"Ройтерс": След фискалната пропаст републиканците са по-разделени от всякога

Авторитетът на Джон Бейнър като лидер на републиканците в Камарата на представителите със сигурност намаля

© Reuters

Авторитетът на Джон Бейнър като лидер на републиканците в Камарата на представителите със сигурност намаляВ навечерието на тежки битки в собствените им редици заради фискалните проблеми и заради федералната помощ за възстановяването след урагана "Санди" републиканците започват работа в новия Конгрес по-разделени от всякога. И макар че лидерът им в Камарата на представителите Джон Бейнър изглежда ще запази поста си, той със сигурност ще бъде с намален авторитет, пише в свой анализ агенция Reuters.


Подобни сътресения не биха могли да се развиват в по-неподходящ момент за републиканците, тъй като те с всички сили опитват да накарат Обама да направи още бюджетни съкращения. Консерваторите ще опитат да използват проблема с тавана на дълга и намерението на президента да увеличи този лимит, както направиха и през 2011 г. Но ако последните дни на Конгреса в предишния му състав са показателни за това, което предстои, то републиканците трябва да се готвят за нелека битка с президента, макар че имат мнозинство в Камарата на представителите.


Дори политици от самите редици на консерваторите признават, че сега Обама е в най-добрата си форма, откакто е преизбран. Тежките преговори за избягване на т.нар. фискална пропаст се оказаха изключително отслабващи за Републиканската партия. Искането на президента за увеличаване на данъците на най-богатите разколеба основния принцип, който е ръководел републиканците десетилетия наред - "Никакви нови данъци. Никога". Когато гласуваха закона за избягване на фискалната пропаст навръх Нова година, 85 от републиканците в Конгреса направиха точно това – гласуваха в подкрепа на увеличението на данъка върху доходите на домакинства, които печелят над 450 000 долара годишно. Сред тях бяха и едни от големите звезди, както ги нарича Reuters, на партията – Бейнър и Пол Райън, който беше кандидат за вицепрезидент.
151 консерватори от Камарата обаче не подкрепиха компромисното споразумение и по този начин оставиха Бейнър да разчита на демократите, които са в малцинство в Камарата, за да бъде прокаран законът.


По-рано Бейнър преживя унизително поражение, след като неговото предложение за избягване на фискалната пропаст, или План Б, не събра достатъчно подкрепа от консерваторите и той трябваше да го оттегли.


Дори политици от самите редици на консерваторите признават, че сега Обама е в най-добрата си форма откакто е преизбран.

© Reuters

Дори политици от самите редици на консерваторите признават, че сега Обама е в най-добрата си форма откакто е преизбран.


И точно когато битката за фискалната пропаст приключи (засега) Бейнър се изправя пред съпротивата на други републиканци за отпускането на средства за възстановяването след "Санди" - втората най-скъпа буря в историята на САЩ, която връхлетя Ню Йорк и Ню Джърси през октомври 2012 г. Законът, който отпуска помощ при бедствия за източните щати, беше отложен. Според източник на Reuters предвид гнева на републиканците заради отстъпките за фискалната пропаст и липсата на значителни съкращения в разходите "не е добро време да се гласуват допълнително 60 милиарда долара разходи".


"Не ми е приятно да го кажа. Смятам се за личен приятел на Джон Бейнър. Боли ме да го кажа, но фактът е, че демонстрираното пренебрежително отношения към Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът илюстрира напрежение в Републиканската партия", казва Питър Кинг, републиканец от Камарата на представителите. По-рано той осъди бездействието за възстановяването от "Санди" в долната камара на Конгреса и го определи като нож в гърба.


Политическият анализатор от Нюйоркския университет Пол Лайт казва, че гласуването за фискалната пропаст бележи началото на голямо пренареждане преди изборите за Конгреса през 2014 г. и за президент през 2016 г.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Америка и ЕС си приличат по едно - по чугуните бюрократични глави, които ги управляват.

 2. 2 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "The_Fly":политиката и една от най-старите професий,производна на женското поведение под червена светлина.

 3. 3 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Да не забравяме, че всичко тръгна след като през 2000-та година републиканците откраднаха изборите от Ал Гор и за 8 години разбалансираха американската и световната икономика. Оставиха 8 трилиона дълг и две войни, водени на заем. Те приеха данъчни облекчения, които очевидно не са били премерени и сега просто се отменят част от тях - тези за най-богатите. Това не са нови данъци, това е отменяне на временно данъчно облекчение - така бе замислено то, да бъде временно.
  Глупавите политики на РП не спряха дотук. Те продължават да подкрепят СУБСИДИИ ЗА ПЕТРОЛНИЯ БИЗНЕС и енергийната им политика бе изразена накратко от Мит Ромни така: "Нашето енергийно бъдеще е тук, под краката ни. Въглища, петрол и газ." Точно в този порядък, нито намек за възобновяеми източници. Поддържат безобразната здравноосигурителна система, водеща до фалит 750 000 души всяка година. И разбира се, не дават косъм да падне от главите на банкерите, предизвикали хаоса от 2008-ма.
  Това е една дружинка пенсионери, точно като нашите чугуненоглави комунисти, които са си поделили Америка и смучат. Напоследък обаче толкова са се омаяли, че дори загубата на изборите не ги отрезви. Те загубиха не само президенските избори, но и сенатски места, и предстои да загубят мнозинството си след две години. Нямат нито един свестен кандидат и за следващите президентски избори, докато демократите имат няколко печеливши кандидатури още отсега: Хилари, Елизабет Уорън, младият и напорист кмет на Сан Антонио Джулиън Кастро и др.
  Америка ще стане по-модерна и по-европейска, което може да намали чара й, но ще подобри качеството на живот на нейните граждани. Не може с 4 дни отпуск на година. Не може за чистене на уши от ушна кал лекарят да те праща на скенер и да олекнеш с 3000 долара.
  Така че републиканците са обречени да губят, докато не стъпят на земята.

 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Докато Американците не си оправят изборната система и разпределението на представителите по щати и окръзи, тия проблеми ще продължават да се появяват.

  А републиканците продължават да живеят във виртуална реалност- след като Буш младши натвори всички тези разходи и отвори кутията на Пандора със финансовата криза, те много трудно могат да защитят каквото и да е от тяхната идеология.

  Дерегулацията на банките най-малкото им носи всеки ден по един нов пирон в ковчега- то не бяха Либор скандали и прочее препрани пари на олигарси и мафиоти през големи банки.

  За да могат щатите да си позволят силен икономически растеж трябва да свият раздутия бюджет за отбрана. След Ирак и Афганистан се видя, че дори превземането на една малка държава води куп финансови проблеми. По-добре една модерна и по-малка армия с предимно дефанзивни функции, отколкото на всяка манджа мерудия.

  Това най-малкото ще спечели много повече симпатии за САЩ, а тия които ще ги намразят- примерно арабите, те винаги ще си ги мразят по дефолт.

 5. 5 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мда, чаените болшевики с фанатизма си успяха да разрушат републиканската партия. Което е жалко, защото не ни трябва еднопартийна система.

  Romanes eunt domus!
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rael":

  Невъзможно е да стана демократ. Въпрос на усещания,а аз най-вече на тях разчитам.
  Та,защо Буш да е виновен за двете войни? Щеше ли да е по-добре без тях? Войната непременно ли е нещо лошо? И най-вече,можеше ли въобще да бъдат избегнати? Много е лесно да се правят анализи със задна дата!
  И това със здравната система не го разбрах. В целият свят лекарите в болшинството си са корумпирани. Демократите не правят почти нищо да решат този проблем.

 7. 7 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  За войните си почти прав. Може би бяха неизбежни. Въпросът е, че бяха използвани, за да се окраде държавата в непознати дотогава мащаби. За първи път преминахме в сферата на трилионите. Милиардите станаха дребни пари, а милионите се закръгляха.
  Това със здравната система трябва да го изпиташ, за да го разбереш. Накратко, в САЩ тя е частна. От теб, пациента, трябва да се спечелят колкото се може повече пари. Мениджърите казват на лекарите "Каквото убиеш, това ще ядеш (you eat what you kill)". Това означава, че колкото повече разходи направи пациентът, толкова по-добре. Това променя цялата парадигма на отношенията лекар-пациент. Вече се боиш от лекаря си, защото той не гледа само как да те излекува, а как да те вкара максимално в разходи. За най-обикновен преглед на дъщеря ми се изредиха 4-5 специалисти, бяха се наредили на опашка и нетърпеливо чакаха, като всеки взе по около 300 долара. Това в спешното, след което още толкова я прегледаха в детската клиника. За една вечер: 3000 долара, без детето да е било болно. Просто те е страх да влезеш в болница. Там те чакат едни приятни, чисти и авторитетно изглеждащи айдуци, не лекари.
  За сравнение, в почти всички други развити държави медицинското обслужване е държавно и на практика безплатно за пациента. Така е в Япония, Германия, Швейцария, Великобритания и повечето други бели държави. Там лекарят си получава голямата заплата по дефолт, не като процент от твоите разходи. Така че просто те лекува. Казват, че там се чака повече - особено за сложни интервенции. Може, но статистиките сочат, че населението в тези държави не живее по-малко, нито е по-болно, отколкото американците. Просто здравното лоби в САЩ е извоювало да се насочат едни огромни потоци пари от националния ресурс към неговите джобове, чрез една извратена система, и естествено, сега не иска да ги загуби.
  И не си прав, че демократите не решават проблема. Обама с много труд прокара здравната си реформа през 2010-та, и тя започва да се прилага през тази година. Дори Клинтън не успя навремето!

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#5] от "|":

  Точно в десятката! Аз ги окачестрявам като "христянски талибани"... Май най-сетне позагубиха влияние! Не мога да си представя как човек като Сара Пейлън може да бъде избрана за губенатор на Аляска!?! И как има сурата да се кандидатира за президентството на САЩ? От кандидатите на републиканците единствен Рон Пол беше убедителен и аргументиран. И можеше да бъде доста сериозен съперник на Обама. Определено против чаеното парти, нямаше шанс. Ромни е достоен човек, просто не умее да се изразява разбираемо. И след "женитбата" му с талибаните, загуби всякакви шансове. Дано 2016 намерят подходящи хора, иначе до болка сте прав!!

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#8] от "charlesdegaulle":

  Както казах-усещанията са (за мен) най-важни. Като републиканец правя сравнение между Сара Пейлин и Хилари Клинтън и...ще спра до тук,че джентълменството задължава.

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":

  Ха, ха, ха... Прав си, има само две успешни жени политици, Голда Меир и Маргарет Тачър. Е, може би Меркел, ама още е рано да й се дава оценка.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#11] от "charlesdegaulle":

  Мадам дьо Стал разговаряла с Наполеон за политика,когато с неприятна изненада забелязала,че той не я слуша и се възмутила. "Простете мадам,но когато жена говори за политика-изключвам."-отврнал той.
  Да беше познавал Сара Пейлин...

 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#12] от "deaf":

  Голда Меир влиза в кабинета си и вика съвета по национална сигурност. Идват всички, включително един небезизвестен генерал с едно око, дето беше завършил Българската Военна Академия! И Голда казва: Некой от вас си е позволил да ме нарече к...а, ако разбера кой е, ще му извадя и другото око...

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#13] от "charlesdegaulle":

  Ето там е огромната разлика! Ако Сара каже такова нещо,няма да изгуби и грам от своята женственост. Не знам как го прави...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на chaadar
  chaadar
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Някой може ли за ми даде смислено обяснение, за причините и смисъла на войната в Афганистан?!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rael": Мога само да те подкрепя относно трагичното състояние на американското здравеопазване. Не ми е ясно защо има толкова форумци, които на този коментар блъскат минуси. Аз също писах преди време на тази тема, защото познавам проблемите от първа ръка (от мой личен опит, а и жена ми е лекарка в една сравнително добра американска частна болница), но пожънах само минуси и дори лични обиди. Явно има много незнаещи и нежелаещи да погледнат истината в очите. САЩ харчат за здравеопазване над 18% от БВП и са световен шампион по този показател, но с доста скромни резултати относно здравето на населението си. Каквито и да са причините за това, проблемите явно са в системата. В цитираните от теб държави здравеопазването е много по-евтино и въпреки това несравнимо по-качествено.

  heruvim
 19. 19 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Да, чаените купонджии вече започнаха да се целят и в Мич Макконел, водача на републиканците в сената. Преди няколко дни един коментатор в “Уолстрийт Джърнъл“ писа, че ако републиканците продължават в тоя дух, през последните 2 години на мандата си Обама ще се радва на демократско мнозинство от поне 60:40 в сената. Този вестник съвсем не е известен като приятелски настроен спрямо демократите.

  heruvim
 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rael": И аз мога да дам пример за “постиженията“ на американското здравеопазване. В Австрия платих за магнитно-резонансна томография 180 евро (около 250 долара) при перфектно и компетентно обслужване от лекар и помощен персонал. В Америка за същото изследване ми фактурираха 1600 долара и лекаря дори не го видях очи в очи. След това трябваше да се обаждам не знам си колко пъти, докато ми изпратят писмена диагноза. И в двата случая бях частно застрахован и плати застрахователят, но аз получих фактурите. Въпреки това съм на мнение, че здравеопазването в САЩ има много трески за дялане.

  heruvim
 21. 21 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#18] от "херувим":

  Много хора са загубили способността спокойно и честно да дискутират някакъв проблем. Ако мразим Америка, всичко там е лошо. Ако подкрепяме Запада и Америка, не търпим никакви критики по техен адрес.
  Аз обичам Америка и съм благодарен, че се преселих там, но понеже пътуването до САЩ не е така лесно, като до европейските страни, много българи просто не знаят за подробностите от делничния живот в Америка. Много неща са страхотни, но някои просто не са, и едно от тях е здравеопазването. Не разбирам защо форумците слагат минуси на елементарни факти, които цитирам, но двойно по-учудващо е, че 75% от американците подкрепят тази система.
  Тук има един странен феномен: опитът на чуждите страни изобщо не е никакъв аргумент или фактор при взимането наъ решения. Американците са свикнали да са първи или най-добри във всичко и не се интересуват какво правят другите държави, дори когато очевидно са направили нещата по по-добър начин.
  Тук не се слуша никаква друга музика, освен американска (и мексиканска напоследък), не се гледат други филми, ставащото в другите държави се представя с лек отенък на ирония, добродушна насмешка, или снизхождение.
  Американците си мерят температурите във Фаренхайт и разстоянията в мили, строят си къщите от картон, по принцип нямат улично осветление, освен на най-главните улици, и си държат дървените стълбове покрай пътя, като ги кърпят, крепят с телове и подпорки и не им пука светът какво мисли и какво прави.

 22. 22 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#6:"deaf"]И това със здравната система не го разбрах. В целият свят лекарите в болшинството си са корумпирани. [/quote]

  Ако не го разбираш, значи не си се сблъсквал с тази система. Това е добре и ти пожелавам да нямаш такива изживявания, но все пак всеки човек в живота си един ден има нужда от медицинска помощ. Колко корумпирани са лекарите е относително, но в САЩ явно са много повече от сравними държави. Злите езици говорят даже за лекарска мафия. Е, освен ако сравняваш с България, тогава в САЩ е по-добре, макар и много по-скъпо.
  А демократите се опитват да направят подобрения с новия закон, така че ще видим как ще заработи системата с него.

  heruvim
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Любопитно

  [quote#10:"deaf"]Както казах-усещанията са (за мен) най-важни. Като републиканец[/quote]
  Републиканците не бяха ли десни и симпатизантите им, като десни, не би ли трябвало да се ръководят от разумни аргументи, основани на факти, а не от усещания?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#23] от "7777": Да, така се смяташе до сега. Те обаче вече витаят из висините, особено след като политиката им се диктува от чаените торбички, купонджии, гърла и прочие други епитети (не знам кой е най-подходящ). Във всеки случай политици, отдалечени от действителността. Те понастоящем са дори в задънена улица - хем им се иска да защитават интересите на богатите си спонзори, хем не знаят как да го правят убедително. Щом даже и милиардери като Уорън Бъфет ги апострофират, значи са много зле. Да не говорим за хапливите коментари в медийната тръба на капитала “Уолстрийт Джърнъл“. От друга страна, еврейският хазартен бос Шелдън Аделсън ги спонзорира, но само заради безусловната подкрепа на Израел.

  heruvim
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#22] от "херувим":

  В сравнение с обикновената корупция,тази на лекарите е ужасяваща с това,че те взимат,крадат пари без изобщо да услужат на изнудваният. А в някои случаи дори му увреждат здравето,само и само за да си напълнят гушата.
  Лекарите трябва да взимат пари само за свършена работа. Това би било истинска реформа.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#23] от "7777":

  Няма такива хора,които се ръководят преди всичко от разума.
  Това ми харесва при републиканците (десните),че колкото и да са прагматични и разумни,дълбоко в тях бушуват страсти с които не късат връзката. И защото са дълбоко,те остават скрити за околните.
  Не вярвам на хора,които парадират със своята емоционалност,които се целуват на публични места,вместо на някоя затънтена пейка в края на парка.
  В левичарите има нещо сбъркано,като при сектантите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK