Франция увеличи данъците върху бирата, енергийните напитки и тютюна

Цената на бирата във Франция ще се повиши от догодина

© Associated Press

Цената на бирата във Франция ще се повиши от догодинаОт 2013 г. данъците върху бирата, енергийните напитки и тютюна във Франция ще са по-високи, съобщи вестник Figaro. Това са част от промените, включени в закона за бюджета на социалната сигурност, който беше одобрен от парламента в понеделник. Заедно със закона за бюджета, двата текста поставят рамката на държавните финанси за всяка следваща година.


След множество дискусии, спорове и поправки и след като Сенатът и Националното събрание на няколко пъти си прехвърляха текста, в понеделник вечер той беше най-накрая одобрен.


Сред промените са въвеждането на данък от 0.3% върху някои пенсии, вдигането на социалните осигуровки на работещите на свободна практика и увеличаването на акциза върху бирата със 160% от 1-ви януари. Според сметките на правителството последната мярка трябва да донесе 480 милиона евро приходи в държавната хазна само за година. Социалистите обявиха, че това ще доведе до поскъпване на бутилката пиво с 5 цента, но според производители скокът ще бъде между 25 и 40 цента.
250 милиона евро кабинетът очаква да прибере от по-високия налог върху тютюна. Прогнозата е догодина цената на тютюна за свиване да скочи с 10%.


Върху енергийните напитки също се налага допълнителен данък от 50 евро за хектолитър. По този начин депутатите искат да ограничат пиянството сред младежите, които обичат да смесват алкохола с напитки, богати на кофеин и таурин.


Едно от най-обсъжданите нововъведения – увеличаването на налога върху палмовото масло с 300%, отпадна от закона. Идеята беше наречена "поправката "Нутела", тъй като палмовото олио е една от основните съставки на любимата на французите марка течен шоколад. Заради вредния ефект на тази мазнина върху здравето управляващите дават сигнали, че може отново да поставят на дневен ред въпроса за данъците върху някои хранителни съставки по време на дискусиите по закона за общественото здраве, предвидени за догодина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK