Учени: Ромите са дошли в Европа преди 1500 години

Учени: Ромите са дошли в Европа преди 1500 години

© ReutersПредците на днешните роми в Европа са пристигнали на континента по-рано, отколкото се смяташе досега, твърди международен екип учени, включително от България. Първите роми са дошли от Северна Индия преди около 1500 години, смятат специалисти по генетика.


В много части на Европа те все още са пренебрегвани като пришълци и възприемани най-вече като екзотичен източник на музика и танци, но ако се вярва на данните, ромите са били тук от повече от хилядолетие и половина.


Генният анализ на 13 групи цигани от цяла Европа, публикуван в списание Current Biology, показва, че първите от тях са стъпили в Европа на Балканите. След това преди около 9 века е започнало разселването им, твърдят от испанския Институт по еволюционна биология, цитирани от лондонския в."Гардиън".


Районът (в червено) от който според генетичния анализ най-вероятно са потеглили предците на европейските роми.

Районът (в червено) от който според генетичния анализ най-вероятно са потеглили предците на европейските роми."Вече има няколко лингвистични изследвания с доказателства, сочещи към Индия. Същото важи и за генетичните проучвания, макар че те са неточни относно това кога и къде (са пристигнали). Сега можем да видим, че са дошли на една единствена вълна от Северозападна Индия преди около 1500 години", казва Давид Комас, който ръководи екипа.


Първоначално се е смятало, че циганите пристигат от Египет и дори на Запад в някои езици първоначално ги наричат "египтяни". Ранните свидетелства ги представят като скитащи се номадски общности, известни с музикалния си талант и умението да дресират коне.


Учени: Ромите са дошли в Европа преди 1500 години

© Reuters


Те пристигат в Испания през ХV век или по-рано, като документи разказват за десетки роми, пътуващи заедно и често предвождани от "граф" или "херцог", прогонвани или затваряни заради нежеланиет оим да се откажат от езика или начина си на живот. Родила се и легенда, че за изгонени от Египет заради това, че се опитали да скрият Исус Христос.


Новото проучване разполага пристигането им в Европа в VІ век. По това време още не съществува България, а Западна Европа е съвсем в началото на времената след изчезването на Римската империя.


В карта за разселването и концентрацията им, съпровождаща публикацията, се вижда, че най-ранното известно на историците споменаване на ромите е в Сърбия в средата на ХІV век и в България - в 1378г.


Друга илюстрация показва районите Мегавал и Кашмирски Пандит по границата между днешните Индия и Пакистан като мястото, от което най-вероятно са тръгнали предците на европейските роми.


Карта от изследването, показваща броя на взетите проби във всяка страна и (в синьо) годините, през които за пръв път се споменава за присъствието на роми.

Карта от изследването, показваща броя на взетите проби във всяка страна и (в синьо) годините, през които за пръв път се споменава за присъствието на роми.


Днес циганите са из целия континент, наброяват около 11 милиона и са най-голямото етническо малцинство. Представата, че обикалят в кервани, вече е архаична - повечето от тях отдавна са уседнали. Проучването, публикувано в Current Biology, показва още, че ромите са се смесили с европейците и това важи особено за Северна и Западна Европа, казва Комас.

Ключови думи към статията:

Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ...а кога ще се върнат обратно...

  Вече сериозно: за 1500 години не са проявили никокво желание да се асимилират/приобщят. Значи просто не могат, а и не искат.

 3. 3 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "Проучването, публикувано в Current Biology, показва още, че ромите са се смесили с европейците и това важи особено за Северна и Западна Европа, казва Комас."


  Най-вече в Англия.

  In debt we trust
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И за 1500 години не са успели да се интегрират с останалото население, а продължават да живеят така, както живеят?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  колко хубаво би било да се върнат обратно.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"nea"]
  ...а кога ще се върнат обратно...

  Вече сериозно: за 1500 години не са проявили никокво желание да се асимилират/приобщят. Значи просто не могат, а и не искат.[/quote]

  когато едно чуждо тяло не може да се разтвори в организма, организма следва да го изхвърли.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Представата, че обикалят в кервани, вече е архаична - повечето от тях отдавна са уседнали.
  ==================

  Уседнали, улегнали са ама друг път.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЗАЩО В ЗАПАДНА ЕВРОПА НЯМА ЦИГАНСКО НАСЕЛЕНИЕ ?

  През ХІІІ в циганите се появяват в днешна Гърция и Италия и преминават ведно с пълчищата на османските турци. Бидейки съставна част от военната и стопанската система на нашествениците, те са ползвали присъщите на ислямската религиозна доктрина възможности за насилия и грабежи над поробените християнски народи. Проникването им продължава на вълни през XIV в. във Влахия, Бохемия, а след 1407г. а цяла западна Европа - Австрия, Саксония, Бавария, Дания, Франция, Испания. Макар и малобройни, циганските табуни достигат Португалия, Уелс, Шотландия, Скадинавските страни. Още по онова време те се превръщат в постоянна грижа и заплаха за установения обществен ред. От непрестанните набези на нямащите дом и отечество пришълци страдат не само феодалните владетели, но и крепостните селяни и градски еснафи. Всички те търсели и намирали какви ли не средства за да ги прогонят или унищожат. Спонтанно възникналите изстъпления станали повсеместни, като в тях се включила и католическата църква. През цялата си история циганите от всчки възрасти, проникнали в западната половина на континвента, са подлагани на жестоки гонения, експулсиране и съпътстващите ги наказания и мъчения - от убийства, каторга до разпъване. С една дума - на тотален геноцид. Средновековните хроникьори списват циганите като най-долни същества, по-скоро животни. Това убеждение в съзнанието на тогашното общество се превръщат по-късно в закони, които остават непроменени дори до средата на XX столетие. Свиканият през 1496, 1497 н 1498 г. в Ландау и Фрибург Райхстаг обявява всички цигани за престъпници, турски шпиони, и приносители на чумата. Обвинени са в грабителство, магьосничество, отвличане на деца. Император Максимилян І наредил те да не бъдат търпяни на германска земя и разрешава избиването им. В Саксония, електорът Георг ІІ издава декрет за смъртно наказание на всеки заловен циганин. През 1721 г. император Фридрих Вилхелм І наредил всеки хванат да бъде обесен. Обесването през ХVІІ век било популярно в чешките земи, Бохемия и на други места. В 1504 г.
  Луи ХІІ заповядва изгонването им от Франция. През 1539 г. Франсоа І отсъжда да бъдат обесвани, а след 1647 то се замени с каторга. От 1716 до 1721 г. циганите в Лотарингия са подложена на опозоряване, жигосване и изгонване. Подобни мерки са прилагани от император Бонапарт и в други райони, на Пиринеите и баските провинции. В Холандия през 1525 г. Карл V издава едикт за бичуване, жигосване, изгонване и изпращането им в каторга. По-късно (ХVІІ-ХVІІІ в.) войската е извършила ужасна сеч, а и на всеки друг е разрешено да ги убива. Това довело до пълното им изчезване. В Австрия ловците на цигани са получавали парични и материални награди. В Швеция след 1637 г. с кралска заповед циганите са изгонени, а ако някой е останал - разстрелван. Чак до 1954 г. са били в сила разпоредбите на Крнстиян V (от 1687 г.,) за изгонването им, а главатарите - екзкекутирани. В Дания Кристиян ІІІ издава през 1563 г. заповед ца изгонването от кралството на циганите, а при залавяне на главатарите - екзекутиране. Заповедта се повтаря през 1643 г. В Швейцария от началото на ХVІ до края на ХVІІ в е организиран лов на цигани по територията на цялата конфедерация. В 1723 г. управителят на Берн нарежда на населението залавяните цигани да се осъждат на смърт. От втората половина на XVI до началото на ХVІІІ в. католическата църква се откроява с особена активност срещу циганите - най-вече в Италия. Това са само някои примери за предприеманите през средновековието в западната част от континента мерки за ликвидиране на проникналите там цигани. В завладените през Втората световна война от Германия страни вермахтът, СС и Гестапо предприемаха системно изтребване на циганското население. Далеч преди това обаче през 1905 г. в Бавария е проведено преброяване на циганите и номадите. С твърдението, че те представляват “напаст”, за проявите на която следвало да се информира създденото в Мюнхен прз 1899 г. специално бюро. В 1926 г баварският парламент приема закон за борба срещу циганите, номадите и лентяите, а от 1928 г. те са поставени под строг полицейки контрол. В лагерите в Дахау, Аушвиц, Биркенау, Бухенвалд са ликвидирани повече от 500 хиляди цигани.
  Депортирането на българските цигани в германските лагери на смъртта - наред с това на евреите, е предотвратено от мащабното противодействие на обществеността. Обстоятелство, което днес е напълно пренебрегнато и не само неоценено, но използвано срещу сторилите това благодеяние и високохуманен акт българи.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Преди 1500 години ли се е появило дЖелезото в Европа ?
  Само питам за протокола знам, че тогава не е имало изкупвателни пунктове.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  1500 години не са и помислили да се интегрират в обществата и то като се има предвид, че те са били по сурови, консервативни и т.н.
  Сега ние со кротце со благо ще ги "интегрираме", демек ще ги хрантутим и ще им търпим кражбите, простотиите и т.н.
  Е дайте рецепта!

  ура и да живей!!!
 13. 13 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Като цяло звучи логично. Интересно ми е дали някой ден ще има и изследване на гоненията, които постепенно ги връщат натам и които започват именно от западната част на Европа. А иначе им викат египтяни не само в Западна Европа, но и на Балканите.

 14. 14 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Демек Бай Мангал си остава Бай Мангал и след 15 века!

  ура и да живей!!!
 15. 15 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Първо били стъпили на Балканите...

  И като идват от Индия, къде очаквате да стъпят първо - в Лихтенщайн?

  Нещастници!

  Проклета да е Русия!
 16. 16 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Само от куртоазия към евреите се твърди, че циганите са само на 1500 години. Въпреки, че циганията е на повече от два пъти по 1500 г. и възниква като първата цивилизация на земята, последвала приземяването на първия прабългарски космически кораб. Може да се спори за цивилизацията, но е безспорен произхода и първенството на циганията.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#13:"laveol"]А иначе им викат египтяни не само в Западна Европа, но и на Балканите. [/quote]

  "Египтяни" казват и на гърците.

  Проклета да е Русия!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2376 Любопитно

  "Генният анализ на 13 групи цигани от цяла Европа..." - и станали РОМИ... Преди прабългарите ТЕ оценили КРАСОТИТЕ на земите южно от р. Дунав и за нищо на света не искат да отиват по на запад... Глобален свят, и преди и сега... още по...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на zadunayski
  zadunayski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "laveol":


  [quote#13:"laveol"] А иначе им викат египтяни не само в Западна Европа, но и на Балканите. [/quote]
  По Родопите им викат "гупти", "агупти"

 22. 22 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "Танас": "Преди 1500 години ли се е появило дЖелезото в Европа ?"

  Не, тогава са се появили "Надин".

  Проклета да е Русия!
 23. 23 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Весело

  Политкоректомера току-що избуши стрелката откъм най-ниската си стойност

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 24. 24 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#16:"Венко"]Може да се спори за цивилизацията, но е безспорен произхода и първенството на циганията. [/quote]

  Говориш глупости. Първо са се появили макетата не само в Европа, но и в света, това е известно на всички.

  Проклета да е Русия!
 25. 25 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Защо ми се струва,че нещо не е наред в проучването.Хем са в Европа от 1500 години,хем за пръв път се споменават в писменни източници през 14 век.Нещо май ни лъготят!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 26. 26 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 154 Неутрално

  [quote#4:"Dehumanizer"]И за 1500 години не са успели да се интегрират с останалото население, а продължават да живеят така, както живеят? [/quote]................................................
  На тая планета няма и според мен няма да се намери и в бъдеще държава,която да е интегрирала успешно ромите....
  Последно имах наблюдения в/у въпроса в Словакия,където с ефропейски и словашки пари бяха построени няколко наистина китни селца-с канализация,газ,вода, еленергия....плюс малко работни места за ромите
  Бедна ти е фантазията на кво станаха само 6 месеца след като тия веселяци се настаниха....

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 27. 27 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 735 Неутрално

  "Сега можем да видим, че са дошли на една единствена вълна от Северозападна Индия преди около 1500 години", "

  "първите от тях са стъпили в Европа на Балканите. "

  "най-ранното известно на историците споменаване на ромите е в Сърбия в средата на ХІV век и в България - в 1378г."

  Е те тука толкова неща не се връзват, че имам чувството, че някой е написал комерсиален научен труд!
  След единствената вълна са 11 млн.!
  Добре, че не е имало няколко вълни!

 28. 28 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#19] от "zadunayski":

  Натам май отиват нещата. Явно когато хан Аспарух е дошъл, вече са пушели катуни тука. А и са успели да предадат на пунктовете за вторични суровини в Свещената Римска империя всичката медна жица, което ни кара сега да мислим погрешно, че комуникациите тогава са били изцяло безжични.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 29. 29 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 418 Неутрално

  че ромите са се смесили с европейците и това важи особено за Северна и Западна Европа, казва Комас.
  ==========================
  Ами коя кралица ги заплаши ,че ако до три дни не напуснат острова ще ги издави в Ла манша..

  п.с. И те се изнесоха на тълпи..

 30. 30 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За България поне е доказано
  че тази злина е била 2 в 1 - турци и роми идват заедно през 14 ти век - ромските катуни са следвали турските походи - ромите са ги обслужвали във всяко отношение - вижте книгата Демографско развитие на Бг през средновековието

 31. 31 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#29:"trikebapceta"]че ромите са се смесили с европейците и това важи особено за Северна [/quote]
  А в Северна Европа всичко с по десет слънчеви бани се котира на пазара... въпрос на вкус ,казало кучето и си облизало..... мдааа ..

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#32] от "vesho":Глупости!

 34. 34 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Абе то какво се оказва ,че са дошли преди нас по тези земи и са повече от нас по числеост , хм , интересно .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 418 Неутрално


  Циганите пристигнали по нашите земи заедно с турските завоеватели като техен обслужващ персонал.

  http://eltimir.blog.bg/photos/68385/2010/27-0.jpg

 37. 37 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "._":

  Благодаря. Нямах представа. Как се оцелява при вековни държавни репресии?
  Мисля си, че традиционно (не сега) българинът е имал двояко, но по-скоро романтично отношение към циганите. Как иначе ще кръстиш едно от най нежните цветя (импациенс) циганче? Има и други примери от фолклора.

 38. 38 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако демографските тенденции се запазят- към 2058 г българите ще са вече малцинство в Бг- а циганите - мнозинство - това поне прогнозата на БАН го доказва - Поне да насърчавахме студентската раждаемост===

 39. 39 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  Някъде бях чел, че циганите са изгонени от Индия. Ще се опитам да намеря статията. Беше на английски.

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Има едно много важно уточнение и то е ,че силното разселване на ромите в Европа е станало след като Отоманската Империя започва своята инвазия!според историческите източници ромите са вървели след армията на нашествениците и са се занимавали с проституция и мародерство!това обяснява защо има много големи групи роми на Балканите ,Словакия,Унгария частично в Чехия и Словения!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  До коментар [#39] от "Калибър 6.5Х55":
  И аз така знам,защото не са се подчинявали на династията на Могулите/ако не ме лъже паметта/!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  В Европа циганите са се появили преди 900 години. Числото 1500 се отнася до друго - тяхното отделяне от останалите племена в Северна Индия.

  "Highlights
  The Romani diaspora originated in north/northwest India around 1.5 kya
  The European spread of the Romani people was via the Balkans starting ∼0.9 kya
  Footprints of bottlenecks, endogamy, and admixture in the European Romani genomes"

  Това пише в изследването, ето и линк: http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2812%2901260-2


  И още един цитат:

  "Our analyses based on genome-wide data from 13 Romani groups collected across Europe suggest that the Romani diaspora constitutes a single initial founder population that originated in north/northwestern India ∼1.5 thousand years ago (kya). Our results further indicate that after a rapid migration with moderate gene flow from the Near or Middle East, the European spread of the Romani people was via the Balkans starting ∼0.9 kya. "

 44. 44 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Мобилизирайте се и да ги гоним.
  Въпреки че , в някои части на Европа са приобщени и не личи какви са

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 45. 45 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Калибър 6.5Х55":колкото и чудно да ти е и сега в Индия има цигани - те не се отличават от останалите индийци - а са просто най-нископоставената каста - по-зле ддори и от Кастата на откхвърлените

 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#2] от "nea":

  [quote#2:"nea"]за 1500 години не са проявили никокво желание да се асимилират/приобщят. Значи просто не могат, а и не искат. [/quote]-Дали същото не може да се каже и за дръго "малцинство", намалено по изкуствен начин от Хитлер?
  И защо за едни може, а за други не?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#37:"Lelja Agatha"]Мисля си, че традиционно (не сега) българинът е имал двояко, но по-скоро романтично отношение към циганите. [/quote]

  Българите като цяло изпитват лоши чувства към циганите и това е съвсем заслужено.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Весело

  значи са от пакистан или индия.Няма значение и двете страни са кенефи.Европа трябва да направи оферта на двете държави прибирайте си диаспората срещу пари.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 50. 50 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#25:"Чичо Ваньо"]Защо ми се струва,че нещо не е наред в проучването.Хем са в Европа от 1500 години,хем за пръв път се споменават в писменни източници през 14 век[/quote]
  В генетичните изследвания (а и в лингвистичните) датите не трябва да се приемат много сериозно.

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Има три теории за произхода на циганите: 1/ Че са от Индия. 2/ Че са от Египет 3/ Че от Индия се заселват в Египет и от там мигрират към Европа.

 52. 52 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#29] от "trikebapceta":Ами коя кралица ги заплаши ,че ако до три дни не напуснат острова ще ги издави в Ла манша..

  п.с. И те се изнесоха на тълпи..............................................
  Ако родения на 20 април имаше още малко време,може би проблема нямаше да бъде толкова остър.Мен най-много ме ядосаха едни холандки от Отворено общество и Амнести,които месеци преди да ни приемат в ЕС дойдоха в БГ,ядоха 5 дена с братовчедите на Цар Киро кюфтета,пиха по някоя и друга боза и....написаха в доклада,че българите сме най-големите расисти на балканите и в слънчевата система...
  Покрай това,че познавах лично пенсионери,които са съседи на една ромска махала и за 7 години бяха обирани над 11 пъти!?(накрая хората се изнесоха),намразих де що има холандец-правозащитник....

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#2:"nea"]Вече сериозно: за 1500 години не са проявили никакво желание да се асимилират/приобщят. Значи просто не могат, а и не искат.
  [/quote]
  Че кой е искал, българите по време на турското робство или турците по време на възродителния процес? Вярно че форума е пълен с Иванчо Хаджипенчовци ама не са критерии.

 55. 55 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  1500 години... Това са над 100 поколения (по стандартите на циганите). Значи, сигурно от Пакистан са тръгнали една каруца цигани, и за 1500 години се е стигнало до днешната ситуация - много сиганин, много нещо.
  С това темпо след още 200 години в приказките, които ще си говорят циганите около огъня, ще се говори, че някога е имало и други народи.

 56. 56 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#52:"Taj-pan"]Мен най-много ме ядосаха едни холандки от Отворено общество ,[/quote]
  ами тези ''холандки'' са на разкладка да пишат точно това ,иначе чичо ШОРОШ НЯМА ДА ПУСНЕ ЗАПЛАТКАТА И КОМИСИОНА,А И КОМАНДИРОВЪчНИТЕ...

 57. 57 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Яааа, и евреите вече 2000 г. не се асимилират/приобщават.

 58. 58 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Най-интерсно ми беше едно изследване на Световната банка за смисъла на циганите в България - икономическия де= Оказва се че заради това че циганите не работят ежегодно страната губи за социални и прочие разходи както и загуба на иначе пълноценен труд 570 мил евро! А заради това че част от циганите все пак работят - джелезо измами нискоквалифициран труд България губи още 750 мил евро годишно! идете на сайта на Световната банка и вижте това страшно изследване

 59. 59 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  За циганите има различни версии как са пристигнеали в Европа :

  Една от тях Е , че те/тяхната каста , а тя е била най-ниската в Индия / са чули че имало много богата страна някъде на Запад и те са тръгнали да търся късмета си в тази страна , но стигнали до някъде си /преди Египет и Европата / и се скарали ,че толкова движение са ударили а не могат да я намерят и накъде да се двинжат и се разделили на две части , едната дръгнала към Египет , другата към Византия . Тъй като били много добри ковачи /конете подковали / те били добре приети във Византия и Египет . А и на турската армия им трябвали добри ковачи да подковават конете ,та тъй че затова са били с турската армия . "

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 462 Весело

  Е просто не за дошли преди 15 века, поне по данните от картата.
  И по наличието на метални предмети от това време в историческите музеи

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#55:"Yotce"]1500 години... Това са над 100 поколения (по стандартите на циганите). [/quote]
  По-скоро към 200 по ромския стандарт.

 64. 64 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чичо Ваньо":

  Просто от Дневник не са предали фактите коректно. В изследването пише, че циганите са дошли в Европа преди 900 години.

 65. 65 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#55] от "Yotce":С това темпо след още 200 години в приказките, които ще си говорят циганите около огъня, ще се говори, че някога е имало и други народи. ...............................................................
  Мисля,че си доста голям оптимист.Има страни-Словакия,Румъния,Събия и за съжаление БГ,където популацията им в процентно отношение е на път в близките 20-25 години да премине т.н.праг на болката(или граница на контролируемото)....
  След това настава ей това...
  http://www.youtube.com/watch?v=oa14cONDHxw

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Гневно

  До коментар [#58] от "richardnixon":

  А като прибавим парите които им дава държавата, разбираме защо за много неща няма финанси...

 67. 67 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ТКази карта към изследването нещо е нелогична - в Сърбия зиганите пристигнали през 1348ма а в Бг 1378 ма ! Е как ще стане това като идват от изток и трябва да минат през Бг - освен да са измислили преди Леонардо парашутите===

 68. 68 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#46:"~"]Дали същото не може да се каже и за дръго "малцинство", намалено по изкуствен начин от Хитлер? [/quote]
  Не може. Визираното от вас малцинство не само се интегрира, но е изключително креативно. Заради предразсъдъци в приемащите страни си сменят имената и имат приноси към националните култури на приемащите страни (Уди Алън, Валери Петров и не само)

 69. 69 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#45:"richardnixon"] а са просто най-нископоставената каста - по-зле ддори и от Кастата на откхвърлените
  [/quote]

  Циганите са от най - нисшата каста - тази на шудрите. Най - висшата каста - тази на брамините е запазила в най - голяма чистота гените на арийските нашественици, а именно гена R1a1. Циганите от своя страна не са индоевропейски народ, а дравидски. Точно поради тази причина циганите са носители на гена типичен за дравидските народи - H1а.

 70. 70 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДОИП има такава точка в програмата - купуване на еднопосочни билети за Индия, но по-нататъшния анализ показва, че това не решава проблема за света, а само го премества от едно място на друго и го отлага, затова се връща към първоначалното предложение за доброволна стерилизация срещу еднократно заплащане.

 71. 71 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ъхъ...и са посрещали Аспарух на Дунавя с леб и соль.

  Как си я представяте тая работа катунарите да ги търпят да се мотат насам-натам и да крадат...преди 1500 години ?
  Те могат да виреят единствено в условие на някаква цивилизация върху която да паразитират. Преди 1500 години най-много да са стигнали Египет. Или може би Византия. Или направо да са прескочили в Испания. Ма на Балканите - друг път. Чак пък да са разселват...е станало с помоща на Османците.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 72. 72 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#68] от "Lelja Agatha":Саемо някакъв пробив в генното инженерство може да реши проблема===

 73. 73 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Рома" и "Пара" са двете прокудени от Индия нисши касти, и ако е било преди 1500 години, не означава, че са влезнали в Европа веднага- помотали са се тук-там (близкия изток) и после заедно с башибозука- хоп в Европа

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 74. 74 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Тъжно е само, че няколко съфорумци не си знаят историята

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 75. 75 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#73] от "venci4":много знаеш и ти историята! Знаеш ли на кои викат башибозук и ако не знаеш защо употребяваш думи с неизвестно на теб значение!

 76. 76 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Начи пу картата за спуменаване на присъствие некак си кат събера 1500 средно и още 1500 от зЪглавието и се получава, че сме къде 3000 година веке... Не Фанаф как са пресметнали още 1000 години без да е упоменато, че са мърдали насам-натам по Балканя ? Изобщо искат да ги изкарат по неква безумна заповед свише едва ли не аборигени и първите хора по тия земи. Почти Адам и Ева начи. Само малко чернички. Въпреки, че според най-новите теории Адам и Ева са си чисто черни. С много глупости на заливате ва...намалете малко темпото.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 77. 77 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#71:"Blackradio"] Или може би Византия. Или направо да са прескочили в Испания. Ма на Балканите - друг път. [/quote]

  Има данни в историческите извори, че цигани са искали да се заселят на византийска територия, защото са изгонени от персийския шах, който ги съжалил и оземлил с надеждата, че няма да правят традиционнните си цигански мурафети ( какъв глупак ), но съвсем скоро нещата излезли извън контрол и се наложило да си вдигат катуните. Но византийските императори не гледали с добро око на циганите, защото ги смятали за езичници, така че не ги допускали да се заселват трайно на византийска територия. За цигански заселвания на територията на Балканите преди турското нашествие е абсурдно да се говори !

 78. 78 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Кога са дошли няма значение. Време е да си ходят.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 79. 79 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не знам какви са циганите само знам, че вече са два пъти повече от всички европеици. Индийци+пакистанци+бангладешци са 1.55 млр. души. Всички европейци са около 750 млн. Говорете си колкото искате за някакво превъзходство, напредналост, прогресивност, благоденствие и т.н. и т.н.

 80. 80 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#75:"richardnixon"]много знаеш и ти историята! Знаеш ли на кои викат башибозук и ако не знаеш защо употребяваш думи с неизвестно на теб значение! [/quote]
  Цитат от уйкипедия:

  "Башибозук (на турски: başıbozuk) е название за вид нередовна войска в Османската империя, както и за отделен войник от тези войски. В превод думата означава „повредена глава“, което подчертава липсата на подчинение и пълната им неорганизираност. Набирали са се от представители на най-воинствените мюсюлмански народности в империята, най-често от Мала Азия и Албания-арнаутски башибозуци или на кратко Арнаути. Държавата осигурява на башибозуците само оръжие без да дава заплата и башибозукът се издържа от грабеж и мародерство"

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 81. 81 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#25:"Чичо Ваньо"]Защо ми се струва,че нещо не е наред в проучването.Хем са в Европа от 1500 години,хем за пръв път се споменават в писменни източници през 14 век.[/quote]
  1500-те години идват от генетичните изследвания, просто преводачът сигурно го е пропуснал да го обясни. Генните мутации са нещо като часовник, защото се случват на точно определени интервали от време. Затова по по броя и видовете мутации в дадена група може да се установи от кога се е разселила, а като се сравнят с друга родствена група - кога са се разделили.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 82. 82 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ,,...смесили с европейците и това важи особено за Северна и Западна Европа, казва Комас..."
  Смесили се друг път! Не се забелязват защото са малко и не са на едно място!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 83. 83 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#79] от "Стоян Петров":

  Грешиш като слагащ всиччки в кюпа цигани. В Индия има невероятно разнообразие. Включително и изключително бели, макар и да не са толкова много, колокото мургарите (а има и страшно тъмни - направо черни, но с европеидни, а не негроидни черти). Колкото и да не им се ще на някои, корените на доста европейски народи са оттам. Индоевропейската раса не е измислица. Факт е. Ако на някои това се струва неприятно и обидно, това е друг проблем

 84. 84 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  От Индия излизат като една хомогенна група преди 1500 г., а след като се помотават из Средния и Близкия Изток, идват на Балканите идват през 900 г. Сиреч доста преди османците.Ето резюме на статията:

  Highlights
  The Romani diaspora originated in north/northwest India around 1.5 kya
  The European spread of the Romani people was via the Balkans starting ∼0.9 kya

  Summary

  The Romani, the largest European minority group with approximately 11 million people [1], constitute a mosaic of languages, religions, and lifestyles while sharing a distinct social heritage. Linguistic [2] and genetic [3,4,5,6,7,8] studies have located the Romani origins in the Indian subcontinent. However, a genome-wide perspective on Romani origins and population substructure, as well as a detailed reconstruction of their demographic history, has yet to be provided. Our analyses based on genome-wide data from 13 Romani groups collected across Europe suggest that the Romani diaspora constitutes a single initial founder population that originated in north/northwestern India ∼1.5 thousand years ago (kya). Our results further indicate that after a rapid migration with moderate gene flow from the Near or Middle East, the European spread of the Romani people was via the Balkans starting ∼0.9 kya. The strong population substructure and high levels of homozygosity we found in the European Romani are in line with genetic isolation as well as differential gene flow in time and space with non-Romani Europeans. Overall, our genome-wide study sheds new light on the origins and demographic history of European Romani.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 85. 85 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#83:"zg"] Индоевропейската раса не е измислица. Факт е. [/quote]

  Циганите не са част от индоевропейската раса - те са древидски народ ! Арийското нашествие в северна Индия през първото хилядолетие преди новата ера предизвиква и ново социално разслоение въведено от новите хегемони, а именно кастова система. С това се цели да се запази расовата чистота на завоевателите.

 86. 86 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#2] от "nea":

  Щом те са от 1500 г . по тези земи,значи ние трябва да се приобщим към тях...,хайде обратно на Волга...

 87. 87 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#85:"._"]Циганите не са част от индоевропейската раса - те са древидски народ ! [/quote]
  Тогава народите са били броени на пръсти- а племена и касти бол, не слагай циганите никога в категорията "народ"- и до ден днешен не са- като палестинците, които получиха държава като от "ТОТО"-то, не че някой ги мисли за хора изобщо ам видиш ли- Америка има черен президент, а Европа- Хелзински Комитет

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 88. 88 Профил на mrrockchurch
  mrrockchurch
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хехе-чета и се смея на куп неграмотни коментари...и то от заслужили форумци...Кво говори това-чè са соросоиди,или на някоя друга хранилка?А бе циганинът си е циганин-вари го,печи го....В него в кръвта му е да си крадне бе....що не го асимилирате това,соросоиди и циганоиди?Те са свикнали да живеят на чужд гръб-да им даваме помощи,храни,да не плащат ток,вода,телефон,данъци...Излиза,чè ние,българите,като редовни данъкоплатци,издържаме едно племе от кърлежи,което не иска да работи,не иска да се интегрира,не иска да се образова....Ами да си ходят в Индия тогава-там има ного клозети за чистене..

 89. 89 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#87:"venci4"]не слагай циганите никога в категорията "народ"- и до ден днешен не са- [/quote]

  Наистина, народ е твърде пресилено и доста неточно когато се отнася точно до циганите.

 90. 90 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "lonely_ninja":

  Липомите могат да се премахнат само чрез хирургическа намеса...

 91. 91 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#88:"mrrockchurch"]Излиза,чè ние,българите,като редовни данъкоплатци,издържаме едно племе от кърлежи,което не иска да работи,не иска да се интегрира,не иска да се образова....[/quote]
  Да, така излиза, ама знаеш ли защо така излиза? ЗАЩОТО СА ЕЛЕКТОРАТ!!! Демек политик, който разчита на техните гласове (за кебапчета) може да бъде политик САМО ако им вземе гласовета, а в мандата си направи така, че на следващите избори да го НЯМА този електорат

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 92. 92 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#89:"._"]Наистина, народ е твърде пресилено и доста неточно когато се отнася точно до циганите.[/quote]

  бих предложил ято или глутница, но някак си не ми отива... дори и глутницата има някаква естетика, морал, норми в поведението.

  Може би прайд е точната дума. Или популация?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да му мисли Джамбазки от ВМРО- то . Сега циганетата ще претендират ,че са си на своя земя отпреди 15 века . И ще му търсят наем.

 95. 95 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  От цялата работа какво излезе? Циганите са ДОМАКИНИ а ний гости.

 96. 96 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#95:"sisiliya6"]От цялата работа какво излезе? Циганите са ДОМАКИНИ а ний гости.[/quote]

  ако имаш специална шапка за мисалене, може би е сега момента да си я нахлупиш на главата.
  къде си виждала гости, които да хрантутят домакините си и чаавета им ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 97. 97 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#94] от "papyre":

  Къде забрави Атака с Болен Сидеров.?

 98. 98 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#85:"._"]Циганите не са част от индоевропейската раса[/quote]

  Е, и? Да съм твърдял или отричсл подобно нещо? Отговорих на пост, в който се твърдеше, че цяла Индия се състои от цигани, което не е вярно. Толкоз.

 99. 99 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  не само любителите на концентратите - стига да не се самоопределят като "дасове" или "гаджЕта" - знаят, че ромовете ( който си мисли, че мн. число - небройна форма - от "ром" е "роми", за сравнение нека образува такова от "том", "дом", "сом" и т.н. ) - кубински, ямайски, реюнионски ако предпочитате, са дошли в Европа не преди 1500, нито преди 900 години!
  появили са се през XVI век, а може и по-късно.
  във всеки случай не преди епохата на великите географски открития...

 100. 100 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#92:"lonely_ninja"]Може би прайд е точната дума. Или популация?[/quote]
  Така ли си викате вече на катуна? Прайд! Демак от Анимал Планет да ви пуснат още некой долар? Циганията ви е БЕЗДЪННА

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK