Отвъд крайния срок в САЩ избягнаха падането във "фискалната пропаст"

Отвъд крайния срок в САЩ избягнаха падането във "фискалната пропаст"

© Larry Downing, ReutersДва часа след като формално изтече последният срок за избягване на автоматичното задействане на близо 600 млрд. долара увеличени данъци и намалени бюджетни разходи демократи и републиканци в САЩ сключиха сделка, за да не пропадне страната в т.нар. "фискална пропаст".


Това стана след като доминираният от демократи Сенат одобри компромисното споразумение между Белия дом и републиканците. В следващите часове се очаква това да направи и долната камара на парламента - контролираната от републиканците Камара на представителите, която се събира на извънредно заседание по обед (19 часа българско време).


Така, технически погледнато, Америка "скочи" през ръба на фискалната пропаст, но понежге вторник е национален празник, изглежда няма да се удари в дъното й и ефектът от забавянето ще е минимален. Срокът да има сделка до настъпването на новата година бе поставен през 2011г. от двупартийна комисия с цел да притисне демократи и републиканци да не отлагат безкрайно въпроса с това откъде да се спестят разходи и наберат средства в следващите 10 години за прекъсване трупането на огромен бюджетен дефицит. На 1 януари 2013г. изтече действието на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Уокър Буш, което засяга доходите на всички групи от населението и на много компании.
Сенаторът демократ Браян Шац (вдясно) си гледа часовника в ранните часове на 1 януари, докато с колегата си републиканец Джон Барасо влизат в залата, за да одобрят сделката между Белия дом и лидерите на двете партии в Сената.

© Jonathan Ernst, Reuters

Сенаторът демократ Браян Шац (вдясно) си гледа часовника в ранните часове на 1 януари, докато с колегата си републиканец Джон Барасо влизат в залата, за да одобрят сделката между Белия дом и лидерите на двете партии в Сената.


Какво съдържа сделката


Съгласно сделката от тази нощ за пръв път от две десетилетия насам подоходният данък за най-боатите американци рязко се увеличава. Това бе и едно от предизборните обещания на Барак Обама по време на кампанията му за втори мандат. Той обаче бе принуден да отстъпи от първоначалните си планове да вдигне данъците върху заплатите и доходите от инвестиции на всички домакинства, печелещи годишно над 250 000 долара и да приеме по-висок праг.


Сега той става 400 000 долара за физическо лице или 450 000 долара годишно за семейство, които вместо досегашните 35% данък ще плащат 39.6% данък върх заплатите си.


Над този праг облагането на доходите от дивиденти се повишава от 15% на 20%, а заедно с влизащите в сила от днес 3.8% данък върху инвестициите, свързан с програмата на Обама за здравна реформа, облагането на приходи от дивиденти фактически става почти 24%


Над 100 милиона домакинства с доходи под 250 000 долара годишно ще бъдат защитени от автоматичното вдигане на данъците им от 1 януари. Но всеки, печелещ между 200 и 400 хиляди долара или домакинство с доходи 250-450 000 долара няма да може да се ползва от всички данъчни облекчения, действали досега за тази група. Така - поне формално - Обама спазва обещанието си да накара всяко домакинство с доходи над 250 000 долара да помогне на бюджета в трудните години.


В следващите 10 години ще се съберат 600 млн. долара данъчни приходи (по изчисления на Белия дом), което е много под онези 1.6 трилиона долара, които Обама искаше да събере от най-богатите домакинства на страната до 2023.


Друг момент от споразумението е отлагането с 2 месеца на 1.2 трилиона автоматични съкращения в разходите за следващите две години. За следващите 8 седмици ще трябва да се спестят 24 млрд. долара. Половината от тях ще си поделят Пентагонът и програми извън отбраната, а останалата половина се очаква да дойде от нови приходи.


Данъкът за наследени имоти на стойност над 10 млн. долара се повишава до 40%. Но всички такива имоти на физическо лице до 5 млн. долара и за домакинство до 10 млн. долара остават необложени. Освен това републиканците наложиха този праг да бъде актуализиран според инфлацията - така към 2020г. той ще стане 7.5 млн. долара за физически лица и 15 млн. долара за семейства.


Постоянно ще бъде действието на правилата за минимален праг на облагане на доходите, засягащ 114 млн. домакинства. Ако те бяха променени автоматично, както предвиждаше механизмът на "фискалната пропаст", поне 30 милиона по-бедни американци изненадващо за тях щяха да бъдат принудени да започнат да плащат данък.


Удължават се с 1 година застраховките срещу безработица на 2 млн. души. Още 5 години ще действат правилата за данъчни облекчения на семейства с деца и на кредит за следване в колеж за по-бедни домакинства, от които се ползват около 25 милиона семейства.


Бизнесът ще продължи и през 2013г. да използва данъчни облекчения за изследвания и разработки или за инвестиции, които подобряват ефективността на производството.


Няма да се задейства предвиденото за 1 януари съкращаване с 27% на сумите, които здравната програма Medicare плаща на лекарите, работещи по нея.


Временно се удължава действието на програми за подпомагане на земеделието.


Спира се увеличаването на разходите за издръжка на конгресмените.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Е два часа! Ако ставаше въпрос за България, сигурно нямаше и да забележат, че срокът изтича.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 994 Весело
 3. 3 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Е, ще напечатат още някакви си 600 милиарда долара и ще закърпят положението. А техния човек в България - С.Дянкофф ще вземе и последния залък от ръката на бедните българи за да поддържа някаква измислена финансова стабилност.

 4. 4 Профил на masterfori
  masterfori
  Рейтинг: 479 Весело

  Е та някой съмнявал ли се е?!?!?! Всичко е пазарлък...

 5. 5 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Надали някой сериозно е мислел, че няма да има споразумение. Но всичко се прави в последния момент за повече драматизъм. Театър. Същото беше и когато вдигнаха границата на дълга. Същото ще бъде и следващия път когато я дигат...

  А истинското решаване на проблеми... ще оставят някой по нататък да си троши главата...

 6. 6 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Буря в чаша вода. Каквото и да направят, проблема с огромния бюджетен дефицит остава. Трябва жестоко орязване на разходите, но Обама го избраха тези, които зависят от държавните помощи, поръчки и заетост. Засега САЩ ги спасява само това, че печатат книжни пари и срещу тях поучават реални стоки. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Йеееее, това веднага трябва да стане сюжет за филм. Събра Обама демократи и републиканци и спасиха Америка. Малко скромничко, обикновено спасяват целия свят, ама и така става, ще стане касоФ филм.

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#1] от "Храбър":

  НЕ щяха да спрат часовниците докато натъмънят работата...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 94 Весело

  [quote#5:"arhistefka"]

  Надали някой сериозно е мислел, че няма да има споразумение. Но всичко се прави в последния момент за повече драматизъм. Театър. Същото беше и когато вдигнаха границата на дълга. Същото ще бъде и следващия път когато я дигат... [/quote]

  Така е, ама пазарлъка за парите на богатите и бедните беше много грозен...и то в навечерието на Нова година.

 10. 10 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Рано или късно американците ще бъдат принудени да вземат непопулярни мерки за ограничаване на огромния си бюджетен дефицит .

 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  Не ги мислете американците !
  "През 2011 г. американската икономика е най-голямата в света, като размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ е 15,1 трлн. долара, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ)."
  http://econ.bg/%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_l.a_i.382177_at.18.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  В един момент светът ще излезе от хипнозата ,че петролът е амброзия а зелените пари нещо повече от хартия !!!

  Ч.Н.Г. 2013 !

 13. 13 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 94 Весело

  [quote#11:"RED MAFIA"]

  Не ги мислете американците !
  "През 2011 г. американската икономика е най-голямата в света, като размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ е 15,1 трлн. долара, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ)." [/quote]

  тва костомолците сте битер комунистите. Едно време и комунистите викаха - Съветския съюз винаги ще са добре с тия огромни ресурси...хехехе

 14. 14 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мильо Лудия":

  Те и в Африка имат ресурси, но не и икономика, там е огромната разлика между Америка и колхоза

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#11:"RED MAFIA"]Не ги мислете американците ![/quote]

  Няма как да не ги мислим.Тъй като поне финансовата криза те я докараха с безумните си социални програми.Сега виждаме че малко са затегнали колана.Медикеър,които имат по-голям дефицит от САЩ ги отлагат за неопределено време.3 месеца ми се виждат много,за да пипнат и там.Най-късно по Великден в краен случай и там ще се реже.

 16. 16 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Баси тъпия театър с който ни занимаваха толкова време.....

 17. 17 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 94 Весело

  [quote#14:"Mr.Ts"]Те и в Африка имат ресурси, но не и икономика, там е огромната разлика между Америка и колхоза [/quote]

  Нищо не си разбрал, ма нищо. Карай.

 18. 18 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Само отлагат неизбежното!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#10] от "sss700431":

  Изживявайки се като поредната империя едва ли ще искат да изоставят стандарта си на живот толкова лесно...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"]За следващите 8 седмици ще трябва да се спестят 24 млрд. долара... половина се очаква да дойде от нови приходи...[/quote]
  Какви ли ще са тези "нови" приходи?

 21. 21 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 94 Весело

  [quote#15:"vjacho"]Няма как да не ги мислим.Тъй като поне финансовата криза те я докараха с безумните си социални програми.Сега виждаме че малко са затегнали колана.Медикеър,които имат по-голям дефицит от САЩ ги отлагат за неопределено време.3 месеца ми се виждат много,за да пипнат и там.Най-късно по Великден в краен случай и там ще се реже. [/quote]

  Хубаво е да си десен, ма ти си много скаран с фактите. А па за медикейра...нямам думи...Между другото в социална Канада разходите за здравеопазване са около 2,5 половина пъти по-малки от Щатите, при близко ниво за здравеопазване. Ма ти за лекарска мафия не си чувал, както и за банкстерска.

 22. 22 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Раздвоен съм и не съм убеден, че това е добра вест. Американците би трябвало да проявят повече отговорност към собственото си бъдеще, струва ми се. Сега само ще продължат да помпат дефицита си.

  Свобода за Надежда Савченко!
 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1486 Весело

  Обама що не вземе да пита Оланд какво става ако твърде много се засилиш да преразпределяш богатството на богатите ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Мда голяма драма за това дли ще бъде продължено взиманет на заеми и печатането на пари. Естествено, е докато може този бизнес модел ще работи. Главно докато чужденците престанат да използват хартийките без всяккво покритие на които пише долар или да купуват държавните облигаации на САЩ, които е пределно ясно, че никога няма да бъдт изплтени обратно. Накратко единственото покрититие на долара е американската армия, която гарантира, че чужденците няма да се откажат от този бизнес модел.

 25. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "sqrt":

  Не се превъзбуждайте. Засега това са хартийките с най-сериозно и стабилно покритие в света. Какво ще се случи утре - ще видим.

  Свобода за Надежда Савченко!
 26. 26 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мильо Лудия":

  Да добре са,имам роднини там,безработица няма,разбра ли? И ресурси имат,и всичко имат.

 27. 27 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#25] от "GogoPG":

  И какво с точно са покритието им при тези огромни дефицити? Че общият дълг на САЩ е 3 пъти по-висок от този на Гърция спрямо БВП. Добре, че е армията да набива канчетата на по-опърничивите чужданци и да завладява ресурсите иначе от покритието на долара няма да остане нищо.

 28. 28 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 94 Весело

  [quote#24:"sqrt"]Накратко единственото покрититие на долара е американската армия, която гарантира, че чужденците няма да се откажат от този бизнес модел. [/quote]

  Ми така стоят нещата за съжаление. Даже 25 % от рейтинга на една държава се определя от това. Ма армията е разход, кеш няма, а дълговете растат ежедневно, затова тоя модел не може да удържи дълго. Ма тва на костомолец да го обяснаваш си е губене на време. Хехехе

 29. 29 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#19] от "sto67nes":

  То ,че няма да е лесно е ясно. Никой не се отказва от благини със усмивка . Но си има икономически закони , които и те не могат да игнорират.

 30. 30 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "sqrt":

  Доверие.

  Свобода за Надежда Савченко!
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#23:"Karelson"]Обама що не вземе да пита Оланд какво става ако твърде много се засилиш да преразпределяш богатството на богатите ? [/quote]Обама сигурно е питал жената на Фидел Кастро, какво става с богатите, ако не желаят да си поделят част от богатството с бедните, благодарение на които са го натрупали. Всички мъдри писания на великите са много верни! Майсторлъка е да познаеш точно кой закон действа в момента и да вземеш адекватни към ситуацията мерки. При 48 милиона американци на купони = Обама добре знае какво прави!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "sqrt":

  Ако Ви е нужно по-простичко и смелено като за Вас обяснение - няма и цент американски дълг, който да не се обслужва редовно и почтено. А САЩ продължават да бъдат най-големият финансов донор в света.

  Както вече посочих - това не може и не бива да продължава. Щатите трябва да се научат на финансова дисциплина, иначе ще скачат от избягване на една "финансова пропаст" към избягване на друга, до пропадане в.... тридесет и осмата, например.

  Свобода за Надежда Савченко!
 33. 33 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тази новина е неточна. Камарата изобщо не се знае какво ще реши. Бойнър е казал, че ще обсъдят, и ще гласуват, едва след като те, и народът се запознаят с проекта. А той е над 150 страници. Бойнър беше вече бламиран за един доста по-консервативен проект от този. На него му предстои и преизбиране за председател на камарата, та няма много опции да се договаря зад гърба на мнозинството. Има огромен шанс Камарата да отхвърли този проект, или да го модифицира и да го прати обратно в Сената, където пък ще отхвърлят модификацията.

  Според мен "фискалната пропаст" е за предпочитане пред опитите за компромиси.

  www.dobribozhilov.com
 34. 34 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#27] от "sqrt":

  Къде видя, че дълга на САЩ е три пъти по-висок спрямо БВП от този на Гърция? Или само хабиш клавиатурата?

 35. 35 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#24] от "sqrt":

  То,хартийките на другите държави са много "цъвтящи и вържещи".Какво да се прави,за хубаво или за лошо целия свят все около този долар се върти......

 36. 36 Профил на min12
  min12
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#23] от "Karelson":

  Що Оланд, да пита Рейгън, тези нива на данъците не са по-високи от времето когато републиканската икона беше на власт.

 37. 37 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Добри Божилов":

  Да, така е. Но се боя, че компромисът е вече съгласуван.

  Свобода за Надежда Савченко!
 38. 38 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има ли покритие долара или няма? Отговора на този въпрос няма никакво значение, след като света ги приема. Ако лева се радваше на такова търсене ние също бихме напечатали пирамиди от левове. Просветени деца сте, а не се подчинявате на закона за търсернето и предлагането.

 39. 39 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#11:"RED MAFIA"]Не ги мислете американците !
  "През 2011 г. американската икономика е най-голямата в света, като размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ е 15,1 трлн. долара, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ)." [/quote]

  Най-голямата икономика в света е тази на ЕС.
  Данните за разлика от фактите са хлъзгав лед на който МВФ пързаля всеки както му е изгодно...

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/timeline/3dce439beb3bc09f7a49910e9a4ed1c7.png

  ЕС се обедини и създаде собствена единна валута като мярка срещу глобалната хегемония на ФРС на САЩ, която е консорциум от частни банки.

  Затова МВФ , който е в пряка зависимост от споменатия вече консорциум, се прави на завеян и се прави, че не вижда фактите...


  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/01/weodata/weorept.aspx?sy=2011&ey=2011&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=998&s=NGDPD&grp=1&a=1&pr.x=94&;pr.y=14

  Апропо, и това което става със икономиките на Гърция, Испания, Италия, Португалия, Исландия и т.н има пряка връзка.
  "Който каквото и да ти говори,става дума за пари!"

  Аз знам много малко.
 40. 40 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#34] от "ishamael":

  http://www.globalresearch.ca/private-debt-kills-the-economy/5303842

  Ето вземи, образовй се - безплатно при това.

 41. 41 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "real_money
  Не ги печатат САЩ, а ФЕД, и то срещу лихва. Имаше един Президент, който ги печаташе, ама ТЕ го убиха.

 42. 42 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Падането го отложиха за 2 месеца , а ако паднат в пропаста то ще икономисват 1/2 трилиона ,но пък Сащ я очаква нова криза в икономиката и депресия !кога ще гръмне САЩ е въпроса на време и ще хвърли света в "мрак" за 200 години .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 43. 43 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Във заемите гърците са надминати само от японците със над 200% спрямо БВП. За гръцкия естествено се тиражират различни цифри, но най-употребяваната е 180%. На Щатите е около 100%. Обама успя да го вдигне от 10 трилиона на 16. Както вървят нещата ще го направи на 20. Тогава през неговите мандати страната ще натрупа толкова колкото при всички останали президенти. Много "успешен" президент.

 44. 44 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "valin":

  Искаше да печати и затова го убиха .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 45. 45 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  САЩ отложиха фискалната пропаст и съкращенията на държавните разходи с два месеца.Поддържането на клинична смърт продължава с още два месеца.
  Конгреса одобри половинчатия,но временно отлагащ проблемите текст, изготвен по-рано от Белия дом и републиканското малцинство в Сената.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/01/blog-post.html

 46. 46 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "sqrt":

  Ти правиш ли разлика между публичен и частен дълг?

 47. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чакаме първия работен ден да видим дали до края на януари $1 ще е равен на 1 BGN.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 48. 48 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "_dan_":

  Е ако всички commodities се търгуваха в левове, а не в долари, и ние щяхме да стопим лагерите на печатницата.

  Колега, потърсете в нета какво е "изнесена инфлация".

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 49. 49 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Нашите политици имат друг прийом - спиране на часовника!

 50. 50 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Това, което го прави ЕС САЩ не мислят и да го почват.
  Докога 70% от ДЦК ще се изкупуват от ФЕД . пък ФЕД ще печата пари.Света не изкупува ДЦК на САЩ. Също като книжата на Гърция.

 51. 51 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "USSR":
  По време на мандата на Кенеди, страната започва да емитира безлихвени национални банкноти. Можете да различите безлихвените банкноти, печатани по времето на Кенеди, по годината на емисията1963г. ,която носи червен печат на лицевата част.
  Вицепрезидента Линдън Джонсън, след като се заклева за държавен глава, прекратява емитирането на банкноти на САЩ и се връща към вземането на заем на банкноти от ФЕД.

 52. 52 Профил на daniel666
  daniel666
  Рейтинг: 415 Неутрално

  За това положение не е виновен Обама,а Буш-младши.За 8 години успя да натрупа 13 трильона дълг.

 53. 53 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Да взимат мерки, че току-виж им запял някой "Напред, о парии презрени" под прозорците
  ЧНГ на всички!

 54. 54 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "daniel666":

  Не успя, но спомогна. А уж трябваше да бъде десен. Но крушата не пада по-далеч от дървото. Татко му се прочу с това:

  http://www.youtube.com/watch?v=0MW44jsYi0g

  Свобода за Надежда Савченко!
 55. 55 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не е вярно, че Буш-младши прави 13 трилиона, защото Обама започва своя мандат с 10 трилиона. Но ако търсим виновен, може би най-голяма вина има най-обичания - Клинтън. В своя програмна реч той заява идеята за дом за всяко американско семейство. Нали разбирате, че не всички могат да си купят собствен дом, още повече че имат голям приток от имигранти. И когато се опиташ да осъществиж илюзиите си пропадаш. Но това става години по-късно.

 56. 56 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 94 Весело

  [quote#52:"daniel666"]За това положение не е виновен Обама,а Буш-младши.За 8 години успя да натрупа 13 трильона дълг. [/quote]

  Тва е голата истина. Ма на тукашните гошковци, дето получаваха оргазъм когато Щатите закопаха 2,5 трилиона в Ирак и Афганистан и спасяваха само големите банки за награда за зулумите, дето направиха, да го обясняваш няма смисъл.

 57. 57 Профил на csharp
  csharp
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Два часа след като формално изтече последният срок за избягване на автоматичното задействане на близо 600 млрд. долара увеличени данъци и намалени бюджетни разходи демократи и републиканци в САЩ сключиха сделка, за да не пропадне страната в т.нар. "фискална пропаст".

  ...чрез отлагане на автоматичните съкращения в размер на 1.2 трилиона с 2 месеса... Явно в САЩ нищо не се решава, а само се отлага. През август месец 2011 г. когато задлъжнялостта на правителството им стигна 13.4 трилиона долара, вместо да обявят технически дефолт промениха законоа увеличавайки тавана на задлъжнялост до 16.7 трилиона - и тогава отложиха, но това някак си не им помогна, тъй като в момента гонят 16.4 трилиона дълг.

 58. 58 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#11:"RED MAFIA"]Не ги мислете американците !
  "През 2011 г. американската икономика е най-голямата в света, като размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ е 15,1 трлн. долара, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ)." [/quote]
  Няма как да не ги мислиме, по простата причина, че за да поддържат този стандарт бъркат в джоба на всяка биологична единица на тази планета.
  МВФ защо не приложи рецептата по която "лекува" България, а?

 59. 59 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#6:"real_money"]Каквото и да направят, проблема с огромния бюджетен дефицит остава. Трябва жестоко орязване на разходите, но Обама го избраха тези, които зависят от държавните помощи, поръчки и заетост.[/quote]

  -Само че,републиканците са против орязването на разходите на държавата.Законопроектът за увеличаване на данъците за богатите дойде след дълги преговори между вицепрезидента-демократ Джо Байдън и републиканците в Сената."Фискалната скала" ,за която преговаряха е комбинацията от увеличаване на данъците и съкращаване на разходите.С израза "фискалната скала" се означава вероятността от повсеместни данъчни увеличения и драконови съкращения на федералния бюджет. Те щяха да се задействат автоматично в началото на 2013 г. заради влезлия през август 2011 закон за редуциране на дефицита.Сега републиканците са се съгласили само с предложението на президента Обама да бъдат повишени данъците за богатите американци, но са настояли и наложили в компромиса бюджетните орязвания да бъдат отложени.Така че републиканците са против намаляването на разходите,а те не са избирали Обама.

 60. 60 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Обама избявгва се фаталният край.Преди когато фаирма от размера на Дженерал Мотърс фалира казват ще лежиш в затвор 2000 години,а сега тичка държавата да го спасява. Е няма да излезем от кризата.А ние щото си меним системите като носини кърпи и сега незнаем в кой строй сме,реално.

 61. 61 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#55:"Стоян Петров"]Но ако търсим виновен, може би най-голяма вина има най-обичания - Клинтън. В своя програмна реч той заява идеята за дом за всяко американско семейство. Нали разбирате, че не всички могат да си купят собствен дом, още повече че имат голям приток от имигранти. [/quote]
  Какво намеквате, господине? Казвате,че американската мечта е лъжа, така ли?
  Щото аз не съм попадал на НЕуспял българин в САЩ. И сега изведнъж, ама то не всеки може да си има дом.
  Ми то по-зле от соца в България значи!
  Да сте виждал бездомни тогава, ровещи по кофите или умиращи безпомощни хора?

 62. 62 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Единствено Хилари показа ролята на "Фаталният край" и веднага я изкараха с тумор на мозъка.Приятно забатачване, а ние си знаем и с 2 и с 200 как да преживяваме

 63. 63 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#59] от "benkovski11":

  Мхого точно.
  Само,че си е една козметика.600 млрд. за 10год.По 60 за година.До като си пишем тука ФЕД печата 4 млрд. дълг всеки божи ден.

 64. 64 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#24:"sqrt"]Накратко единственото покрититие на долара е американската армия, която гарантира, че чужденците няма да се откажат от този бизнес модел.[/quote]
  Бинго! Ще сринат всички доставчици на нефт предлагащи го срещу други валути.
  Надутата цена на нефта ще обере инфлацията. Докога? Докато може. Русия е доволна от това статукво, Китай не.
  И там има тънък баланс, няма как да отслабиш едната без да засилиш прекомерно другата.

 65. 65 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#63:"1_bulgarin"]До като си пишем тука ФЕД печата 4 млрд. дълг всеки божи ден.[/quote]
  Не го печата. "Произвеждат" електронни импулси. Много малка част от тези виртуални пари стигат до печатницата.

 66. 66 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#64] от "Meir":Скъпа на кой остров ти трепкат антенките,ползвай чадър!

 67. 67 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  Отдъхни си, че те ако кихнат, ти ще се наакаш до ушите.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 68. 68 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#51] от "valin":

  Не го знаех . Благодаря .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 69. 69 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 890 Неутрално

  http://bolgari.net/otrabotena_sxema_v_sasht-n-5566.html

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 70. 70 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#58] от "Meir":

  http://yahoo.lavieimmo.com/immobilier-international/quels-sont-les-pays-les-plus-riches-du-monde-16689.html

  Преведи си тази статия и не ги мисли американците.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 71. 71 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Те си обичат сериалите и хепи енда ама МНОГО

  Силата е в Истината
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#46] от "ishamael":

  Да правя, затова сравнявам общия дълг. Гръцкия чатен дълг е относително нисък. В САЩ обаче има висок и частен и публичен дъл. Отгоре на всичко оценката на БВП е надута поне с 20%. заради разни сатистически методи и отгоре на всичко долара е надценен и то доста, за което говори огромни търговски дефицит и дефицита по платежния баланс. Ако САЩ нямаха най-силната армия никой нямаше да купува нито доларите, нито облигациите им, защото са без покритие. Но който не подкрепя този бизнес модел е речен бързо д го смелят с военни средства и почти всички слушат.

 74. 74 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#6:"real_money"]Буря в чаша вода. Каквото и да направят, проблема с огромния бюджетен дефицит остава. Трябва жестоко орязване на разходите, [/quote]
  Всички знаят това. Битката беше не за орязването, а как да стане - в какъв времеви порядък, с кого да се запомчне и как да се разпредели натоварването между различните подоходни групи. Решението: свиването на дефицита няма да е като падане от ръба на висока скала, а като продължително слизане по склон. Големият удар ще понесат най-богатите, бедните ще инкасират по-малко, а най-бедните - нищо.
  Общо взето това се знаеше и от демократите, и от републиканците. "Великата" битка бе за детайлите и за пиар ефекта.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 75. 75 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Така си и знаех.
  Пълен театър.
  Който се излъга -загуби.
  Игрички на банкерите.

 76. 76 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#15:"vjacho"]финансоват криза те я докараха с безумните си социални програми.[/quote]
  Да, бе, да. 5-те големи инвестиционни банки и инвестиционните поделения на мултинационалните банки на Уолстрийт изкупуваха насила като побъркани всичкото лоши ипотечни кредити, произвеждани от небанковите ипотекарни къщи, пакетираха ги и ги продаваха. Рейтинговите компании насила даваха най-високия рейтинг - тройно А, на тия пулове скапани ипотеки и на траншовете им. И също насила банки и небанкови институции (AIG е най-голямата такава) издаваха напровала CDS-и на обща сума далеч надхвърляща капитала им.
  Аре стига с тоя неолиберален мит, че държавата и бедните били виновни. Кризата я предизвика едрият финансов капитал, оставен 20-тина години без каквито и да е регулации. Не механизмът на възникване на кризата бе социалистически, а начинът на справяне с нея. Който прадвил глупости и печелел неистово, държавата го спасява със средства на деанъкоплатците - национализиране на загубите след като печалбите са приватизирани. Дребните хорица го издухаха - спестяванията и пенсионните им свметки изгоряха. Висшите мениджъри на банките се оттеглиха в пенсия с десетки милиарди компенсации. Тая схема да ви напомня за псевдокапиталистическата икономика у нас през 90-те години?
  Който крал, крал. Дребосъкът го отнесе. Данъкоплатците обеидняха до шушка. А например банкерът Венци Йосифов, татко на любимата на Серж Моника, се отърва с лека уплаха. Банкерът Емил Кюлев, създател на ТСБанк - също. Да не продължавам с примерите, че ще стане като справочник на кредитните милионери.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 77. 77 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Началото на края на хегемона,нещата не са добри са УСА,годината е преломна както за икономиките на големите така и в политическата и военна сфера.Европа остава в сянка на преден план излизат не атлантическите а тихоокеански интереси.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 78. 78 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#48] от "Distributed":

  Много добре знам какво е изнесена инфлация - Плана Маршал (след Втората Световна Война) е пример за това.

 79. 79 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Любопитно

  До коментар [#76] от "Вени Г.":

  Колега, конкретно за Емил Кюлев не съм сигурен дали се е отървал само с лека уплаха. Че банките са виновни спор няма, но ако на Запад бяха оставили законите на пазара и свободната икономика да действат, сега щеше да има цяла купчина фалирали банки и предприятия, а западняците да обикалят из Китай, Индия, Бразилия и Русия да търсят заеми и работа. Затова предпочетоха да печатат пари и да отложат с едно-две десетилетия неизбежното.

 80. 80 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#15:"vjacho"]финансоват криза те я докараха с безумните си социални програми.[/quote]
  Да, бе, да. 5-те големи инвестиционни банки и инвестиционните поделения на мултинационалните банки на Уолстрийт изкупуваха насила като побъркани всичкото лоши ипотечни кредити, произвеждани от небанковите ипотекарни къщи, пакетираха ги и ги продаваха. Рейтинговите компании насила даваха най-високия рейтинг - тройна А, на тия пулове скапани ипотеки и на траншовете им. И също насила банки и небанкови институции (AIG е най-голямата такава) издаваха напровала CDS-и на обща сума далеч надхвърляща капитала им.
  Аре стига с тоя неолиберален мит, че държавата и бедните били виновни. Кризата я предизвика едрият финансов капитал, оставен 20-тина години без каквито и да е регулации. Не механизмът на възникване на кризата бе социалистически, а начинът на справяне с нея. Който прадвил глупости и печелел неистово, държавата го спасява със средства на деанъкоплатците - национализиране на загубите след като печалбите са приватизирани. Дребните хорица го издухаха - спестяванията и пенсионните им свметки изгоряха. Висшите мениджъри на банките се оттеглиха в пенсия с десетки милиарди компенсации. Тая схема да ви напомня за псевдокапиталистическата икономика у нас през 90-те години?
  Който крал, крал. Дребосъкът го отнесе. Данъкоплатците обеидняха до шушка. А например банкерът Венци Йосифов, татко на любимата на Серж Моника, се отърва с лека уплаха. Емил Кюлев - президентски съветник. Да не продължавам, че ще заприлича на списък на кредитните милионери.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 81. 81 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#79:"_dan_"]конкретно за Емил Кюлев не съм сигурен дали се е отървал само с лека уплаха. [/quote]
  Извинявам се,
  [quote#79:"_dan_"]ако на Запад бяха оставили законите на пазара и свободната икономика да действат,[/quote]
  Е, Кюлев плати по-висока цена, ама хич го не жаля. Като играеш акула, трябва да знаеш, че може да попаднеш на по-голяма акула. За това, че на Запад жертваха исконните принципи на капитализма в полза си съвършено прав.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 82. 82 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#21:"Мильо Лудия"]Хубаво е да си десен, ма ти си много скаран с фактите. А па за медикейра...нямам думи...Между другото в социална Канада разходите за здравеопазване са около 2,5 половина пъти по-малки от Щатите, при близко ниво за здравеопазване. Ма ти за лекарска мафия не си чувал, както и за банкстерска. [/quote]

  Давай факти,без общи приказки.Не те познавам,не знам какво си говорите в лудницата за Америка,а за лекарска мафия не само че съм чувал,а и някъде тук,във форума съм споделил многократно мнението си,че след "промените",най-безсрамното съсловие в България,се оказаха докторите.

 83. 83 Профил на okayplayer
  okayplayer
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#20] от "Twinston Myth":
  [quote#20:"Twinston Myth"]Какви ли ще са тези "нови" приходи?[/quote]
  Може би от продажбата на марихуана във Вашингтон и Колорадо.

  http://www.youtube.com/watch?v=WibmcsEGLKo
 84. 84 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#78:"_dan_"]Много добре знам какво е изнесена инфлация - Плана Маршал (след Втората Световна Война) е пример за това. [/quote]
  Само че е изнесена здравословна инфлация - такава, стимулираща икономическия растеж. За кой път казвам - моделът на Фридман, че всяка инфлация е вредна, не работи. Има здравословно ниво на инфлация, което увеличава оборота на парите. Да, не във всики ситуации е подходящ този модел. Да, той се отнася до ниски нива на инфрлация, при това контролирани. Но таргетирането на инфлацията от централната банка в следвоенна Европа би довело до стабилна депресия. Която щеше да е най-благоприятната почва за възход на комунистическитеи партии във Фрланция и Италия и чрез тях да повлече цяла Западна Европа към просъветски режими. Които при току що конституиращото се НАТО, парирано от присъствието на мощните4 съветски конвенци4онални сили, базирани в сърцето на Европа (бъдещата ГДРВ) и петата колона в лицето на западните компартии означаваше комунистическо поробване на цяла Европа. Тъй че да се благодариш на здравословната инфлация, подпомгнала икономическия ръст, която спаси света от комунистическо робство. Ей това знаеха американците. Или ти ги смяташ за идиоти?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 85. 85 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#76:"Вени Г."]Аре стига с тоя неолиберален мит, че държавата и бедните били виновни. Кризата я предизвика едрият финансов капитал, оставен 20-тина години без каквито и да е регулации. [/quote]

  Това стана като спора за кокошката и яйцето.Безмислен спор.Кой пръв се е появил?Вие си знато Вашето,за лошите,нерегулирани от държавата банкери,аз си знам моето-че политиците ги правят кризите.По простата причина,че всеки американски президент първия мандат го има за загрявка,голямата борба е за втория и в негово име е готов с дявола в съюз да влезе.

 86. 86 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 783 Весело

  Каква невероятна футболна драма дами и господа! Кой би очаквал подобно развитие на нещата?!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 87. 87 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#85:"vjacho"]аз си знам моето-че политиците ги правят кризите[/quote]
  ОК, разбирам ви. Ипитам конкретно: Как политиците накараха големите банки да правят глупости? Джокер: Големите банки, които направиха кризата, НЕ СЕ ЗАНИМЕАВАХА С ИПОТЕЧНО КРЕДИТИРАНЕ. Това не ви го обяксниха тъпанарите като старшия икономист. Ама е факт. Нито една от големите банки не даваше лоши ипотечни кредити. Защото не даваше никакви ипотечни кредити. Хайде да ми иобясните технически как политиците ги принудиха да вкарата ипотечните кред0ити в хазартната игра на деривативите? Понеже очевидно не знаоетге какво е даривативи, простичко обяснавам:
  Големите банки изкупуват от ипотекарните кредитори няколкохиляди кредита. Пакетират ги в един пул, който го разразват на траншове, и продават тези тграншове поотделно. В най-горния транш са най-добрите, с най-ниска вероятност на неизпълнение. Инвеститорите в него инвестират в най-малкия риск, но имат най-малката доходност. Надолу по старшинство на траншовете съотношението се обръща. И тук идва финаснсовотго фокусничество нао кредитните агенции. Базирайки се математически модели те стигат до извода, че купища лоши ипотечни кредити в своята съвкупност имат много по-висок рейтинг от простото сумиране на рейтингите им.
  Та да се върна на въпроса: как държавата стимулира чрез социалните си програми това финансово фокусничество? Да ви добавя утежняващо условише: играчите на тоя пазар на деривативи (щото това, което ви описах, са деривативи) изнасяха тези операции задбалансово, т.е. те не се отразяваха на официалните им резултати. Как държавата стимулираше това счетоводно фокусничество? Ще ви кажа как - с безумното занижаване на изискванията за финансова дейност. Грубо казано с 5 млн. долара можеше да поемете ангажименти за 10 млн. долара. Само да намерите подходящ начин да ги изкарате задбалансово. Какво общо имат тук социалните програми?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 88. 88 Профил на Lyubomir
  Lyubomir
  Рейтинг: 374 Любопитно

  И к'о пра'ят офф-шорните компании?

 89. 89 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  призрака на комунизма броди из целият свят .

 90. 90 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  данъка за наследени имоти над 10 милиона долара става 40 процента , зна4и прибираме по 4 милиона от имот за да хранят слугите в администрацията и воените , дето не знаят за какво са в афганистан

 91. 91 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#89] от "sandanski":комунизма рано или късно 6те доиде и рокфелер и сие , 6те бъдат избити

 92. 92 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  я незнаят за какво са в афганистан ,питай МВР как минава афганистанската дрога транзит през турция и България . те толкова дрога за 45 години не са виждали а са стари кадри . ххихи

 93. 93 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#85] от "vjacho":политиците не могат да ги правят кризите , 6тото са кукли на вериги

 94. 94 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#87] от "Вени Г.":евала , много добре го обясни и аз нау4их не6то ново

 95. 95 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#76] от "Вени Г.":

  и кой каза че само 3 кредитни агенции имат правото да оценяват тия пулове? Ти ли или аз? Кой има задължението след като е дал правомощия на една рейтингова агенция, да я контролира и да следи работата й? Не е държавата сигурно, не, лошите банкери са. Кой каза че всеки американец трябва да има къща, независимо дали може да си го позволи или не, щото някакво проучване доказвало че има полза за "обществото"? Кой държа лихвите толкова ниски толкова дълго, така че да принуждава инвеститори и банки да поемат все повече и повече риск, че да докарат някаква доходност? Кой гарантира ипотеките на фреди и фани, две агенции създадени от федералното правителство, 4 трлн в ипотеки обезпечени с 80 млрд долара. А всъщност по закон даже и не са били гарантирани, просто всички са приемали че са, понеже зад тия две фирми стои държавата. И се оказаха прави, държавата си ги изкупи. Кой е виновен, полицая дето приема подкупа, или ти дето му го даваш?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 96. 96 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  русия победи Америка . изтреля ракети ,и хора в космоса . така оправда комунизма . и накара хората да са всеотдайни в работата си . Америка няма за какво да се хване винаги ,ще ев сянката на русия .

 97. 97 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  а тия схеми с деривати комунистите са ги отработвали до втръсване . и винаги съм си мислил ,че източна европа са по умни то западна и америка .

 98. 98 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  до Вени Г. : А юри Гагарин колко пари ти пойска да излети в космоса . колко пари за реклама даде ? хората се усетиха .че Америка продава боклуци . хихихих комунистите бяха класа над тях .дори събориха СССР за да няма Америка със какво да се оправдава няма враг . но виждаш ,че нещата от СССР И ДНЕС СЕ ПОЛЗВАТ .

 99. 99 Профил на aliceinchains
  aliceinchains
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Америка трябва много да ги мислим.Щото произвеждат ама не продават.Пример новите изтребители Ф-35 безумно скъп проект все повече държави се отказват от него хвърлени са милиарди а работата е до никъде лично Клинтън ходи до Индия ама ония си купиха Рафал а по другия проект бачкат с руснаците за 5-то поколение изтребител.А ужаса на американците е да им се срине ВПК-то.То не е въпроса да произведеш нещо(това всеки го може) а някой да ти се изплюе в магазина и да го купи.

 100. 100 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Америка са бита карта . даже не благодариха на комунистите . че им носеха икономиката ин директно.хахаха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK