Русия отрече да е въвлечена пряко в сирийския конфликт

Сергей Лавров с Лахдар Брахими

© Ройтерс

Сергей Лавров с Лахдар БрахимиРуският външен министър Сергей Лавров категорично отхвърли твърденията, че Русия е пряко въвлечена в сирийския конфликт, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Той заяви, че все още съществува възможност за намиране на изход от кризата в Сирия чрез преговори, но сирийският президент Башар ал Асад не може да бъде убеден, да се оттегли от властта.


След срещата си с международния посредник за сирийската криза Лахдар Брахими, състояла се в сграда на външното министерство в Москва, Лавров подчерта, че конфликтът в Сирия се задълбочава и нараства броят на цивилните жертви.


"Единни сме по това, че се запазва шансът за постигането на политическо решение. Наш общ дълг е максимално да използваме този шанс", каза руският министър и добави, че отказът на сирийската опозиция да преговаря с режима в Дамаск води към задънена улица.
"Русия не е доставяла на сирийския режим никакви нападателни оръжия, които могат да се използват в гражданска война", заяви още той. Москва не може да влияе на това, което режимът има още от времето на Съветския съюз, добави Лавров.


"Не доставяме нищо, което се използва в сегашната гражданска война", подчерта той. Не доставяме нападателни оръжия и на опозицията, както правят други, при това тези оръжия стават все по-усъвършенствани и по-смъртоносни. Нямаме и десетки и стотици командоси в самата Сирия, в региона, в съседни страни. "Може да се говори за пряко въвличане в конфликта, но това не се отнася за Руската федерация", заяви руският външен министър.


Лахдар Брахими каза от своя страна, че алтернативите пред Сирия са или да започне политически процес, или да попадне, по думите му, в ада. Пратеникът на ООН и Арабската лига каза, че споразуменията от юни в Женева все още са основен механизъм за търсене на изход от сирийската криза, но посочи, че е възможно тези споразумения да бъдат коригирани.


Женевските споразумение, изготвени с участието на САЩ и Русия, предвиждат създаването на преходно управление в Сирия, но не споменават каква ще бъде ролята на подкрепяния от Москва сирийски президент Башар ал Асад, посочват агенциите.


Брахими каза, че миротворчески сили в Сирия могат да бъдат разположени само със съгласието и на двете страни в конфликта, за да се поддържа мира, първо трябва да има мир и само след примирие може да се разположат наблюдатели, подчерта той. Международният посредник добави, че е било голяма грешка да се изтеглят наблюдателите на Арабската лига и на ООН от Сирия, защото въпреки всички проблеми, те са работили за стабилизиране на положението.


Днешната среща идва ден след като главната сирийска опозиционна сила категорично отхвърли дипломатическите инициативи на Русия и потвърди отказа си да преговаря със сирийския президент Башар ал Асад. Преди да пристигне в Москва, Брахими прекара пет дни в Сирия за срещи със сирийски представители.


Русия гласно подкрепя усилията на Брахими за спиране на кръвопролитията в Сирия и започване на вътрешен диалог там, но отказва да се присъедини към настояването на Запада и някои арабски страни Асад да се оттегли от властта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK