Международната общност осъди изстрелването на ракета от Северна Корея (допълнена)

Южнокорейски войник гледа новините за изстрелването на севернокорейската балистична ракета.

© Reuters

Южнокорейски войник гледа новините за изстрелването на севернокорейската балистична ракета.САЩ, Русия и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун бяха първите представители на международната общност, които критикуваха Пхенян за изстрелването на балистична ракета.


От официалната севернокорейска агенция КЦТА съобщиха днес, че от западния севернокорейски полигон "Сохе" успешно е изстреляна ракета носител "Инха-3" със спътник "Кванмьонсон-3" на борда, като спътникът се намира на зададената орбита.


Белият дом осъди изстрелването на ракета от Пхенян като "крайно провокационен акт", в нарушение на резолюциите на ООН. "Съединените щати остават бдителни пред лицето на севернокорейските провокации и изцяло ангажирани към сигурността на нашите съюзници в региона", заяви говорителят на Белия дом Томи Вайътър, цитиран от "Ройтерс".
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също остро осъди изстрелването на ракетата и изрази безпокойство, че това може да се отрази негативно на перспективите за мир и сигурност в региона. "Генералният секретар осъжда изстрелването на ракета, обявено от Корейската народно-демократична република", заяви говорителят на Бан Ки Мун, Мартин Несирки.


"Това е грубо нарушение на резолюция 1874 на Съвета за сигурност, в която Съветът настоява КНДР да не изстрелва ракети, използвайки балистични технологии", се добавя в изявлението, предаде "Ройтерс".


Новото изстрелване на ракета от Северна Корея въпреки мнението на международната общност, включително призивите от страна на Русия, предизвиква дълбоко съжаление, заявиха и от руското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.


"Тази стъпка на севернокорейската страна представлява нарушение на резолюция 1974 на Съвета за сигурност на ООН, недвусмислено забраняваща на КНДР да изстрелва ракети с използването на балистични технологии", се посочва в изявлението.


"Призоваваме КНДР да не допуска нови действия в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Едновременно с това разчитаме, че и други страни ще се въздържат от стъпки, способни още повече да нажежат атмосферата и да създадат нови препятствия пред възобновяването на шестстранния преговорен процес", се добавя в изявлението.


Европейският съюз ще вземе съответните мерки по повод днешното изстрелване на т.нар. спътник от Северна Корея, включително възможни допълнителни ограничителни мерки, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.


Тя призовава севернокорейските власти да спазят незабавно, изцяло и безусловно задълженията си, установени с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и съобразно договореностите с МААЕ.


"Изразяваме съжаление по повод действията на Северна Корея, извършени въпреки силното безпокойство на международната общност", заяви говорителят на китайската дипломация Хон Лей. Китай поддържа мнението си, че основният подход, за да бъдат гарантирани мир и стабилност на Корейския полуостров, трябва да бъде намерен чрез диалог.


НАТО също осъди изстрелването от Северна Корея на ракета с балистична технология, каза в изявление на генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.


По-късно днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере да обсъди ситуацията със Северна Корея. Консултациите ще се състоят при закрити врата. Според японски медии Токио, Сеул и Вашингтон ще поискат Съветът за сигурност да наложи нови санкции за Пхенян подобни на тези срещу Техеран - замразяване на авоари в чужбина, собственост на финансови институции, компании и физически лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK