Германия трябва да ускори прехода към зелена енергия, смятат експерти

Германия трябва да ускори прехода към зелена енергия, смятат експерти

© ReutersГерманското правителство трябва да направи повече, за да постигне целите си за енергийна ефективност и да запази темпото в прехода си към възобновяема енергия, твърди доклад на германска група независими експерти от различни изследователски институти, цитиран от Reuters. За да се постигнат заложените резултати, политиката трябва да се приложи по-бързо.


Откакто канцлерът Ангела Меркел реши Германия да се откаже от АЕЦ, страната изпитва трудности да координира амбициозния си преход и да пести енергия. Година преди парламентарните избори, на които Меркел ще се състезава за трети мандат, тя иска да демонстрира пред гласоподавателите, че инициативата, смятана от мнозина за най-амбициозната вътрешна политика, е била успешна.


Правителството й ще обсъжда доклада за прогреса по целта възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да осигуряват 35% от енергията в страната до 2020 г. Дотогава потреблението на енергия трябва да е намаляло с 10%.
"Скоростта и интензивността трябва да бъдат значително увеличени, за да се постигнат подобрения в енергийната ефективност, към която се стремим", пише в доклада. Германското правителство иска до 2020 г. да има в движение 1 милион електрически автомобили. Според експертите обаче властите в Берлин не бива да се концентрират толкова много върху електромобилите, които не са безпроблемни от гледна точка на вреди за околната среда, а по-скоро да обърнат внимание на по-цялостен план за мобилността, включително и обществения транспорт.


Въпреки че експанзията на зеления сектор в Германия вървеше добре, няма място за гордост, особено що се отнася до вятърната енергия. Освен това трябва да се направи повече за разширяването на електропреносната мрежа в Южна Германия, за да се предотврати претоварване.


Асоциацията на енергийната индустрия заяви във вторник, че ВЕИ тази година са генерирали 23% от енергията, което е с 3 пункта повече в сравнение с миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK