Тачър е обмисляла революционни промени в социалната държава

Тачър е обмисляла революционни промени в социалната държава

© Associated PressПрез 1982г. премиерът на Великобритания Маргарет Тачър е обмисляла революционни промени в ангажиментите на държавата към социалните плащания, предвиждащи засилено участие на гражданите в разходите за здравеопазване, образование, безработица и пенсии.


Това съобщи лондонският в."Гардиън", позовавайки се на разсекретени документи от заседанията на министерския съвет. Отварянето на архивите става по правилото, според което след 30 години не бива да има секретни документи, освен ако те не засягат специални въпроси на националната сигурност.


Според протоколите, цитирани и в други днешни британски издания, става дума за план за дългосрочната финансова политика, изготвен от финансирания от държавата анализаторски център Central Policy Review Staff. Най-радикалното в него е била идеята за въвеждане в рамките на 10 години на задължителна училищна такса, поемане от студентите на всички плащания за висше образование и платено здравеопазване, в което държавата ще играе само допълваща роля.
Предложенията били толкова необичайни за времето си, че в правителството избухнали спорове, които един от участниците представя като "бунт".


В пресата се появяват откъси от плана, а Тачър се дистанцира от него. Но според "Гардиън" изтеклото към медиите е смекчен вариант на текста, а премиерът се опасявала повече от това да се разчуе за него и не толкова от идеите му. В мемоарите си тя нарича предложенията "абсолютен нонсенс", че е била ужасена от видяното и че то никога не е било обсъждано от нея или от министрите.


Но разсекретените архиви показват, че проектът е бил обект на продължило половин ден разширено заседание на правителството на 9 септември 1982г., както и че през февруари същата година Тачър и секретарят на кабинета Джефри Хау са изисквали от CPRS смели и радикални решения.


В плана на CPRS директно се заявявало, че прилагането на предложенията за здравеопазването "ще означава на практика край на националната здравна система".


В образованието се предлагали специални ваучери, които всеки ученик ще носи със себе си в училището, където отива. Така училища, където няма ученици или са с ниско качество, просто няма да имат средства да съществуват. По принцип предложението включва съкращаване на 25% от учителите.


Идеите за "драстично намаляване на ресурсите, изливани в публичния сектор" предвиждали да се сложи край на връзката между цените и социалните помощи.


В здравеопазването се предлагало преминаване към застрахователна схема за гражданите и постепенно изтегляне на държавния ангажимент за безплатно здравеопазване за огромната част от населението. Вместо това повечето болници и клиники ще са частна собственост, а който иска услуга от тях, ще си плаща. Държавата ще помага след това само на онези, които не могат да си позволят сумите като възстановява средствата. Единственото изключение се предвижда за хората в домовете за възрастни, защото очевидно те нямат доходи, за да плащат.


"Гардиън" не посочва, че по това време британската икономика е в тежка рецесия, без работа са над 3 млн. души, а индустриалното производство и приходите на държавата бързо намаляват. Участници в събитията от септември 1982г. коментират, че идеите на CPRS може да са изглеждали стряскащи, но дори само обсъждането им е помогнало мнозина министри да приемат, че може кризата да ги принуди наистина да предприемат радикални мерки.

Коментари (239)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Желязната наистина е желязно логична и предвидлива!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на kolia_dolittle
  kolia_dolittle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пак на там отиват нещата в добрата стара Англия.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Всеки, каквото ползва, да си го плаща.Това излиза най-евтино на всички!Напълно съм солидарен с Тачър! Не като Костов, да правим Здравна каца, от която всеки да краде!Болшевишка му работа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Статията ми напомни "Флойд" и "Oh Maggie, Maggie what have we done..."

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":

  Като е така, защо не го направихте до сега?! Или чакаме другия мандат..

 6. 6 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Идеи, напълно актуални и днес.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 7. 7 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Деца, които нямат пари за училище, какво ще ги правим?

 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Весело

  Комунетата най-обичат тяхното да си е тяхно,а чуждото общо,така най-добре се живее

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#7] от "reakzioner":

  Ще ги минаваме от клас в клас и ще се правим че ги учим.....

 10. 10 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#9] от "dobrich":

  Абе ти в състояние ли си да отговориш конкретно на даден въпрос?

 11. 11 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Дебил си ти lz2. Като олепиш например една Множествена склероза или друго хронично заболяване ще те видя как ще си плащаш. Ще изгниеш в канавката като куче.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Всеки да си плаща за всичо, а парите от данъци за бонуси на управляващите. Трябваше да го пробват, ама на време са се усетили, че ще изтърват посудата.

 13. 13 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Това, което превърна за един месец Тачър от тотално провален политик в национална героиня и днешен пример, бе Фолклендската война.

  Тя дойде като подарък. След победата, на Тачър й се опростиха всички грехове, а несполуките във вътрешната политика и икономиката бяха премълчавани, за сметка на външнополитическите й успехи.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#10] от "reakzioner":

  Аз ти отговорих, но ти не стопляш!?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Идеята на модерната държава е да има преразпределяне на определени блага и задължения от една група хора към друга. Ако няма такова преразпределение, то за какво изобщо ни е държава?!? Дайте всеки да грабва по една пушка и да се защитава сам, нямаме нужда от армия, полиция и правоохранителни органи. Какъв е смисълът? Това са излишни разходи...
  (Ако някой не е разбрал, тук има ирония).

  В България крайното либертарианство е плашещо. Наистина доста хора не разбират, че както и комунизмът не е работеща система, така и другата крайност също не сработва.

 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "rex":

  И? Кой ще плаща е въпросът, когато 60% са пенсионери и болни? А това ще стане до 20 години навсякъде

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вишински":

  Е те пък едни външнополитически успехи! Няколко полупусти острова без всякакво икономическо и политическо значение, които струват на англииския данъкоплатец една дузина пари!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Ей сега е момента герберите да покажете как става

 21. 21 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#18] от "reakzioner":

  Те са успехи само на фона вътрешно-политическите й такива.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  [quote#11:"rex"]Дебил си ти lz2. Като олепиш например една Множествена склероза или друго хронично заболяване ще те видя как ще си плащаш[/quote]

  Аз съм си осигурил старините и младините, драги! Не мисли за мене!Лошото е друго, че неудачници като тебе, чакат да внасям осигуровки, че да се възползват, вместо да си осигурят стабилни доходи!Социализмът, много трудно се лекува!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "държавата ще играе само допълваща роля." - и държавните СЛУЖИтели ще пляскат с ръце! Лутането не е от вчера, лошото е, че няма край на лабиринта от тези така ИЗХАБЕНИ вече "пазарни" икономики.

  Коментиране на анализираното, вече...
 24. 24 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 552 Весело

  [quote#22:"lz2"]Аз съм си осигурил старините и младините, драги! Не мисли за мене!Лошото е друго, че неудачници като тебе, чакат да внасям осигуровки, че да се възползват, вместо да си осигурят стабилни доходи!Социализмът, много трудно се лекува! [/quote]
  Охохохох. Ясна е тя, ясна. Кажи ся, дядо ти партизанин с пита кашкавал в ръка ли беше, или бащицата ти кресливо-крадлив демократ?

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Това е за 1982 година когато ние почти минахме от социализЪма в комунизЪма но не всички а само някои.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":

  Нали си чел за многострадалният Йов? До наложените му санкции Йов е бил десен и нео-либерален. Имал е всичко и е развивал теорията, че е така, задето е работлив, предприемчив и кадърен. Бил привърженик на идеята, че ако искат и другите да са като него, то просто трябва да правят същото, той не им пречи.

  След санкциите, загубилият всичко Йов, покрит със струпеи от челото до петите, облечен в чувал и живеещ на градското бунище, е призовавал за солидарност, за подаяния, за човешка милост и съпричастност, окайвал несправеливостта и неоумявал защо му се е случило всичко.

  Извод: не случайно този текст го има в Библията. Показва, как най-често дали ще сме преуспели или изхвърлени на улицата е въпрос на късмет и обикновено има малко общо с трудолюбие, находичвост и т.н.

  Знаеш ли през Голямата Депресия колко честни, кадърни, трудолюбили и находчиви хора са пробили прозорците с крясъци, за да паднат 30 метра по-долу?

  Така че, по-кротичко с тези "десни" и "либерални" ценности. Аллах обича смирените.

 27. 27 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#16] от "J.J.":


  [quote#16:"J.J."]така и другата крайност също не сработва.[/quote]

  Напротив - сработва!

  Възхода през последните 50 години на Югоизточн Азия е достатъчно голям и плашещ за Европа пример!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Днешна Великобритания плаче за такива мерки (макар и поомекотени), иначе й заминава на кино благосъстоянието и великото в името. Същото е и в континентална Европа.

 30. 30 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ако социопатичната кучка се е пробвала наистина да направи тази простотия, нейната си партия щеше да я разкара на секундата, а не няколко години по-късно, когато опита да промени т.нар. poll tax и докара бунтове.

  Както и да е, намерението не се е осъществило, така че няма какво да й направят. Башка че тя в момента е зеленчук и не знае коя е.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Очевидно Тачър е работила в полза на едрия капитал!

  Защо плащам едновременно високи данъци и високи сметки, защо не може данъците да ми покриват сметките за ток и парно?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 34. 34 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#30:"wreck"]Башка че тя в момента е зеленчук и не знае коя е. [/quote]

  Не знам случаен ли е фактът, че и тя и верния й идеологически поддържник Рейгън накрая свършиха с Ауцхаймер. На съвестта им лежат много съсипани човешки съдби и много смърт.

 35. 35 Профил на D Day
  D Day
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#31] от "be_google vs ГЕРБepщината!":

  Ей, помияр сополив!

  We will accept nothing less than full victory.
 36. 36 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#7] от "reakzioner":

  Ама на кой му пука за тях? Важното е другите да са добре, а тия без пари кучета ги яли.. Татчър как е кръстила кастите в обществото в проекто-революцията си?
  След провала на ултра-либерализма, а преди това на марксисткия-ленинизъм се доказа, че най-добрите държави за живеене, с най-равнопоставени доходи и най-ниска бедност са страните с държавен социален капитализъм - например Франция, Швеция, Норвегия, Дания. Тези маргинални мерки, били те крайно-леви или крайно-десни са анти-хуманни.

 37. 37 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  Тая ми падна в очите...
  Ами ако всеки ще си плаща за всичко,защо да се плащат данъци?!
  Кой ли щеше да и плати операцията,която и направиха по Коледа?!

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Социалната система, социалните помощи бяха замислени да служат на хора, останали без работа, без дом и средства за препитание като мрежа, която да ги спре да паднат в пропаста и да им помага временно, докато си стъпят на краката. Само че в последните години, поради криворазбрана толерантност и прекаляване с всякакви права и привилегии, тази мрежа се е превърнала в удобен хамак за излежаване на такива, нежелаещи да учат, работят и да се грижат за себе си. Особено валидно е това за Англия, където е стигнало до абсурди като безработно семейство без образование да получава месечно повече пари от помощи, отколкото работещо семейство висшисти. Е, какъв стимул да имат младите да учат, да се образоват, след като и без да се напъват държавата им осигурява всичко?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#7] от "reakzioner":

  При циганетата на улицата. Така се прогресира.
  Гробарска му работа. Социопати.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 41. 41 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Опитът от латиноамериканските държави показва, че за прокарването на абсолютния неолиберализъм е необходима абсолютна държавна намеса т,е, необходима е диктатура.
  И от това излиза, че неолибералите са по-комунисти и от комунистите.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#26] от "Вишински":

  Виж сега, всеки има мерак да е писател, а не читател, ама пиши собствени книги, не разказвай тия, дето не си ги чел.

 43. 43 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Аз апредлагам нещо по-радикално..2 години ваканция,докато приключи глобалната Криза,може и три.После учениците ще са "гладни" за наука

 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#41] от "be_free":

  Щом викаш, че олигархията и диктатурата са либерализъм...
  Това си е откритие.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 45. 45 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#44] от "Цецо":

  Я ми кажи, когато частниците станат абсолютни господари, а държава работи единствено в защита на техните интереси, по какъв начин мегабогатите ще си пазят властта и богатството от народната "любов"?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 784 Неутрално

  От това което направиха Рейгън и Тачър, света сега се чуди как да се измъкне. САЩ тепърва се опитва да въвежда европейската здравна система, която е отричала Тачър!? Правят се (мудни)опити за премахване на данъчните и офшорни землянки дето се крие краденото национално богатство! Само през тази година е окрадено колкото общият брутният национален продукт на САЩ и Япония!? Излязаха данни за укриване от всички корпорации! Масов спорт!? Разграден двор!? Стадо без кучета!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 48. 48 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Колкото по-малко държава, толкова по-смислен живот!

  Уважавам далновидността на Желязната Леиди.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 49. 49 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Интересно е, че крайно лявата и крайно дясната политика водят дефакто до един и същ социален строй!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 50. 50 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#45] от "be_free":

  Либерализмът, а и всеки капитализъм, вероятно ще доведе до този изход. Само дето това ще си е феодализъм (или както решат да нарекат властта на новата аристокрация). И няма да има нищо общо с това от което е възникнало. Точно както свободния пазар и демокрацията нямат нищо общо с предишната власт на аристокрацията.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 51. 51 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#48:"galla"]Колкото по-малко държава, толкова по-смислен живот!

  Уважавам далновидността на Желязната Леиди.[/quote]

  Колкото мо малко държава, толкова по чести и всеобхватни финансови кризи, които засягат и такива уважителни като тебе!

 52. 52 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#50:"Цецо"] Точно както свободния пазар и демокрацията нямат нищо общо с предишната власт на аристокрацията.[/quote]

  Така ли била работата! Демокрацията просто замени едни аристократи с други, тези по произход бяха заменени с тези по богатство!

 53. 53 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#46] от "be_google vs ГЕРБepщината!":

  Пфф, демократи били. Ченгета като Борисов, Инджев и компания са каквито трябва да са. Демокрацията е на мода, ще са демократи, утре ако дойде робовладелството, ще са робовладелци.

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  [quote#49:"be_free"]Интересно е, че крайно лявата и крайно дясната политика водят дефакто до един и същ социален строй! [/quote]
  Не е интересно даже е противно и се наличра либерастя !
  Франсоа Оланд никога не е вярвал в това. На 6 май 1992 г., когато беше обикновен депутат, заяви от трибуната на Националното събрание: „Именно защото приехме глобализацията, днес сме подложени на валутни, бюджетни и финансови ограничения. При това положение единствените значими дебати са по въпроса дали приемаме или отхвърляме правилата на международния капитализъм. Включим ли се в играта на глобализацията, тези финансови, валутни и на всичко отгоре европейски правила стават задължителни“
  http://bg.mondediplo.com/article950.html

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#48] от "galla":

  Що не идеш в Сомалия? Никаква държава. Ще требе да е рай.
  А бе оня регион е за вас. Може и в Южен Судан примерно.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 56. 56 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#52] от "reakzioner":

  Щом не виждаш очевидната разлика.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 57. 57 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Тачър проведе истинска и стойностна, консервативна "революция". Тя успя.

  Да му мислят наследниците й, дето се събират по двама във всяка нейна обувка!

  Свобода за Надежда Савченко!
 58. 58 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#7:"reakzioner"]Деца, които нямат пари за училище, какво ще ги правим? [/quote]
  Същото, щото там държавата щела да дава ваучери. Така пише в статията.

  [quote#11:"rex"]

  До коментар [#3] от "lz2":

  Дебил си ти lz2. Като олепиш например една Множествена склероза или друго хронично заболяване ще те видя как ще си плащаш. Ще изгниеш в канавката като куче. [/quote]
  Не, ще гният кучетата, хората ще си правят здравни застраховки. Така пише в статията

  Бе, верно, нема много инфо в тая статия, писана е като за третокласници, ма напънете се малко, де, сигурен съм, че все толкова пари е имала да отдели нашта държава, може да се прочете от всеки.

 59. 59 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#51] от "reakzioner":

  На какво се гневиш...на факта, че думите ми са истина, или, че не желаеш тази истина да се случи...

  ПП: рано или късно, глобалната централизация на власт, пари и информация, неизбежно ще измести ролята на "държавата", като правно понятие...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 60. 60 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Но разсекретените архиви показват, че проектът е бил обект на продължило половин ден разширено заседание на правителството на 9 септември 1982г."

  Половин ден! Даже не цял. И с това ни занимават левичарчетата , с половин ден от преди 30 години , чийто резултат е нулев. Ама вижте , моля ви се , колко е лоша Тачър и консерваторите ù.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 61. 61 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#42] от "usero":


  Какво не съм чел?

 62. 62 Профил на velbg
  velbg
  Рейтинг: 427 Неутрално
 63. 63 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Образованието, дори и висшето и здравеопазването трябва да са държавна отговорност, колкото и да струват! Богатите могат и без държава. Могат да си плащат частна охрана, болници и частни университети, заградени селища с охрана итн., но средният или по-бедният гражданин не може. Не трябва да се дават на частни фирми. тяхната единствена цел са парите, а народа кучета го яли.

 64. 64 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ретроградни идеи от зората на капитализма. Не случайно са изоставени но, паметта е къса когато трябва да обеднеят другите.

 65. 65 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Като теория има резон! Но само на теория! На практика, просто няма как да стане, защото би означавало една голяма част от което и да е общество да бъде напълно отхвърлена, маргинализирана и лумпенизирана!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 66. 66 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 77 Весело

  Трябва да си много задръстен костомолец, за да не разбереш, че Тачър и Рони са в основата на сегашната икономическа криза. Хехехе.

 67. 67 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#65:"Ogiigo"]една голяма част от което и да е общество да бъде напълно отхвърлена, маргинализирана и лумпенизирана[/quote]

  Ама се оказа , че това което маргинализира и лумпенизира тази част от обществото е именно безплатното ядене , жилище и помощи , защото последните се харчат само за поркане и др... Всеки е виждал британски лумпен на морето , е тия са точно от тази класа - на хрантутниците.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 68. 68 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 703 Весело

  [quote#51:"reakzioner"]Колкото мо малко държава, толкова по чести и всеобхватни финансови кризи, които засягат и такива уважителни като тебе![/quote]

  БРАВО !!! БРАВО !!! БРАВО !!!

  Ти си истински реакционер - ленинец !

  БРАВО !!!

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 69. 69 Профил на block
  block
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#34] от "Mai Tai":
  [quote#34:"Mai Tai"]Не знам случаен ли е фактът, че и тя и верния й идеологически поддържник Рейгън накрая свършиха с Ауцхаймер. На съвестта им лежат много съсипани човешки съдби и много смърт. [/quote]
  Алцхаймер се пише бе съкровище. Щом казваш че са съсипали много хора може и да си вярваш, любопитно ми е Брежньов и ония дет се изредиха след него колко ли са съсипали хахаха.

 70. 70 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Баронесата пое изоставаща държава, поставена под синдикален произвол, заради който никой не можеше да свързва двата края. С помощта на - наистина - болезнени мерки, тя промени това. Хленчещите готованковци винаги ще я ненавиждат. Защото хленчещите готованковци са обречени завинаги да си останат... хленчещи готованковци.

  Как пък т.нар. "антифашисти" в този форум не се сетиха да я похвалят, че тя стана първият Западен лидер след Втората световна, попилял във война дясна и фашизоидна хунта?

  Свобода за Надежда Савченко!
 71. 71 Профил на jorkootvorko
  jorkootvorko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  част от тъпия и антухуманен неолиберален проект приложен в Англия от Тачър и нейното правителство по това време!!!

 72. 72 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#68] от "gemeto":

  Освен да дращиш с големи букви за друга май не те бива. Съществува консенсус в западната икономическа мисъл, че една от главните причини за последната финансова криза е липсата на достатъчно регулации на финансовите пазари т.е. липса на държавна намеса!

 73. 73 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 703 Любопитно

  [quote#63:"shang"]

  Образованието, дори и висшето и здравеопазването трябва да са държавна отговорност, колкото и да струват! ...[/quote]


  Защо бе !?
  Ти безотговорен ли си, че някой друг трябва да отговаря за твойто образование и здравеопазване !?
  Или може би си малоумен !?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 74. 74 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  По време на реформите 1982 г. икономическия мироглед на Тачър - да набляга на свободните пазари и предприемачеството, тя експериментира с разпродажба на малката национализирана индустрия, националната компания за транспорт ,налагане на косвените данъци.....До колкото помня по време на Студената война Тачър и Рейгън бяха против използване на военни сили срещу СССР .С тези нови реформи за..... здравеопазването ,образованието.... желязната лейди да не търси старата слава ?

 75. 75 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#38] от "VеnRus 2008":

  Много точно казано++,същото важи и за Испания.

 76. 76 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#74] от "sisiliya6":но се наливаха пари за въоръжение.

 77. 77 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#73] от "gemeto":
  Ако можеха, много хора биха вменили на държавата куп задължения; истината е, че е по-лесно някой да взема решения и да действа вместо тях.
  Баронеса Тачър, обаче, го е казала директно, без никаква метафора - "Безплатно е единствено сиренето в капана за мишки".
  Който разбрал - разбрал!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 78. 78 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 703 Разстроено

  Робството е хубаво нещо "дами и господа" !
  То ти подсигурява хляба, не те натоварва със задължението да мислиш сам, а ти дава цел - да се бориш с господарите за повече социални придобивки.
  Свободата да решаваш сам и сам да си осигуряваш прехраната ..., а бе я зарежете тая работа. Тя не е за вас.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 79. 79 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 77 Весело  [quote#77:"domakinq"]Баронеса Тачър, обаче, го е казала директно, без никаква метафора - "Безплатно е единствено сиренето в капана за мишки".
  Който разбрал - разбрал! [/quote]

  Нищо ново не е казала Тачър, това го пише във всички учебници по икономикс за 1-ви курс още в предговора, само че там се казва "Няма безплатен обяд".

 80. 80 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#63] от "shang":

  Не съществува нещо такова като ултимативно дефинирана държавна отговорност. Държавата е рамка, обществото е съдържание. Как да Ви го обясня по-простичко...?

  Свобода за Надежда Савченко!
 81. 81 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#76] от "косъм в супата":

  Парите трябваха за желязо.......ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ !

 82. 82 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#2] от "kolia":

  Така е, но това няма да стане по толкова революционен път както е описано в статията.
  Още от времето на Тачър домакинствата са насърчавани от държавата към изгодни депозити (и тук държавата си е свършила работата в комуникацията с банките) за финансиране на висшето образование на потомството.
  Планирано е до 2020 г. 51% от имащите средно образование британци да продължат в университет - и това не е "нова" популистка идея (тъй като няма как да бъде реализирана тепърва), а на над 25 г.
  По този начин гражданите са свързани по-здраво със своите работодатели, които пък също бидейки граждани няма да разчитат на държавните субсидии, а ще бъдат по-гъвкави.
  Държавата остава с повече свободни средства за водещи проекти като инфраструктура и фундаментални изследвания и не на последно място пари за потушаване на социалното напрежение, което е неразделна част от либерализма.

  CONTADOR GRATUITO!
 83. 83 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#77:"domakinq"]Баронеса Тачър, обаче, го е казала директно, без никаква метафора - "Безплатно е единствено сиренето в капана за мишки".
  Който разбрал - разбрал! [/quote]

  Тя е казала и че: "Социализмът свършва тогава, когато свършат парите.... на другите!"
  В момента сме на този етап - парите на другите в доста държави (Гърция, Испания, Италия, Португалия) са на привършване (в Гърция направо си свършиха), следват Франция, Англия и другите, и така докато се прекрати тази безумна социална политика на безконтролно раздаване на все повече и повече пари на мързеливите и некадърните и вземането на все повече и повече пари от работещите под формата на убийствени данъци. Защото тези мерки може и да закрепят временно положението, но един ден дори и парите на имащите и работещите ще свършат и тогава?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 84. 84 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#76:"косъм в супата"]До коментар [#74] от "sisiliya6":но се наливаха пари за въоръжение. [/quote]
  И беше много правилно, защото това срути Съветския съюз без нито един изстрел.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 85. 85 Профил на firstcmt
  firstcmt
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "J.J.":

  Ролята на държавата да се свежда само до "армия, полиция и прилагане на законите", т.е. до физическа защита на населението, а не да преразпределя от финансовото благосъстояние.

 86. 86 Профил на jorkootvorko
  jorkootvorko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да и да продаде на безценица електроразпределителните дружества например,който десетилетия са строени с парите на данъкоплатците и струват милиарди левове.И сега тези частни фирми да пищят и да ти вдигат тока у среда и у петък,да не правят никакви инвестиций ,а парите смъкнати от твоя джоб да отиват направо в швейцарските им сметки!Това ли искаш?До коментар [#85] от "firstcmt":

 87. 87 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 77 Неутрално

  [quote#83:"VеnRus 2008"]Тя е казала и че: "Социализмът свършва тогава, когато свършат парите.... на другите!"
  В момента сме на този етап - парите на другите в доста държави (Гърция, Испания, Италия, Португалия) са на привършване (в Гърция направо си свършиха), следват Франция, Англия и другите, и така докато се прекрати тази безумна социална политика на безконтролно раздаване на все повече и повече пари на мързеливите и некадърните и вземането на все повече и повече пари от работещите под формата на убийствени данъци. Защото тези мерки може и да закрепят временно положението, но един ден дори и парите на имащите и работещите ще свършат и тогава? [/quote]

  Всяка партия, независимо дали е лява или дясна си подкупва избирателите с парите на бъдещите поколения. Същото става и вдясно - там са едни отстъпки от данъци, картели, манипулация на либори, офшорни зони. Ма нали по телевизията дават само как безработните се нареждат пред бюрата по труда за помощи и на такива като теб им се струва, че само бедните цоцат бюджета. Хабер си нямаш как го цоцат корпорациите и банките.

 88. 88 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#85] от "firstcmt":

  Няма държава на света, която да не преразпределя националното богатство. Но иначе, вие си пишете, лошо няма!

 89. 89 Профил на jorkootvorko
  jorkootvorko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И какво излиза,че да продава нашето имущество на безценица на частни капитали може,да се спасяват частни банки закъсали в дълговата ипотечна криза криза може,а за социални плащания не може.....така ли да разбирам написаното от вас господа?!?!?!

 90. 90 Профил на jorkootvorko
  jorkootvorko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това са нашите пари!И ние и само ние трябва да решаваме за какво да се използват!!!!

 91. 91 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#83] от "VеnRus 2008":

  Нямам отговор какво ще се прави тогава. Не зная в даден момент дали няма да се завърне някаква държ. регулация в икономиката - при социализма се наричаше "планова", Айн Ранд я описва в "Атлас изправя рамене" и после я заклеймява. Ние, обаче, сме потърпевши днес и сега.
  Весели Новогодишни празници!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 93. 93 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#81] от "sisiliya6":срещу аржентинци

 94. 94 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  [quote#87:"Мильо Лудия"]Ма нали по телевизията дават само как безработните се нареждат пред бюрата по труда за помощи и на такива като теб им се струва, че само бедните цоцат бюджета. Хабер си нямаш как го цоцат корпорациите и банките. [/quote]

  Дори и така да е, това не дава отговор на въпроса ми, какво ще стане, когато свършат парите за цоцане, без значение дали ги цоцат леви или десни? Щото нищо безкрайно няма в природата, всяко нещо си има край, та тогава какво правим?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#91] от "domakinq":

  То едва ли някой има такива отговори. Или ги има, но са подобни на предлаганите от Тачър на времето, а те дори тогава са били "неполиткоректни" и "дискриминативни", а какво остава за наши дни?
  Весели празници и на теб.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на jorkootvorko
  jorkootvorko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ще се печатат нови.... забравих,че така наречения "Валутен борд"не разрешава използването на никакви други монетарни инструменти за регулация на икономиката!!!!!!До коментар [#94] от "Vе

 97. 97 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  [quote#83:"VеnRus 2008"]Защото тези мерки може и да закрепят временно положението, но един ден дори и парите на имащите и работещите ще свършат и тогава? [/quote]

  Назад към скромното, но сигурно русло на националната държава или Viva la revolución?

  CONTADOR GRATUITO!
 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  Татчърица донесе маса бели на Великобритания с глупендерската си либерастична икономика... От които те скоро няма да се измъкнат, типичен пример е енергетиката, либералистични подскоци в резултата на което днес тока в Ангрия е много скъп, 50% от енергията се добива от въглища, ама не англицки, а вносни, и АЕЦ ще се строят само с благоволението на френската държавна ЕдФ, ако и когато реши....
  Който е глупав то е за дълго.... Татчерица е типичен пример за това....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#97:"foster"]Назад към скромното, но сигурно русло на националната държава или Viva la revolución? [/quote]
  Преди Viva la revolución! според добре утвърдената практика, се полага да се избесят /гилотинират (ако говорим за Франция) представителите на стария строй.....
  la revolución не може да почва на непочистено от старите боклуци място.... поне Народен съд....
  Иначе не е la revolución, а просто смяна, дебелака Кол е сменен от дебелачката Меркел.... резултата нова криза за години напред....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 100. 100 Профил на jorkootvorko
  jorkootvorko
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приятелю първо трябва да се започне от МВФ И ЕЦБ и тогава да се слиза на долу! До коментар [#99] от "boby1945":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK