Числата на 2012 г. според Би Би Си

Числата на 2012 г. според Би Би Си

© Associated PressБританската обществена медия Би Би Си проведе анкета сред експерти в различни сфери, за да разбере кои според тях са най-значимите числа на 2012 г. и защо.


17 – минималният брой цифри, необходим за решаването на судоку


Д-р Джеймс Грайм, Millennium Mathematics Project, Университета в Кеймбридж
Феновете на прочутия ребус предполагат, че не е възможно да се реши судоку, в което има по-малко от 17 първоначално дадени цифри. Доскоро обаче не беше известно математическо доказателство на това допускане.


За да се направи такова, трябва да се вземат всички възможни варианти на играта, които са 6 700 000 000 000 000 000 000. За всеки от тях общият брой първоначални позиции с 16 известни цифри е 33 000 000 000 000 000. Дори с компютър проверката би отнела 300 000 години.


Математикът Гари Макгуайър от "Юнивърсити колидж" в Дъблин обаче успява да преобразува задачата до формула, чиято проверка се осъществява цяла година от компютърна програма. На 1 януари 2012 г. той обявява нейния успех – доказателство, че не съществува судоку с по-малко от 17 първоначално дадени цифри, което да може да бъде решено по един-единствен начин.


Числата на 2012 г. според Би Би Си

© Reuters


Едно към 1 000 000 000 000 000 000 000 – шансът от 1993 г. насам в Премиършип да не е играл нито един футболист гей


Бил Едгър, футболен статистик на The Times


Бил Едгър се сеща, че през 2013 г. се навършват 20 години, откакто за последен път е открит гей, е играл в някоя от четирите елитни футболни дивизии на Англия – Джъстин Фашану в "Торки юнайтед". Статистикът решава да изчисли какъв е шансът оттогава до днес нито един футболист в тези групи да не е бил гей.


Според различни проучвания гейовете във Великобритания са между 1.5% и 6% от всички мъже. За целта на своето изследване Едгър взима най-ниската стойност. Като се има предвид, че за последните 20 години в лигата са играли 13 600 футболисти, шансът нито един от тях да не е бил гей е 1 към 5 на 90-а степен (или 1 към 5 с 90 нули).


За да стигне до по-малко число, статистикът взима само играчите в Премиършип, които за последните две десетилетия са били 3200. Така Едгър изчислява, че шансът сред тях да не е имало хомосексуални е 1 към 10 на 21-ва степен (или едно към 10 с 21 нули).


Числата на 2012 г. според Би Би Си

© Reuters


5 сигма – нивото на сигурност, с което беше обявено откритието на бозона Хигс


Д-р Пипа Уелс, физик в ЦЕРН


През юли и двата научни екипа, търсили дефинираната теоретично частица на Хигс, обявиха, че са открили прословутия бозон със сигурност 5 сигма. Това е формалният праг, необходим за обявяване на научно откритие.


Сигмата е мярка, показваща колко малко вероятно е полученият резултат да е случаен. Ако нещо е сигурно със степен 5 сигма, вероятността то да е плод на случайността е същата като в случая, в който хвърляш монета и ти се пада ези 21 пъти подред.


Освен че достигнаха до толкова висока степен на сигурност, при която статистическата грешка е почти невъзможна, двата екипа получиха и еднакви изчисления за масата на Хигс бозона – около 125 гигаелектронволта, или 125 пъти масата на водородния атом. Тези резултати потвърдиха със сигурност революционното откритие.


Числата на 2012 г. според Би Би Си

© Reuters


80:20 – кризата в еврозоната


Робърт Пестън, бизнес редактор на Би Би Си


Тази статистика е на бившия председател на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и представлява разликата между Европа и САЩ. Какво означава всъщност: в Европа 80% от парите, необходими на бизнеса и домакинствата, идват от банките. В САЩ процентите са едва 20%.


Това съотношение е значимо, защото обяснява кризата в еврозоната и дава отговор на въпроса защо икономиките на европейските страни толкова дълго време не могат да се отърсят от глобалната финансова криза от 2008 г., докато американската бележи ръст. Огромната зависимост от банковия сектор, какъвто е случаят с Европа, води дотам, че когато банките имат недостиг на капитали, те отпускат по-малко кредити, бизнесът и домакинствата намаляват инвестициите и харченето си и съответно икономиката не може да расте.


Числата на 2012 г. според Би Би Си

© Reuters


53 – на толкова години се пенсионират бразилците


Хелън Джойс, кореспондент на The Economist в Бразилия


Въпреки че бразилците днес не умират на 55, нито на 65, а живеят над 70 години, те се пенсионират на 53 г. Това означава, че живеят около 20 години като пенсионери.


Пенсионната система там е държавна. Докато работиш, плащаш, а вноските ти отиват за тези, които в момента са пенсионери. Единствената голяма държава в света, която плаща повече за пенсии от Бразилия, е Италия, а е добре известно, че сега тя преживява криза в този сектор.


От тази политика има две важни следствия. Едното е, че всички останали държавни разходи са ограничени. Децата например губят от това, че голяма част от публичните финанси отиват за възрастните. Освен това според изчисленията, ако системата не се промени, през 2050 г. за издръжката на пенсионерите ще трябва да отиват почти целите заплати на работещите.


Така изглежда днес изоставеното олимпийско село в северните покрайнини на Атина. Според изследването на Decision Technology Гърция е преживяла много по-голям спад в представянето си след Олимпиадата през 2004 г., отколкото е средно за останалите страни.

© Asssociated Press

Така изглежда днес изоставеното олимпийско село в северните покрайнини на Атина. Според изследването на Decision Technology Гърция е преживяла много по-голям спад в представянето си след Олимпиадата през 2004 г., отколкото е средно за останалите страни.


16 – след толкова години ефектът от домакинство на олимпиада изчезва


Габриела Лебрехт, спортен анализатор в Decision Technology


Щом една държава спечели домакинство на олимпиада, тя започва да налива пари в спорта. Спортистите й получават повече средства за подготовка, по-добро оборудване и условия и съответно имат по-големи шансове да се представят добре.


От Decision Technology решават да изчислят за колко време след като една страна е домакинствала на олимпийски игри, дадената й инерция заглъхва. За мерна единица те взимат броя медали. Анализаторите разглеждат две олимпиади преди домакинството и още няколко след него и съставят експоненциална функция на резултатите. Те стигат до извода, че 16 години след домакинството ефектът от него се е изпарил и няма разлика между държавата, която е била домакин, и страни, които не са.


Числата на 2012 г. според Би Би Си

© Reuters


18 – толкова долара на човек са стрували изборите в САЩ


Джилиън Тет, Financial Times


Американците са похарчили 2.5 милиарда долара за директната президентска кампания през 2012 г., но ако се прибавят и сумите за надпреварите за Сената и Камарата на представителите, числото достига общо около 6 милиарда долара. Ако се раздели на цялото население на САЩ, това прави по 18 долара на човек. За сравнение, последните избори във Великобритания са стрували по 80 цента на човек, а тези в Канада – по около 8 долара на човек.


Колкото и огромна да изглежда сумата, дадена за изборите, две други числа шокират още повече. За 2012 г. американците са похарчили 7 милиарда долара за картофен чипс и още 8 милиарда долара за празнуването на Хелоуин (Денят на Вси светии).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Цели,дробни/делящи се или в период, ирационални..скоро няма откритие на Нов вид.Вкарани в системи,функции изчислени с копютър до точност-пследиците Една криза,не сме ги овладяли навярно.Тук-там прозрения и медали от Олимпиади,и дотук с гениите.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Любопитно

  18долара не е много.У нас колко струват изборите?

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1273 Весело

  С нови Тамагочита не очаквайте скоро революция на числата

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1050 Весело

  Като се сетя ,че един партиен всекидневник пускаше судокута с 14 цифри и се чудех защо не мога да ги реша!

 5. 5 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":последните към 40 милиона.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#5] от "косъм в супата":

  За 4млн. гласували е по 10лв на човек,но това са само държавните разходи.Парите на партиите се отделно.

 7. 7 Профил на darkmanx_bg
  darkmanx_bg
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "едно към 5 на 90-а степен или едно към 5 с 90 нули"

  Не че има някакво значение, но сте го написали все едно и двете значат едно и също. А всъщност 5 на 90-та степен е 8.1e+62, или г/д 1 с 63 нули, което са някакви си 27 нули по-малко от обещаните

  Да не би преводача да не е бил много сигурен в превода и да се е подсигурил като е написал и двете?

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 942 Неутрално

  18 – толкова долара на човек са стрували изборите в САЩ
  Важно е не колко струват изборите,а избранниците.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1106 Весело

  Малка забележка за вероятността да е имало хомосексуални футболисти: разсъжденията са правилни, ако няма корелация между професията и сексуалната ориентация. Ако обаче има, нещата не са така очевидни. Малък пример: ако приложим същата логика, но сменим "хомосексуалисти" с "жени", ще получим още по-малка вероятност да е нямало жени сред футболистите. Не звучи убедително, нали?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK