2012 г. - годината, в която реалността разбуди Франция

Франсоа Оланд и партньорката му Валери Трирвильор се радват на убедителната победа на президентските избори през май

© Associated Press

Франсоа Оланд и партньорката му Валери Трирвильор се радват на убедителната победа на президентските избори през майФранция се сбогува с една нелека година, белязана от сериозна политическа промяна, икономическа стагнация и обществено разочарование и несигурност.


Както навсякъде в подобни периоди, първата половина на 2012 г. беше доминирана от предизборната кампания за президентския вот. Разочарованието на французите от неспособността на Никола Саркози да извади страната от европейската криза доведе до победа на кандидата на социалистите за първи път от 17 години насам. Не могат да бъдат забравени обаче няколко явления, свързани с този избор.


Първо, както вече стана традиция във Франция, борбата беше не между идеи и платформи, а между личности. И Франсоа Оланд определено не спечели заради самия себе си, а защото гласоподавателите излязоха да накажат Саркози, който за достатъчно много избиратели беше започнал да изглежда арогантен. Второ, засилващото се чувство за безизходица и липсата на реални радикални предложения за решаване на кризата тласнаха една част от французите към партиите в двата края на политическия спектър. Възходът на националистическата десница и почти комунистическата левица беше неоспорим, а парадоксално близката им реторика отразяваше като увеличително стъкло страховете на част от обществото.
Социалистите запазиха инерцията от президентската победа през май и месец и половина по-късно вече бяха овладели мнозинството и в двете камари на парламента. Така практически те получиха в ръцете си цялата държавна власт. Новото правителство беше посрещнато с много надежди за незабавна промяна - едва ли не като махване с магическа пръчица.


2012 г. - годината, в която реалността разбуди Франция

© Reuters


Те обаче се стопиха много бързо под натиска на грубата действителност. Тежкото икономическо състояние на страната, чиято безработица достигна 14-годишен пик от 10.7%, а държавният дълг наближава 90% от БВП, изискваше решителни мерки. Първоначално Оланд, който критикуваше остро политиката на предшественика си, тръгна плахо с козметични промени. След като беше обвинен в бездействие и некомпетентност, а рейтингът му рязко потегли надолу, "нормалният" президент започна офанзива срещу свиването на икономиката, целяща възвръщане на нейната конкурентоспособност.


Заредиха се предложения и законопроекти, които шокираха една или друга група от обществото. Социалистическото правителство пое по тежък път, по който трябва да лавира между предизборните обещания за запазване на работни места, спешната нужда от облекчаване на бизнеса и реформиране на пазара на труда и нежеланието на голяма част от французите да се простят с един висок жизнен стандарт, който отдавна не отговаря на реалностите в страната.


"Още от 70-те години на миналия век французите са развили много силен егоизъм – индивидуален и категориен", коментира пред "Дневник" бившият главен редактор на вестник Le Monde и директор на Училището по журналистика в Париж Ив Аньес. Според него всеки защитава със зъби и нокти "спечелените привилегии" на своята социална група, без да се оглежда наоколо и без да си дава сметка накъде това отношение води цялата общност.


Еуфорията обаче не трая дълго и трудните въпроси пред президента не закъсняха

© Associated Press

Еуфорията обаче не трая дълго и трудните въпроси пред президента не закъсняха


Част от приетите от кабинета промени обнадеждиха бизнеса, но общото мнение е, че те са недостатъчни и трябва да бъдат последвани от редица други, много по-задълбочени. Натискът върху управляващите се засили още повече от намаляването на кредитния рейтинг на страната и от гласно изразените опасения от цяла Европа, че ако не се реформира радикално, Франция ще се превърне в следващата Испания – развитие, което би нанесло пагубни поражения на цялата еврозона.


През ноември британското списание Economist излезе с тема, посветена на френската икономическа политика, и корица, озаглавена "Бомба със закъснител в сърцето на Европа". Елитът във Франция подскочи обиден.


Във външен план става все по-видно, че въпреки огромното си желание, Париж не може да запази равнопоставеното си положение във "френско-германския мотор на Европа". Оланд се старае да поддържа познатата френска позиция за балансиране между строгите икономии и мерките в полза на растежа, но вътрешните проблеми ще започнат все повече да се отразяват на отношенията му с европейските партньори.


2012 г. - годината, в която реалността разбуди Франция

© Reuters


През 2012 г. френското общество преживя и шок от друг порядък. Серията убийства в началото на март, извършени от френския гражданин от алжирски произход Мохамед Мера, оказал се привърженик на войнствения салафизъм, разтърси страната. Случаят на "стрелеца със скутера" превърна ислямисткия екстремизъм от далечен страшен сън в близка и съвсем реална опасност.


Както тогавашното правителство, така и новосъставеният кабинет обърнаха особено внимание на националната сигурност и я поставиха сред приоритетите си. Видимата промяна в обществото обаче е много по-силната ангажираност, включително в медиен аспект, на определени религиозни организации, пропагандиращи един отричащ насилието и екстремизма ислям "а-ла-франсез", споделя наблюдението си пред "Дневник" Ив Аньес.


2012 г. - годината, в която реалността разбуди Франция

© Reuters


Краят на годината заварва една разединена политическа класа. В редиците на привидно силните управляващи се забелязват спорове и противоречия. Честите и резки смени на посоката, задавана от президента Оланд, не учудват тези, които са го следили отблизо през последните 20 години, коментира Ив Аньес. "Французите бързо осъзнаха, че това ново правителство не е нито достатъчно опитно, нито достатъчно закалено, нито хомогенно, за да се изправи срещу кризата", смята дългогодишният редактор на Le Monde. В същото време най-голямата опозиционна партия – дясноцентристкият Съюз за народно движение – претърпя период на самоубийствени вътрешни борби за власт, а това подхрани крайно десните, водени от Марин льо Пен.


Изглежда, че след дълъг период, прекаран извън реалността, в някакъв собствен свят, Франция се събужда и започва да осъзнава критичното положение, в което се намира. То е красноречив пример за това какво се случва, когато проблемите биват пренебрегвани, а тяхното решаване – отлагано или заменяно с повърхностни корекции. Въпросът е способни ли са управляващите да намерят формула за основно реформиране на подобна тежка и обременена система и съществува ли катализатор, който да ускори този процес.


Часовникът на бомбата тиктака, а времето за предотвратяване на разпада неумолимо изтича.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  и ни сме тръгнали по този път. Защото Бойко показа, че няма капацитет да управлява държава. Заради репликата на Доган, и поразиите нанесени на държавицата от тройната коалиция, хората излязоха и отидоха да ги накажат. Дойде Бойко, който обещаваше, че ще има възмездие за окраденото и ограбеното от тройната коалиция, ама НЕ. Захвана се с пътища, хубаво, имаме нужда и от тях, но държавата не е само пътища Бойко !!!

 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Социалистите във всички страни са потресаващо некадърни "управленци"... но като ги избират хората, да си сърбат попарата...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Във Франция трябват дълбоки и болезнени реформи подобни на тези във Великобритания при Тачър, които обаче няма да бъдат приети лесно от францизите. Всеки френски политик го знае, но за да успее трябва да рискува популярността си. Но никой не иска...

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "be_google vs ГЕРБщината!":


  http://vbox7.com/play:d3971f77

  Хората седнали на тежки софри, а той за ГЕРБ мисли, нормалните хора сънуват бившите си любовнци, а вие сънувате Бойко Борисов и ГЕРБ.

 7. 7 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  а франция граничи със Германия .Германия спи от изток от запад от юг криза . не започнат ли да правят ГОЛЕМИ ПОДАРЪЦИ НА СЪСЕДНИТЕ държави кризата ,ще отнесе Германия като бръмбар сламка .

 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#2:"442"]ойде Бойко, който обещаваше, че ще има възмездие за окраденото и ограбеното от тройната коалиция, ама НЕ. [/quote]
  Човече, нищо добро няма да произлезе, ако някой популист изпълни желанията на тази част от народа, която иска кръв и отрязани глави. И преди се е случвало да бъдат ликвидирани масово вин овниците или да бъдат вкарвани по лагери - няма кой-знае каква полза. Не е това правилния път. Правилното според мен е да на "лошите" в политиката да им бъдат подрязани крилцата, за да не могат да растат и да си правят безчинствата, а също и да бъде отрязана възможността им за в бъдеще да се докопат до властта отново. Това се прави в момента и аз го подкрепям.

 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Много правилно е посочено в статията - Франция не е великата сила от миналото и ще й се наложи да си го признае сама пред себе си и да се съсредоточи върху икономическите проблеми. Освен това ще се наложи да намали демокрацията и да увеличи държавната безопасност, като сложи под контрол всякакви екстремистки групи.
  И друго е вярно - таз задача не е лъжица за устата на Оланд.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Оланд Хубави като Филип Хубави си мисли, че като натисни богатите и ще оправи страната, да ама не! Комунето, ако продължава така, скоро ще увисне на въжето!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 11. 11 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално
 12. 12 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  до the_sceptic :той не е глупак той е в цайт нот . иска да дава помощи на французите ,но французите отдавна не са французи а са араби .

 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  "Часовникът на бомбата тиктака, а времето за предотвратяване на разпада неумолимо изтича."
  Подобно заключение приляга на абсолвент от СПТУ по журналистика, но е в общи линии вярно. Няма как хем всички да си запазят привилегиите, хем държавата на продължи да издържа пълчища от безполезни мързели, но пък да прогони богатите с безумните си 'мерки', хем да възстанови икономиката. Политик на място трябва да направи необходимите категорични и болезнени промени, с ясното съзнание, че това ще му струва преизбирането. Но разбира се, Оланд няма вид на такъв.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално  Французин Холандски
  (френското недоразумение)

  Едно обвито в целуфан и парфюмирано ......

  Нагъл популист и соц.-некадърник.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#4:"be_google vs ГЕРБщината!"]А комунягите на ГЕРБ по-добри ли са?! [/quote]

  ГЕРБ са НЕСРАВНИМО ПО-ДОБРИ ОТ Крадливото и мързеливо правителство на Станишев!Добре,че ГЕРБ взеха властта,защото иначе БСП щеше до сега така да ни затрапи,че още 50 години да мизеруваме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  ДА >


  Саркози беше арогантен >


  с измекярите от предградията, които палеха коли, ходеха с пистолети и нападаха полицаите ........ Точно тези гамени гласуваха за Мутрата Холандски.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Разстроено

  [quote#16:"lz2"]ГЕРБ са НЕСРАВНИМО ПО-ДОБРИ ОТ Крадливото и мързеливо правителство на Станишев![/quote]

  Колкото и да е тъжно ГЕРБ са несравнимо по-добри от което и да е досегашно правителство...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#1] от "be_google vs ГЕРБщината!":

  Много моля да ми обясниш кой от следните феномени довел до кризата е "десен"

  1) Тегленето на кредити с цел растеж
  2) Харченето на пари , които не си изкарал
  3) Раздуването на социалните
  4) Солидарни и неефективни пенсионни системи.
  5) Високо данъчно бреме задъхващо бизнеса с големите данъци , използвани за предишните 4

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Именно - и в допълнение към г-на от пост номер едно. Говорим за политики , не за това какъв се нарича даден политик. Не става дума дали политици като ГЕРБ , които се наричат десни , но дефакто са леви или за откровено леви като БСП са били на власт , става дум за това дали лява или дясна политика ни докара това на главата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  [quote#4:"be_google vs ГЕРБщината!"]А комунягите на ГЕРБ по-добри ли са?! [/quote]

  Темата е за френските социалисти. Естествено , след като вече подкара Б.Б. нищо не пречи да подхванеш и Костов , че и евреите. Е така , за спорта

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#20] от "Karelson":

  тия явления може и да не са 'десни' (освен първото в някаква степен) но човека е прав, че в голямата си част проблемите са създадени или оставени да се развият от десните правителства през последните 17 години. Във Франция десните са просто по-малко леви. Те също са склонни да правят глупости и да раздават пари на който не заслужава, за да не загубят мързеливите и безполезните гласоподаватели. Лошото е, че нещата проближават до точка в която безполезните може да надхвърлят полезните като брой гласоподаватели, и да започнат да диктуват правилата.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#9:"PavelCZ"]Много правилно е посочено в статията - Франция не е великата сила от миналото и ще й се наложи да си го признае сама пред себе си[/quote]

  Те са си го признали. Проблемът е ,че както се казва са адски егоисти. Това французин на снимка да го видиш трябва да му шибнеш 2 шамара ,че да не те е яд. Нямаш представа колко са нагли на моменти. Долното не са единични случаи ,а цели стериотипи, включващи милиони хора

  - Седи пича пуши си козче , дрънчи на китара и обяснява как всеки си имал роля в обществото - той бил музикант , трябвало музика да прави , работниците да работят. Естествено от техните пари трябва да се взима и да му се дава , понеже неговата роля в обществото не включвала изкарване на пари , за това държавата трябва да му ги даде.
  - Изкарала някаква недоеб@на пикла 2 години в художествената академия ( разбирай не са я изхвърлили след 1-ви курс , кандидат студентски изпити там няма) и вече обяснява как се грижела за духовното израстване на нацията и без нея великата Френска култура щяла да загине. И за да може да продължава да "одухотворява" Франция държавата трябва да и сипва по една купа пари
  - Някакъв 30 годишен цървул , моя възраст , преподава в унивеситета се пени как не можело един адвокат да взима повече от него , щото работата на нашия била толкоз сложна ,че никой не може да я върши ,а адвокат можел да стане вски , който научи НПК. За това да се взимат пари от адвокатите и да му се дават на него
  - Безработни , които не си търсят работа стават професионални протестиращи за това как те са хуманитарно развити личности и трябва да им се дава пари за работа на 4 часа , в която нищо не правят

  ЗАПОчНАТ ЛИ РАБОТА - ОДЕСНЯВАТ ЗА СЕКУНДИ И ЗАПОЧВАТ ДА ОБЯСНЯВАТ КАК ДЪРЖАВАТА НЯМАЛА ПРАВО ДА ИМ ВЗИМА ОТ ТЕХНИТЕ ПАРИ ЗА КОИТО СЕ БЛЪСКАЛИ ПО 8 ЧАСА НА ДЕН! Не било редно да ги дава на разни тутманици

  15.02.1989 - 07.02.2018
 27. 27 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  [quote#10:"nomer37"]! Комунето, ако продължава така, скоро ще увисне на въжето[/quote]

  Едва ли .......... за тези географски ширини са характерни други методи за изразяване на народната любов

  15.02.1989 - 07.02.2018
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  [quote#24:"Ментор"]. Във Франция десните са просто по-малко леви.[/quote]

  Не само там. И сега е време за одесняване на Европа. - скъсяване на данъчната скала , либерализация на бизнеса , балансирани бюджети , погасяване на дългове и т.н.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 30. 30 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  [quote#25:"greengo010"]Аз ги подкарах вече ... [/quote]

  Не се и съмнявам в твоите заложби А наздраве

  15.02.1989 - 07.02.2018
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#21] от "Karelson":

  Именно. Джуджето измами избирателите си , за това го и наказаха (е , и себе си де , на него не му е толкова зле). За социалистически политики по-добре да си изберат истински социалист , не предрешен.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#10:"nomer37"]Оланд Хубави като Филип Хубави си мисли, че като натисни богатите и ще оправи страната, да ама не![/quote]
  Добре, а как по друг начин да оправи страната? Досега богатите бяха добре и икономиката работеше за тях? Защо се разболя тогава икономиката и кой ще трябва да я лекува? Богатите явно искат икономиката да не се лекува и да умре. Няма как да стане тяхната.

 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#29:"Karelson"]. И сега е време за одесняване на Европа. - скъсяване на данъчната скала , либерализация на бизнеса , балансирани бюджети , погасяване на дългове и т.н.[/quote]
  Ами ако няма с какво да ги погасите тези дългове, какво ще правите, вие "богатите"?

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Весело

  До коментар [#26] от "Karelson":

  И аз съм срещала такива, само че в Испания, иначе - никаква друга разлика, манталитета - един и същ. Ама така, що да не си хапнат зелника, като има кой да им го даде, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  [quote#35:"Отнесен"]Няма как да стане тяхната. [/quote]

  Ами всъщност ще стане. Кой точно ще ги спре да отидат в Белгия и Швейцария ? Оланд нищо не може да направи

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  [quote#36:"Отнесен"]Ами ако няма с какво да ги погасите тези дългове, какво ще правите"?[/quote]

  Държави , където да не ти взимат 75% от печалбата бол. Питай Депардийо

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  [quote#37:"VеnRus 2008"] Ама така, що да не си хапнат зелника, като има кой да им го даде, нали[/quote]

  Щото накрая всичко свършва като през 97-а Ама де толкоз акъл у тия нации. То все едно да съобрази ,че ако не иска да живее в кочина , не трябва да си изхвърля боклука през прозореца на колата ,а не да ми казва "плащам си данъците , да върви някой след мен да чисти"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#39:"Karelson"]Ами всъщност ще стане. Кой точно ще ги спре да отидат в Белгия и Швейцария ? Оланд нищо не може да направи [/quote]

  Чудя се, като във Франция останат само избирателите на Оланд, тогава какви ще ги върши? Щото то, популизмът, видя се, излиза скъпо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#39:"Karelson"]Ами всъщност ще стане. Кой точно ще ги спре да отидат в Белгия и Швейцария ?[/quote]
  Прав им път. Полза от тях за Франция няма.

 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#43:"Отнесен"]Полза от тях за Франция няма.[/quote]

  Нима? Това, че хазната се пълни основно с техните данъци нищо ли е? Абе, ще видят франсетата каква е ползата от тях, като не остане никой, дето да плаща данъци... Тогава Оландчо ще се чуди как да ги връща тези хора обратно, ама....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ...Новото правителство беше посрещнато с много надежди за незабавна промяна - едва ли не като махване с магическа пръчица. Те обаче се стопиха много бързо под натиска на грубата действителност... Социалистическото правителство пое по тежък път, по който трябва да лавира между предизборните обещания за запазване на работни места, спешната нужда от облекчаване на бизнеса и реформиране на пазара на труда и нежеланието на голяма част от французите да се простят с един висок жизнен стандарт, който отдавна не отговаря на реалностите в страната...Часовникът на бомбата тиктака, а времето за предотвратяване на разпада неумолимо изтича.
  Цветана Балабанова
  Завърших журналистика в СУ и вече имам известен опит в онлайн медиите. Международната тематика ме вълнува, защото е изключително динамична и отразява на 100% твърдението, че колкото повече знаеш, толкова повече виждаш, че не знаеш. Винаги съм използвала всяка възможност за пътуване, за опознаване на други страни, култури и хора. Освен това съм непоправим фен на музиката и танците... Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже! Смехът да си четвърта власт посредством цветова символика или колко мъка има на този свят.

 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#1:"be_google vs ГЕРБщината!"]сега левите ще трябва да оправят ДЕСНИ бакии , нищо, че често се твърди обратното! [/quote]

  Никога не се е твърдяло обратното, освен в нашите форуми! няма случай в историята десните да са оправили нещо освен опразването на хазната.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#44:"VеnRus 2008"]Нима? Това, че хазната се пълни основно с техните данъци нищо ли е?[/quote]
  Сумарно, парите, течащи от икономиката към банковите сметки на богатите са повече, отколкото парите, давани от богатите за да си платят данъците.

  Казано по друг начин - ако "ликвидираш" най-бедната част от населението, като спреш да им плащаш социалните придобивки, ще трябва да забраниш и провеждането на всякакви избори, защото няма абсолютно никакъв начин на каквито и да било избори да не бъдат избрани тези, които обещават социални придобивки за бедните. И отделно, ако решиш да унищожиш малцинствата, като ги напъхаш в газовите камери, това ще доведе до последствия, още по-неизгодни за Франция, тъй като света ще ѝ обърне същото внимание, каквото и на хитлерова Германия едно време. Иначе казано, нямаш по-полезен ход от този, който Оланд реализира в момента.

 48. 48 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#44:"VеnRus 2008"]Нима? Това, че хазната се пълни основно с техните данъци нищо ли е? Абе, ще видят франсетата каква е ползата от тях[/quote]
  И още нещо. До преди няколко месеца Оланд не беше президент и данъците си бяха нормални. Каква беше ползата от данъците на богатите, в светлината на предстоящата дългова катастрофа? Какво сториха богатите, за да отклонят Франция от опасния финансов курс?

 49. 49 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Оланд разбира от икономика. Не забравйте, че започва в политиката като икономически съветник на Митеран. Нормално е да има разминаване в действията му и очакванията на избирателите. Здравият разум го изисква. Също така французите трябва да им е ясно, че сами не могат да бъдет водещ фактор. Искат или не, не могат без германците. Само така ще останат фактор на базата на ЕС в световната политика и икономика.

 50. 50 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#40] от "Karelson":

  Ти като ГЕРБ-ерски рупор тук,би ли ни обяснил,защо никой от тия с парите не идва да си живее в БГ въпреки,че сме с най-ниските данъци?

  На практика се случва тъкмо обратното-например инвеститорите,колкото и да са малко,когато инвестират в региона-заобикалят БГ в последните няколко години.

  Защо?

  Ако нямаш отговор на този въпрос-ще ти го дам аз...

 51. 51 Профил на kalitopalova
  kalitopalova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Париж Ив Аньес. Според него всеки защитава със зъби и нокти "спечелените привилегии" на своята социална група, без да се оглежда наоколо и без да си дава сметка накъде това отношение води цялата общност."
  "Изглежда, че след дълъг период, прекаран извън реалността, в някакъв собствен свят, Франция се събужда и започва да осъзнава критичното положение, в което се намира. То е красноречив пример за това какво се случва, когато проблемите биват пренебрегвани, а тяхното решаване – отлагано или заменяно с повърхностни корекции. "

  Истината, че политиката не се интересува от народа. Властимащите гледат първо себе си, а накрая ако остане време ще помислят и за народа. Хубавото е, че французите поне се събуждат, ами ние...Все си спим и блеем. Факт е, че дори да се разкара ГЕРБ няма кой друг да дойде. България има нужда от нови, чисто нови политици, млади, креативни с нови идеи, а не чичковци на по 50 години, които от 30 са във властта. Нека има и от тях, но процентно да бъдат малко. От 30 години все едни и същи муцуни управляват. Да не говорим, че за малката численост на народа ни 240 народни представители са свръх много. Все пак данъците ни отиват за обслужването, обгрижването и пътуването на всеки един от тях.... Макар това да ни е най-малкия проблем.

 52. 52 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Франция е държава с огромен потенциал и никога не е живяла извън реалността. Това не е Гърция или Испания. Човешкият фактор е на високо ниво и неведнъж се е справял с всякакви проблеми.
  Доста претенциозно и неуместно е да се произнасяш за неща, които изискват много години учение и практика и многообразна информация. Получава се повърхностна и едностранна статия.

 53. 53 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#32:"Karla Hanneman"] За социалистически политики по-добре да си изберат истински социалист , не предрешен.[/quote]
  От 1789 година насам партиите във Франция се самоопределят като леви или десни, но дясното се асоциира с монархизма и затова много десни партии се самоопределят като леви в Петата република.

 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#48] от "Отнесен":

  Четох някъде (ще потърся линка по-късно), че догодина, се очаква във френската хазна да влязат към 15 милиарда евро по-малко от данъци. Именно заради няколкостотинте милионери, които се изнесоха след идването на Оланд на власт и популистките му закони. Та, проблемите на франсетата тепърва започват.
  Иначе, напълно разбираемо е, човек да оставя повече за себе си, отколкото да плаща данъци. Данъците не бива да надхвърлят 50%, защото е извращение и чист обир да даваш на държавата повечето от това, което изкарваш. Какъв стимул ще имат хората да работят и да изкарават много пари, ако държавата им вземе почти всичко, а? Твоите дивотии за моралното удовлетворение на богаташите, които с радост трябва да дават на държавата почти всичките изкарани пари ги остави за сбирката на соц-агитката ти. В реалния живот такива неща няма. Хората са съгласни да работят много, но и да виждат плодовете на труда си - да могат да си купят яхта, замък, скъпи коли, ест. Ако не им позволиш да имат всичко това (щото по твое мнение то не им било нужно) просто ще спрат да се напъват да изкарват много. Резултът ще е, че те пак ще си живеят добре, но в хазната няма да влизат много пари, щото ще гледат при печалбите си да не надхвърлят 1 милион, за да не плащат 75%. Или ще се изнесат, както някои вече направиха. Та кой е губещия в случая?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#54] от "VеnRus 2008":

  По пронцип съм съгласен, че богатите е нормално да прибират по-голямата част от печалбата за себе си. Но заедно с това, тъй като са най-заинтересовани държавата да е финансово добре, би трябвало да вземат нужните мерки по стабилизация на кризата, ако се наложи. В случай, че не искат да предприемат адекватни мерки, те работят против собствения си интерес. Във Франция имаха достатъчно време да вземат мерки, но до последно не ги предприеха, а когато някой започна да ги предприема, те ревнаха срещу него и тръгнаха да се изнасят. Ами адиос - няма какво друго да им се каже. Ще им запишат имената в учебниците по история с това дело и ще останат за следващите няколко хилятта на народа.

 56. 56 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С леви не се спори - просто ги оставяш да осъзнаят живота или да умрат.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 57. 57 Профил на daniel666
  daniel666
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Доста от коментарите според мен не са справедливи,но не обвинявам никого.Никой от вас не е виновен за това,че в България няма истински социалисти и социалдемократи.В България има една крайнолява партия и всичко друго е мутренско.В България няма една истинска лявоцентриска партия,която да отстоява интересите на средната класа и на бедните.Бивши комунисти се наричат социалисти и социалдемократи.Според мен това е крайно несправедливо,защото не не са истински социалисти.И по този начин не дават шанс на истинските социалисти да се изтъкнат.Те не позволяват да се създаде една истинска лявоцентриска партия ,която наистина да отстоява интересите на народа.А те слагат на нейно място тяхната(няма да цитирам коя) която не е наистина социалистическа нито социалдемократическа а една комунистическа.
  Може би заради това отношението кум европейските социалисти и социалдемократи е такова от страна на българите.Но народът не е виновен,а тези измислени"социалисти и социалдемократи",които са всъщност комунисти.

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  Не симпатизирам на Саркози,но за мене французите направиха сериозна грешка като избраха Оланд!Франция е изключително социално ориентирана държава и в условията на криза залитанията наляво е чиста икономическа глупост!

 59. 59 Профил на daniel666
  daniel666
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Защо да е грешка.Предишното правителство не можа да се справи с кризата и както я беше подхванало досега Франция да е в рецесия.Французите направиха правилен избор.Това че Оланд е социалист не означава че ще им вдига заплати и пенсии през 2 месеца и че ще им говори сладки приказки.Човекът сам го каза.Има нужда от тежки реформи и от сериозно затягане на коланите.

 60. 60 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много сте ми наивни с вашия смешен плач - ама на чужди гроб. Живея във Франция от 20 години и все това нещо слушам. Причината обаче си я изясних едва на последък: журналистите в България говорят български и четат донякъде английски. Англия има силна традиция с така наречените "таблоиди", които журналистите в Бг вземат за вестници и усърдно се "просвещават" с тяхна помощ. А ние четем резултата. Тъжна картинка. Защо не питате някой емигрант из Европата - да ви светне как е наистина във Франция, в Испания и т. н. от първа ръка? Едно време таквиз глупости се пишеха в "Работническо дело", а сега?

  Любомир
 61. 61 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#54] от "VеnRus 2008":
  че 15 милиарда пари ли са за Франция? Ти май на друга планета живееш. Знаеш ли колко е БВП на Франция? Информирай се.

  Любомир
 62. 62 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#58] от "bat_plamen":
  Французите всъщност не избраха Оланд, а искаха да разкарат Саркози. Тъй като нямаше друг избор си сложиха Оланд. Другият вариант беше Строс-кан, бившата на Оланд или сегашната им шефка на социалистическата партия. Първият знаем какво стана, втората опита преди 5 години, но не беше сериозно, шефката пък няма много представителен вид. Имаше и още две три възможности, но те нямаха достатъчна подкрепа. Така, че стига социалистите да сложеха някоя приемлива кандидатура, Саркози си заминаваше.

 63. 63 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Възходът на националистическата десница и почти комунистическата левица беше неоспорим, а парадоксално близката им реторика отразяваше като увеличително стъкло страховете на част от обществото."

  Само много невеж може да смята близостта на крайно лявото и крайно дясното за парадоксална. Какви са тия журналисти???

  'Let light surround you' Dream Theater
 64. 64 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#57:"daniel666"]В България няма една истинска лявоцентриска партия,която да отстоява интересите на средната класа и на бедните.Бивши комунисти се наричат социалисти и социалдемократи.[/quote]
  Абсолютно си прав. И все пак и социалистите (френските) вече не са нормални. Гледах (по телевизията през 2010), и слушах някаква реч на Мартин Обри-лидерката на социалистическата партия. Не можех да повярвам, че слушам подобна реч във Франция - 100% комунистическа риторика и комунистическо крещене! Тя нямаше нищо общо със Сеголен Роаял - финна жена, истинска французойка.
  В България всичко е изкривено. И най-вече медиите. Гьобелс ряпа да яде.

 65. 65 Профил на daniel666
  daniel666
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Към коментар 64:

  Слава богу Мартин Обри вече не е председател.Не се учудвам,че се е изразила така в интервю.Тя е доста отдалечена от истината и от идеологията на истинските социалисти и социал-демократи

 66. 66 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Кой кавото сам си направи, като французите, друг не може да им го направи ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 67. 67 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Айде бе, сега си по-добре щото младите са безработни, пенсионерите - 4та година без увеличение на пенсиите, майките - с мижави пари, цените растат...ББ се пъчи, Дянков изплати 2тамлн. за къщата във Вашингтон, и т.н.

 68. 68 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#66] от "Нефертити":
  Това е много по-валидно за нас, българите.

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1978 Весело

  [quote#35:"Отнесен"]Защо се разболя тогава икономиката и кой ще трябва да я лекува? [/quote]
  Ами налазили са я повечко паразити... политически и социални.
  А част от лечението включва строга диета, горчиви хапчета и люти мазила...
  От друга страна, богаташите бягат, но не съм чул бедните, тези с помощите да се изнасят от Франция. Също не съм чул за паразит, който да бяга от жив приемник...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#61:"Любо"]че 15 милиарда пари ли са за Франция?[/quote]

  Може и да не са много за държава, като Франция, но все пак не са малко пари. Да кажем, че това са парите за социални помощи за 6 месеца на мароканците там.
  А, с малуомната популистка политика на Оланд, още много богаташи ще се изнесат, та тези липсващи милиарди ще стават все повече и повече.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1978 Любопитно

  До коментар [#67] от "solaar":
  ...
  Като бях мъничък, яде ми се не яде, а тя:
  – Папай, Филчо, хлебец! Папай, мама, манджица! Папай, папай!...
  А сега, като пораснах и
  ...
  "Папай, Филчо!"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  новината е че конституционния съд на Франция е отменил тъпия социалистически данък лукс

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 73. 73 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В момента Оланд пее приспивни песни и Франция е по-заспала от всякога.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK