Доклад: Атеистите по света са дискриминирани

Доклад: Атеистите по света са дискриминирани

© Associated PressАтеистите и други религиозни скептици страдат от преследване или дискриминация в много части от света и в поне седем държави може да бъдат екзекутирани за вярванията си. Това гласят изводите на нов доклад на Международния съюз на хуманистите и етиката, публикуван в понеделник.


В ислямските страни "неверниците" могат да бъдат подложени на най-бруталните наказания от страна на държавата и последователите на официалната религия. В същото време в някои европейски държави и САЩ атеистите са смятани за аутсайдери.


Според доклада "Свобода на мисълта 2012" по света съществуват закони, които забраняват на атеистите да съществуват, ограничават свободите им, отнемат правото им на гражданство или да сключват брак.
Други закони пък "пречат на достъпа им до държавно образование, забраняват им да заемат държавни постове, криминализират критиката към религията им или ги екзекутират, ако напуснат религията на родителите си".


Държавите, в които за атеизъм може да бъде произнесена смъртна присъда, са Афганистан, Иран, Малдивите, Мавритания, Пакистан, Саудитска Арабия и Судан. В държави като Бангладеш, Египет, Индонезия, Кувейт и Йордания са забранени публикациите, разясняващи вижданията на атеистите.


В Европа, Субсахарска Африка, Южна и Северна Америка, в държави, които се определят като светски, са давани определени предимства на християнските църкви, които предоставят обучение или други обществени услуги.


В Гърция и Русия православната църква е защитавана от критика и участва в държавните церемонии. Във Великобритания архиепископите на англиканската църква получават автоматични места в горната камара на парламента.


Макар и свободата на религията и словото да са защитени в САЩ, според доклада в обществото и политиката има настроения, според които "атеистите и нерелигиозните хора се чувстват като по-малко американци". В поне седем щата има закони, които пречат на атеистите да заемат обществени длъжности. В щата Арканзас на атеистите е забранено да свидетелстват в съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK