Бизнес посредник: Имам доказателства, че Кадафи е финансирал Саркози

Твърденията на Зияд Такиедин хвърлиха малка бомба във френското медийно пространство

© Associated Press

Твърденията на Зияд Такиедин хвърлиха малка бомба във френското медийно пространствоИзвестният посредник в междудържавни договори Зияд Такиедин, чието име е замесено в редица финансово-политически скандали, е заявил пред френски съдия, че разполага с доказателства, че Либия е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г. Това е станало на 19 декември по време на разпит, свързан с разследване срещу него за пране на пари и укриване на тежка злоупотреба с публични средства, съобщи днес френският вестник Le Parisien.


Такиедин е известен с посредничеството си при оръжейните сделки между Франция и Либия и между Франция и Пакистан (т.нар. "афера Карачи") и с приятелството си с някои приближени на бившия президент Саркози. Заради последното разследване срещу него, свързано със съмнения за корупция около кампанията на Едуар Баладюр за президентска номинация през 1995 г., му е наложена забрана да напуска френската територия.


Le Parisien пише, че Такиедин е заявил пред съда, че разполага с документи, които доказват, че режимът на Муамар Кадафи не само е финансирал кампанията на Саркози за Елисейския дворец, но е продължил с щедрите жестове и след изборната победа. В миналото един от синовете на либийския диктатор беше споменал за 50 милиона евро. Според Такиедин сумата е още по-голяма, а най-значителните "помощи" са били изпращани през декември 2006 г. и януари 2007 г.
Муамар Кадафи посреща новоизбрания държавен глава на Франция Никола Саркози и екипа му в Триполи през юли 2007 г.  Най-вляво е Клод Геан, вече главен секретар на президентската администрация

© Reuters

Муамар Кадафи посреща новоизбрания държавен глава на Франция Никола Саркози и екипа му в Триполи през юли 2007 г. Най-вляво е Клод Геан, вече главен секретар на президентската администрация


Посредникът с френско-ливански произход разказва за срещи между Башир Салих – частния секретар на Кадафи, и Клод Геан – шеф на кабинета на Саркози, тогава още вътрешен министър. Според Такиедин тези срещи са били документирани, а доказателствата се държат от последния премиер на Кадафи Багдади Али ал Махмуди.


Бизнесменът твърди още, че три френски компании са се облагодетелствали с над 100 милиона евро от договори с Либия за фиктивни плащания. Те са били за организацията на празнични събития по случай 40-ата годишнина от либийската революция на 1 септември 2011 г. Според Такиедин обаче това е било само прикритие за схема за източване на средства, а синът на Геан е бил директор и акционер в една от фирмите. "Разполагам с договорите, с банковите трансфери, с получателите и сумите", заявява той, но си запазва правото да реши допълнително дали да ги предостави на френското правосъдие или не.


Според анализатори обвиненията на посредника може и да са блъф, за да избегне съдебните преследвания срещу себе си, но с оглед близките му връзки с лагера на Саркози е възможно и да се основават на факти. Бившият президент засега не е коментирал скандалните твърдения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK