Екоминистър: Великобритания трябва да отглежда ГМО

Според министъра на екологията, храните и селското стопанство Оуен Патерсън Великобритания трябва да се обърне към ГМО културите

© Associated Press

Според министъра на екологията, храните и селското стопанство Оуен Патерсън Великобритания трябва да се обърне към ГМО културитеБританският министър на екологията, храните и селското стопанство определи притесненията за влиянието на генно модифицираните растения върху здравето като "пълна глупост". Оуен Патерсън заяви още, че страната трябва категорично да се насочи към отглеждането на такива култури, предаде вестник Guardian.


Екоминистърът сподели увереността си, че премиерът на Великобритания ще намери "подходящия момент" в бъдещето, за да подкрепи разрешаването на ГМО храните и че това е въпрос на убеждаване на обществото.


"Аз съм сигурен, че това ще бъде нещо много добро", каза Патерсън в интервю пред Daily Telegraph. "Проблемът са всичките тези приказки за храните на Франкенщайн и отровите, сложени в тях. Има реални ползи и това, което трябва да направим, е да продадем истинските ползи за околната среда."
Според министъра хората така или иначе редовно консумират генно модифицирани продукти, без да знаят или да го искат, тъй като в света се отглеждат големи количества такива култури, те служат за храна на животните и така попадат в менюто на всички.


Коментарите на Патерсън се появяват в момент, в който се провеждат поръчаните по-рано тази година от правителството проучвания, чиято цел е да съберат експертни мнения относно бъдещата стратегия за селскостопанските технологии. Консултационният процес включва въпроси като клонирането и ГМО технологиите.


Според социологически проучвания притесненията на британците от генномо дифицираните храни са спаднали през последното десетилетие. През 90-те години, когато се разгоря сериозен дебат около идеята на някои супермаркети да въведат ГМО стоки в мрежите си, 17% от населението са били безразлично към тези продукти. Днес тези, на които им е все едно, са една четвърт от британците. Процентът на противниците на ГМО също е спаднал, но с 5%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK