Financial Times: Борисов запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото

Financial Times: Борисов запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото

© ft.comШест години след приемането на България в ЕС у българите има разочарование заради разминаването между очакваните изгоди от членството и конкретните придобивки, пише британският вестник Financial Times в статия, озаглавена "Управление - политиците водят борба за излизане от сянката на Европа". Изданието публикува обзор на ситуацията в страната със заглавие "По криволичещия път към стабилността", както и поредица статии, посветени на управлението, инвестициите, автомобилостроенето, премиера Бойко Борисов, енергетиката, икономиката като цяло, винарството, книгоиздаването и инфраструктурата. Публикацията съвпада по време с инвестиционен форум за България, организиран днес в Лондон от Българската агенция за инвестиции и FT. Финансирането е от оперативната програма "Конкурентоспособност".


Разбира се и на Запад може да се чуе, че на София твърде рано е било предоставено членство, и че доближаването й до европейските стандарти на управление е колебливо, пише FT и допълва, че България охотно подкрепя по-нататъшното разширяване на ЕС на Балканите. Изданието отбелязва,
че връзката между София и Скопие е по-хладна поради отношението на македонските власти към българското малцинство. Споменава се и докладът на Европейската комисия от юли, в който се посочва, че в България е имало присъди по някои важни случаи, но е имало и няколко оправдателни присъди по други знакови дела, за които "в публичното пространство е имало очаквания за осъдителни присъди".


Изданието отбелязва, че причините България да не е допусната в Шенген, въпреки че е изпълнила техническите критерии, се коренят в политическия, икономически и правен хаос, след падането на комунизма. "Дори и Бойко Борисов, дясноцентристки премиер, който дойде на власт с обещанието да изкорени корупцията, се затруднява да удовлетвори европейските си партньори". Европейската комисия редовно получава оплаквания от български граждани и чуждестранни инвеститори за правосъдното бездействие и предполагаеми съюзи с организираната престъпност на местно ниво. Търпението на Брюксел се изчерпва и заради неспособността на България да усвои изцяло щедрите регионални фондове и програми. Българските власти твърдят, че усвояването на еврофондове рязко се подобрява.
В специалния материал за инвестициите се констатира, че след временния бум от 2005 до 2009 г. преките чуждестранни инвестиции в България са спаднали до нива, които "не са толкова неестествени за икономика с такъв относително малък размер". Случи се и нещо по-обещаващо, продължава финансовият всекидневник, инвестициите се прехвърлиха от недвижимите имоти и строителството към по-плодотворни дейности, които с времето ще тласнат напред конкурентоспособността на страната и ще модернизират нейната промишленост.


В статия за разположението на силите на вътрешнополитическата сцена в България вестникът констатира, че шест месеца преди следващите парламентарни избори управляващата партия ГЕРБ е водеща сила, а премиерът Бойко Борисов "запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото". Борисов черпи силата си от успеха на България в борбата й с обхваналата Европа рецесия и дългова криза, като страната му не е изпитала на гърба си турбуленциите, засегнали съседните Гърция и Сърбия.


В статията за състоянието на българската икономика като цяло коментаторът от FT изтъква, че някои западноевропейски страни - и то отдавнашни членки на ЕС - биха били щастливи да имат макроикономически показатели като тези на България. Но икономистите все още си задават въпроса как България ще се възстанови, когато европейската икономика започне да расте, пише вестникът и привежда мнението на експерт, че динамиката на възстановяване на българската икономика е далеч по-малка от статистически очакваната.


Обзорът за инфраструктурата отбелязва, че България има амбицията да стане транзитен възел в трафика между Европа и Близкия изток, но появата на високоскоростни влакове до Турция и възстановяването на превоза на товари през занемарените български пристанища по река Дунав са далечна перспектива.


FT отбелязва, че в момента България много по-добре усвоява еврофонодовете за изграждане на шосейна и жп инфраструктура, отколкото е правила това в миналото. Посочва се и построяването на ново трасе на метрото в София, отчасти с пари от ЕС.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Явно ехото на Алфа банк започва да звучи в Дневник....

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Остава и избирателите в България да са на мнението на FT и ББ току виж министър-председник още 4 години, първият с два последователни мандата....
  Все някой трябва да е първи, нал тъй?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "В статията за състоянието на българската икономика като цяло коментаторът от FT изтъква, че някои западноевропейски страни - и то отдавнашни членки на ЕС - биха били щастливи да имат макроикономически показатели като тези на България."
  -----------------------------------------------------------
  Излагате се,как може FT да пише хубави неща за България

 4. 4 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "Финансовите времена" явно четат статистиките на НСИ и цъкат с език. Пък колко е популярен Бойко си личи, май му беше 39% одобрението. Пък партията му от 40% в началото на мандата, сега е с 23-25%, като до изборите има над 6 месеца, 4 от които зима.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Накратко - търпението на Брюксел се изчерпва, ЕС икономистите си нямат идея как България ще се възстанови, България има политически проблеми, които са причина за Шенген, Бойко не може да изкорени корупцията, но въпреки всичко запазва популярноста си.

  Това става единствено със сериозна медийна манипулация, която пък ЕС отдавна установи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#2:"boby1945"]Все някой трябва да е първи, нал тъй? [/quote]
  И казано ест - последните ще станат първи

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Как ще се възстанови България с тези темпове?И дали това правителство има капацитета да го направи? НЯМА !

 8. 8 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Всеки може да пише каквото си иска.
  Основно е как живеят хората, как функционират институциите, и дали има реална визия на управлението за стимулиран законово разтеж.

 9. 9 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Премиерът губи популярността си, а не я запазва. Чуждестранната преса също разорачова.

  Пилците се броят на избори.
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#3] от "simeonov_":

  Казваш, трябва да се хвалим с пакистанските си заплати!? Стабилността ни най малко се дължи на сега управляващите....Борда беше приет в далечната вече 1997 г.

 11. 11 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#2:"boby1945"]Все някой трябва да е първи, нал тъй?[/quote]

  Тъй, тъй, залагам една бира (Velkopopovický Kozel), че пак ще е той.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#1:"Todor"]Явно ехото на Алфа банк започва да звучи в Дневник.... [/quote]
  Мдам.
  И на мен ми се чини нещо подобно.
  Напоследък силно наблягат на спорта и "добри" новини ...

 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Любопитно

  -Какво е това нещо " спептицизма" в заглавието?

 14. 14 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":

  Дянков просто продължи политиката на предшествениците си.

  Пилците се броят на избори.
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  ГЕРБ е водеща сила, а премиерът Бойко Борисов "запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото".

  Той Станишев, че и Костов затова са толкова нервни,че чак са смешни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#13] от "benkovski11":

  Правописна грешка.

  Пилците се броят на избори.
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#13:"benkovski11"]Какво е това нещо " спептицизма" в заглавието? [/quote]
  Редакторът, развълнуван от статията, е ударил едно Пепси за да я преглътне май

 18. 18 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За Financial Times Борисов е десен.
  [quote#0:""]„Дори и Бойко Борисов, ДЯСНОцентристки премиер”[/quote]
  Само за „Синята коалиция” и Милен Цветков ББ е нещо друго.

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#12:"xm..."]Явно ехото на Алфа банк започва да звучи в Дневник.... - цитат на коментар #1 от “Todor”

  Мдам.
  И на мен ми се чини нещо подобно. [/quote]

  -Икономедиа" парира "Алфа банк"
  темата

  Икономедия: Решението на Алфа банк ни изненада Икономедия: Решението на Алфа банк ни изненада
  Алфа банк погълна Икономедия? Алфа банк погълна Икономедия?
  Premium Pax – нова услуга от Toxity Group и Webground Premium Pax – нова услуга от Toxity Group и Webground

  Производството по заявлението на „Алфа банк”, с което банката искаше всички активи на медийната група „Икономедиа” да станат собственост на финансовата институция, е спряно от Софийски градски съд (СГС). Решението на съда е качено в Търговския регистър.

  Определението на съда е окончателно, подписано е днес и е подадено в Търговския регистър. СГС констатира, че действително има заведена искова молба от "Алфа банк" срещу Икономедиа АД в регистрите си, но към момента все още не е образувано дело въз основа на тази искова молба. Затова по чл. 536, ал 1, т 1 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГКП) /1) Охранителното производство се спира, когато има дело относно правоотношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт/ съдът уважава молбата на "Икономедиа" да се спре заявлението на "Алфа банк" за обявяване на предсрочно изискуем кредит.

  Според „Алфа банк”, по данни от септември 2012 година, „Икономедиа” има просрочени плащания по свои кредити на стойност 532 хил. евро. Това е дало законово основание на банката да обяви отпуснатия към медийната група кредит за просрочно изискуем.

  В заявление до Търговския регистър „Икономедиа” съобщава, че има задължения към „Алфа банк” на стойност 8,67 млн. евро. Медийната група обаче прилага и платежни нареждания, с които удостоверява, че на 28 ноември е превела средства на обща стойност 632 хил. евро към банката, за да покрие задълженията, които има по кредитите си за съответния срок.

  Ивайло Петров"
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=newssearch&cd=1&sqi=2&ved=0CCgQqQIoADAA&url=http%3A%2F%2Fnews.expert.bg%2Fn408952&ei=cyK_UJjwGIHXtAb-oYGoCw&;usg=AFQjCNFp_Ch1uZm1YUvJT5_au8_p90aJJg&cad=rja

 20. 20 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  ...причините България да не е допусната в Шенген...се коренят в политическия, икономически и правен хаос, след падането на комунизма...

  ***
  Благодарим! Страхотна услуга са ни направили ФТ точно по времето на " инвестиционен форум за България, организиран днес в Лондон".
  Който е решил да отиде след сутрешната преса, може би е размислил....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 21. 21 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#4:"patladjan_1991"] Пък партията му от 40% в началото на мандата, сега е с 23-25%, като до изборите има над 6 месеца, 4 от които зима.[/quote]
  Голям обамамата го чака..на финала

 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото".
  Хихихи, доста дипломатично казано

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  До коментар [#14] от "altarf":

  Че нали вашите обещаха 1 500 лв. средна заплата?

 24. 24 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#18] от "ruzu":

  "За Financial Times Борисов е десен.

  „Дори и Бойко Борисов, ДЯСНОцентристки премиер”- цитат на коментар #0 от “”

  Само за „Синята коалиция” и Милен Цветков ББ е нещо друго."

  Те на ФТ това им го каза "офицерът Ципов", нали "
  Мноо хитро, фатмак! Направо приспа караканчанката на вожда си ...

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  [quote#23:"dobrich"]Че нали вашите обещаха 1 500 лв. средна заплата? [/quote]
  Нека бъдем коректни.
  Обещаха 1000 лева средна заплата.

 26. Благодарим Ви господин Борисов.

 27. 27 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Кои наши?

  Пилците се броят на избори.
 28. 28 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "Wrornoxmaniak":
  СИК влезе в Белия дом: Обама уважи балканския Нориега
  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5967

 29. 29 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#18] от "ruzu":

  ГЕРБ и Бойко са толкова десни, колкото и Евгени Минчев.

  Пилците се броят на избори.
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#18:"ruzu"]За Financial Times Борисов е десен. [/quote]
  Какъв FT те патил бе, момкооо!

  Това си е платена публикация.
  Същото, което правеше и СерГея накрая ...

  Я погледни, че споменават и прословутото метро!
  Аз ги чета FT от години, но да изведат някаква си отсечка на метро като дори вторичен акцент в "анализ" - не съм срещал.
  Но пък метро, метро и пак метро се среща в една пропаганда
  Балканска ...

 31. 31 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#22] от "etkata":

  ...преките чуждестранни инвестиции в България са спаднали до нива, които "не са толкова неестествени за икономика с такъв относително малък размер"
  --------------
  Това също е върха на дипломатичността...
  Това звучи като "Скъпи, не е неестествено да преспя с комшията, като се има предвид относително малкия ти размер, не се сърди!"

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#28] от "leon12":
  А според Трудоваците ... Обама бил рекнал направо по Кенеди:
  Их бин айн гербер!

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#32] от "xm...":

  Абе той Обама и за Сергиша беше казал, че бил мистър Клин!?

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#33] от "dobrich":
  Буш бе, добрич! Буш!

  Хем на крака му дойде, армагани му донесе ...

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#34] от "xm...":

  Съгласен....

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Диригента на оркестъра също е "запазвал популярността си на фона на скептицизма в обществото" на Титаник ... за известно време

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. На опозицията ще и се спука жлъчката от яд.

  След вторият мандат очаквам вълна от инсулти и инфаркти.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#35] от "dobrich":
  Между другото ... паралелите са интересни ...

  Буш му дойде на СерГея на крака и "Мистер Клийн" го нарече.
  Според гневната публикация на руския Генерален щаб България беше тогава на второ място след Украйна по въоръжаване на Грузия. И СерГея им бил подарил на грузинците два СУ-25.

  Сега Вождът отиде при Обама и той само стандартните клишета му "оказа", а пък България давала сега 6 (шест) СУ-25 на Грузия ...

  Изводите се натрапват направо ...

 39. До коментар [#30] от "xm...":

  Я па не съм виждал човек с 300 лева доходи да чете "Financial Times"?

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#27] от "altarf":

  Обърках те с друг.....

 41. 41 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ф-ту и Т-ту да спират да праят "анализи".
  Снимкята е показателна - сякаш всичко се срива и потъва... Много убава са я напраили...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 42. 42 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално


  До коментар [#15] от "lz2":

  Просто всички комунисти се изнервят от него! Кунева и тя е една от тях!

 43. До коментар [#28] от "leon12":

  Комсомолецо, ще стане човек от теб. Добре си се насочил. Четкай ги онези телевизионери. Пък и други. Може някъде да ти се отвори парашутът. Всички знаем в бастионът на ГЕРБ е трудно. Там те са властелинът. С 90%. Но, пък защо ли човек да не опита?

 44. До коментар [#40] от "dobrich":

  Сами ще почнете да си говорите скоро, ей? Съжалявам ви направо.

 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "...Дори и Бойко Борисов, дясноцентристки премиер..."
  Този израз ми беше достатъчен. "ФТ" са мнооого далеч от истината. А гордостта ни, постигната с цената на задълбочаващата се мизерия и Дянков-щина, просто е срамна.

 46. 46 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално


  05.12.12
  "Файненшъл таймс": Под повърхността на стабилността в България дебне недоволство

 47. 47 Профил на bucconero
  bucconero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#14] от "altarf":

  Не знам защо ти цъкат минуси за това изказване. В допълнение само мога да кажа, че който и да дойде след Дянков същото ще прави. Справка: "алтернативния" бюджет на БСП за 2013. Само маргинални разлики с ГЕРБ, изсмукани от пръстите.

 48. 48 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#47:"bucconero"]В допълнение само мога да кажа, че който и да дойде след Дянков същото ще прави. [/quote]
  И с нашите пари за здраве ли?
  И с незаконосъобразните закони и наредби!?

 49. 49 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#47] от "bucconero":

  И аз не мога да си обясня минусите.

  Пилците се броят на избори.
 50. 50 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тази статия е част от притурката посветена на България.
  Такива притурки са често срещана практика при FT, като чрез тях правителствата на съответните държави правят презентации за възможностите им и за условията за инвестиции. В настоящия брой се дават примери за инвестиции в автомобилостроенето, винопроизводството, туризма и т.н. Естествено става въпрос за платено съдържание.

 51. 51 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ето една новина от парламента:
  След 5 месеца ,от април най-ниските пенсии скачат с 5 лв., най-високите - със 70...
  Без коментар

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#47:"bucconero"]В допълнение само мога да кажа, че който и да дойде след Дянков същото ще прави. [/quote]
  Пет бюджета за три години?
  И национализация на резерва на НЗОК? Че той не остана вече!
  Или ще привиква кметове да ги кара да се записват в герп?

  Не, никой не мож' повтори подвизите Монюви!

 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е , ще мине още малко време - до напролет , когато и 'Файненшъл таймс" , ще разбере , КАКЪВ десноцентрист е Боко , как и защо намялява рейтинга му , КОЙ само печели в България , кои са златевци и тимаджиите , ипонджиите и Цветитата, Цвъ., и разни други рапони.., какво става в Правосъдието и изобщо НЕЩО става ли , и т.н...)))
  Днешното време , ше е различно от това - напролет ..:)
  И "Файненшъл таймс" ще ни го съобщи ..))

  BIG AL
 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  ...обзор на ситуацията в страната със заглавие "По криволичещия път към стабилността", ......
  ...........................
  По пътя на стабилността на олигарсите , на Боко фирмите , на кримитата в България ..)
  По пътя за НИКЪДЕ...:)

  BIG AL
 55. 55 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#47] от "bucconero":

  Най-глупавата мисъл, е че политиката се води от шепа хора и като си тръгнат всичко ще се промени.
  Бомбата, заразата е заложена в системата...

  Ако долните редове ви звучат стряскащо познати – писани са преди 40 години. Преди точно 40 години...:
  "Първото, което откриваме е, че днес в България съществува всеобщо чувство за безсмислица. Хората не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към нещо значително или възвишено. Всичко протича под чудовищния знак на живота ден за ден. И това не е трагикомична игра на шепа кафеджийски интелектуалци, а атмосфера, проникнала и в последното село. За да не бъда голословен, нека се позова на няколко факта: огромното нарастване на броя на разводите, по които България заема едно от първите места в света; значителното нарастване на броя на самоубийствата, характерно впрочем за повечето страни от съветския лагер; честите констатации на партията и комсомола, че младежта нямала идеали; големият брой стопански престъпления и кражби; разни форми на проституция.
  Първият аспект на безсмислицата е безперспективността. Един наблюдателен западен журналист след посещението си в България отбеляза, че онова, което му е направило най-силно впечатление е, че всеки човек в тая страна "има определен таван", че обществото е ограничило развитието на всекиго с предопределен таван. Разбира се, за грамадното мнозинство от населението таванът е твърде нисък."
  Георги Марков

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Очевидно от коментарите, гербавите са прочели само заглавието и зацвилиха доволно. Ако бяха прочели статията щяха да реват. Нищо - въпрос на умствени възможности.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#50:"virgin"]Естествено става въпрос за платено съдържание.[/quote]
  Точно. Публикацията е по повод Инвестиционния форум, финансиран по програма "Конкурентноспособност", ФТ е съорганизатор, по проекта има и медийна част. Това е най-положителното, което те ногат да напишат без да се компроментират напълно.
  Мда.. или нивото на форума пада драстично, или платените участници са натрупали критична маса...

 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#55] от "Манолов":

  Спекулираш..)
  Става дума за ДРУГА система и начин на живот :))

  BIG AL
 59. 59 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#57:"kkk_20"]което те ногат[/quote]
  да се чете могат

 60. 60 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#58] от "BIG AL":

  Да сега политическата система е друга - точно затова би трябвало нещата да са различни!
  Иди в което и да е малко населено място и кажи ое от усещането се е променило:
  -безперспективността;
  -дохода;
  Индикатори за качество на живот като:
  -разводи;
  -самоубийства;
  -възможности за осигуряване на достойно бъдеще на децата си;
  -спестяване;
  -социална мобилност;
  -достъп до качествени здравни услуги;
  -битова престъпност... и т.н.
  При това не става въпрос само за ГРОБ!
  Защо си мислиш, че политиките са за икономика за нас? Те правят икономика за ТЯХ!Затова тя е такава, каквато на тях им се иска, а не на нас. Така че бъдете послушни и търпеливи и не им пречете...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 61. 61 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Предпочитам по-малкото зло, пред по-голямото БСП.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тъкмо да се зарадваме на оптимистичните и положителни статии в западната преса и ето какво разкри Медиапул:

  Британският икономически всекидневник "Файненшъл таймс" публикува обзорна статия за България под заглавие "По криволичещия път към стабилността", както и поредица статии, посветени на управлението, инвестициите, автомобилостроенето, премиера Бойко Борисов, енергетиката, икономиката като цяло, винарството, книгоиздаването и инфраструктурата.

  Най-вероятно публикацията е резултат от плановете на правителството в София за утвърждаването на положителния образ на страната в чужбина. През май правителството одобри отпускането на един милион лева за такава реклама като мерките бяха предвидени в одобрената Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.

  Отделно различните оперативни програми дават средства за публикации в български и чужди медии за популяризиране добрите практики на страната ни. Оперативна програма “Регионално развитие” например предвиждаше публикации в “Файненшъл таймс” и “Икономист”.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 434 Весело

  Хубаво, че в Медиапул се разяснява всъщност какво стои зад тази статия, защото ако се надяваме от Дневник да го разкрият ще има да си чакаме. А като си помисля, че някой из тоя форум нарече Дневник опозиционен.

 64. 64 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не че преглед на подлистника не навежда и случайния читател на подобен извод.

  Примерно трета страница лъсва един дребен конфликт на интереси, който обяснява цялостния приповдигнат тон на материалите - 1/3 от страницата е заета от реклама на Българската агенция за инвестиции, което хем е по темата за България, хем обаче не може да се смята за безпристрастна към темата страна.

  Пак там има и реклама във връзка с Дунав мост-2 на инвестиционната фирма на Richard Roe - един от хората, които говорят ентусиазирано точно по темата за инфраструктурните строежи. Не казвам, че човека нещо е излъгал - дори напротив - но предвид сериозното количество земя около Видин, което признава, че контролира фонда му, не може да се каже, че е безпристрастен.

  На 1-ва и 4-та страница пак има големи реклами насочени към инвеститорите, което е съвсем нормално за вестник с "Финансов" в името си, но и които донякъде оправдават оптимистичния тон, защото какъв смисъл има за една бизнес-ориентирана притурка да пишеш за това колко е зле и безнадеждна една малка държава? Какъв ефект ще произведе това на фона на рекламите за инвестиции в развиващи се страни?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 65. 65 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Как може да приемем сериозно изказването на анонимен политически консултант, цитиран в материала "Premier stays popular amid public scepticism", че “the Socialists are not even a paper tiger any more. They are a paper bunny” когато БСП бързо догонва Тиквата изотзадзе и ако той продължи да се срива с по процент на месец напролет ще го е задминала?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 66. 66 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#63:"ec"]ако се надяваме от Дневник да го разкрият ще има да си чакаме[/quote]

  Не си прав. Дневник определено е опозиционен, защото не е част от общата омерта на Догановата медийна империя.

  Рядко успяват да поднесат някакви разкрития, но успяват да регистрират (макар и понякога със закъснение) повечето важни новини и събития, което въобще не е малко.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 67. 67 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Еб@ти гаврата!!!
  Прост народ!!!
  Сега кризата ще е най-виновна за безалтернативното пиянство на един цял народ - грабителите му, никак!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#30:"xm..."]Това си е платена публикация. [/quote]ФТ, както и всяки качествена западна медия обозначава платените публикации като такива. Тази статия е обозначена като собствен материал.

 69. 69 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Обективна статия, да не вярваш, че са я препечатали в Дневник.

 70. 70 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#65] от "Настрадин Ходжа":

  От Позитано ли пишеш? Аз пък си мислех, че си Костовист. Направо не може човек да ви разпознае вече.

 71. 71 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тони!":

  Направо се чудя защо си правиш труда да ставаш от леглото сутрин. Животът е толкова черен.

 72. 72 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  [quote#61:"InmoInvestments"]Предпочитам по-малкото зло, пред по-голямото БСП.[/quote]

  Аз като редови безпартиен антикомунист съм на противното мнение.
  Комунистите от БКП изстрадаха доста докато намерят правилния тандем в лицето на ГЕРБ и Борисов.

 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо въпреки лошата си политика Борисов запазва висок рейтинг? Е! Относително висок. Защото няма алтернатива! Щом нямаме по-добър от него, лоша ни е работата! Защото той не е добър избор! През 23 годишния преход, България е имала два периода с голяма обществена енергия и възможност, тя да се оползотвори ефективно, поради това, че властите се оглавяват от една и съща политическа сила. Периодът на Иван Костов - 1997-2001 и на Б. Борисов. Добра енергия набра и Царят, но... И трите пъти тя се разпиля. Защо? Първата година избирателите бяха ентусиазирани, а избраните се стараеха да работят по дадените обещания. Втората година вече имаше зависимости и избраните започваха да обслужват тях, разбира се не безкористно и доверието се губеше, от там енергията. Никой от тези лидери не обяви тези, които свърнаха в страни! Само Костов си смени половината правителство, но не обясни защо. Така стана тяхна мишена и се превърна в ходещ политически труп. Правителствата, изкарали мандат не повтарят, защото явно са доказали, че не ги интересува доверието и подкрепата на народа! Само Борисов го каза на глас: Не ме интересува рейтинг! А, после - народът бил заспал, глупав и не знам си какъв! Щом има толкова комисии и агенции, занимаващи с етиката и морала на политиците и техните дейности, на съдии и висши чиновници, щом толкова е скъп труда им, да вземат и да си заслужат парите! Трудно ще се набере отново такава обществена енергия! Защо? Защото сега всеки може да напусне страната и да си потърси късмета другаде. Не е като по Костово време, когато това беше скъпо и плашещо. Вместо да се подлага на лишения, или да ходи по митинги, без резултат, човекът емигрира! тук остават слаби хора. Такова с не добро, или никакво образование, болни, обременени от болни близки, или със тежки не обслужени кредити, които им пречат да напуснат страната. Тези хора не могат да дадат нужната сила, да наберат инерция и да предизвикат промени. Те са икономически роби! Точно за това ме дразнят изказвания от рода на това, че били пасивни и не били мотивирани да се оправят сами! Лесно му е на Хампарцумян да го каже! За толкова години шеф на банкови институции, той, ако реши да се сговори с хора като Милен Велчев, Каролев, и тем подобни/ не са малко, около 200 човека/, могат да купят България! За онези, робите, нещата не стоят така! И не те са виновни, че са заробени! Не! Заробването беше дълъг процес,при който тези хора се обезкървяваха / финансово и имуществено/ всеки ден! Тръгнали да привличат инвеститори! Не е зле да се погрижат за народа! Този тук и този, дето емигрира! Те носят енергията и те могат да обърнат процесите! Но, не като ги примамват като животни за клане! "Гъци, гъци! Я, какво си ми загладенко! Ела да видим до кога ще устискаш! "Не! Тези хора са видели и друга политика! Искат да я видят и тук!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK