Краят на 13-ия "бактун", или какво започна на 21 декември

Част от Шестия монумент, в който се споменава 13-я "бактун" - краят на големия 5125-годишен цикъл в календара на маите. Копието на този паметник на древната цивилизация се намира в Музея на маите в Канкун, Мексико.

© Associated Press

Част от Шестия монумент, в който се споменава 13-я "бактун" - краят на големия 5125-годишен цикъл в календара на маите. Копието на този паметник на древната цивилизация се намира в Музея на маите в Канкун, Мексико.След като 21 декември 2012г. отмина, коментарите ще свърши ли света на тази дата се обърнаха в шеги и въпроси към маите (твърденията за края бяха базирани на техни предсказания) - "какво стана", "объркахте се" итн. Препубликуваме текст от "Дойче веле", който обяснява календара на маите. Заглавието е на "Дневник":


От няколко месеца светът се е вторачил в маите, но не в съвременните, а в древните и техния календар, предвещаващ края на света. Според някои трактовки обаче ни най-малко не става дума за край, а за ново начало.


Древните маи са наблюдавали съзвездията, движенията на слънцето, луната и звездите, анализирали са сезоните, дължината на деня и нощта, топлината и студа, дъжда и сушата. След това дефинирали годината като съвкупност от 18 единици, състоящи се от по 20 дни. В края на всяка година имало пет свещени дни, предназначени за разсъждения върху миналото, настоящето и бъдещето. И годината в календара на маите продължавала точно 365 дни - колкото и в грегорианския календар.
Назад към бъдещето


Маите обаче не са само хора от миналото, обитавали сгради, чиито руини предизвикват възхитата на туристите - в Гватемала маите и днес са мнозинството от населението. Те говорят свой собствен език, обработват земите си така, както са го правили техните предци, и се борят за оцеляване в модерния глобализиран свят.


В Западна Европа древният календар предизвика сериозни вълнения с предсказанията за края на света, докато съвременните потомци на маите гледат спокойно на предсказанията: Мария Матео от племето "попкомчи" смята, че краят на 13-ия "бактун" е повод за надежда. "Ние наистина вярваме, че ще настъпи промяна, но не на точно определена дата. Всеки човек може да допринесе за тази промяна. Народът на маите и преди всичко жените трябва да се солидаризират и заедно да се борят за нашата майка Земя", казва тя.


В Гватемала не се безпокоят твърде по повод края на света


Започва ли нова епоха?


За древните маи годината е била част от много по-дълъг цикъл - бактун, който продължавал 400 години. 13-ият бактун приключва именно на 21 декември 2012. Той слага край на един определен период. След което се слага началото на нова епоха, свързвана от маите с настъпването на подобрения в техния живот и поминък.


Социологът Вирхилио Алварес смята, че най-вече западните булевардни медии са отговорни за всички предизвикани вълнения около "края на света". Духовните водачи на маите в Гватемала пък излязоха с декларация, в която формулират своите грижи и надежди за новата епоха.


"Светът се вълнува от разрушаването на природата, последиците от климатичните промени и унищожаването на биологичното разнообразие. Над 80 процента от нашия народ живеят в бедност. Големите фирми окрадоха нашите планини, гори и реки. Те строят електроцентрали, добиват петрол и засаждат монокултури - ограбват нашите естествени богатства и нарушават нашите права, също както преди 400 години, когато е започнал 13-ият бактун", пише в декларацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Те маите собствения си край не са успели да предскажат, че нашия ли ...
  Нашият край няма да настъпи когато го очакваме, той ще настъпи когато най-малко го очакваме.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 2. 2 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ian Smith":

  Те маите не са се сетили да използват колелото за превоз на товари , края на света щели да предскажат...
  Ти само гледай наследниците им на какви неща са способни и смятай какви са им били предците.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Що се връзвате на диваци, дето са клали собствените си хора и са ги хвърляли в кладенци, за да завали дъжд?!!!...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  "Започва ли нова епоха?"

  Със сигурност! Сегашната се изчерпа вече.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 5. 5 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Духовните водачи на маите в Гватемала пък излязоха с декларация, в която формулират своите грижи и надежди за новата епоха.

  "Светът се вълнува от разрушаването на природата, последиците от климатичните промени и унищожаването на биологичното разнообразие. Над 80 процента от нашия народ живеят в бедност. Големите фирми окрадоха нашите планини, гори и реки. Те строят електроцентрали, добиват петрол и засаждат монокултури - ограбват нашите естествени богатства и нарушават нашите права, също както преди 400 години, когато е започнал 13-ият бактун", пише в декларацията. "

  Интересно,нали.

 6. 6 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Надявах се маите да познаят, но не би. Мъката продължава.

 7. 7 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#3:"Георги"]Що се връзвате на диваци, дето са клали собствените си хора и са ги хвърляли в кладенци, за да завали дъжд?!!!... [/quote]
  Интересно е, кои народи не са ги вършили подобни в миналото?

 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1283 Весело

  [quote#1:"Ian Smith"]Те маите собствения си край не са успели да предскажат, че нашия ли ... [/quote]


  Какъв край на маите бре?Те още си съществуват

  "Духовните водачи на маите в Гватемала"

 9. 9 Профил на kolia_dolittle
  kolia_dolittle
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Защо все си мислим ,че народи живели преди хиляди години са знаели много повече за света от нас сега? То не бяха Маи, Чукчи, Вавилонци , хора от платото Некаска и всякакви аборигени които сигурно са писали огромни трудове по квантова физика.

 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  Християнската цивилизация , която доминира света културно в момента е склонна да предпочита моментното. За нас характерното е , че искаме нещата да се случат от един момент нататък ( рождени дни , годишнини и т.н.) Другата сериозно изразена цивилизация в момента е източната. Там също почитат момента , макар да вярват в цикличността на времето. При маите културата е била съвършено различна. Там времето се приема че тече линейно. Тоест - не е важно кога е роден сина , понеже баща му още е жив , когато се ражда неговия син. Приема се ,че нещата текат , следствие са едно на друго. Края на една епоха от около 5000 години не означава нищо друго от началото на нова. В новата може би ще има много нови неща , може би светът , такъв какъвто го познаваме няма да оцелее.

  Но това няма да стане в един момент. Може да стане много бързо - за 50-100-200 години , или по-бавно - за 1000-2000. Между другото сегашната цивилизация , такава , каквато я познаваме - като цивилизация на градовете ( думата цивилизация е произлязла от думата за "град" ) е започнала преди около 5000 години Тогава са първите градове , тогава е началото на културното развитие на първите древни цивилизации.

  Така че маите може и да са прави. Може би наистина светът , такъв какъвто го познаваме да е свършил. Просто ощ да не сме го разбрали

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Прекаленото говорене за тази идиотщина не говори добре за говорещия, ако се сещате за какво говоря

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Весело

  С други думи, пресата след като продаде стотина пъти края на света, сега продължава да продава продължението.
  Докато има овце ще има и кой да ги стриже.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Все пак маите са познали за края на една епоха...епохата на заблудата на комунетата за социално равенство...и както е казал и шопа те такова животно нема...

  bigman
 14. 14 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Древните народи са и имали своята визия за заобикалящият свят,според епохата в която са живяли.Съвременият свят има само една- Парите.

 15. 15 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  [quote#3:"Георги"]Що се връзвате на диваци, дето са клали собствените си хора и са ги хвърляли в кладенци, за да завали дъжд?!!!...[/quote]
  Наистина, какви диваци!
  Съвсем правилно колонизаторите са ги изтрепвали като мухи.

  Тези жертвоприношения наистина са били крайно първобитни.
  Колко по-демократично и цивилизовано е да влезеш в класна стая и да избиеш двайсетина дечица,
  понеже майка ти не ти обръща достатъчно внимание.

 16. 16 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#5:"denny.crane"]Над 80 процента от нашия народ живеят в бедност. Големите фирми окрадоха нашите планини, гори и реки. Те строят електроцентрали, добиват петрол и засаждат монокултури - ограбват нашите естествени богатства и нарушават нашите права[/quote]

  Да ви звучи познато?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 17. 17 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  "За древните маи годината е била част от много по-дълъг цикъл - бактун, който продължавал 400 години. 13-ият бактун приключва именно на 21 декември 2012."
  ...
  Нещо не се вързва, ...5125-годишен цикъл, ...един бактун требе да е 394 и нещичко години, ...ако бактунът е 400 години, ще чакаме пак всемирната кончина през 2087-ма, ...не е задължително на 21.12, .. дайте повече инфо, ..да зема им намера грешката на тия юнаци .....с криви нослета.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 18. 18 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Всъщност, маите никъде не са оставили послание за край на света.
  В техния календар /цикличен както и много други такива/ предприемчиви тарикати откриха добър шанс за търговски успех и го използваха по надлежния начин.
  Сега просто насочват към маите гнева на измамените клиенти.

 19. 19 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Бактън от бактуни!

  Свобода за Надежда Савченко!
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Всички календари са в основата си циклични - основани на слънчеви и лунарни цикли, на свещени цикли (седмицата например), които се редуват, застъпват и в определен, особено важен в съответния календар момент - синхронизират за 1 ден. Нашата цивилизация е въздигнала за пръв път значението на линеарното време, но не е забравила цикличното. Резултатът, ако го представим графично е спираловидно време.
  Вчера по нашата телевизия гледах дебат със специалистка по мезоамериканска история и астрофизик. Дамата обясни, че всъщност нямаме точна представа кога е започнал дългият 5125 годишен цикъл и го пресмятаме според описаните в майските надписи (и 4 оцеляли ръкописа) минали астрономически събития, но че те не съвпадат помежду си, тъй като не са от общ първоизточник. Само една от сметките излиза на 21.XI.2012. Много от пресметнатите дати са минали, още няколко има да дойдат - можем да се забавляваме до 2116 година. Тъй като маите не са представлявали единна империя, а конгломерат от десетки княжества, всяка династия си е поддържала собствен календар, който е могъл, но не винаги е съвпадал с календарите на другите княжества. Така или иначе, поради липсата на ясна идея за "начало"- легендата за Сътворението не води до начало на календар, както е в юдео-християнския свят, майските календари нямат и ясна идея за "край". За края на този дълъг цикъл е казано само, че някакъв бог ще слезе от небето и ще причини разрушения, но ако хората избягат, ще се спасят. Не става въпрос за морал, а за избягване на мястото на катастрофата, докато тя премине - вероятно някакъв локален катаклизъм. Маите не са разсъждавали в глобални мерки, макар да са имали доста точна представа за размера на планетата.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#19] от "GogoPG":
  "Бактън от бактуни!"
  ...
  Втори ден немам никаква поръчка за Ноеви ковчези, ...тоя бизнес май умря. ...А какво търсене беше, ...отказвах поръчки, .. връщах клиенти ти казвам!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Един бактун, тоест бастун, по гърбовете на тия идиоти, които дрънкат тия неща от началото на годината поне.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Не знам колко наивен трябва да е човек, за да вярва на такъв точно пресметнат край на света. И да има свършек поради някакъв мощен катаклизъм едва ли някой е в състояние да го предскаже. Така че стягайте се край няма да има ами да видим как да си направим бъдещето по-добро.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 25. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#23] от "антикомунист":
  "че кат ги няма герберюхите и са губи тръпката на форума"
  ...
  Верно, ..техните прогнози за изборна победа 2013-та на герберастията са по-смешни от тези на маите.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 26. 26 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Весело

  Според българите след тринайсетия бактун започва първи бахур. Тъкмо в тон с календара.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 27. 27 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#25:"Мани"]Верно, ..техните прогнози за изборна победа 2013-та на герберастията са по-смешни от тези на маите. [/quote]
  верно порнячко каза че процентите дет нямали да им стигнат за абсолютно мнозинство(около 20) щяло да им ги донади коалицията със сдс

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Започва перви бактун от нова ера!
  Пример: най-голямото число озписвано с римски цифи е 3999 = MMMCMXCIX Какво следва после ... края на смятането и началото на математиката ... минаваш в горен клас!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "13-ият бактун приключва именно на 21 декември 2012."
  Но!
  "Трябва да се добави и още нещо, което, макар да изглежда шеговито, всъщност е истина. Реално 21.12.2012 г. като дата е била преди 5 години. Т. е. в момента реално живеем в 2017 г., а не в 2012. Откъде се получава тази грешка? През 525 г. римският абат Дионисий Малки (родом от Добруджа – б. р.) по поръка на папа Йоан I предлага ново летоброене, което бързо се разпростира на Запад. В това летоброене, което е в основата на Григорианския календар, използван по цял свят, Дионисий Малки пропуска 5 години при изчисленията си. Следователно, понастоящем не сме 2012, а 2017 г. Корекции в датите трудно биха се предприели, защото това би означавало да се препише наново цялата световна история..."
  Прочетете целия материал тук, струва си:
  http://dveri.bg/a99uf

 30. 30 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Весело

  Хляб за медии и тарикати.
  Същото(почти) беше и Милениума(2000г.)!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 31. 31 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  вижте сега, маите са си били съвсем прави за края на света, просто календара им е разтълкуван неправилно и датата не е тая.
  Ново, този път правилно тълкуване, предстои да бъде направено всеки момент. Новата дата ще е вероятно след 5-10 години. Ако е по-скоро, потенциала на следващия край не може да бъде изстискан напълно. Ако е по-далеч, току виж мнозина решили да отложат покупката на бункери, комплекти за оцеляване и пророческа литература - индустрията ще пострада сериозно.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Началото на календара на маите е в годината на унищожението на Содом и Гомор !!!
  Каква случайност !?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мани":

  Най-големият от дългото летоброене
  от пет цикъла
  е периода Бактун равен на 400 Туна

  Важно е да се отбележи, че в дългото броене
  1 Тун , е само 360 дни . Това означава, че в дългосрочното броене се различава от краткият календар с пет дни всяка година, което го прави уникален и отделен цикъл.

  Уинал - 20 кина (дни) = 20
  Тун - 18 уинала = 360
  Катун - 20 туна = 7200
  Бактун - 20 катуна = 144 000
  Пиктун - 20 бактуна = 2 880 000
  Калобтун - 20 пиктуна = 57 600 000
  Кинчилтун - 20 калобтуна = 1 152 000 000
  Алаутун - 20 кинчилтуна = 23 040 000 000

 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#23:"антикомунист"]девник аре пуснете некоя статийка я за тиквичко ,я за цвъки ,я за некой от другите милиционери ....че кат ги няма герберюхите и са губи тръпката на форума[/quote]

  Не бързай чакат интервюто при Димитрян.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "Георги":

  Да наричаш "диваци" хора,които без да познават желязото и колелото са построили неща,които и днес не е ясно как са били направени,е меко казано...неосведоменост!Няма да бъда по-краен,светли празници са пред нас!Весело посрещане!

  rock n' roll is king!
 36. 36 Профил на logomat
  logomat
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#25] от "Мани":

  Вие и предните избори, и за президентските все така са надявахтею, ама...

 37. 37 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ало,ТАС,що не си седиш в банята?Диваци,които не познават колелото,а се колят само,са диваци и нищо друго.И така и до днес.Познавам диваците от Колумбия от Мадрид-примитив ,като нашите цигани.Ооо,добре си познават интересите,лумпените имат его,но нямат мозък.Каменна епоха,поне 50000 години тому назад.

 38. 38 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#35] от "TAC":

  Дай ми един милион роби и абсолютна власт и глей кво става

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 39. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ще почне божието царство
  и краиат на света пьлен с орьжие ще доиде

 40. 40 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 519 Весело

  нов бактун - скоро и бастун

 41. 41 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Весело

  Преходът към добро, за който говорят маите, е започнал отдавна. 21.12.2012-та е времева точка, която разделя периода на две. И не засяга само тях, а цялата планета.
  Според тях, последните години на "прехода" ще са много тежки за хората, които са прекалено обвързани със старото мислене, ценностна система, цели и т.н. Но за хората, които не са се обвързвали с никакви философии, религии, понятия, политики и догми, този период ще бъде уникално добър! И, понеже, първите са били мнозинство след последния бактун, годините ще бъдат много екстремни за всички. Нещата ще се случват през ужасно кратки времеви интервали - усещането ще бъде за ускоряване на времето и ще бъде много изтощително за повечето.
  Стари и закореняли понятия ще се срутят като пясъчни замъци. Разбиранията - за света и вселената - ще претърпят промени и хората ще получат отговори на отколешни въпроси от фундаментално значение.
  За относително кратък период ще се случи еволюционен скок с огромен тласък във всички аспекти на живота на планетата.
  С други думи: кулминацията приключи - предстои развръзката.
  Забравете за 21.12.
  Шоуто тепърва предстои!
  И от нас зависи дали ще сме подгряващи звезди или нещо повече!
  Весело изкарване на каквото там сте си намислили и умната!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 42. 42 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Весело

  [quote#41:"NnT"]Разбиранията - за света и вселената - ще претърпят промени и хората ще получат отговори на отколешни въпроси от фундаментално значение.[/quote]

  Бозона на Хигс го открихме тази година
  Да не искаш да кажеш , че диваците от преди 500 години са познали какво ще стане през 2012-а?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 43. 43 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2002 Весело

  Аз чак днес разбрах какво са имали предвид маите, след като прочетох статията на Дневник за Страшната Криза в южна Европа, която принуждава горките хора да си използват повторно част от миналогодишната коледна украса или да готвят в къщи, защото не могат да си позволят да отидат на ресторант. Та екстрасензорните маи, като видели целия този Апокалипсис , как да не го опишат! И както виждаме, пророчеството им се сбъдна 100 %

 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Какво ли не може да ни се случи по дългия земен път. Смени на климата, събиране и разделяне на континенти, периодични удари от астероиди и комети, смяна на полюсите на земното магнитно поле, гигантски вулканични изригвания (предстои Йелоустоун), изстиване на земното ядро, супернови в близост до слънчевата система.

  От някакви си 100 хиляди години ни има като вид, от 10 хиляди има примитивни цивилизации, а от около 100-на години ползваме масово електричеството, но вече наричаме собствения си край - край на света. Много време се е извъртяло преди нас и много видове са се сменили. Животът почти е изчезвал два пъти и пак се е възстановявал и видовете са процъвтявали. Земята и животът винаги са намирали своя път за оцеляване и лекуване на раните след катаклизми.

  Истинският край на земята ще настъпи след 3-4 милиарда години когато слънцето ще стане червен гигант и размерът му ще погълне орбитата на земята. Дотогава нас със сигурност няма да ни има като вид. Ако не друго то постоянните смени на климата и континентите ще наложат подмяната ни с друг вид. Дали ще има компютри и GSM-и - кой знае?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дреме ми за нескопосания календар на некакви индиански ублюдки довчера правили жертвоприношения.
  Да целуват ръка на западния християнски свят че ги е освободил от мракобесието и нецивилизования им начин на живот и да не се обаждат много много с тъпите си бактуни.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 46. 46 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karla Hanneman":

  Те са познавали колелото - има детски играчки с колела, но не са го използвали за транспорт, просто малко е блатисто там и придвижването на колела не е най-удачното нещо.

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  [quote#45:"Десен"]Дреме ми за нескопосания календар на некакви индиански ублюдки [/quote]Имай уважение на древните! Годината на началото на календара на маите е годината на унищожението на Содом и Гомор. В твой стил:
  - Тогава е свършила ерата на содомитите!
  - Преди 2 дни свърши ерата на онанистите.
  - От 2 дни започна ерата на другите за 5 000 г.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  [quote#46:"ikar_01"]има детски играчки с колела,[/quote]В Чехия откриха детска играчка = каручка с колела и слонче на възраст 26 000 години !!! Също и фигурка на слон в Южна Америка на 14 000 години ... ама мълчат !!! Намериха и каменна статуя на кръстоносец с надпис на латински в САЩ ... от 200 г. преди Колумб ... и пак мълчат Каква история учим ??? Какво учим по история? Приказки ли или факти?
  http://tantanev.hit.bg/sunparus.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#47:"t'Ankus"]Имай уважение на древните![/quote]

  Винаги съм уважавала практикуващите евисцерация , ритуални убийства за берекет (не знам какво значи думата , но ми я подшушнаха) и заливане с разтопено злато на живи хора.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 50. 50 Профил на Бет
  Бет
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "nicoleta":

  напротив, според маите новата епоха трябва да ознаменува именно отласкването от материалното. чаткаш ли? може би трябваше първо да им прочетеш предсказанията.

 51. 51 Профил на Бет
  Бет
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "krajnovo":

  напротив, има оставени предсказания за 2 варианта: влизане в новата ера "през светлата врата" иначе катаклизми. Така са го описали, в текстови предсказания, не в самия календар

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 53. 53 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "PavelCZ":


  [quote#20:"PavelCZ"]основани на слънчеви и лунарни цикли, на свещени цикли (седмицата например)[/quote]

  Седмицата не е точно свещен цикъл, а т.нар. лунна фаза (пълнолуние, новолуние итн.), свещенността, тръгнала от Вавилон и разпространена по света и от Библията, е вторичен белег.
  Египетската работна "седмица" например има 10 дена (явно отговаряща на пръстите на ръката), защото за египтяните лунните цикли са без значение, те са ориентирали календара си по слънцето.
  Подобен феномен има и в Америка: маите на юг се ориентират по слънцето, а другите индианци на север от тях по луната.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  [quote#10:"Karelson"]Така че маите може и да са прави. Може би наистина светът , такъв какъвто го познаваме да е свършил. Просто ощ да не сме го разбрали[/quote]
  Липсата на каквато и да е перспектива за съвременниците е достатъчно показателна за необходимостта от свършването на сегашния свят и преминаването към някакъв друг, който има друга основа, друга логика, други цели и други подходи за постигането на тези цели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Весело

  [quote#53:"minusm"]Египетскат работна "седмица" например има 10 дена[/quote]
  Глупости! Изобщо не може да е вярно. Седмица от десет дни....толкова много да се работи. Аз мисля, че най-правилно е седмицата да има три дена....събота, неделя и....един предпразничен ден в който да се работи 6 часа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#35:"TAC"]хора,които без да познават желязото и колелото[/quote]

  Море... повечкото им календари са все едни такива... валчести, като гледам. На каменни колелца мязат. Защо не им е щукнало, че биха вършили повечко работа за превоз на товари, това е друг въпрос. Сигурно са били твърде заети да се зверят из небесата и да си броят бактуните. В свободното от човешки жертвоприношения време, разбира се.

  Свобода за Надежда Савченко!
 57. 57 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#38] от "Karla Hanneman":

  Роби?!Цивилизация,за която не се знае от къде е дошла и как и защо е изчезнала и роби?!?!Смешно и несериозно е!Маите нищо не са предрекли,те са гледали в миналото,за разлика от нас.Комерсиално тълкуване на календара им ги вкара в тази шумотевица,тоест,бяха употребени!Добре е,когато човек изказва крайни мнения,да бъде по-осведомен.Препоръчвам за повече инфо Богомил Герасимов.Весели празници!

  rock n' roll is king!
 58. 58 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Весело

  [quote#57:"TAC"]Цивилизация,а която не се знае от къде е дошла и как и защо е изчезнала[/quote]

  Ти може и да не знаеш , и е нормално , след като четеш такива четива , ама поне не ги препоръчвай на публично място - така ще ти се смеят повече хора

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 59. 59 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#56] от "GogoPG":

  Ми не са се сетили. Ти ако видиш в 21-и век с какви умствени способности са "надарени" наследниците им , сещай се какви умници са били преди 500 години...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  [quote#49:"Karla Hanneman"]Винаги съм уважавала практикуващите [/quote]Такива са били времената тогава .. и вярванията са били такива ... дори български хан е бил пренесен в жертва, поради изключитено величие = за да помага на Тангра да управлява небесата ... Ритуалите на маите са били сходни с човешките жертвоприношения на финикийци и картагенци ... а и са били намирани в бразилия и централна Америка каратгенски монети и цели кораби ... има хипотези за влияние на култури.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  #моя книжка по въпроса : Бягство от Картаген
  http://slovo.bg/showauthor.php3?ID=51&LangID=1
  #мой превод на историческа книга:
  Александър Розов = Слънце на платната
  http://tantanev.hit.bg/sunparus.html
  Друга книга за дифузионизма на цивилизации
  Тур Хеердал = Древния човек и океанът

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на akuto
  akuto
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не желая да ме учат на мъдрост народи, които "обработват земите си така, както са го правили техните предци" и възприемат прогреса като "ограбване". И които в миналото са правели човешки жертвоприношения по особено жесток начин. А дали ще се случи краят на света или някакво ново начало - това зависи само от нас.

 63. 63 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#3] от "Георги":

  ТО по тая логика и швабите са диваци които са предизвикали неизмеримо повече световни злини от маите ..

  Марс е изконна Американска територия!
 64. 64 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  вярваме на маине но не и на наште научни работници..

 65. 65 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Две уточнения, във връзка с метеопрогнозата на маите.
  1. На маите им е свършил камъка, не календара. За това не са издялали още двайсе-трийсе бактуна, че да потребителите да са рахат.
  2. А свършването на камъка е следствие от проблемите с колелото, като средство за транспорт. Действително, трудно е да се докарат няколкостотин тона камък, ако колелата никога не функционират правилно, независимо колко често ги слагаш легнали и ги буташ.

 66. 66 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър":

  Ми тая много прилича на гръцката, само дето работния ден е разделен на две с 4-часова сиеста.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 67. 67 Профил на ajsaider
  ajsaider
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Георги":

  А що на ТЕБЕ ДА ТИ СЕ ВНЪРЗВАМЕ? Маите ЯВНО от ТЕБЕ повече са знаели .... например-по Астрономия.. ТИ колко съзвездия можеш ей така, да изброиш?

 68. 68 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#67] от "ajsaider":

  Аз предсказания не правя. Особено пък апокалиптични. Мога да развивам тези, теории, прогнози, но не и да твърдя че на някоя си дата ще свърши света. Маите може да са имали някакви познания по астрономия, математика и т.н. но дори обикновената метеорология не им се е отдавала, за това са правили зверски жертвоприношения за всякакви желания... Ако са верни твърденията на археолозите за безумната им спортна игра, в която целият загубил отбор е бил принасян в жертва /брутално избиван/, то какво повече да говорим?! "Цивилизация" освен знания по астрономия, включва и набор от ценности, които очевидно маите не са носили!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 69. 69 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 416 Неутрално

  А нашия бактун кога ще свърши и започнем ново начало?На кукуво
  лято,май?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 70. 70 Профил на ve
  ve
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Полицията в Швеция публикувала апел към всички престъпници да си признаят престъпленията, та да не ги завари краят на света виновни и да отидат в ада. В замяна органите на реда щели да ги почерпят по едно пиене.

  Обаче никой престъпник не се предал.

 71. 71 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Весело

  някой направи ли сметка, че за нас, след Тато и без да броим служебните премиери, 13-ти "бактун", се явява настоящиЯТ?
  Извинявам се за вметката, ама не мога да се сдържа...
  Весели Празници на всички! Ще си попишем догодина пак! Наздраве, не пушете много навън и карайте внимателно, колеги!

 72. 72 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#42] от "Karla Hanneman":

  [quote#42:"Karla Hanneman"]Бозона на Хигс го открихме тази година
  Да не искаш да кажеш , че диваците от преди 500 години са познали какво ще стане през 2012-а?[/quote]

  Открили сте вие, мишки на тавана сте открили
  Диваците нищо не са открили. Познанията за прецесията и астрономията са изключително стари. Нито са на Маите, нито на Олмеките. Тяхна единствена(и не малка) заслуга е, че са ги спасили от Кортес и компания.
  Просто хората са невежи и реагират с мнение на това, което им се подава от медиите, без да си направят труда да проверят сами.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 73. 73 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Подобни четива са "апокрифни" в Република България,поради факта,че БГ психиатрията е на "пещерно ниво" или психиатрите са доктори,които има единствено желание за печелене на много пари,ако може във валута е най-добре.
  А за тези "Бактуни",поздравете доктор Светослав Скрински,може да направи милиони от човешкото нещастие ,дори да предизвика "масова психоза" сред по-възрастното население в страна.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 74. 74 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  краиат е на 12 бактун
  идва 13 бактун които е 13 елемент алуминиат
  от менделеевата таблица

 75. 75 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  маите като земни народи не са познавали летателните апарати произведени от алуминии затова и предсказват краиат на света защото идва небесното царство

 76. 76 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Весело

  ¡¡¡Ya está !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=VPdeWu9Oc5Q
  Поздрав с една страхотна мексиканска група

 77. 77 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#75] от "dearblue":

  А ниакои хора не познават писменоста оште

 78. 78 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Според някои трактовки обаче ни най-малко не става дума за край, а за ново начало.
  ...
  Айде стига с лъжите,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#1:"Ian Smith"]Те маите собствения си край не са успели да предскажат, че нашия ли ... [/quote]
  "цивилизация" дето не е могла сама себе си да съхрани не ща да ми дава акъл как се живее!

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#6:"patladjan_1991"]Надявах се маите да познаят, но не би. Мъката продължава. [/quote]
  И аз така смятам!
  Не е страшно, че светът щял бил да свърши!
  Страшното е, че не свърши!
  И сега няма кой друг да свърши мръсната работа и да избие гадините!Ще трябва гражданите да вземаме правосъдието в свои ръце май май!

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#13:"BGman1"]Все пак маите са познали за края на една епоха...епохата на заблудата[/quote]
  Не е страшно, че ни мамиха за края на света!
  Страшно е, че така ни мамят за още един куп неща!
  Само Църквата за колко неща ни мами навярно!
  Навярно ни мама и за Исус и още хиляди неща, които сме свикнали да приемаме за верни едва ли не "от само себе си".

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#31:"Ментор"]Ново, този път правилно тълкуване, предстои да бъде направено всеки момент.[/quote]
  И после още едно по-правилно!

  айде бе, посмалете малко!

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на ajsaider
  ajsaider
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#68:"Георги"]"Цивиизация" освен знания по астрономия, включва и набор от ценности, които очевидно маите не са носили![/quote]
  Героге, приятелче.. я кажи "Аз по-малко от маите знам" и замълчи?!

  [quote#68:"Георги"] Мога да развивам тези, теории, прогнози, но не и да твърдя че на някоя си дата ще свърши света. Маите може да са имали някакви познания по астрономия, математика и т.н. но дори обикновената метеорология не им се е отдавал[/quote]
  Какви теории,брате мили ще развиваш без да ЗНАЕШ?
  А това което можеш да правиш май най-добре е да даваш оценки и да си категоричен!
  Евалла прическа! .. ми се ще да ти кажа защото си го заслужи и така да те зарадвам пред празничните дни!

 84. 84 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За маите добре - направили са го, а защо никой не говори за нашия календар!?

  "В древнобългарския календар годината е слънчева, с 365 дни, при високосна – 366.
  Начало на годината е най-късият ден – 22 декември – денят на Зимното слънцестоене. .."

 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Маите са си маи. Календарът се отнася за тях. Ние си имаме български. Но, има важно послание в тия апокалиптични пророчества. Можем да ги открием във всички религии. До сега познаваме две летоброения: До Христа и След Христа. Определено има не едно по-стари от това, До Христа, но не ги познаваме. Смяната на едно със друго не е свързано със глобален катаклизъм, а със духовен скок. Така че, гледам на времето след 21.12.212, като на такава преломна дата в духовно - еволюционен аспект. За 2012 години години човекът наблегна на науката и техниката. Духовно остана много назад, а морално - деградира. Стана опасно за самия човек да разполага с такава мощ! За това, влязохме в ерата на морално и духовно развитие. Вече имаме достатъчно богат набор от знания и понятия, за да разберем повече неща от живота и взаимовръзките. За да ги управляваме правилно, трябва да достигнем и съответното духовно и морално ниво. Иначе ще се самоунищожим!

  goblenka
 86. 86 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karla Hanneman":

  И кой е щял да ги тегли тези каруци с колела. Хора ? И дали са били подходящи за ладшафта където са живеели. Факт е че са създали най-точният календар до модерните времена, което никак не е малко.

 87. 87 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karla Hanneman":

  Racist, b1......
  А с какво да дърпат тежка каруца с огромни тежки колела, като не е имало коне и едри впрегатни добитъци като крави и биволи.
  да ги дърпат на ръка ли предлагаш през камъни и кал. Ползвали са малки шейни, които са много по удобни в случая.
  Затова пък са дарили на света десетки видове КУЛТИВИРАНИ зеленчуци и царевицата. Инките са създали сами без да знаят що е хибридно инженерство и т.н. 5000 вида картофи, всякакви на вкус и за различни климатични условия.
  А "цивилизованите" или по скоро "сифилизованите" европейци са гледали доматите като декоративно растение поне век докато се светнат че може да се яде.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 88. 88 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#86] от "steppenwolf":

  Най-точният календар, признат от ЮНЕСКО е на българите.

  goblenka
 89. 89 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За да се спре тъпотията и спекулата със страха на хората ,Господ според мен трябва да накаже жестоко всички участвали в тази лъжа. Сигурно ще стане.

 90. 90 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#89] от "k73":

  Защо? Аз бих ги наградила! Но не много, защо не успяха достатъчно да ни разтърсят! Не успяха да ни накарат да се замислим над фундаментални неща и да преоткрием себе си и мястото си в този свят! А, трябваше! Трябваше де се сетим колко краен материализъм управлява живота ни, колко сме духовно бедни, колко големи егоисти сме станали! Можехме, поне, да се сетим, че всеки календар, азбука, език, пророчества, се отнасят до народа, на чиито език се изговарят! Ние, българите, имаме много по-стар и признат за най-точен календар! Да бяхте го погледнали! Аз се надявах много, да си спомните общо човешките ценности и поне малко да се доближите до тях! Не стана! Че, благодарение на темата се натрупаха пари - факт! Това, само показва, как всичко е стока! Всичко има цена! Дори и глупостта е оценена и осребрена!

  goblenka
 91. 91 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#90] от "goblenka":

  Ние сме на половина от своето развитие. Затова спекулата е огромна и основно тя не е свързана с пари ,а с отмъщение на една самозабравила се нация.
  Българите без съмнение вече знаят целта на създаване на нашата цивилизация,както и основните закони на нейното развитие.
  Календарите съвсем не са основното обяснение на нашата същност. Истината за нашата същност се предава най вече устно без никакъв запис.

 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#91] от "k73":

  Знаеш ли кое ме тревожи? Младите българи и тези от средната възраст отричат неписаното наследство. Отричат и писаното. Отричат всичко българско, защото, то не е вдигнало като първостепенна ценност материалното благополучие. Не си дават сметка, че то идва, след като са налице другите " ценности"" знание, можене, приемственост, почтеност в делата, отношенията и мислите.... Все пак, има и такива, дето знаят, помнят, търсят и поддържат нишката здрава. това ми дава надежди! Много, много успешна и здрава 2013 желая на всички! Дано се сетят, или поне послушат и оплетат здраво въже от непреходни, нематериални ценности. С него ще се изтеглят от мизерията, отчаянието и ще видят хоризонт!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK