Путин: Ще се възстанови званието "Герой на труда"

Путин: Ще се възстанови званието "Герой на труда"

© ReutersРуският президент Владимир Путин призова да се възстанови в страната съществувалото в съветски времена звание "Герой на труда". Навремето то бе не просто почетен знак, но и повод за "социалистическо съревнование", любим инструмент на комунистическата пропаганда и източник на особени привилегии - материални и финансови - за носителя и близките му.


Сега държавният глава смята, че съществува необходимост да се обърне внимание на човека на труда, съобщиха руските агенции. Именно за тази цел ще бъде възстановено званието "Герой на труда".


На двудневната среща с негови застъпници от президентските избори през март той допълни: "Трябва всички заедно да помислим и да се посъветваме с обществото, с обществените организации. Критериите трябва да са ясни и понятни, да е за принос за развитието на страната, а не просто за количеството изработени години".
"Смятайте, че сме приели с вас такова решение", каза Путин и предупреди, че "не бива изцяло да се копира съветското време".


Путин: Ще се възстанови званието "Герой на труда"

© Reuters


Звание с над 80 години история


Предложението за възраждане на званието бе направено през август от Игор Полманских - пълномощен представител в Уралския федерален окръг. При назначаването си той призова младежта "да се откаже от висшето образование в полза на работническите династии", защото днес са нужни повече хора с работни специалности. След това финансираният от държавата Руски център за изследване на общественото мнение проведе проучване, резултатите от което показаха одобрение за инициативата на две трети (67%) от анкетираните.


"Герой на труда" е учредено през 1927г. и се е присъждало на "лица, имащи особени заслуги в областта на производството, научната дейност, държавната или обществената служба и работили не по-малко от 35 години". При изключителни случаи званието можеше да се присъжда и на служители с по-малко стаж. През 1938г. името е променено на "Герой на социалистическия труд" и връчването на почетната грамота (няма нагръден знак) продължи до 1988г. На "героите", се изплащаше допълнителна пенсия в размер на 75% от заплатата. Ако удостоеният продължаваше да работи, добавката беше половин заплата.


"Героите на социалистическия труд" бяха освободени от подоходен данък до прага от 6000 рубли годишно, а пенсиите им бяха освободени от всякакви данъци. При смъртта на носителя на званието, финансовите привилегии преминаваха към членовете на семейството.


Освен това звание, в СССР съществуваха и много други "трудови награди" - медал "За трудова доблест" (от 1938г.), медал "За трудово отличие" (от 1938г.), медал "Ветеран на труда" (от 1974г.), медал "За доблестен труд във Великата Отечественна война 1941-1945г.", медал "За доблестен труд. В чест 100-годишнината от рождението на Владимир Илич Ленин".


Путин: Ще се възстанови званието "Герой на труда"

© Reuters


"Мавзолеят е като манастир"


На срещата в Москва с около 500 президентски застъпници Путин изрази несъгласието си с твърденията, че мавзолеят с мумията на Владимир Ленин противоречи на руските исторически и религиозни традиции.


"Казват, че мавзолеят не съответства на традициите. Защо? Вижте мощите в Киево-Печорската лвра, в другите манастири... Можете да ги разгледате." Дори комунистическата идеология е излязла от постулатите на религията, коментира още руският лидер в пояснение на позицията си. След което добави: "Разбира се, трябва да се върнем към корените си, но, безусловно, на съответното ниво".


Президентът предложи също застъпниците му да бъдат включени в прокремълската обществена организация "Народен фронт" и подобни срещи да се провеждат два пъти в годината. Сред представителите на Путин на изборите имаше известни имена като футболистът Андрей Аршавин или киножерисьорът Никита Михалков.


Двама от застъпниците на Путин - певецът и композитор Михаил Бояарски и състезателят по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко.

© Reuters

Двама от застъпниците на Путин - певецът и композитор Михаил Бояарски и състезателят по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK