Обама за масовото убийство в Нютаун: За да спрем такива трагедии, трябва да се променим

Обама за масовото убийство в Нютаун: За да спрем такива трагедии, трябва да се променим

© ReutersПрезидентът на САЩ Барак Обама обеща да предприеме действия, за да предотврати масови убийства като това от петък в Нютаун, щата Кънектикът. "Не можем повече да толерираме това. Тези трагедиите трябва да спрат. И за да ги спрем, трябва да се променим", каза той по време на речта си в града. Обама заяви, че ще използва мандата си, за да спре тенденцията на масови убийства.


"Можем ли искрено да кажем, че правим достатъчно, за да защитим децата си, всички тях? Ако сме честни със себе си, отговорът е не. Не правим достатъчно и ще трябва да се променим", каза президентът и допълни, че това е четвъртият път откакто е станал президент, когато трябва да говори пред нацията заради масово убийство.


Световните медии отбелязват, че изказванията на Обама са ясно се различават от предишните му речи след други трагедии, когато той призоваваше са повече диалог, но не обещаваше действия. Президентът не предложи конкретни политики или законодателни промени, но по всяка вероятност той ще промени политиката за притежание на оръжие. Той подкрепя въвеждането на забраната за продажба на бойни оръжия, която изтече през 2004 г., но не е опитвал да прокара такъв закон в Конгреса.
Президентът се срещна лично с роднини на жертвите в гимназията в Нютаун. Американските медии отбелязват, че Обама е основният автор на речта си, като е работил допълнително върху нея заедно с професионалист по време на полета до Вашингтон.Ключовата част от речта на Обама:


Когато един родител създава дете, той осъзнава, че не може винаги да го защитава сам. В този смисъл разбираме, че носим отговорност за всяко дете. Че ние всички сме родители, че всички деца са наши. Това е нашата първа задача – да се грижим за децата си. Това е първата ни работа. Ако не се справим с това, не сме се справили с нищо. Това е начинът, по който ще бъдем съдени като общество. Така можем ли да кажем, като нация, че изпълняваме задълженията си? Можем ли искрено да кажем, че правим достатъчно, за да защитим децата си, всички тях? Можем ли да кажем, че всички ние им показваме, че са обичани, и ги насърчаваме да обичат? Можем ли да кажем, че правим достатъчно, за да дадем на всички деца в тази страна шанса да изживеят живота, който заслужават? Мисля за това през последните няколко дни и ако ако сме честни със себе си, отговорът е не. Не правим достатъчно и ще трябва да се променим.


Откакто съм президент, това е четвъртият път, когато трябва да се съберем заедно и да утешим скърбяща общност, преживяла масово убийство. Между тези четири случая имаше почти всеки ден съобщения за други стрелби с жертви, някои от тях деца. Това са жертви, чиято единствена вина в повечето случаи, е че са били на неподходящото място в неподходящото време. Не можем повече да толерираме това. Тези трагедиите трябва да спрат. И за да ги спрем, трябва да се променим. Ще ни се каже, че причините за подобно насилие са комплексни и това е вярно. Няма закон или няколко закона, които да елиминират злото от света или да предотвратят всеки безчувствен акт на насилие в нашето общество. Но не може да има извинение за бездействие. Със сигурност можем да се справим по-добре. Ако има дори само едно стъпка, която да предприемем и да спасим едно дете или родител или град от скръбта, то ние имаме задължението да опитаме. В идните седмици ще използвам всяка сила, която има този пост, за да ангажирам гражданите - от, законодателните органи до специалистите по психично здраве, родителите и образованието в усилията да предотвратим трагедии като тази. Какъв друг избор имаме? Не можем да приемем събития като тези за рутина. Наистина ли сме готови да кажем, че сме безсилни след такава касапница, че политиката е прекалено трудна? Готови ли сме подобно насилие да сполетява децата ни година след година като един вид цена за нашата свобода?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  добре,променете се

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 2. 2 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Поредните гръмки кухи фрази от чичо Обамовата бяла колиба.

 3. 3 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Тоя го удари на лафчета!!!

 4. 4 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Обама: трябва да се променим.
  Кога започваме ? С Обама напред ! Всеки да си оправи къщичката.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 5. 5 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не мисля, че разбират посоката, в която трябва да се промени американското общество. Някои видове отношения между хората те се са ги и чували, че ги има. И като си представя, че Америка е един от образците, към които сме се отправили, според държавните ни ръководители. Еди-кое си било тъй в САЩ, било така във Англия, така правят на Запад... давайте и ние така да правим. Жалко.

  Свободата, Санчо, ...
 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Трябва да се променим...
  Да, и то коренно!
  Както отбелязва видният психолог Р.Харис в"Ти си добър, аз съм добър" в САЩ представата, че с убийство можеш да разрешиш някакъ проблем, е част от т.нар. "родител" - тази част от личността, която се дължи на възпитанието през първите седем години.

 7. 7 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Първо спри идиотските филми-помии от Холивуд и видеоигрите за малолетни, Обама пък после променяй хората.

  Нищо добро не чака общество дето ако покажат гола цица по телевизора е престъпление, а за тъпанарски зрелища с хиляди трупове и мъчения се купуват билети дни напред

 8. 8 Профил на smarangesnik
  smarangesnik
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От 4 коментара досега,нито един смислен или поне малкооо да е по темата...
  Ето какво е казал Морган Фрииман по повод трагедията:
  http://conzervative.wordpress.com/2012/12/17/morgan-freeman-on-the-connecticut-shooting/

 9. 9 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Мотивът неясен все още?
  Майката не е работила а е колекционирала оръжие?
  изобщо егати и психясалото семейство ?
  а живият брат го вкарали в затвора за разпит, но забравили да го пуснат

  в цялата история има мнго гнила дезинформация

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 10. 10 Профил на gospodinkanchov
  gospodinkanchov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чудно ми е редовите американци дали осъзнават в какво сбъркано, социопатско общество живеят? Или поне част от тех?

 11. 11 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yankee":

  ти чакай да видиш че такива масови убийства ще започнат и у нас

  и точно заради нискобюджетните агресивни филми на холивуд и безмислените военни интернетигри

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 12. 12 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Двете му речи по повод на стрелбата бяха много добри, с по-малко клишета и повече лично отношение. Дано това се въплъти и в действията на Обама.

 13. 13 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#10] от "gospodinkanchov":

  абе хората там не са всички психясали
  даже са много мили!
  но е факт, че липсата на социална мрежа в самата страна, оказва голям натиск на слаби психики и той няма друг модел за подражание освен агресивно поведение против всеки беззащитен

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 14. 14 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "crowd founder":четох подробности за семейството на убиеца.
  Той е бил със синдром на Аспергер.Синдромът е лека форма на аутизъм,характеризираща се с трудно общуване с околните.Родителите му са били богати имат голяма къща с 4 спални.
  Майка му е притежавала законно поне 5-6 огнестрелни оръжия, и на всичкото отгоре сама лично го е обучавала да стреля с тях.Мисля, че тези сведения са достатъчни да си обясним случилото се.


 15. 15 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В САЩ е по-трудно, даже невъзможно, да си купиш алкохол ако си на 20 години, но спокойно можеш да си купиш картечница и амуниции за 3 години напред.

 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Спрете да продавате патлаци на всеки

 17. 17 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#14] от "niki2003":

  Къде я чете тая информация?
  Аз преди малко четох, че полицията е отрекла досега всички информации за семейството.
  Отрекла е и за работата на майката. Тя е била безработна и е живяла в скъп дом оценяващ се на 1,6 милиона долара.

  Коя нормална майка ще учи психопат да стреля с оръжия?

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 18. 18 Профил на gospodinkanchov
  gospodinkanchov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "crowd founder":

  Ама като цяло май не са много у ред, с всичките тия секти, субкултури, психиатри и т.н. И точно това се питам, ако има що-годе нормални, дали осъзнават в какво сбъркано общество живеят или не им прави впечатление?

 19. 19 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#7:"Yankee"]Първо спри идиотските филми-помии от Холивуд и видеоигрите за малолетни[/quote]

  Холивуд и видеоигрите нямат нищо общо. Винаги в историята на човечеството е имало социопати, които са неспособни да изпитват емпатия и са склонни да убият. И винаги е имало хора, които откачат и изпадат в психоза.

  Но днес тези хора могат да се сдобият с картечници по-лесно от всякога - това е проблемът.

 20. 20 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "crowd founder": във в. Телеграф има цяла статия

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#11:"crowd founder"]ти чакай да видиш че такива масови убийства ще започнат и у нас [/quote]
  При положение ,че там редовно стрелят на месо в МОЛовете , тук единственото което спира това да се случи е ,че тук психарите по-трудно могат да се снабдят с автоматично оръжие.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "gospodinkanchov":според мен винаги истината е по средата,вината я разделя цялото общество.

 23. 23 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#18] от "gospodinkanchov":

  Общество консуматори на всекакви лекарства и нездравословни храни води до там.
  А иначе секти, мекти - ми да! те са друга нация с друг модус на съществуване
  През 60те години ги слагат на финансова инжекция и оттогава не преустановяват да консумират като невиждали.

  това включва и екстравагантните им походи до психоанализиторите

  Абе, ако нямаш духовна храна, умираш нефизически и се превъращаш в скот в тоя живот. Това е причинита.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 24. 24 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дали някой вярва на думи като промяна,изречени от човек,който ръководи най-голямата и тромава машина на света?
  Машина обременена с оръжейно лоби и население,за което притежаването на оръжие е въпрос на чест и е свързано с исторически особености и нрави,втълпени и защитавани,почти маниакално ...

  Liberate Your Mind!
 25. 25 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#19:"persifedron1"]Но днес тези хора могат да се сдобият с картечници по-лесно от всякога - това е проблемът. [/quote]
  Статистически 300 милиона оръжия са закупени в сащ за последните 7 години
  А самата страна наброява население от 300 милиона.

  демек всеки има лек достъп до оръжие.

  Обаче конгрес и сенат не могат да спрат либерализацията на оръжието заради страх от военното лоби.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 26. 26 Профил на gospodinkanchov
  gospodinkanchov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "persifedron1":

  Истина е, проблемът не е във филмите и игрите, иначе тия касапници щеха да са глобален проблем, американските филми и игри са популярни в целия свят. Даже и в либералния закон за продажба на оръжия не е. Просто са си болно общество, средата им е такава че изперкват, а може и генетично да са дефектни.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  "Президентът на САЩ Барак Обама обеща да предприеме действия, за да предотврати масови убийства като това от петък в Нютаун, щата Кънектикът. "Не можем повече да толерираме това. Тези трагедиите трябва да спрат. И за да ги спрем, трябва да се променим", каза той по време на речта си в града. Обама заяви, че ще използва мандата си, за да спре тенденцията на масови убийства."

  В САЩ е пълно с луди милитаристи имащи цял арсенал от оръжия в дома си, тези хора (а те са десетки милиони) са против каквато и да е промяна в щатскките закони за притежаване на огнестрелни оръжия! За тях затягане на режима ще бъде равнозначно за нарушаване на техните човешки права и нарушаване на конституцията.... добре, че поне сега дебата в САЩ по тази тема е много силна! Дано разума наделее над страха и параноята... дано се постигне затягане на режима за притежаване на огнестрелни оръжия в САЩ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante":

  Напълно си прав!
  Дъщеря ми се е качвала на такси пред летището, карано от наркоман. Когато разбира, че водачът е куку, го моли да спре. Обаче тоя започва да крещи и заплашва, че ще хвърли колата от моста на Дружба и тя се примирява да мълчи и да не го дразни . та слава богу я закарал читава до дома й.
  Затова зет ми и купи кола веднага след тоя случай.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 29. 29 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да, може да помислите за свободна продажба на слаби атомни бомби за самоотбрана.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 30. 30 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 931 Любопитно

  ...страна където всеки луд свободно може да си купи ...много оръжия, включително автоматични!

 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Той подкрепя въвеждането на забраната за продажба на бойни оръжия, която изтече през 2004 г., но не е опитвал да прокара такъв закон в Конгреса."

  Защо, бе Обама? Та нали демократите имаха контрол в Конгреса през половината и повече време на първия ти мандат? През това време масовите убийства си продължаваха, ти защо, като президент, не се опита да прокараш закон за забрана продажбата на бойни оръжия?!

  Какво означава всеки да има право да си изпонакупи по няколко автомати, картечници, гранати и стотици и хиляди бойни патрони?!
  За какво са и били на излуфялата Нанси Ланза толкова много автоматични райфъли и пищови? В Америка пристигнаха, особено през последните 20 години, много нови емигранти, придобиха гражданство и т.н., но на повечето от тях дори и през ум не им мина да си купят оръжие, защото не им е набивано непрекъснато в главите, че ти ще си "safe" само ако имаш цял арсенал от оръжия в дома си.....


 32. 32 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "persifedron1":

  Разбира се ,че има. Който не вярва ,нека да направи експеримент със себе си-играй два ,три дена по шест -осем часа от новите геймове ,и после излез да се поразходиш -ако ти се прииска да убиеш всеки един ,който те е подразнил-значи експеримента е успешен.Повечето хора заспиват пред екрана на телевизора и всеки един знае ,че информацията преди заспиване и по време на сън, директно влиза в подсъзнанието, неусетно след това, в следствие тая информация се формират нашите постъпки и идеи(това се използва в курсовете за отказване на вредни навици-аудио или видео преди или по време на сън).Как според вас ще се отрази непрекъснатото изливане помия от екрана на една подрастваща психика?
  И накрая-свободното притежаване на оръжие, няма начин да се преборят с оръжейното лоби ,опитвали се и преди това ,но неуспешно!!

 33. 33 Профил на velislavelev
  velislavelev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изобщо не са празни приказки . След общо взето сантименталното въведение, много подходящо за да достигне до средния американец идва ключовата реплика:" Готови ли сме подобно насилие да сполетява децата ни година след година като един вид цена за нашата свобода?" – прицелил се е във Втората поправка -всеки американец има право да притежава оръжие за самозащита - приета по време, когато не е имало автоматични пистолети , гранатомети и т. н.

 34. 34 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Всичко е казано много отдавна във Bowling for Columbine(2002).

  От тогава нещата само са се влошили.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yankee":

  И как точно смяташ, че ефективно могат да се спрат видеоигрите за малолетни, ако самите родители не го направят?

 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  "Можем ли искрено да кажем, че правим достатъчно, за да защитим децата си, всички тях? Ако сме честни със себе си, отговорът е не. Не правим достатъчно и ще трябва да се променим"

  Този човек е лидер!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Цялото американско общество е основано на съперничество и брутално съревнование, а не на сътрудничество - от училище до службата. Няма я здравата, близка връзка на общност основана на голямото семейство. Индивидуализма и конкуренцията е в основата на американската мечта.Страха се се излъчва отвсякъде - от компютърните игри и апокалиптичните филми на Холивууд9Оскоро и Дискавъри и Нейшълъл Джиографик до постоянните войни на САЩ по света. Целта на целия стрес е да не останеш и 15 минути насаме с мислите си. В резултат депресията и агресията се увеличават неконтролируемо. Когато добавим към това и бройките огнестрелно оръжие в ръцете на хиляди американски семейства - резултата е налице.

  Скоро отбелязаха деня без нито едно убийство в Манхата(не Ню Йорк)

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "Irina":

  Плямпаш глупости. Ако си била в САЩ, щеше да знаеш, че тамошното кино и телевизия са едни от най-цензурираните откъм насилие, секс и пороци.

  Тези сцени там са изрязани! Както казва един приятел, тук да видиш "ци.ца" по телевизията е нещо уникално. Има си порно канали естествено, но те са кодирани и платени. В ефир или по кабел - всичко е изчистено. Същото е с кръв, мозък и черва. Няма такова нещо, сцените просто са други, когато са правени за щатите. Повечето филми всъщност си имат две версии - една за там и една за останалия свят!

  Но това както е видно не им помага особенно. То и забраните им за алкохол са много по строги от нашите и какво от това???

  Въобще по линията на забраната, освен да направиш нещата по- сладки друго не постигаш!

 39. 39 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#38] от "niakoi_si":
  Плямпаш глупости. Ако си била в САЩ, щеше да знаеш, че тамошното кино и телевизия са едни от най-цензурираните откъм насилие, секс и пороци.
  ----------------------
  Дали? Тогава от филми като „Убий Бил“ ,нищо не би останало ....Горката Ума Турман ,ами Рамбо (ама пък той убива само лошите , както и Шварценегер) ,ай ,ай ай..а пък „изрязаните сцени са само за „външно употребление)?

 40. 40 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  #38, аз живея от 15 години в Щатите и ето как изглеждат нещата от моя гледна точка.
  Да, трудно е видиш цици по телевизията, но пък филми с насилие, криминални екшъни, а напоследък и всякакви психо-екшъни, в които основното развитие на сюжета се върти около масови убийства- колкото искаш! Начина, по който са конструирани новините, също е озадачаващ. От тях трудно можеш да научиш нещо за света и за важните неща в него, но виж, кой кого убил, кой какво откраднал, кой кого набил - информация бол!
  Ако те хванат да пиеш бира, седнал на някоя пейка, могат и да те арестуват за нарушаване на обществения ред (и сто на сто ще те глобят), но ако на същата тази пейка те видят, че си позабързваш или смазваш пистолета, няма да ти се случи нищо.

 41. 41 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Оръжието с което е стреляно не е автоматично а полу-автоматично. Доколкото съм запознат, автоматично оръжие в щатите не се продава на цивилни и е забранено. Оръжието с което е стрелял е копие на М16. Такова оръжие иска да си обучен да го използваш и най-вече, да го поддържаш в изправност. Адам Ланза е бил ОБУЧЕН да го прави, и то вероятно от майка си....С такава майка....

 42. 42 Профил на ivalina_shu
  ivalina_shu
  Рейтинг: 228 Неутрално

  думите са искрени, в тях се говори за решимост да се пристъпи към дела, за да се промени статуквото. това е правилно - на обществото се обяснява защо трябва нещо да се промени на фона на тази трагедия. не е невъзможно хората в америка да отстъпят част от правата си като се затегне режима за дейности с оръжия, за да защитят по-ценното: сигурността и живота. това не означава че ще се забрани напълно оръжието. трябва да си ненормален за да не приемеш такава промяна.

 43. 43 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Цялата работа е, че трябва да спрат рахата на компаниите, които продават оръжие. Това са същите безскруполни свине, които прдизвикват воини по целия свят за да си продават стоката. Проблема е, че който им застане на пътя бива елиминитран (за последно това опита да анправи Кенеди). Те нямат нищо против всеки ден да умират деца, само и само да си продават оръжията.

 44. 44 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кой точно да се промени бе Обама ?!
  Американския полицай, който застреля невъоръжен пред собствения му дом.
  И продължи да го засипва с куршуми дори след като падна на земята в безпомощно състояние.
  И след като останалите копои само за една бройка не застреляха и пищящата от ужас жена.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LhnY17F_eiQ
  Кой точно да се промени, американския масов убиец на деца, който се накъсвал преди убийството с няколко от съучениците да участва състезателно в шутъри в клуба, дето е членувал ?!
  Кой да се промени, натъпканите с цели арсенали американски параноици, които в уикендите пълнят стрелковите клубове в америка - да пострелят да отпуснат малко жилата от шибания си невротизиран до откат живот в бетонираните им джунгли?!
  Кой да се промени, вашите американски политици от оръжейното лоби, с тяхната борба за равенство (Бог създаде човеците, Колт ги направи с равни възможности), или американските политици от петролното лоби, които са си пъхнали гагите да сеят конфликти и смърт по всички региони, представляващи "жизнен интерес" за щатите, или играчите от американските секретни служби и частни наемни армии, организиращи и извършващи "мокри поръчки" по света и контролиращи глобалния бизнес с дрога ?!
  ---
  П.С.
  Модераторе, видео-документа е официално ъплоуднат в youtube.
  Представя реалността в Америка.
  Американското ежедневие.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 45. 45 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#38] от "niakoi_si":

  Но пък няма цензура за новините в които убийствата са като видеоигра извършвани от военните...някъде на майната си в страни които американците не могат да посочат на картата

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#45] от "diegos":

  Това не важи само за САЩ! Да не би по нашите новини да обясняват, че военните ни в Афганистан за да избиват деца? Да не би по нечии новини, да представят собствената си армия, като убийци?

  Това си е норамално, всички го правят - САЩ, Русия, България, медиите за какво са, ако не за да манипулират?

 47. 47 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Абе тука пропускаме една дреболия - вярно е, че има такива случаи но да речем забранят пушките. В Китай като е супер затегнат контрола върху оръжията това пречи ли на местните психопати да се развяват с кухненски нож из детски градини и училища. Броят на жертвите е напълно сравним със стрелбите в щатите. Само, че китайските трагедии не са толкова добре отразени от медиите. Ма иначе има специалисти тука дето разбират - земете им пищовите и на земята ще има мир между народите. Някой като си навие на пръста да те утрепе и с химикалка може да го направи. Айде моля ви се.. пацифисти.

 48. 48 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#32] от "Irina":

  В ученическите си години съм играл по доста часове на игри, включващи стрелба и насилие. Не ми е хрумнало да убивам когото и да е било.
  Ако някой не е способен да направи разлика между видеоигра и реалния сват, то той вероятно има вече съществуващ психически проблем.

 49. 49 Профил на gospodinkanchov
  gospodinkanchov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от "Irina":

  Не съм усетил т.нар. "геймъри" да са по-агресивни от другите дето не играят или не са екшън маниаци. Даже напротив. Общо взето българските деца легат и стават с такива игри, израстват с тех, но не са тръгнали да се избиват по училища и молове като американчетата. Даже според мен това отнема от стреса и действа успокояващо на нервната система. Само на луд човек може да повлияе отрицателно, затова требва да са забранени за луди. Ако си здрав нема проблем.

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "Irina":

  Абсолютно. Ако гледаш европейската и американска версия на тези филми ще видиш разликата. В американската просто са изрязани жестоките сцени

  И от това ефект, както е видно няма! Явно проблема не е във сцените, а в нещо друго!


 51. 51 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Гневно

  До коментар [#47] от "blockblock":

  ти въобще в час ли си като пишеш такива измислици?
  дори и да е вярно, че психясали китайци нападат с нож по улиците......което по никакъв случай не може да бъде вярно, защото там всеки с отклонение е в специална болница, както беше при нас преди да дойде демокрацията... колко може да наръга с нож, за да говорим за масово убийство?

  дори деца да тръгне да убива с нож, ще го спрат

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Много силна реч.

  "...носим отговорност за всяко дете. Че ние всички сме родители, че всички деца са наши. Това е нашата първа задача – да се грижим за децата си... Ако не се справим с това, не сме се справили с нищо."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До края на мандата си, Обама ще забрани свободната продажба на нападателни автоматични оръжия. То и без това и сега тук там са забранени с пълнители над 16 патрона

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#51] от "crowd founder":

  Свободните мъже носят и притежават оръжие за да бранят с него собствеността си. Робите - не.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  [quote#40:"kirsner"]но ако на същата тази пейка те видят, че си позабързваш или смазваш пистолета, няма да ти се случи нищо. [/quote]
  Ами няма,щото на наблюдателя може да му се случи
  ...случка. Да убиеш присмехулник.
  Малко се преувеличил за свободата с която се
  размахва оръжие нагоре и надолу.Иначе за бирата си
  много прав, а и ако речеш по време на разходка в
  гората да се облекчиш по малка ..може да ти се
  случи случка.Пак добре, ако не те изкарат педофил
  или есхибиционист.
  Има някои добри традиции от времената на пуританите.

 56. 56 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":

  толко са свободни, че им убиват децата дока са на училище

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  [quote#41:"sasvirco"], и то вероятно от майка си....С такава майка.... [/quote]
  Така пишат в пресата.Интересно, че и брата на
  майка му е бивш капитан от полицията .
  Той се въздържал сега от коментари, защото
  следствието не било приключило.

 58. 58 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#51] от "crowd founder":
  [quote#51:"crowd founder"]ти въобще в час ли си като пишеш такива измислици?
  дори и да е вярно, че психясали китайци нападат с нож по улиците.....[/quote]
  Е, щом казваш значи съм се объркал. Ама все пак пишат хората - http://www.news4jax.com/news/China-attack-illustrates-US-gun-law-divide/-/475880/17787938/-/9ref4b/-/index.html
  или това - http://news.asiaone.com/News/Education/Story/A1Story20100430-213378.html пък може ножа да е бил гумен. де да знам. ти повече ги разбираш тия неща.

 59. 59 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#53] от "Десен":

  Глупости на търкалета! Като няма оръжие за никой, няма от кого да се браниш. Оръжието е за убийство и война, не за отбрана. За другото си има полиция.

 60. 60 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#59] от "bai_petkan":
  [quote#59:"bai_petkan"]Глупости на търкалета! Като няма оръжие за никой, няма от кого да се браниш. [/quote]
  А не е ли въпрос на личен избор дали да нямаш или да имаш оръжие? Ма какво питам и аз бай петкан и крауд фаундър не ги бригат такива неща като свободата на избора.

 61. 61 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#56] от "crowd founder":

  Ти не драпаше ли за да получиш зелената карта? Сега като не успя, големи приказки колко кофти е там. Вярно е, положението там е много лошо, пък и какво кисело грозде имат..


  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 62. 62 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#61] от "magen_enoshi":

  душко, кога аз съм си говорила с тебе за зелена крат?
  аз искам да изведа моите внуци в страна, където висшето образованието гарантира и работно място с добро заплане и премии. абе да водят достоен живот, който в българия благодарение на американците, вече не е възможно!
  затова бяхме готови да продадем всичко и да се преместим в консервативна америка и то цялото ни семейство.
  закупувайки имот на територията на сащ, всеки получава безгранична виза за 180 дни в годината.
  ако в тези 180 дни си направиш фирма и представиш на федералните власти, че имаш поръчки за изпълняване, то статусът на визата се изменя и получаваш бизнесвиза за поне десет години.
  зелена карта никога не съм искала и нема да искам!


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 63. 63 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#58] от "blockblock":

  е и?
  масово наранил, но е и 'УБИЛ'!
  като котките си, по гръб не падаш!
  въпреки че ти ясно, че не си прав!

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 64. 64 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#63] от "crowd founder":

  верно е, че не се отказвам лесно - идеята ми беше, че има психясали китайци с ножове. ако се поразровиш ще видиш, че в китай има сериозна поредица от нападения в които (искам да подчертая)има летален изход. основната ми теза е, че някой ако си навие на пръста да нападне някой друг може да го направи и с химикалка. а относно отношението към оръжието го виждам като тест на отношението на властта към населението. пример - швейцария. там общо взето са доста въоръжени. Доста!

 65. 65 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Или никакво оръжие за населението или да закриват полиция и съд и всеки да се оправя както може. Средно положение няма. Имаш ли оръжие го използваш - факт. Ако някой ме нападне с химикалка ще изяде два тупаника и ще си мирне на гъза. Ако същия мушмурок ме нападне с М4 ще има трупове - кое не е ясно? Освен това ако мушмурока напада с хладно оръжие за полицията и гражданите ще бъде лесно да го обезвредят. Докато като е с М4 може да изпотрепа без проблем 20 деця, 6 гражданина, че и няколко полицая.

 66. 66 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#64] от "blockblock":

  насилието от хората не може да се изкорени!
  та и в китай е както навсякъде по света!
  но може да се взимат превантивни мерки, като наместо да остават психопати на свобода, да ги заберат в определени за това болници!
  обаче на капиталистите им се вижда скъпо да се грижат за болните си съграждани! а кой нема застарховка му е прескъпо да се прегледа и да взима нужните лекарства за болестта си.

  и кога тези болни имат достъп до огнестрелни - е такива касапници стават и то в училища за невръстни деца!
  какво е виновно дете на 7 годинки да плати с живота си, защото държавата не си върши работата и не може да оговори военното лоби да се откаже от свободна продажба на оръжие?

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 67. 67 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Обаче пропагандата тече яко. Днес получих мейл на американската си поща за призив за защита на изконното право на всеки човек да има огнестрелно оръжие. Някаква организациика "алармираше" как щели да използват случая с убитите деца, за да ги лишат от това им право. Та видите ли да сме се застъпили за правото им на оръжо-носене. Върнах им нецензурен отговор и им казах да си заврат пушките на едно място на което слънце не огрява.

 68. 68 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#62] от "crowd founder":
  Хубаво, не е зелена карта (явно не съм запомнил добре) ама искала си да се заселиш там за постоянно! И след като не си успяла да се добереш до този лош живот, сега пишеш колко било кофти там! Странно!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 69. 69 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#66] от "crowd founder":

  Първо, не е толкова лесно да се усети, че именно този човек ще тръгне на клане.
  Второ, не е толкова лесно а и не би трябвало да е лесно да се въдворяват хората в такива заведения без сериозна и основателна причина. Прогнозирането на такова нещо си е доста тегаво. Но не е причина да може държавата да се "погрижи" за теб веднага щом си решил да напсуваш пощальона.
  Трето не само на "капиталистите" им е скъпо да се грижат за болните си съграждани. На всички им е скъпо. Справка - нашата здравна каса.
  И четвърто - какво е виновно едно дете на 7 годинки застреляно от психопат.. ми не е виновно милото. Работата на държавата не е да седи и да дебне пред всяко училище. Имам чувството, че с Вас имаме сериозни разминавания в представата за това с какво трябва да се занимава държавата. Честно казано в държава по Вашият модел не бих искал да живея.

 70. 70 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "magen_enoshi":

  Е аз бях там и се върнах. Скъсах зелената си карта. Всичко е една лъжа - за САЩ и високия им стандарт на живот. Тук се чувствам много по-добре. Може би е вярно това, че всеки камък си тежи на мястото. Определено не ми хареса американския начин на живот, нито пък държавата им. Хареса ми само правосъдната им система и наличието на смъртно наказание в някои щати. За това им свалям шапка - иначе хората там живеят в икономическо робство.

 71. 71 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#68] от "magen_enoshi":

  абе там не е кофти, ако си едър капиталист или си от онези 50 милиона американци, които докарват заплата от 100 хиляди до един милион годишно.
  но ако си от 250 милионите отдолу, не си за завиждане!
  ама въобще!
  иди сам да се убедиш


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 72. 72 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Разстроено

  До коментар [#69] от "blockblock":

  определено имаме различни представи за това какви задачи се полагат в ръцете на държавата
  и може да не ти харесва, но в България, докато имаше ред за психоболните, можеше да се разходаш по нощите сама жена в борисовата градина
  откак ги пуснаха на воля през 1990, щото са им нарушени правата - треперя не само за мойта кожа, ми за всеки член на семсйството ми.
  а всеки психопат задължително трябва да е въдврен под медицинска опека.
  това момче е родено психопат , ако е верна диагнозата по вестниците. то и да иска не може да стане нормално, ми е убило и невини заради болестта си. та ако техните са били богати и са го обичали, ма да му намерят частна клиника, за да се лекува! какво го държат у тех си и го учат да стреля?

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 73. 73 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#71:"crowd founder"]но ако си от 250 милионите отдолу[/quote]
  да ти поясня, че останлите 250 милиона американци си разпределят едва 17% от националния годишен доход

  за малката прослойка остават другите 83 % национален доход!
  та въобще, на кой не му е ясно това - и не го види с очите си, не знае нищо за америка

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 74. 74 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#71] от "crowd founder":
  На мен си ми е добре, където съм. Ако исках, отдавна да съм се преместил там. Бях на посещение, а и имам близки роднини, които са там,така че имам поглед на нещата. Между впрочем стоте хиляди дето ги споменаваш, не на всякъде са сто хиляди. Зависи къде живееш.
  С поздрав.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 75. 75 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#72] от "crowd founder":

  то да ти кажа като имаше ред дядо ми чукаше камъни в слънчев бряг. мерси за такъв ред. отделно, момчето е имало ауспергер. което са ми казвали хора доктори учили по ненам си колко години, че не е някако общественоопасно нещо. между другото имах колега с някаква лека форма на успергер. кибичеше си в стаята в института и не пречеше на никой.

 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  [quote#51:"crowd founder"]дори и да е вярно, че психясали китайци нападат с нож по улиците......което по никакъв случай не може да бъде вярно,[/quote]

  Мъж нападна с нож и рани 22 деца в училище в Китай

  http://www.bbc.co.uk/mundo/ultimas_noticias/2012/12/121214_ultnot_china_apunalamientos_ar.shtml

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 394 Разстроено

  АКо в БГ ако започнат да продават оръжие свободно, ше се избием за нула време. Не на молове, на градове ще се требим и не на единици, а на кой колкото патрони има. Ако само днес в София всеки вместо да натисне клаксона натисне спусъка, а това е много близо психологически за повечето народ, ще има повече жертви отколкото масовите убийства в САЩ от самото им създаване (на САЩ).

 78. 78 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#75] от "blockblock":

  без да с еконсултирам с доктори, за ауспергер в уйкито пише че е психопатия
  та толко невинно не може да бъде

  а па най-обичам като некойзапочне да ми разправя за онова време, колко е било зле, без да е живял в него.
  ако беше толко зле, колкото го описвате, що 23 години демокрация разпродаваме активите, изградени в ония тъмни 45 години ?
  що не построи нещо ново за 23 години светла демокрация, та да свързваме свободата си с подем?
  що измираме като пилци, като сме свободни и щастливи?
  що нямам прираст, като живеем по охолно и по-доволно?

  ей такива простички истини слагат кръст на всичките ви лъжи.


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 79. 79 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#76] от "VеnRus 2008":

  това го коментирахме вече
  наранил е 22 деца, но не ги е убил

  ако вие неолибералите правите тая тънка но съществена разлика


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 80. 80 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Мъж нападна с нож и РАНИ 22 деца в училище в Китай "

  "Въоръжен мъж УБИ 26 души, сред които 20 деца, след като откри стрелба в началното училище „Санди Хук" в американския град Нютаун, щата Кънектикът, съобщи"

  Виждате ли каква е разликата, когато психопат има лесен достъп до огнестрелно оръжие.

 81. 81 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#74] от "magen_enoshi":

  то ако иде реч само за мене, и аз бих се примираила да изкарвам некак си с пенсията си в софия.
  но за внуците ми не бих си простила да останат да гният в мизерия, защото запада ни е отредил просешката тояга според техните представи за икономическа зависмост
  та поради тая причина ще поработа още неколко години, пък те ако искат да го оценяват
  важното е да са можещи и търсени специалисти
  а не въздухари с диплома

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 82. 82 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#78] от "crowd founder":
  [quote#78:"crowd founder"]а па най-обичам като некойзапочне да ми разправя за онова време, колко е било зле, без да е живял в него.
  ако беше толко зле, колкото го описвате, що 23 години демокрация разпродаваме активите, изградени в ония тъмни 45 години ? [/quote]

  Въпреки, че не е точно по темата най обичам да ми говорят колко яко е било преди. Като беше толкова яко що имаше бодлива тел по границите и стреляха по хората които искаха да бягат? Защо имаше "изходна виза" каква е тази глупост? Ако е толкова яко хората сами щяха да си седят тука, уи? За активите мога да кажа, че червените си ги продават сами. А за това дали живея сега по добре се подписвам с две ръце, че живея по добре. Хванал съм достатъчно от соца за да ми стане ясно. Помня много добре дядката като седна две три вечери - вече бях по голям, и ми разказа подробно какво що е било в лагера. Помня как гледахме като пребозали телета всичките чудесни неща дето ги имаше отзад завесата. Сега мога да си вдигна гъза във Франция или Австрия на ски. Мога да си купя която си искам книга, мога да гледам какъвто си искам филм и мога да пиша каквото си искам по форумите без в 4 сутринта да идват милиционери и да обръщат къщата с главата надолу щото майка ми е била на 7,8 годинки но го помни това. И въобще много яко е било по соца - сто процента соца не е нашата игра. намирам се във соца а пея, да пръдна не смея. живота в соца е менте направено в корея хахаха това бутилко.

 83. 83 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 605 Неутрално

  аз не съм психолог,нито философ,нито някава умница, която има рецепти за възпитание.имам само скромни наблюдения от ежедневната ми работа
  има една криза на генерализирана дезориентация,на деструктуриране на семейство.
  любов,работа,култура ,приятелство са напълно изместени от 1)консумизЪМ и не говоря в смисъл на материализъм -културата на спектакъла е вид консумизъм също.всичко е временно,провокиращо и трябва да забавлява 2)всичко е позволено-толерансия без лимит!3)индивиди безличностни, без проект в живота обсесионирани и дирижирани(извинявайте Дневник) от медиите4)секс-като на сезонна разпродажба, light и индиферентен 5) много информация и ниска грамотност 6)измисляне на диагнози, които да оправдаят родителският провал.днес няма невъзпитани деца!днес те имат диагноза-хиперактивен,asperger синдром,borderline personality disorder..7) възпитанието в което думата "НЕ" не съществува или ако се изкрещи НЕ! то е като рефлекс (виж възпитавам!)но без да се направи труда да се обясни кое може и кое не. 8)виктимизъм!всички са жертви на някой и нещо 9)СТРАХОТНО ЛИЦЕМЕРИЕ на политиците!
  това не важи само за Америка ,това е реалната причина за ,ненастоящата криза!спуканият балон не е в строителният бизнес,спуканият балон е в главите ни!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 84. 84 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#82:"blockblock"]Защо имаше "изходна виза" каква е тази глупост?[/quote]
  изходната виза е премахната преди 1961
  аз пътувам от 1973 и такава виза никога не съм ползвала
  моята дъщеря е била винаги с мене, кога не е на училище и таква виза не е ползвала също.

  иначе ние сме имали тел по границата, ма другите също имаха тел по границата.
  те също бяха въоръжени


  що не се възмуваш на техните тел и оръжия по границата?

  ти и с различни никова ми задавá същия въпрос

  па сега нали е шенген?
  моят зет ми разправа че като минеш границата на австрия с германия те оставят свободно 5 минути.... и веднага със светлините те пресрещат и спират. задължават те да отваряш багажник и и да даваш всички документи, ако е нужно те обискират.
  е това свобода ли е?
  преди е било по-лесно да минеш тая граница незабелязано, отколко е сега!
  та толкова за мнимата свобода в ес

  па и ти знаеш че съм права за всичко!
  но не ти изнася на тоя момент да се съгласиш

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 85. 85 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#81] от "crowd founder":

  Картинката е малко по-различна. Запада обрича на мизерия и собствените си хора. Печелят само корпорациите, а те стават все по-безкрупулни. И си изнасят производството и разработките на изток, като оставят без работа собствените си хора. Единствените, които печелят в днешния свят са огромните корпорации, които са окупирали ресурсите на земята и решават как да ги разпределят.
  Та мисълта ми беше - на запад изобщо не е розово и въздуха не е по-син, нито тревата по-зелена. Общо взето човек трябва да си намери място и да се задоволява с трохите, които остават от тези, които експлоатират всички капитали. И в днешния глобален свят има все по-малко значение къде точно се намираш.

 86. 86 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  До коментар [#83] от "María Lapiedra":

  Уви, болезнено права си. Наистина, свят, в който имаш само права, но не и задължения, не може да отива на добро...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 87. 87 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Гневно

  И ние се променяме:

  http://vbox7.com/play:2c48b6be54&al=2&vid=9417229

  http://www.vbox7.com/play:c0b1d8dddd
  Култови възпитателни уроци за младите.

 88. 88 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#85] от "bai_petkan":

  за мен е непростимо че се отнесоха с нас като с прокажени и ни изхвърлиха на бунището на историята! като ни отрезаха достъпа до техните пазари! като ни наслагаха фантастически лихви за производство та да е нерантабилно и да не ги конкурираме! като ни унижават с контрол на продукцията ни и избират нарочно най-хилавите фирми да попълват квотите! за да ни викат, че сме мързеливи!
  толко лицемерие и жестокст не съм и помисляла че може да съществуват.
  но е факт, че повечето българи обичат ес и америка
  и се питам, дали те въобще разбират и осъзнават, кое място им е отредено от ес и америка?
  айде от пресата не може да се научи това, ама нали живееш у блъгрия и виждаш ширеща се неспарведливост ?
  спрямо това, как същите европейци и американци действат, кога стане въпрос за техните държави.
  толко ли сме тъпи та не можем да се отбраняваме и лъжем даже и по форумите ?

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  [quote#39:"Irina"]Дали? Тогава от филми като „Убий Бил“ ,нищо не би останало [/quote]

  Този филм е най-тъпия и безсмислен, който някога съм гледал в живота си!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#88] от "crowd founder"

  Така е виждам я тая несправедливост, но не си мисли, че е само тук. И на запад мнозинството хора теглят количката на шепа дерибей, които колят и бесят. Абе като цяло света върви на зле и ако продължава така, май наистина скоро ще свърши... Дано тези които останат след това намерят по добър начин за управлението му.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#54] от "Десен":

  Това все едно си го извадил от някоя инструкция на американския National Rifle Association.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#88] от "crowd founder":

  10х+++

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 93. 93 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Вероятно ,първото което трябва да се направи, е организирането на портали в училищата ( с охрана),която да следи кой влиза в училището и да ограничава достъпа на случайни посетители до класните стаи.Да се монтират алармени бутони в класните стаи ,които да имат пряка връзка с полицията и децата да бъдат тренирани ,как да реагират в подобни случаи (също както има тренинг в случай на пожари).Това е най-практичното и сравнително лесно
  осъществимо за момента ,докато се реши проблема -ще се продава ли оръжие или не.
  Жалко за дечицата ,както и за техните родители- това е голяма трагедия .

 94. 94 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Само генно модифициране може да ги промени - и да започнат от оръжейното лоби!

 95. 95 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#90] от "bai_petkan":

  Почти свърших Millennium: Winners and Losers in the Coming Order на Жак Атали. Тази книга е като пророчество.
  Писана е след падането на Берлинската стена, а предприча унищожаването на държавата и нейните елементи като сигурност, здравеопазване, пенсионни застраховки и прочие. Пълна фрагментация на това, което знаем като стандартен живот в сигурност. Предрича поява на градовве-оазиси, извън стените на които ще се разхождат разбойници
  И битката е дали да се установи еднолична власт от сащ, което се иска от неолибералната част от правещата класа или да се допусне многополюсен модел като се признаят правата и суверинитета на други държави - става дума за русия, бразилия и китай.

  С няколко думи: нашите свободи все повече ще се ограничават и все повече ще губим влиянието си да действаме на правещите и имащи слове и класи.
  Тъмни дни ни чакат и то се вижда всеки ден това.

  Много е интересна и я препоръчвам на всеки, който се занимава с политика. Или на когото политиката му е интересна.Самият Атали е убеден марксист и е член на Билдербергерския клуб.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 96. 96 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#84] от "crowd founder":
  [quote#84:"crowd founder"]изходната виза е премахната преди 1961
  аз пътувам от 1973 и такава виза никога не съм ползвала [/quote]
  айде айде сега. до последно не искаха да издадат паспорт нито на баща ми нито на майка ми детсевика до едната сърбия да прескочат. не отричам, че е имало некои по соца да могат да си ходят насам натам. не ги знам как точно им се получава пък и не си мисля много. ама всякакви такива миришещи на соц неща ги мразим и в червата. много съм контра на такива работи, че понекога на към бой отиват работите.

 97. 97 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Много късно е да се направи нещо смислено по въпроса точно сега.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 98. 98 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#96] от "blockblock":

  абе ти много послгваш, бе
  ако са издавали на майка ти и баща ти паспорт за 10 дни, то те безприпятствано могат да отидат у финалндия, австрия, швеция и бенелюкс!
  Тъй като тези държави беха безвизови за нас до 1988 австрия и 1991 останалите.
  само с един гол паспорт можеше да кацнеш у тези държави напълно легално!

  а аз съм родом от ново село, видинско ;
  3 км от границата;
  и сме ходили с открити листове;
  но без паспорти! щото ако ни изкарат паспорти, може и да не се върнем, а да вземем самолета до виена. Както направиха турците през 1988 и виена прекрати безвизовто ни ходене до тех, а другите го прекратиха чак през 1991 защото се договориха да правят шенген


  и освен това моят паспорт е бил служебен винагии в него записах дъщерята, на която и се изкара обиконвен, но нейна виза нямае никаква тежст ако тя е без моя паспорт и моята виза за съортветната страна
  а мъжът ми нямаше паспорт, защото играеше ролята на залог, че ние ще се върнем

  та тия приказки за твоите родители с паспорти до сърбия и историята на дедо ти у лагера - ги приказвй на некой лековерен, кой не е живял у българия!

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 99. 99 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#98] от "crowd founder":

  казвам, че до последно не даваха на нашите паспорти международни. 88-ма баща ми до сръбско искаше да ходи и не му издадоха паспорт. мотаха го нещо и накрая - нищо.
  и случая на дядо ми го споменах като илюстрация.
  ама явно вие у видинско много спите на студено и влажно.

 100. 100 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#99] от "blockblock":

  еми ако не са ходили на работа е достатъчна причина да не видиш паспорт

  имахме познат нумизматик, който отказваше да работи като юрист в нотариата, защото не е съгласен с властта и не ми даваха паспорт, докато не тръгна на работа!
  и го принудиха да се върне в нотариата. а той записа унгарска екскурзия и не се върна! замина за франция ли, за испания ли
  не знам с точност, къде избега!
  но повече от него ни вест, ни кост
  говорим за ранните 70 години.
  и той беше от роднините на моя колежка софиянка
  но и с тях прекъсна връзка, ако въобще е оживял лагерите им
  или живота след това.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK