в света предаваща по радиото концерти и редовни новини.

  Първият радиоговорител в света е кубинката Естер Перея де ла Торе.

  През 1928 г. в Куба има вече 68 радиостанции, 43 от които в Хавана. По този показател Куба е заемала четвърто място в света след САЩ, Канада, СССР и първото място в света по брой радиостанции на глава от населението в толкова малка територия.

  Куба е първата страна в света, излъчила радиоспектакъл, станал родоначалник на радиосериалите и бъдещите телевизионни сериали. Така погледнато Куба се счита за родина на последните. Авторът на първата постановка е кубинецът Феликс Кайнет (Felix Caignet).

  1929 г. - основана е авиокомпанията Cubana de Aviacion, една от първите търговски авиокомпании в света.

  1935 г. - Куба става най-големият износител от Латинска Америка на радиосериали и радиосценарии.

  1937 г. - Куба първа в Латинска Америка приема закон за осемчасов работен ден и минимална работна заплата.

  1940 г. - първият в света президент мулат (от чернокожа майка и баща мулат), избран с абсолютно мнозинство от кубинците. При това тогава, както и сега, повечето от кубинците са бели. Странно, но това е бъдещият диктатор - Фулхенсио Батиста (Fulgencio Batista Zaldivar).

  1940 г. - в Куба е приета най-напредничавата конституция в Иберийска Америка (включително Испания и Португалия), сред нейните достижения са първото изравняване на правата на мъжете и жените в Латинска Америка, тези на расите и пр. В Испания жените получават равни права с мъжете чак през 1967 г.

  1950 г. - втората страна в света, открила телевизионна станция и студио. Куба става телевизионен център на Латинска Америка, а Хавана става център на шоубизнеса в Латинска Америка (сега е Майями, САЩ).

  1952 г. - първата в света жилищна сграда от бетон е построена в Хавана (сградата El Focsa).

  1954 г. - Куба е страната с най-голямото количество крави и бикове на глава от населението в света - по една на всеки жител. В същото време Куба е третата страна в света по потребление на месо на глава от населението (след Аржентина и Уругвай).

  1955 г. - втората страна в Латинска Америка (включително и Испания), след Уругвай, с най-ниско ниво на детската смъртност (33.4 на хиляда новородени).

  1956 г. - ООН признава Куба за латиноамериканската страна с най-малко неграмотни (за тогава 23% е нисък брой). В Хаити неграмотните тогава са 90%, в Испания, Салвадор, Гватемала, Боливия, Венецуела, Бразилия, Перу, Доминиканската република са малко над 50%.

  1957 г. - ООН признава Куба за страната с един от най-добрите медицински показатели в света и най-добър в Латинска Америка и Испания. В Куба е имало по един лекар-специалист на 957 жители.

  1957 г. - най-електрифицираната страна в Латинска Америка с най-голям процент електрификация на жилищни домове (83%) и жилища с тоалетна с всички удобства (80%). Тези показатели са били едни от най-високите в света.

  1957 г. - по количество потребявани калории на ден на кубинец - 2870, Куба е била втора, след Уругвай.

  1957 г. - Хавана е вторият град в света с 3D кино и кино с много зали. Хавана е била и градът с най-много киносалони в света - 358, изпреварвайки Ню Йорк, Париж, Лондон и всички останали градове в света.

  1958 г. - Куба е втората страна в света, започнала излъчване на цветна телевизия и масова продажба на цветни телевизори (в много домове тези телевизори седят и досега).

  1958 г. - Куба е третата страна в Латинска Америка по брой автомобили (160 хил., тоест по един на 38 кубинци). На първо място в Латинска Америка по брой електроуреди в домовете. Първо място в света по дължина на железопътни линии на кв. км и по количество радиоприемници (по 1 на двама души).

  От 1950 до 1958 година Куба заема второ (трето) места по доходи на населението в Иберийска Америка, изпреварвайки Италия и повече от два пъти Испания. Въпреки малката площ и население от само 6.5 млн. души, през 1958 година Куба заема 29 място в световните икономики, много пред всички страни от Латинска Америка, Испания, Италия, Португалия.

  1958 г. - съгласно Международната Трудова Организация, по средна заплата на работниците, Куба е на осмо място в света (след САЩ, Канада, Швеция, Швейцария, Нова Зеландия, Дания и Норвегия), а по доходи на селяните - на седмо място в света. Нивото на безработица е едно от най-ниските в света - 7.07%. Работещото население в Куба през 1958 година наброява 2 млн. и 204 хил. души.

  Освен това, през 1958 година Куба е била страната с най-добро пътно покритие в Латинска Америка, с най големият брой супермаркети в Латинска Америка, с най-съвременното летище (Хавана), с най-големите чуждестранни инвестиции и с най-големият бюджет за съхранение на исторически и архитектурни паметници в Америка.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Жалко за Куба и кубинският народ. След като епохата на Фидел Кастро си отиде , ще го застигне мизерията на българите , умножена хилядократно!!!!

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#19] от "Читател":

  Много хора си живеем прекрасно и в България, въпреки проучването на ООН, което се цитира във форума...
  Някои сме и непушачи...
  Поради това и няма какво да бием пътя до Куба да пушим пури, след като не пушим....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#22] от "boby1945":

  След като много хора си живеят добре в България, излиза, че данните на ООН са неверни? А? Още по-любопитно ми е - как се живее добре, ако масово хората тънат в бедност и мизерия? Кое точно ти радва окото? Пък в социалистическа Куба всички са равни, еднакво добре си живеят и са щастливи. Ти и други колеги ги възхвалявате. Нормално е там, където стандартът е по-добър и болшинството се чувстват добре, да има наплив на имигранти.

  Или демагогията за комунизма ни идва в повече, а, колега?

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":
  Тогава обясни накратко, защо кубинците подкрепиха Кастро, биха шута на Фулхенсио в 1959 и още карат по кастровски?
  Не ще да е било всичко фръст в Куба преди 01.01.1959... нал тъй?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#23] от "Читател":
  И аз така мисля, данните на ООН не ще да са много читави, но те по знаят....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До #20- Дехуманизер- Забрави само да споменеш , че Американската МАФИЯ е ПЕРЯЛА парите си , именно в Куба!!!! Именно в КУБА , Американската МАФИЯ е влагала кървавите си пари , "спечелени" благодарение на "сухият режим" въведен от Рузвелт в САЩ!!! Забрави да споменеш , че за редовият кубинец , ползата от посочените от теб факти е била равна на 0 !!!! А днес Куба е страната с най- доброто безплатно образование и здравеопазване в Караибския басейн!!!! Дори Диего Марадона , отиде да се лекува от наркотичната си зависимост в Куба , а не в Е.С. , или в САЩ!!!!Жалко за народът на Куба!!! Очакват го лоши дни!!!

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  [quote#21:"kimba3"]След като епохата на Фидел Кастро си отиде , ще го застигне мизерията на българите , умножена хилядократно!!!! [/quote]
  Ами не. Точно обратното. За няколко години ще се оправят и ще ни задминат. Достатъчно е само отново американците да идват да си харчат парите всеки уикенд, както е било по времето на Батиста. Да не говорим за двумилионната емиграция във Флорида.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":
  Показателна статистика. Дано чугуните да я прочетат. Аз също си спомням, че в книгата на Умберто Фонтова "Истинският Че Гевара" авторът цитираше данни, че Куба е била дълги години на 1-во място в Западното полукълбо по консумация на протеини (месо) на глава от населението, преди САЩ и Канада дори.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Разстроено

  Куба е христоматиен пример какво става с един прекрасен народ, когато го СПолети СПолуката.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#26] от "kimba3":

  Казваш, да си на трето място в света през 1954 година по потребление на месо на глава от населението, по никакъв начин не засяга обикновените хора. Или да живееш в най-електрифицираната страна в Латинска Америка. Или да си на второ място по доходи на населението в Иберийска Америка. Или с най-ниско ниво на детската смъртност. А прословутото здравеопазване там е добро много преди Кастро. Или може би отнякъде наваляха лекари през 1959 година, дотогава нямаше.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 31. 31 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#28] от "g_t_DimebagDarrell":

  Да, и в "Истинският Че Гевара" има доста данни за положението преди да ги споходи социализма.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мария":

  Туристите в Куба са в затворени туристически комплекси и не виждат нищо от живото на обикновения кубинец, чиято средна заплата е 30-40 долара, има купонна система на снабдяване с основни продукти и стоки, проституцията е огромна и вече нормално средство за препитание на много кубинки!? А и човек когато си изкарва чудесно почивката много не го интересува какво става наоколо...

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Гледах интервю с автора по Нова. Общо взето, текста от вестника преповтаря неговите думи. Това което ме изненада, е че Ботел изрази сравнително по добро мнение за Фидел, отколкото за Раул Кастро. Той обвини брата на диктатора за масовите чистски по време на революцията и след това. Безкомпромисен и жесток, така го нарече...

 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Прави ми впечатление едно - човека, освен че знае какво точно става в Куба, знае и много добре какво става (е станало!) у нас! Или по точно, как са се договорили Рейгън и Горби. Знае и какво представляват "левите и прогресивни сили" в ЕС! Моето поколение е наясно, книгата е за по-младите, дето не знаят какво е това "социализъма и комунизъма". На кубинците може и да им се отвори парашута, все пак си имат като германците Западна Куба. Емигрантите в САЩ.

 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#32] от "dobrich":

  Именно това имах предвид.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 36. До коментар [#16] от "Graf":
  E, дон Висенте Ботин се е заел със задачата да демистифицира всичко това и да каже "истината" за Куба от последна инстанция. Тежка задача... Специално в Испания ще му е трудно да промени отношението към Куба и това няма нищо общо с идеологията, Кастро, бедността... Просто Куба винаги е била любимата колония на Испания. Дори по едно време се отказва от Флорида в полза на Англия, само и само да запази Куба... А накрая по ирония на съдбата я губи след решаващата намеса на ... САЩ.

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 37. 37 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Не забравяйте, че Кастро е бил един от най-богатите хора на Куба. Затова щатите го оставят да вземе власта от Батиста. След това всичко дава на държавата..
  Къде това у нас....

 38. 38 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Това е една прекрасна страна

 39. 39 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#34:"charlesdegaulle"]дето не знаят какво е това "социализъма и комунизъма".[/quote]
  Прав си, едва оцеляхме. Всяка сутрин кървавите палачи от ДС взимаха невинни дЕсиденти и ги тероризираха за кеф на сатрапа Живков. Нямаше храна, дрехи, коли, жените бяха само за големците от кървавото БКП, а за народа - грозни и неугледни трактористки и комбайнерки. Изпостроиха заводи, стадиони, училища, не ги е срам. Но винаги има такива като ясния сокол на журналистиката Ботин, дето идва от Испания и обяснява на всички потиснати туземци - румънци, българи, кубинци, че по хубаво от това да работиш на частниците без пари няма.

 40. 40 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не може да се твърди- че при Батиста са си живеели добре- но Кастро направо им стопи лагерите!

 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#16:"Graf"]В смисъл, че въпреки бедността, блокадата и комунизмите на Кастро(не знам кое поради кое е), Куба стои по-добре от България[/quote]Бих бил малко скептичен към данните на социалистическата статистика. Спомням си как според същите статистики ние преди 10-ти слагахме в малкия си джоб загниващия капитализъм.

  Разбира се, има и друг момент - в Куба, както и навремето в НРБ, никой няма какъвто и да е стрес - всеки има гарантирано работно място и работенето, в общи линии, е по желание.

  Другото е, че в Куба (както и навремето в НРБ) всички са еднакво бедни. Много изследвания показват, че стига да не гладуват хората се потискат не толкова от абсолютната бедност, колкото от относителната такава. Което, всъщност, от гледна точка на еволюционната биология е напълно разбираемо - всяко животно (включително видовете, които приемаме за низши) се стреми към по-голям "относителен фитнес". При хората "фитнесът" включва както въшния вид, така и неща като социални умения и, не на последно място, благосъстояние. В общества с голямо неравенство, хората са в непрекъсната борба да се "надцакат". Това води до по-голям стрес - което се отразява по един или друг начин във въпросния ранкинг.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#32:"dobrich"]Туристите в Куба са в затворени туристически комплекси и не виждат нищо от живото на обикновения кубинец, [/quote]
  Хъм, не зная дали говориш от собствен опит, защото мога да ти споделя моят.
  Три пъти сме ходили на почивка в Куба за последните 5 години, последния път беше миналата Нова Година. Сами си я организираме, не ползваме услугите на агенции, които е по-вероятно да те набутат в затворен комплекс
  Няма никакъв проблем да си скиташ из Хавана, стига да се съобразиш с някои неща и да си малко предпазливи и разумен....
  Например да не ходиш прекалено добре облечен, да не се вреш на места, еквивалент на Люлин 9 посреднощ, и т.н.
  Можеш да си наемеш автомобил и да обиколиш Куба с малки изключения, най-вече около Гуантанамо. Е, и ще трябва да се правиш, че не забелязваш едни хора, които полудискретно, полунебрежно те наглеждат
  И кубинците са невероятно свежи и мили хора.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#17:"Читател"]При това положение, давай, колега, да стягаме куфарите и към слънчева и прогресивно развиваща се Куба![/quote]

  Да ти кажа, не съм далеч от тази мисъл.
  Куба е следващият Клондайк за международните мошета, та една инвестиция там днес, може да се окаже повече от златна утре.
  Проблемът е друг. Защо "слънчева и прогресивно развиваща се" България е под подтисната и смачкана Куба в онази класацийка. С проститутките по пътищата, с емиграцията, с бедността и неграмотността...
  Това е въпросът, а тук крякате идеологии под идеологическият рев на дон Винсенте, скимуцащ както подчерта Славена, за колонията...

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":


  [quote#11:"boby1945"]а се се чудят що нямат добавка към пенциите за Нова Година,[/quote]Не се чудим ,другарю,а знаем защо.и Вие знаете.Защото другарите,а вече и техните деца са си все още на власт и пак разпределят парите така,както и преди 89' та.Няма нито един богат българин,който да не произлиза от номенклатурата на БКП или от ДС.Та затова пенсиите са ниски,а не защото демокрацията е лоша.Лошо е системата в България,защото е копие на системата в Русия.А Путин я беше нарекъл "Управлявана демокрация" .Та така.Когато видя българи да емигрират в Куба,С.Корея и Русия ще ти повярвам.Ама няма-бягат от комунизма и "управляваната демокрация" в така гадните за Вас "капиталистически страни" ,където има гадна демокрация.

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#44] от "yanne":

  Ти тези, пенцио, ги разправяй на стария ми каскет, който съм окачил на пирона в зимника....
  Когато комуняките управляваха България, преди да скачате в 1990, пенциите бяха напълно прилични спрямо средната работна заплата и цените на стоките и услугите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 530 Весело

  да предложат на човека да поживее 4 години в България,
  за да опознае пък една демократична страна...
  ама да не се заседява по хотелите с 5 звезди,

 47. 47 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#10:"Читател"]Какво искаш да кажеш? Ботин е лаик,[/quote]

  -Не лаик,а лай-як,написал неща за пари.И за 5 минути слава книгата му издадена и в най-бедната страна от ЕС.Да бе писал за диктатурата в Испания по времето на Франко,че да му повярва човек на "анализите". Да,ама за Куба и Латинска Америка е по-"достоверно" и по-безопасно.Естествено,че в Куба не е всичко идеално и не може да бъде след десетилетия икономическа блокада.Така или иначе след години никой няма да знае и помни кой е този Ботин,а двамата Кастро ще ги помнят и знаят поне в Куба и то с добро.
  Класация на 172 страни в света по Индекс на човешкото развитие:
  1 място- Норвегия 0.938
  ............
  53 място- Куба 0.760
  ....
  60 място-България 0.743

 48. 48 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":

  Мерси за данните.
  Не съм и предполагал колко зле и нещастни са били хората там преди революцията
  Вероятно всички са си отдъхнали облекчено след комунистическият преврат

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 49. 49 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#44:"yanne"] защото демокрацията е лоша.Лошо е системата в България,защото е копие на системата в Русия[/quote]
  Точно. Нищо и няма на демокрацията, просто в България никога не е имало демокрация, а просто таваришите станаха изведнъж капиталисти, преебаха всичко - разбиха що производство имаше и установиха почти феодален строй.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 561 Весело

  Истинската Куба е спасена от Кастро!

  При все че не съм комунист, горното е вярно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK