Великобритания вдигна мораториума над фракинга за шистов газ

Великобритания вдигна мораториума над фракинга за шистов газ

© ReutersВеликобритания отмени мораториума над проучванията за шистов газ, съобщи агенция Reuters. Страната иска да стане европейски лидер в сектора, който трансформира енергийния пазар в САЩ, и да противодейства на занижения добив на природен газ.


Зелена светлина за фракинга даде министърът на енергетиката и климатичните промени Едуард Дейви около година и половина след като британските власти наложиха мораториум над проучванията, тъй като процесът предизвика леки земетресения. "Принципно съм готов да отстъпя за нови предложения за фракинг за шистов газ, когато всички необходими разрешителни са налице", каза Дейви.


През май 2011 г. Великобритания, най-големият потребител на газ в Европа, временно забрани фракинга за шистов газ заради усетени трусове близо до находището при Блекпул.
Сега процедурата може да продължи, но фирмите трябва да действат при много строги правила, сред които цялостни изследвания за сеизмичния риск и инсталиране на т.нар. светофарна система, при която операциите спират автоматично при определени условия. Засега само еднa компания във Великобритания, Cuadrilla Resources, лицензирана да прави проучвания, но фракингът й няма да започне преди март, заради новите разрешителни, които трябва да извади.


Мисля, че с това обявяване ще има и други фирми, които ще кандидатстват за разрешителни, каза Саймън Туул, директор на отдела по лицензиране, проучвания и развитие в министерството.


Reuters отбелязва, че вдигането на мораториума в Обединеното кралство се очакваше преди края на тази година, тъй като през октомври Дейви заяви, че се надява да има зелена светлина за фракинга.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 753 Неутрално

  браво на тях ще им бъде сладка огнената вода ,който пият.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Чудесна новина.

  Шпионите на Москва да се пукат.

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 542 Любопитно

  51-вия щат да не видят нещо Явно във Великобритания има по-важни неща от екологията,щом разрешават франкинга,но това си е тяхно решение.

 4. 4 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Весело

  Браво! Руснаците ще гризнат дръвцето

 5. 5 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Весело

  Аз доволен

  На рушнячета и русофилистици лошо им стаа от такива новини

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Екстра, нямам нищо против те да дупчат и да се тровят, а аз да го ползвам Тамън ще натиснат цените надолу.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Само да не разцепят острова.

 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Упс. А догодина като почнат и нови ядрени реактори да правят кво ли ще пишат по вестниците?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Повечето шистови пластове във Великобритания не са на сушата, а в плитнини по северното крайбрежие на Северния океан. Имат да преодоляват 200-300 м. воден слой и около 1500-2000 м скала.
  Това прави техния фракинг по-скъп от американския, но явно са сметнали, че заради транспортната компонента, местния газ ще е конкурентен на американския.
  Подводния фракинг, обаче, е практически безвреден екологично. Абсолютно не е ясно дали леките сеизмични трусове преди 3 г. бяха предизвикани от фракинг (на сушата). Ама тогава всички единодушно набедиха фракинга.

 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1185 Весело

  Скоро Украйна ще внася всичкия си газ от ЕС

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много сте зле хахаххахаха.
  Русия щяла да гризне дръвцето. С кое?
  Някой от коментиращите може ли да каже колко процента от земният газ използван от инглезите е руски?

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#3] от "simeonov_": Имат разбира се И това е тенденцията за поскъпване на петрола и покрай него, природния газ. В криза или не, която и да е икономика не може да понесе цени по-високи от определени нива... Скъпите вносни горива са по-смъртоносни от местен добив с премерен екологичен риск.

 13. 13 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#11:"gabrovski"]Някой от коментиращите може ли да каже колко процента от земният газ използван от инглезите е руски? [/quote]

  по-интерес въпрос е, с масовизирането на шистовия газ и експорта на същия, какво ще стане с азиатската мечта за газов монопол.

 14. 14 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote#11:"gabrovski"]Някой от коментиращите може ли да каже колко процента от земният газ използван от инглезите е руски? [/quote]
  Никой не говори такива глупости. Става дума за друго - че ще намалее още повече зависимостта на Европа от руския газ, защото Великобритания ще стане също износител.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "the_sceptic":

  Британците няма да изнесат и един кубик от този газ в чужбина.
  Имат планове за 30, нови, газови електроцентрали

 16. 16 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вени Г.":

  Заповядай...

  http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/9720167/Dash-for-gas-sees-30-new-gas-power-plants-by-2030.html

  30 газови електроцентрали. Нядявай се да видиш газ от Албиона

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#11] от "gabrovski": Прав си Добивът на шистов газ в ЮК не засяга особено Русия, защото и към момента там се внася малко руски газ и то ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на спот цени. Британски компании НЯМАТ дългосрочни договори с Газпром. Обаче.... ако ЮК развие местен добив, ще се освободят количества от досегашните им доставчици - Норвегия, Алжир, Нигерия и др. Тези количества ще се преместят в цетрална и Югоизточна Европа, където ще влязат в конкуренция с руския газ. Затова Полша и Словения планират да строят терминали за декомпресия. Затова Гърция и Турция имат общо три терминала и планират изграждането на по още един.
  Нещо подобно вече се случи след 2009-та г. Постепенно големи количества втечнен газ, които отиваха на американския пазар се пренасочиха към Азия и Западна Европа. Точно този втечнен газ смъкна цените на руския газ за големите доставчици в ЕС с над 20% за две години.

 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#16] от "gabrovski":
  Не само в ЮК, но и из цяла Европа е възможно бурно развитие на електро и топл оцентали на газ. Идеята е те да балансират неравномерностите в производството на електроенергия от ВЕИ и сезонната неравномерност на потреблението на електро и топло енергия
  За целта, обаче, е необходимо цената на газа да е под 200 евро за 1000 куб.м днешни пари. Ако газът е по-скъп, бурно развитие на ТЕЦ-ове на газ няма да има.

 19. 19 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дамян":

  След няколко години като си построя къщата съм планирал да се изключа напълно от електро и топлоцентралата . Сам ще си произвеждам необходимата енергия. Ако искат кубикът да го правят и 10 пъти по скъп, омръзнало ми е да спонсорирам мафиоти и енергийни рекетьори

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#10] от "spas27":Всичкото не В момента в Украйна са всички големи газодобивни компании в света... Поканени са лично от "русофила" Янукович Украйна има огромни ресурси за газифициране на въглища, добив на шистов газ (много повече от Полша!!!) и почти сигурно - не по-малки залежи от газ в Черно море, по аналогия на газа отрите в румънската и българската ЗИИ.
  ЮК, малко вероятно, но Украйна до 10 г. може от вносител да стане износител на природен газ!
  Факт е, обаче, че на първо време разчитат на газ от Германия (Норвегия) през Полша. Имат и тръби, по които да го транспортират. Просто са обърнали налягането по някоя 8 М тръба с посока към Германия към посока Украйна. Нещо, което и ние бихме могли да направим със съществуращите транзитни тръби към Турция.... Ама няма кой да се захване да преговаря

 21. 21 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#17:"Дамян"]Обаче.... ако ЮК развие местен добив, ще се освободят количества от досегашните им доставчици [/quote]

  Много ясно. Трябва човек да е пълен идиот, или по-лошо, русофилистик, за да не разбира или да се прави, че не разбира, че не може масивен нов източник да не промени баланса на силите.

 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#19] от "gabrovski":
  Това са добри планове. И аз имам такива. Чакам инвестицията в 12-16 Квт. "централка" на фотоволтаци да спадне под 10 хил.лв. а цената на ЕРП (за бита) да стане 22-23 ст. Квтч. Мисля, че тези граници ще се достигнат точно след 2-3 г.

 23. 23 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Преди дни имаше "сбирка" организирана от "Шеврон" в "Шератон". Нещо този факт убягна на нашата преса.
  Добре е да се знае кои политици са били там.
  Натискът продължава, без оглед на мораториума. Без оглед на факта, че производството изисква огромно количество вода и енергия, а земята там е обработваема и жизнено важна за изхранването ни.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#23] от "sushi": Споко. ДОБИВ на шистов газ в България и Румъния скоро няма да има. Не и преди да се разработят черноморските находища, защото те са с по-висока себестойност. Всъщност големите батковци ни прецакаха - техните интереси за момента съвпаднаха с тези на Газпром.
  Много се лъжете, ако си мислите, че Шеврон се махна от България, Румъния и Полша заради мораториумите. В Полша даже НЯМА мораториум. Шеврон се изнесе от района заради предстоящия внос на американски втечнен газ със шистов произход, както и заради развитието на добива в Черно море.
  Шеврон, обаче, заедно с другите големи в момента е в Украйна. Там газ има много, лесен достъп до терминали за втечнен газ няма, а и има силна политическа мотивация.

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#8] от "jubal harshaw": Няма такъв филм. АЕЦите и ТЕЦовете на газ в крайна сметка са алтернативи. Или едното или другото. Все пак не изключвам ЮК да ЗАМЕНИ няколко стари реактори с нови, но не повече. Което не пречи да се реализират 20-30 МАЛКИ!!! газови централи, които да задоволяват локални нужди и да работят само когато е необходимо - примерно през зимните месеци или когато няма вятър Това при тецовете на газ е възможно, защото имат МНОГО НИСКИ инвестиционни разходи при относително скъпо гориво. При тях съотношението възстановяване на инвестиции / текущи разходи за гориво е 1:7 в полза на горивото. Ако газът поевтинее това съотношение да спадне до 1:4, 1:5... При АЕЦа, както знаем, делът на горивото е нищожен спрямо инвестицията.

 26. 26 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело
 27. 27 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#25] от "Дамян":

  тецовете до десетина години ще почнат да са голем проблем. жегите летото ще набият глобалното и в най-дебелите глави.

  ако не жегите, маркетинга на електромобилите.

  и ще се окаже, че ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#27] от "jubal harshaw": ТЕЦовете на въглища - да, но не и малки (до 100 Мвт) ТЕЦове на газ, защото:
  1. Тези тецове НЯМА да работят непрекъснато, т.е. ще пестят емисии. Те ще са тясно свързани с ВЕИ, ще подпомагат развитието на ВЕИ.
  2. Емисиите СО2 от един ТЕЦ на газ са поне 1,5 пъти по-ниски от тези на ТЕЦ на въглища (зависи от качеството на въглищата) при еднакъв енергиен еквивалент.
  Има и една трета, малко по-... философска причина. Метанът, за разлика от нефта, се генерира текущо в природата, както от биосферата, така и от литосферата. Т.е. част от метанът, който използваме, може да се разглежда като ВЪЗОБНОВЯЕМ източник. Самият метан, който се отделя в атносферата от различни източници има ПО-ГОЛЯМ парников ефект от СО2!!! Затова заменянето на естествени емисии метан с индустриални емисии СО2 има положителен ефект!!!

 29. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дамян":
  Имат и други предимства,особено що се отнася до функцията им и като заместваща мощност на големите обеми вятърна енергия,с които разполага островът,а имено-много бързо влизат в паралел и започват да произвеждат електроенергия,което не може да се каже за въглищните.Освен това един природния газ при изгарянето си отделя до 50% по малко въглероден двуокис от въглищата.Това например е една от основните причини в САЩ емисиите на въглероден двуокис рязко да паднат през последните няколко години..

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дамян":
  Опс,този ти пост не го бях видял...Повтарям ти мнението...

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4579 Весело

  "Великобритания вдигна мораториума над фракинга за шистов газ"

  Колко са глупави британските тикви.... те и сега имат достатъчно газ в Северно море, но вместо това са решили да замърсяват подпочвените си води за да добивати шистов газ... пък и заметресения ще си правят сами!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#30] от "eurogi": Е то аз съм го споменал това и в пост 18 но няма лошо... знам, че сме съмишленици, което ми е особено приятно.

 33. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#28] от "Дамян":

  1. 30 нови газови централи по никой начин нема да "пестят" емисии. Което силно ще промени отношението към тех, особено след като настъпи масовото осъзнаване, че жегите само ще стават по-жегави. Това лято беше 40 за седмица, след три лета като стане 43 за месец ела ский ко стаа. Протестите против ГМО ще са като буря в нощно гърне.

  2. газ = ниска инвестиция + високо изложение към ценови рискове по време на целия живот на ценралата. АЕЦ, както го правят в щатите и ук, значи 60 години стабилно и предвидимо производство почти без капиталовложения. Ако оставят технологията да се развива, има решение и за отпадъците, за маломерни реактори.

  3. Метанът, който си стои кротко в морето не е риск, дори философски. Метанът, който ще почне да излиза от разтопената тундра след некоя година, от друга страна ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 34. 34 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#33] от "jubal harshaw":
  Ами не си прав по точка 1. Става дума за МАСОВА подмяна на ТЕЦове на въглища с ВЕИ в комбинация с ТЕЦ на газ. Ще има огромна икономия на емисии СО2 дължаща се предимно използването на ВЕИ. В една балансирана група теоретично подпомагащият дял на газовите централи ще е не повече от 20% И на разбирам защо спориш, след като този процес е започнал вече в САЩ, Канада, скандинавските страни и северна Германия. Ценовите рискове са приемливи, те са много по-ниски от тези при нефта и въглищата.
  А по филосовските аспекти не бих спорил, защото не мисля, че съм много наясно с тях... просто ги споменах. Не може да се оспори факта, обаче, че за разлика от нефта и въглищата, метанът се генерира текущо в природата. Участва в кръговрат най-малкото в биосверата заедно с СО2, 02 и Н20... фотосинтеза, синтез на целулози, лигнини белтъци и т.н. после гниене в анаеробна среда, което е разпад на дългите въглеводородни молекули до метан. Ако чрез бактерии се намесим в този процес, можем да прибираме големи количества метан и да го горим.

 35. 35 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#34:"Дамян"]Става дума за МАСОВА подмяна на ТЕЦове на въглища с ВЕИ в комбинация с ТЕЦ на газ.[/quote]

  Такава подмяна, която да осигури достатъчно енергия навсякъде, където има нужда от нея е илюзия, невъзможна.

  [quote#34:"Дамян"]Ценовите рискове са приемливи, те са много по-ниски от тези при нефта и въглищата. [/quote]

  Не и при нивата, за които се говори.

  Затова англичанчетата тихо и кротко планират и строят нови атомни централи.

  А в Европа след 10 години ще има много, ама много изненадани.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#35] от "jubal harshaw":
  За навсякъде не знам. За Германия и Скандинавия е налице ВЕЧЕ. Германците не знаят къде да си денат електроенергията от ветропарковете в Северно и Балтийско море. Изнасят за където могат, но за сега не тази електроенергия не достига до Бавария или Саксони, приемрно. Имат проблми, да, но ги решават. Всичко при тях е вързано - отклаз от АЕЦ, Северен поток, ветропаркове в Севрно море.
  Испания, Италия, Гърция и даже Турция правят соларни паркове на поразия. В Италия соларните паркове ВЕЧЕ дават над 25% от електроенергията и скоро ще стигнат 30 %. Тези страни също разчтат на балансиращи мощности на газ. Ако не вярваш на мен виж публикации в руската преса и прогнози на Газпром. Очакванията за ръст в потреблението на газ в ЕС са свързани именно с газовите ТЕЦ. Западна Европа е газифицирана почти до предела, тук мегдан за развитие почти няма. Отдавна изнесаха и продължават да изнасят тежката енергоемка индустрия "на изток от Рая".

  [quote#35:"jubal harshaw"]Затова англичанчетата тихо и кротко планират и строят нови атомни централи. [/quote].
  Ами видях ти линка. В него обаче не пише, колко реактора се канят да затворят до 2020 г. Същото я очаква и Франция - затраеяне на поне 10 реактора строени в началото на 70-те и вече многоктно рехабилитирани...
  Никога не съм казвал, че АЕЦ няма да се използва в обозримо бъдеще. Това, което твърдя, че относителният им дял в микса поне в ЕС, САЩ, Канда, Австралия, Корея, Япония ше НАМАЛЯВА!
  АЕЦи да строят новоразвиващите се - Китай, Индия, Бразилия. Няма проблем

 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#35] от "jubal harshaw":
  А що се отнася до изненадите за сега РЕАЛНИТЕ събития изненадват вас и не ви остава нищо друго освен да прогнозирате предстоящи изненади в ЕС... Амиии ще видим кой колко ще се изненада.

 38. 38 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#36] от "Дамян":

  за германия и скандинавия е добре, че има франция, швеция и финландия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK