Башар Асад се появи за пръв път от ноември насам

Башар Асад се появи за пръв път от ноември насам

© ReutersСирийският президент Башар ал Асад произнесе първата си публична реч от ноември насам, която бе предавана по националната телевизия.


В залата на националната опера в Дамаск той каза пред ликуващи поддръжници, че "страната е за всички и трябва да я защитим."


"Срещаме се днес, докато страдание залива сирийската земя", допълни той. "Сирия няма да излезе от кризата, ако не мобилизираме цялата нация. Но сирийският народ е по-силен и няма да се разпаднем. С едната ръка извършваме реформи, а с другата се сражаваме с тероризма."
Той благодари на Русия, Китай и Иран, че са застанали зад страната му "срещу намесата във вътрешните ни работи".


След това Асад нападна бунтовниците, като ги нарече "банда престъпници, носещи идеологията на "Ал Кайда". "Кой е лидер на тази "революция"? Изобщо революция ли е това", продължи президентът, а аудиторията скандираше "Бог, Башар, армията, победа!"


По думите му т.нар. революция на Арабската пролет са само сапунени мехури, които с времето ще се спукат на вятъра". Той не вижда партньор, с когото да се търси политическо решение, а с финансирани и вкарани от чужбина уахабити няма да преговаря. "Те не са сирийци", заяви Асад. "Сирия е само за онези, които я защитават, а не които се сражават срещу нея."


Башар Асад се появи за пръв път от ноември насам

© Reuters


Президентът изброи и точки от план за излизане от кризата по конституционен път.


Първата е да се прекрати финансирането и въоръжаването от чужбина на противниците му. Когато това стане, спрат терористичните действия и се възстанови контрола на границите, армията ще спре операциите си, добави Асад. Ние управляваме съдбините си от векове и няма да приемем чуждестранна намеса в делата ни, просто спрете да изпращате оръжие, допълни той.


Второ, едно представително събрание ще приеме национална декларация, която да съдържа принципите на нова Сирия и да действа като основа за бъдеща нова конституция на страната. Тази декларация ще бъде подложена на национален референдум, след което ще се сформира правителство с широк обхват и ще се подготвят избори.


По думите му може да се подготви една помирителна конференция "с тези, които не са предали Сирия", последвана от правителствена амнистия.


Асад изтъкна още, че не приема никакви международни планове за преход във властта, че решението ще е само сирийско и ще бъде подложено на референдум. Ние приемаме съвети, а не диктат и няма да преговаряме с марионетките на Запада, допълни той.


Речта му завърши с приветствия за сирийската армия и бойците й, "които с кръвта си ще пречистят страната".


Словото бе първото публично появяване на президента от интервюто за руска телевизия, излъчено през ноември, в което той заяви, че ще остане в Сирия и ако трябва, ще се сражава до смърт.


Започналите преди 21 месеца протести срещу режима му преминаха в бунтове, въоръжени сблъсъци и гражданска война. Според най-новите данни на ООН досега в сраженията са загинали поне 60 000 души и стотици хиляди са прогонени в чужбина и из страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK