Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

© GLOBAL TRENDS 2030Едва ли някой знае къде ще бъде след 18 години. Но разузнавателните служби на САЩ се опитват да опишат в какъв свят би попаднал човек след близо две десетилетия.


По това време човечеството вече ще се е увеличило от сегашните 7.1 млрд. на 8.3 млрд. души с всички произтичащи от това проблеми като недостиг на храна, питейна вода и енергия. Средната класа, включително в развиващите се страни, ще се е увеличила значително - с около 2 млрд. души, и това ще добави нови 10% към жителите на градовете. Почти 5 млрд. души (60% от хората) ще са граждани, а в градовете ще се създават 80% от икономическия растеж. Но това ще означава с 35% повече храни, 40% повече вода (ще са нужни 6 трилиона и 900 млрд. куб. м, докато половината от световното население ще е в райони с остър недостиг на вода) и мащабни сривове на електропреносни и интернет мрежи.


Няма да се е появила някаква силна идеология като комунизма или фашизма, "но трябва да не се изпускат от очи по-малки политико-психологически завои, които не се вписват в рамките на идеологиите, но диктуват поведението на много хора".
В петия пореден доклад "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове" Националният съвет по разузнаването (NIC) на САЩ посочва, че започналият след 1945г. възход на страната в световната политика бързо приключва, макар че Америка винаги ще остане "първа между равни". Проблемът е как другите страни ще реагират на залеза на Pax Americana.


Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

© Reuters


Авторите обръщат внимание, че предишните им прогнози - "Китай - нагоре, Русия - надолу" - са се оправдали, но са подценили скоростта на китайский възход.


Китай ще е водеща световна сила, но след две десетилетия сегашният 8-10% темп на годишния му икономически растеж ще е само далечен спомен и Индия бързо ще го догонва. Не само китайската икономика вече ще е надминала американската като №1, но и Азия ще е глобална сила, по-голяма от Северна Америка и Европа. Относителният бавен упадък на Русия, Европа и Япония ще продължи, а с шанс да станат големи играчи на световната сцена са още страни като Турция, Колумбия и Нигерия.


САЩ ще продължи да бъде вероятно единствената страна в света, способна да сглобява коалиции и да мобилизира усилия за справяне с глобални предизвикателства, твърдят авторите. "Китай няма да замени САЩ на световно ниво. Да си най-голямата икономическа сила е важно, но не винаги най-голямата икономика става и суперсила", посочи Матю Бъроуз от NIC припредставянето на доклада. По думите му Пекин осъзнава, че не може да бъде организатор в различни райони и на наднационално ниво.


Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

© Reuters


Предишният доклад "Глобални тенденции" бе публикуван преди четири години. Сега върху 140 страници авторите предупреждават, че дори държавите с най-силни възможности като БВП, размер на населението и т.н., няма да бъдат влиятелни, ако не се научат да си сътрудничат и да действат в мрежите и коалициите на един многополюсен свят. Частният и публичният сектори трябва да си сътрудничат в технологичното развитие и да създадат големи енергийнии водни проекти, от които светът наистина има нужда, защото в противен случай ще се сбъднат най-лошите сценарии, включващи ескалация на големи конфликти в Близкия изток, Южна Азия и Африка.


В тази картина има една голяма въпросителна - колко далеч би стигнало развитието на науката и технологиите. Авторите не изключват не толкова далечното бъдеще да съдържа елементи на това, което днес се смята за научна фантастика - скоро учените може да създадат импланти за очи, позволяващи да се вижда нощем. Специалисти като Мичио Каку говорят за потенциално превръщане на хората в киборги - един вид "свръхчовеци" с подсилена нервна система, по-бърза и по-силна памет и триизмерно "отпечатани" артерии или по-прости органи при нужда от трансплантация.


"Глобални тенденции 2030" е създаден от аналитичното звено към директора по разузнаването на САЩ, но включва и гледните точки на чуждестрани и частни експерти. Целта му е не да пророкува, а да стимулира "стратегическото мислене" сред хората, които днес взимат решения. Публикуването на докладите умишлено съвпада с изборната година в САЩ, защото иска да предостави на новата администрация обзор на тенденциите по света.


Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

© Reuters


Технологиите


"В следващите 15-20 години може би ще се увеличи изместването на технологичната дейност към развиващия се свят, тъйкато мултинационалните корпорации се фокусират върху бързо растящите възникващи пазари като китайския, индийския, бразилския, както и защото компании от този свят бързо стават конкурентоспособни на глобално ниво", пише в доклада.


"Технологиите ще продължат да бъдат силен инструмент за влияне. Бъдещите интернет магнати, подобни на днешните Google или Facebook, ще държат в ръцете си планина от данни и повече информация в реално време, отколкото повечето правителства. Тази информация ще дава шанс на корпорациите да въздействат върху поведението на хората в огромен мащаб.


Масовото разпространение на комуникационните технологии ще означава, че през социалните мрежи гражданите могат да се обединяват и да предизвикват властта с механизъм "направи си сам революция", но също така правителствата ще получат безпрецедентна възможност да следят своите граждани.


Близкият изток и терора


В Близкия изток младежите, започнали Арабската пролет, постепенно ще остаряват, а икономиките в района ще се нуждаят от алтернатива на петрола и газа, защото технологиите ще позволят добива им на други места.


Ако и до 2030г. Иран все още е ислямска репблика и се е сдобил с ядрено оръжие, то Близкият изток го очаква много нестабилно бъдеще. От друга страна, появата на умерени, демократични правителства или пробив в уреждането на израелско-палестинския конфликт може да имат огромни положителни последици.


Ислямският тероризъм може да е приключил до 2030г., но терористите няма да изчезнат напълно, защото държавите може да използват техните групировки, "поради силно усещане за несигурност". Експерти в нишови сфери като кибернетичните системи може да продават опита си на този, който плати най-много, включително терористи, и ще се интересуват не толкова от предизвикване на масови жертви, колкото на създаването на тежки икономически и финансови сривове.


Новите войни


Много е вероятно да има надпревара във въоръжаването за "кибернетични войни" и защита на ключова инфраструктура. не е ясно обаче доколко кебернетичните средства ще променят бъдещето на воденето на война. Военни историци смятат, че ситуацията ще е сравнима с прогнозите от началото на ХХ век, когато се вещае голяма роля за военната авиация, но тя се оказва с по-малък принос за военната победа, отколкото са очаквали ентусиастите.


Промяната в дела на консумацията на средната класа от отделни страни и райони до средата на века.

© GLOBAL TRENDS 2030

Промяната в дела на консумацията на средната класа от отделни страни и райони до средата на века.


Потенциалните светове:


"Спрели двигатели" - най-мрачният сценарий с увеличена вероятност от конфликти между държавите; САЩ се затварят в себе си; глобализацията спира.


"Смесване" - най-добрият сценарий; Китай и САЩ си сътрудничат по редица въпросии това увеличава глобалното партньорство.


"Дух, изтърван от бутилката" - неравенствата експлодират и някои държави спечелват много, а други рухват; неравенството вътре в държавите увеличава общественото напрежение; САЩ не са се оттеглили изцяло, но вече не са "световен полицай"


"Без държави" - един свят, движен от новите технологии; водеща роля за справяне с глобалните предизвикателства имат актьори, които не са държавите


Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

© GLOBAL TRENDS 2030


"Черните лебеди" до 2030г.


Голяма пандемия - никой не може да предвиди къде и кога би могло да се появи патоген, който лесно се предава по въздуха, убива или води до безпомощност над 1% от заразените и за по-малко от 6 месеца поразява милиони.


Още по-бърза промяна на климата - и без това вече се наблюдават някои драматични и непредвидени промени, а учените не са убедени, че могат да ги прогнозират; рязка промяна в мусонните валежи в Азия, например, може да попречи на района да се изхранва.


Разпад на ЕС - хаотично излизане на Гърция от еврозоната може да предизвика щети 8 пъти по-големи от банкрута на Lehman Brothers и да съсипе бъдещето на ЕС.


Демократичен или рухнал Китай - в следващите 5-6 години покупателната способност на глава от населението може да премине 15 000 долара годишно, а това е нивото, на което се смята, че се предизвиква тласък към демокрация; демократичен Китай може да стимулира подобни промени и другаде, но също така и да стане повече националистичен; икономически колапс на Китай би донесъл шок на глобалната икономика и политическа нестабилност.


Реформиран Иран - един по-либерален режим би могъл да се появи под обществен натиск за край на санкциите и изолацията; отказал се от ядрено оръжие и фоусирал се върху модернизацията си, Иран може да стабилизира Близкия изток.


Ядрена война/кибератака или удар с оръжие за масово унищожение - ядрени страни като Русия или Пакистан и потенциални кандидати като Иран или Северна Корея гледат на ядреното оръжие като компенсация за политическата и икономическата им слабост, което увеличава риска от употребата му. Групировки биха могли да атакуват по интернет или с оръжия за масово унищожение.


Слънчеви магнитни бури - особено мощни изригвания могат да сринат електрическите мрежи и електронни устройства, да извадят от строя спътници.


Самоизолация на САЩ - колапс или внезапно оттегляне на американската сила от света може да предизвика продължителен период на глобална анархия; едва ли някоя от водещите сили би заместила Америка като гарант на международния ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Според мен сценарият ще е самоизолация на Америка.Не знам дали ще е за добро или за лошо, но ми Допадна,веднага.

 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  18 години ще минат бързо и промените няма да бъдат толкова големи. Та 18 години минаха от световното първенство по футбол в САЩ, а това като че ли не беше толкова отдавна. Да, Китай формално ще са най-голямата икономика според БВП, но стандарта на живот на населението ще продължава да бъде далеч от този в най-развитите страни. Така че китайците ще продължат да си емигрират в САЩ, Канада, Австралия и Европа. А българите ще продължават да си бъдат сред най-бедните в ЕС. Но този път с доста различен демографски състав, с поне 30% малцинствени групи - освен традиционни турски и ромски общности, през 2030 в БГ ще има и големи арабски и китайски общности.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  Смешното е в това,че вместо подобни анализи да се правят от компетентни в своите си области специалисти,на нас ни се поднася продукт на разузнавателна служба.
  Извинявайте,но чиновниците от разузнаването,пък било то и на САЩ не са най-подходящия пример за компетентност при подобни начинания,изискващи тясна експертност и научен капацитет.
  Затова си позволих да го прочета както се четат вестникарските хороскопи.
  Които ги четем за настроение и за да сме сигурни,че ще ни върви в любовта през този ден,например,ха-хаааа....

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Аз не знам как ще се развие света след 18 години. Но бих искал да прочета някой анализ за това, правен преди 18 години, да видя дали тогавашните анализатори са предвидили днешното дередже сравнително точно.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  "но трябва да не се изпускат от очи по-малки политико-психологически завои, които не се вписват в рамките на идеологиите, но диктуват поведението на много хора" - Бай Юс Брадър гледа, в качеството си на "свръхчовек", но с "по-прости органи” и мисли ли, мисли - "стратегически”, ама все за неизбежно разпадане на всички други! Обаче само САЩ може евентуално да се самоизолира, ама надали щото: "едва ли някоя от водещите сили би заместила Америка като гарант на международния ред.” Така че, не чети к`во ти предвиждам, а глобално се ослушвай и гледай к`во правя, ако ти казвам де - 0030!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  [quote#2:"kirsner"]Та 18 години минаха от световното първенство по футбол в САЩ, а това като че ли не беше толкова отдавна.[/quote]

  Питай футболистите какво преживяха оттогава......

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 402 Весело

  и какво може да каже разузнаването за бъдещето ??

  освен обяснимото , предвидимото и очакваното

  каквото се е случвало-пак ще се случи ,
  всичко се повтаря--с наша помощ или въпреки нашата помощ
  -------

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 9. 9 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Нека сме оптимисти. Бъдещето е такова каквото си го направим. Развитие на високите технологий, сътрудничество между държавите, силен ЕС, стабилни балкани, по-високи доходи, хубави работи да стават....

 10. 10 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  не съм убеден, че Китай така лесно ще измести САЩ като най голяма икономика. В момента БВП на САЩ е по голям почти двойно от този на Китай. Напоследък доста компании изнасят производства, но не в Китай. Например Епъл връща асемблирането на компютри обратно в САЩ.

 11. 11 Профил на Лили Иванова
  Лили Иванова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не знам какво ще става в световен мащаб, но едно е сигурно. Ние ще си бъдем все същите боклуци и ще си стоим на дъното поне още 50 години. След 18 години ще си пеем същата песен и в България нищо няма да се е променило. Пак ще си има мутри, пак ще има "наши момчета" и пари под масата. Обслужването ще продължава да бъде под всякаква критика, а законът за пушенето - след като го върнат след 2 дни - никой няма да смее да го пипне вече и ще си се пуши навсякъде во век и веков. Светът може и да се промени до някаква степен, но не и България. Или не към по-добро.

 12. 12 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Авторите са публикували розовия вариант на проучването си, а реалният е строго секретен.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 13. 13 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":
  ЦРу не е само разузнаване в смисъла който ние използваме. Това е един много голям научен институт, където със събраните данни от разузнаването работят огромен брой учени, и много от тях са натоварени да правят прогнози, подобно на описаната. Върху подобни прогнози работят не само американците, бъди сигурен. Случва се и да бъркат, преди години пропуснаха някои детайли, и изпуснаха Иран.

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#13:"shumkar"] Това е един много голям научен институт ... [/quote]

  Институт за благородни девици?

  Дори имат отдел за хакерски атаки, пуснаха вирус преди време с един софтуер на Зиеменс!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на Кур Деликурев
  Кур Деликурев
  Рейтинг: 374 Весело

  From the comments,above, we will have no shortage of stupidity.

 16. 16 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 571 Любопитно

  А младият и жаден за успехи Ким Чен Ун ще обедини Корея!

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 17. 17 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Пророкува се упадък на Европа (най-вероятно в сегашния й вид). По-развитите страни (еврозоната) го знаят, и се опитват да се консолидират, и за последен път да подадат ръка на Гърция. Полша го е почуствала, и ако преди се дърпаше от този кръг, сега са подали заявка за по-бързо членство. Дянков и той се опита да каже нещо, но никой не му обръща внимание. Просто у нас много малко хора си дават сметка, че експериментите с управляващи след 2001г. ще ни струват страшно скъпо, особено последния с премиера с прякор "Тиквата".

 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#16] от "Рачко Пръдлето":
  Не вмирисвай сайта, моля те.

 19. 19 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Весело

  А бе напишете една статия и за Станишев, да му се порадваме!
  Не може без него, нали той....

  Машини прости, народ неук.
 20. 20 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#12:"Курт Деликуртев"]а реалният е строго секретен. [/quote]
  Съгласен съм с теб, става дума за Колумбия, но нито дума за Мексико и Канада. Интеграцията между САЩ и Канада изобщо не е проблем, те и сега са си достатъчно интегрирани.
  А Австралия?

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "shumkar":
  То си го пише и в материала,а освен това пише,че са използвани и гледните точки на частни и чуждестранни експерти.

 22. 22 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  Американска гледна точка,отразяваща развитието според собствените им нужди и желания,пропускаща или подценяваща много дребни и част от големите фактори,които биха повлияли на бъдещето ...

  Liberate Your Mind!
 23. 23 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Любопитно

  До коментар [#4] от "442":

  Ами преди 20 години нямахме масово навлезли компютри, чертаехме чертежите на лист с молив, нямахме интернет, на чалгата и викахме "сръбско", а по телевизията гледахме Барселона, а не Манчестър Ю. Това само като първи спомняния.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Потвърждават моя стара теория, че демокрация не може да има в страни с нисък стандарт на живот. Според тях за демокрация били необходими 15 000 долара покупателна способност на калпак. Ние сме на 1/3-та от това ниво.
  Възниква въпросът, защо тогава се мъчим да се правим на демокрация.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Спомням си една прогноза в доклад на ЦРУ за Югославия, публикуван 2 години преди събитията там. Като го четох звучеше невероятно, а се оказа един много добре написан и реалистичен сценарий, който се осъществи и в най-малките детайли.

 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Любопитно

  До коментар [#20] от "shumkar":

  Австралия няма човешки потенциал засега, но вероятно ще е следващото място с голяма емиграция.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":
  15 000$ ПОКУПАТЕЛНА способност.За мен това е БВП на глава от населението,измерен през паритета на покупателната способност.Според тяхните данни този показател за България е 13800$ на човек от населението.Малко отдолу сме,затва демокрацията ни е една такава кекава..

 28. 28 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  Поредната боза, която предизвиква единствено със заглавието си. 18 години не са никак малко, да не говорим в сферата на технологиите и трябва да си много умен, а и технически грамотен за да предвидиш за такъв период. Това в статията е преразказ на настоящето, гарниран тук-там с плах опит да се цитира нещо от фантастичните филми.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 29. 29 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#4:"442"]Но бих искал да прочета някой анализ за това, правен преди 18 години[/quote]

  Абе преди 18 не съм чел, но можеш да прочетеш книгата на ЦРУ светът през 2020. Мисля, че е писана през 2002. Изводите можеш да си направиш сам

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#10:"toshiro"]не съм убеден, че Китай така лесно ще измести САЩ като най голяма икономика.[/quote]

  И аз не съм убеден в много неща, но според МВФ, GDP based on PPP, share of the world за двете страни ще се изравни още през 2016-та. Пак според тях в момента съотношението е 15:19

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#28:"Master of puppets"]Поредната боза, която предизвиква единствено със заглавието си. [/quote]

  Древните елини са казвали, че предсказанията се сбъдват само защото са били направени. Аз бих добавил, особено ако ги прави дъщерята на царя - Касандра.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 458 Неутрално
 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "...По това време човечеството вече ще се е увеличило от сегашните 7.1 млрд. на 8.3 млрд. души с всички произтичащи от това проблеми като недостиг на храна, питейна вода и енергия..."

  Милиардите ще решат всичко. Свръхпоселението е планетарно предизвикателство номер едно. Всичко друго ще бъде следствие. Но прогностичните центрове си играят на сценарии. Нищо ново в сценариите, които са описали. Можеше да прочетат няколко холивудски сценария. Мравунякът "Земя" е тръгнал към апокалиптичния си край.

 34. 34 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#24:"tribiri"]Възниква въпросът, защо тогава се мъчим да се правим на демокрация. [/quote]
  Искаме да забогатеем, но не поверяваме кормилото на държавата на правилните хора. Някои ни внушиха, че шерифите ще са най-добрия вариант, а те бяха най-големите крадци. Както и наследниците на "борците" против фашизЪма и капитализЪма - рафинирани бандити.

 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Два големи пропуска, в доклада, както винаги:
  1. Тъй като в американското разузнаване работят много ционета, пак са забравили да изследват най-голямата заплаха за мира по Света.... агресивните ционета...
  2. Добре ще да прогнозират и в колко още войни ще се включи Пиндустан в следващият 18 годишен отрязък.... мога да помогна в около 17-18 нови войни или военни конфликти до 2030...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#24] от "tribiri":
  Ако ти е проблем критерия, нямай грижа според ЦРУ, България почти го покрива.....
  GDP - per capita (PPP): $13,800 (2011 est.)
  Давай уреждай останалата част от задачата.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Весело

  А какво казва нашият...."Комитет за глобални тенденции"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Интересно е твърдението, че нито една идеология за развитието и организацията на обществото няма да стане водеща. Това просто потвърждава твърдението в Библията, че идва Армагедон....Пък бил той и след 2012-та година.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#11:"Лили Иванова"]Ние ще си бъдем все същите боклуци и ще си стоим на дъното поне още 50 години. [/quote]

  Внимателно потърсих в статията данни за това кои държави или народи ще изчезнат,но явно са ни спестили разочарованието.Това не пречи да се работи по въпроса.

 40. 40 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Прочетох доклада и веднага го игнорирам. Истинската голяма неизвестна - климатичните промени, само са споменати, като "черен лебед", който може да обърне лодката. А всъщност, това е единствената сигурна много голяма, но и изключително непредвидима промяна, която трябва да се анализира при прогнози за следващите 20 години. Каква икономика, каква стабилност, ако населението няма питейна вода и храна, а жилищата са отнесени от цунами, торнадо или нещо друго...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 41. 41 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално  "Самоизолация на САЩ - колапс или внезапно оттегляне на американската сила от света може да предизвика продължителен период на глобална анархия; едва ли някоя от водещите сили би заместила Америка като гарант на международния ред."

  Това е което искат да внушат американските разузнавателни служби. Всички останали "проучвания" са глупости.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лили Иванова":

  Предвид нашите късогледи бакали, от 68 години, които си правят сметки на дребно, в рамките на мандата и не по-далеч - нищо чудно. Иска са визия, стратегия и мерки за постигането им, за да сме нещо повече от върха на опашката на ЕС. Ама де такова държавническо мислене у родния политически елит от най-ново време?

 43. 43 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Китайската икономика от много време е по-голяма от американската, просто счетоводните стандарти са различни.

  Изследването е изпъстрено с най-невероятни глупости, характерни за търкащи столовете чиновници. Политическото влияние на Русия е несъразмерно по-голямо от това на САЩ, просто Русия няма интереси в по-голямата част на света, докато там където ги има САЩ нямат и съвещателен глас. Китай никога няма да е глабална сила, защото в цялата си 4 хиляди годишна история те са се стремяли към това, подобно на Русия те се интересуват от спокойствие в собствените си граници и стабилност в района.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 44. 44 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "toshiro":

  Китай какво ще направи не сигурно Но съвсем сигурно е че в САЩ черните ще изместят белите От тук нататък изводите можеш да си ги направиш сам не са ти нужни анализаторите на ЦРУ

 45. 45 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#2:"kirsner"]А българите ще продължават да си бъдат сред най-бедните в ЕС. Но този път с доста различен демографски състав, с поне 30% малцинствени групи - освен традиционни турски и ромски общности, през 2030 в БГ ще има и големи арабски и китайски общности.[/quote]


  Колкото и да не ми харесва, не мога да не се съглася с написаното от теб. Домашното на нашите тиквоуправници (не визирам само ББ) им е написано и въпреки всичко, пак няма да си мръднат пръста дори и на ента за да променят нещо.

 46. 46 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#45] от "The_Fly":

  Колкото си го мърдаха 23 години, толкова и след това, освен ако не се появят качествено различни и национално отговорни политици.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#27:"eurogi"]За мен това е БВП на глава от населението,измерен през паритета на покупателната способност[/quote]
  За тебе може и да е така, но те не казват БВП, а покупателна способност.
  Разликата е съществена, защото по метода на крайното потребление БВП се разпределя между крайно потребление на домакинствата, крайно потребление на правителството и капиталообразуване. Така че от тези 13 800 остават половината за покупателна способност.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#10:"toshiro"]В момента БВП на САЩ е по голям почти двойно от този на Китай.[/quote]

  Ако десет поредни години, една икономика расте с по 7% годишно, то тя ще се удвои.

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Една много интересна и красноречива снимка - http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/561023_382650025163356_1491284376_n.jpg - коледната украса на града ярко контрастира с тъмната сграда на Президентството (барем едно декоративно осветление да бяха сложили по нея)... И искаме от тези хора визия за 2020, 2050 и прочее...

 50. 50 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#16:"Рачко Пръдлето"]А младият и жаден за успехи Ким Чен Ун ще обедини Корея! [/quote]

  Виж това е интересно, дали след 18 години, ще има Обединена Корея, със столица Сеул. Ако това стане, по границите на Русия и Китай ще изникне държава с ~ 80 млн. население и много високи технологии.

  Севера е безумно беден, но имат диаманти и други интересни неща.

 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#44] от "goshogoshev":

  Черните или латиносите? А в Европа - кой кого?

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#46:"Читател"]освен ако не се появят качествено различни и национално отговорни политици.[/quote]

  От къде да се появят?! От зелето ли?! Тези неща не се случват отведнъж. Трябва да мината години за да се променят нещата към добро. Апропо те от 14 години се променят в положителна посока, но толкова бавно, че населението даже не забелязва. Все едно да забележиш как расте дървото в двора ти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#49:"Читател"]коледнта украса на града ярко контрастира с тъмната сграда на Президентството (барем едно декоративно осветление да бяха сложили по нея)... И искаме от тези хора визия за 2020, 2050 и прочее... [/quote]

  Прав си на 100%, но ти гарантирам, че ако сложат осветление/окраса като хората, веднага ще се намери кой да ревне, "за пенсии няма, за лампи има". =)

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#49] от "Читател":

  Този коментар е типично доказателство за твърдението ми в коментар 52.
  Един въпрос с понижена трудност - "Кога бяха осветени първите по забележителни сгради в София?"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#44:"goshogoshev"]Но съвсем сигурно е че в САЩ черните ще изместят белите[/quote]
  Съгласен, макар че има малък нюанс. Дали черните или латиносите - съществуват т.н. етнически карти. Впечатляващ разтеж на латино етноса в САЩ. До 2050 испанският език ще стане втори официален. Той си е такъв на много места и в момента. Разбира се по отношение на изводите, резултатът ще е един и същ.

 56. 56 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Към 2035 г. САЩ ще се разпадат, Китай ще е номер 1, след него са Индия, Бразилия и Русия. Турция ще има все по-големи апетити към България и ако тук няма патриотично управление (а до тогава, ако не се промени нещо, поне 40 % от избирателите ще са цигани) българите ще ни чакат трудни времена.

 57. 57 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":

  Е, аз имам известни надежди, познавам такива хора, въпросът е дали и обществото ще ги припознае. Сигурно е, че ДС-върхушката няма лесно да сдаде властта и се изисква силен обществен натиск и воля това да се случи. Пък си знаем народеца. Така че - най-вероятно, както казваш, по пътя на еволюцията.

  До коментар [#53] от "Finland":

  Не е баш така, тъй като Президентството е представителна сграда (не е да речем да осветят магистрала "Тракия". И нейният тъмен силует в нощта говори много и на столичани, и на гости, и на туристи.

 58. 58 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#54] от "tribiri":

  Мисля, че по времето на Софиянски.

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Правиш ли разлика между GDP и покупателната способност. Ако покупателната способност беше 13 800$ на глава от населението при 1/2 не работещи, средната заплата в страната щеше да бъде 2000 долара а не 500.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рачко Пръдлето":

  Ох, русофилско тролче....не знам какво са сбъркали в предишния доклад, ама с едно са прави - "Китай - нагоре, Русия - надолу". Ама дали има кой да чете? Та нека ти текат лигите по "китайския дракон", ама алкашите първи го отнасяте. Даже това вече е почнало. В СССР (пардон, ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ) вече има доста земи, които макар формално част от Магучая, са напълно завоювани от китайците. А вашият Путя е прекалено зает да се оправдава с "враговете" от запада, защото не може да направи нищо нито с истинската заплаха Китай, нито смее да каже истината за укаяното икономическо, технологично, социално и морални състояние, до което е довел руснаците.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 61. 61 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  "Но бих искал да прочета някой анализ за това, правен преди 18 години"
  --------------------------
  Имаше прогнози, побликувани в Нюуорк Таймс през 1970-те, как ще изглежда света в 2000 г. "Един остров с човек до човек".
  Прогнозата макар и неточна, е ВЯРНА ОБАЧЕ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Разузнаването дава тенденции за това което е най-важно за банковите конгломерати !

  1.Световно водно и енергийно господство на няколко корпорации.
  2. Бъдещите интернет магнати ще изпълняват функцията на Биг Брадър и ще управляват повечето правителства.
  3.Ислямският тероризъм може да е приключил до 2030г. защото мюсюлманите ще са мнозинството в ЕС и САЩ и да му мислят азиатците.
  Муамар Ал-Кадафи каза :
  "Има признаци ,че Аллах ще даде победа за исляма в Европа
  Без мечове ,без огнестрелни оръжия,без борба.
  Ние нямаме нужда от терористи , нямаме нужда от бомбени самоубийци.
  Над 50те милиона мюсюлмани (в Европа) ще я превърнат в мюсюлмански континент до няколко десетилетия."

  Така ,че в хубавия свят след 20г единствения враг на народите ще са мултинационалните корпорации които и сега контролират всички правителства , медии и университети !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Аз също смятам, че това е вариантът! Не защото искам да се махнат, а защото това е логичната стратегическа стъпка, която ще направят......"Махат се - настъпва хаес - и след 5г. ги викат да оправят нещата, но те искат нещо в замяна - в повечето случаи независимостта на държавите под всякаква форма - икономическа, политическа, лична и така нататък"......това разбира се е моята визия....малко е Макиавели, но те са способни на такива неща.

 64. 64 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  НЕ Е ЛИ ТАКА?
  Тези неща ни се въртят в главите вече доста отдавна.
  НЕ Е ВАЖНА ТОЧНОСТТА НА ПРОГНОЗАТА, важно е че устремено НА ТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА!
  Комарите, Мравките, Микробите, вече са го доказали това, АКО ГИ ОСТАВИШ ДА СЕ РАЗВИВАТ НАМИРА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#4:"442"]Но бих искал да прочета някой анализ за това, правен преди 18 години, да видя дали тогавашните анализатори са предвидили днешното дередже сравнително точно. [/quote]
  И децата правят по добри анализи от малоумното американско "корпоративно" разузнаване!
  http://min11hetep.blog.bg/novini/2010/04/18/12-godishno-momiche-nakara-sveta-da-mlykne-za-6-minuti-b-a-p.530709

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 666 Весело

  Както казва Гацо Бацов- "Мани ги тея-сичките са пияници, и пустиняци! "

 67. 67 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 590 Весело

  Апокалиптичните сценарии на ЦРУ обезателно ще се сбъднат и за всичко това ще са виновни Тройната коалиция и Костов.

 68. 68 Профил на dfg1279
  dfg1279
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А прогнозата за България е, че вече централната банка и правитествота са с посилена нервна система (импланти и контрол на съзнанието на мрежата на Мтел) и следователно корумпирани. Може да се очаква фалит на банки с 20% лоши кредити. Какво да направят - да проверят вълните от имплантите в синусите си.

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  Някой е прочел "Фондацията" на А.Азимов и е откраднал психоисторията... Сякаш не му се е получило добре, като първите модели мобилни телефони — по модел от Стартрек, или ДРОН-овете, които са точно по "Страж птица"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#16] от "Рачко Пръдлето":

  Сложих ти един плюс за изненадващия оптимизъм, на какъвто дори дебелия диктатор не се радва.

 71. 71 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#60:"deutschwagen"]Путя е прекалено зает да се оправдава с "враговете" от запада, защото не може да направи нищо нито с истинската заплаха Китай, нито смее да каже истината за укаяното икономическо, технологично, социално и морални състояние, до което е довел руснаците.
  [/quote]

  Добре че има и такива като тебе, които тънко разбират проучванията на америкЕнците. Иначе щеше да бъде жалко толкоз много пари хвърлени на вятъра. Хората са си го казали, че ако САЩ загуби първенството си и ролята на световен жандарм ще настъпи анархия. И о, колко страшно....силно развиващ се Китай и западаща Русия. Става много лошо......
  Затова те АМеРИКеНЦИТЕ трябва да запазят пълното икономическо и военно превъзходство...Иначе много лошо ни се пише.

 72. 72 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#2] от "kirsner":

  Много е лошо да се коментират процеси и стандарт без да се познават. В момента в Китай бедните спрямо евростандартите са 120 милиона китаеца при население 1.4 милиарда. За сравнение в Европа бедните са 160-170 милиона при население ......

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#43:"др. Иванов"]Китайската икономика от много време е по-голяма от американската, просто счетоводните стандарти са различни. [/quote]
  Любопитно е как политическите пристрастия могат да доведат индивида до такива.....е, хайде да кажем заблуждения.
  Работил съм известно време в "Дженерал Електрик". Спомням си много добре как представители на малки предприятийца от Китай идваха за да им предадем производството на някои наши, вече утвърдени изделия. Произвеждаха опитни образци и ни ги донасяха за проверка и тестване......Когато биваха утвърдени (ОТ НАС) те започваха производството им и после GE ги продаваше като техни изделия. Китайците ги произвеждаха, но се продаваха с марката на GE.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Предишната прогноза отпреди няколко години беше, че Китай ще минат Щатите към 2050 г., сега е в 2030 г. Следващата прогноза от 2015 г. ще е, че това ще стане през 2020 г. и т.н.
  Истината е, че по бвп /паритет/ ще стане през 2016 г. Изобщо Запада се оттича с бързи темпове и не трябва да си заравяме главата в пясъка.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 70 Неутрално

  [quote#71:"baxter"]Хората са си го казали, че ако САЩ загуби първенството си и ролята на световен жандарм ще настъпи анархия.[/quote]

  Това не е точно така - света ще стане по-нестабилен, но по-справедлив, щото в момента не е.

 77. 77 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "По думите му Пекин осъзнава, че не може да бъде организатор в различни райони и на наднационално ниво."

  оо,могат те,могат..но не искат!! такъв им е манталитета,не обичат да си тикат носа навсякъде и в делата на другите по света!Гледат техните си работи и развитие..

 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#59] от "tribiri":

  Не се прави на много открехнат.....
  То си пише там GDP - per capita (PPP) ЦРУ работи само с РРР...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Американците сами си го направиха! Закриха си заводите и изнесоха производството. Закриха и нашите заводи и то идиотски!!!За това Ние сме безработни, за да работят в Турция и Китай!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#2] от "kirsner":

  Ти какво допълваш разработката на ЦРУ? Интересно, интересно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "...покупателната способност на глава от населението може да премине 15 000 долара годишно, а това е нивото, на което се смята, че се предизвиква тласък към демокрация;"

  Значи има още много да бъхтим, докато подушим демокрацията. Винаги съм си мислел, че тук няма никаква демокрация и капитализъм, но друго си е да го видиш черно на бяло, извън контекста на "конгратюлейшън, Борисов" , "нямат забележки", "изключителен партньор".

  Тва последното обаче, Обама коментира така: Ами как да не са изключителни. Плащат на пенсионерите си по 100 долара пенсия, а искат да купуват изтребители и хеликоптери за да могат да се нарекат наш съюзник. Това е изключително биииииииииииииип саможертва.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 82. 82 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "покупателната способност на глава от населението може да премине 15 000 долара годишно, а това е нивото, на което се смята, че се предизвиква тласък към демокрация"
  Глупости! У нас тласъкът към демокрация го предизвиква Бойко Борисов!

 83. 83 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "shumkar":


  [quote#13:"shumkar"]ЦРу не е само разузнаване . Това е един много голям научен институт,[/quote]

  Не, ЦРУ е разузнаване. Варианта на доклада който четем, е за обществеността, и чрез него правят внушения за постигане на някакви цели. Истинският доклад е на бюрото на президента.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 84. 84 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  След като могъщата в пъти повече от САЩ Римска империя се е сгромолясала под ударите на "варварите", защо ЦРУ удобно пропускат прогнозата, че и ТЯХНАТА ИМПЕРИЯ най-вероятно ще се сгромоляса, без значение на кои варвари и откъде ще дойдат в Северна Америка. Та само да попитам, ще има ли тогава 50 / п е т д е с е т !!! / нови държави и под чий сонтрол ще бъдат те?

 85. 85 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Простотията си простотия!
  Такива анализи се пишат, не от чиновници, а от високо ерудирани специалисти, като например такива каквито има в Ранд .
  Вземи та попрочети малко повече и не пиши глупости.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 86. 86 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  2030 година :
  Боко Рапона ще е вече над 160 кг.Ще обикаля със собствения си хеликоптер или самолет тръбите на ЛУК из България .В палата му в Банкя- ще го посреща с дебел бастун и клетви - Цветито. Синът на сергея - ще обикаля Фикултета и ще обещава 'социална " държава и ще раздава кебабчета от соя . Дянков ще подаде молба за виза- искал да види резултата от управлението си , някога ..
  В "Монтерей" , прегърбени , сбръчкани , с костюми от Версаче- ще се събират ,всеки четвъртък ,оцелелите от СИК , ИПОН и ВИС..Отвън ще ги чакат собствените им бронетранспортьори..По "телеграфа" ще научават секретните грами - от Масква ..
  В НКодекс - ще има криминализиране - пандиз - за произнесени от гражданите - думи , като : мутра, комунист, крими , рапон , руски агент,мафиот , олигарси .
  Партия ще само една :герб и ОФ - за разнообразие. От ЕС - отдавна ще са ни изхвърлили..Ще има радостни есета и изказвания по ТВ и радиа- за този , най- после постигнат "успех" , в развитието ни ..
  Някои , като Сугарев, ще опитват пак 'самиздат"..Всеки ден ще виждаме по 18 пъти ма ден - лицата на "лидерите"- водачите ..Манифестации - на 9-ти, 1- ви май , 7 ноеммври и други дни - по избор на водачите..
  Нар.събрание - ще заседава - 8 часа и 30 минути - годишно..
  Нета - ще е само с разрешение ..от Цвъ., или някой от заместниците МУ .
  За по- неграмотните - ще има безплатни издания на '1984" - на Оруел ..Да знаят КАКВО , КОГА и как да живеят , служат , говорят , женят , и..т.н..
  И всички ще бъдем щастливи ...

  BIG AL
 87. 87 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#43] от "др. Иванов":

  Къде го виждаш това руско влияние по света, освен върху такива от твоята порода?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 88. 88 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Това, което е представено за "черни лебеди", са всъщност реални опасности. Истинските черни лебеди могат да бъдат описани, само след като се случат...

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател":

  Грешка! 1 месец след като Боко стана кмет.
  До този момент на никой не му минаваше през акъла, че това трябва да стане. А сега се възмущаваме, че има неосветени сгради.
  Подобно нещо се случи и с понятието конфликт на интереси, Едно време един и същи министър се подписваше, като възложител от страна на държавата, като изпълнител в качеството си на член на надзора на строителната фирма и като финансираща страна като член на борда на банка.
  Сега сме чувствителни дори и към най-завоалираните схеми.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#34:"shumkar"]Искаме да забогатеем, но не поверяваме кормилото на държавата на правилните хора[/quote]
  А според мен причината е, че под "правилните хора" разбираме тези към които сме политически пристрастни. След като сме били 45 години без право на избор сме се отучили да оценяваме и можем само да вЕрваме но кумирите си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Неутрално

  Ислямският тероризъм може да е приключил до 2030г., но терористите няма да изчезнат напълно, защото държавите може да използват техните групировки, "поради силно усещане за несигурност"

  Какво повече да коментираме? Те самите си го казват, всичко е измислица за да манипулират нацията, тяхната собствена или на друга държава, това няма значение

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 92. 92 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "kirsner":

  ей тва е честен анализ, ама на тия от ЦРУ все пак им е платено и не върви да кажат "еми вероятно нищо толкова няма да стане"

 93. 93 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Упуснали са некои важни тенденции
  САЩ ще бъде превзет отвътре от латиноси, черни и китайци, които рушат цивилизацията и не зачитат закона и се стрелят по улиците
  В Европа се случва същото с араби във Франция, индо-пакистанци в Британия и араби+турци в Германия.
  Пълен крах на пенсионната система в цивилизования свят, поради застаряването на населението и факта, че виждайки краха, младите все по-често отказват да плащат пенсионно осигуряване

 94. 94 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А да и бъдещето на България. Ами то може да бъде видяно в Северозападна България - дълбока провинция на ЕС. Некадърното управление и липсата на национални приоритети и стратегия за развитие, мутризацията и наличието на много по-големи възможности и перспективи за образование и реализация водят до постепенна емиграция на младите и способни хора в големите европейски центрове.

 95. 95 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  как другите страни ще реагират на залеза на Pax Americana.
  -----------------------------
  Много добре ще реагират никой не харесва сащ и техните банки,корпораци и тн.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 96. 96 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 457 Любопитно

  Да прочетат "Конгрес по футурология" на Ст.Лем. Публикувана е преди близо 40 години. Абсолютен пасквил, би отрезвил всеки с поне малко мозък.

 97. 97 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#11:"Лили Иванова"] Пак ще си има мутри, пак ще има "наши момчета" и пари под масата. Обслужването ще продължава да бъде под всякаква критика, а законът...[/quote]
  Иванова много сте заблудена!
  Какви наши момчета какви пари под масата не виждате ли очевадното ?
  Няма наши момчета на цялата икономиката се подменя собствеността.
  Новите собственици са абсолютно анонимни зад тях стоят офшорни капиталили и сложни банкови конгломерати които анихилират всичко.
  Няма пари под масата политиците си ги назначават те и всичко си е законно!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим - които сме живи.
  Аз още към 2000 година си дадох сметка, че всъщност живея в бъдещето от фантастичните романи, които обичам от младини - но едно бъдеще с различно и изпреварващо развитие на технологията и с нарастваща социална и морална криза.
  Дано съм жив през 2030 /на 74 години/ да видя какво ще бъде.

 99. 99 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Да си най-голямата икономическа сила е важно, но не винаги най-голямата икономика става и суперсила"
  Китай отдавна е суперсила. Не се очертава като такава защото не води политика да се налага.
  Всеки голям американски град (и не само в САЩ) има Китайски квартал. Колко са американските квартали в Китай?

 100. 100 Профил на organite
  organite
  Рейтинг: 451 Разстроено

  У МВР сме на друго мнение! Наще колеги от ЦРУ не струват като пророци, а и да подслушват населението си с "Ешалон" пак са слаба ракия в сравнение с бастиона на Цецо.

  Нашият екип от експерти футурулози достигна до други заключения:
  1. През 2030г. ще бъде завършен 150-метровия бронзов монумент на Бойко Борисов (вече избран за пожизнен владетел на Ромска Република Булгаристан) в град Банкя. Монументът ще изобразява Бойко в римски плащ и лавров венец на главата, вперил поглед на запад и показвайки в същата посока с показалеца на лявата си ръка. В дясно от него (една глава по-ниско) дясната му ръка е на рамото на Цецо (вперен в същата посока) изобразен в стил шериф от дивия запад. В краката им (основата на монумента) позлатени плочи (метър и педесе на два) символозират шестте дисертаций на Бойко - доктор онорис кауза.
  2. Щатите са банкрутирали и сътрудниците на ЦРУ идват в МВР редовно да изучават евтини способи за подслушване на собствено население.
  3.Редица несъществени промени касаещи 8 милиарда души.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK