Как изглежда откъсването на 7 куб.км лед

Адам ЛеУинтър, асистентът на Балог в проекта EIS, над каньона Birthday през лятото на 2009г.

© James Balog/Extreme Ice Survey

Адам ЛеУинтър, асистентът на Балог в проекта EIS, над каньона Birthday през лятото на 2009г.



Гледката беше все едно Манхатън се разпада пред очите ти." Думите са на Джеймс Балог, един от авторите на документалния филм Chasing Ice, за който се твърди, че е записал как протича откъсването на най-голямото наблюдавано досега от човек парче от ледник.


След седмици изчакване в студа, той успява да улови с камерата как от ледник в Гренландия се откъсват 7.4 куб. километра лед и се понасят в световния океан. "Огромни блокове лед изскачаха от водата, извисяваха се на 180 метра и рухваха обратно с трясък, разказва Балог. Това продължава 75 минути.





Филмът, който миналата година бе номиниран за оскар, пристигна сега в Европа. Идеята за него се ражда, когато разочарованият от недоверието на американците по темата за глобалното затопляне Балог, решава да им покаже какво се случва с ледниците по света. Гренландия е едно от най-подходящите за това места - учени изчисляват, че островът губи годишно по 142 млрд. тона от ледниците си.


През октомври 2005г. Балог посетил ледник в Исландия и не повярвал на това, което видял само 6 месеца по-рано. "Солхейм" се бил отдръпнал толкова назад, че фотографът и сътрудниците му започнали да сравняват предишни снимки, зада се уверят ,че не са сбъркали мястото.


Джеймс Балог е дългогодишен алпинист и фотограф за National Geographic. На снимката той се спуска в пукнатина в леда на Гренландия, в която на стотици метри пропада топящата се вода от ледената шапка.

© James Balog/Extreme Ice Survey

Джеймс Балог е дългогодишен алпинист и фотограф за National Geographic. На снимката той се спуска в пукнатина в леда на Гренландия, в която на стотици метри пропада топящата се вода от ледената шапка.


Така се ражда идеята за Extreme Ice Survey (EIS) - монтиране с помощта на Националното гегорафско дружество на САЩ на 25 камери по далечни места в Исландия, Гренландия, Аляска и Канада, където те ще правят по една снимка всеки час от светлата част на денонощието в продължение на 3 години. Периодично оборудването ще бъде преглеждано и презареждано, а събраните кадри ще се сглобят във видео, за да се види как се променя пейзажът. Но нещата не потръгват - заради тежката среда, техниката не работи, поне 10 от фотоапаратите изобщо не снимат, останалите спират доста бързо.


Когато през 2007г. се включва ентусиазираният 22-годишен студент от "Станфорд" Джеф Орловски, проектът се трансформира в документален филм. Пет години след това Chasing Ice печели наградата за най-добър документален филм на фестивала Sundance.


Джеймс Балог монтира камера на скалите над ледника "Къламбъс" в Аляска.

© James Balog/Extreme Ice Survey

Джеймс Балог монтира камера на скалите над ледника "Къламбъс" в Аляска.


Освен, че е опитен фотограф на дивата природа, роденият в Колорадо 60-годишен Балог е магистър по геоморфология на планинската среда и е обикалял като алпинист из Хималаите, Андите и Алпите. Години по-късно той обяснява, че в един момент схванал, че снимките на природата са много по-въздействащи, когато в тях е включен човек или последиците от дейността му.


Днес проектът EIS се разраства - на 16 места по света са разположени 34 камери (в един момент те са били дори 48). "Идеята беше да приключим за 3 години, но вече не мисля ,че можем да спрем. Разполагаме с този изключителен исторически документ и колкото по-дълго записваме, толкова по-силен става той."


Когато показваш дива природа заедно с човека или ефекта от дейността му, въздействието е несравнимо по-вълнуващо, казва авторът. На снимката е колегата му Джеф Орловски пред ледник в Исландия.

© James Balog/Extreme Ice Survey

Когато показваш дива природа заедно с човека или ефекта от дейността му, въздействието е несравнимо по-вълнуващо, казва авторът. На снимката е колегата му Джеф Орловски пред ледник в Исландия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK