Бразилия е изправена пред режим на тока заради суша

За бразилския президент Дилма Русеф недостигът на ток е чувствителен въпрос

© Associated Press

За бразилския президент Дилма Русеф недостигът на ток е чувствителен въпросБразилия е изправена пред риска от режим на тока за първи път от 2001 г. насам заради горещото сухо лято, което е изпразнило язовирите и е покачило консумацията на електричество в градовете, съобщава агенция Reuters.


Според експертите дори ако избегне спиране на електроенергията, за да навакса недостига, страната ще трябва да увеличи употребата на ток от топлоелектроцентрали. Той обаче е по-скъп и съответно би бил в разрез с въведените от президента Дилма Русеф преди шест месеца сериозни отстъпки в цените за потребителите.


В края на миналата година вече имаше спирания на електричеството в няколко големи града. Тогава държавният глава определи идеята за режим като "смешна". Недостигът на електроенергия е чувствителен въпрос за нея, тъй като като министър на енергетиката преди десет години тя беше натоварена със задачата да направи така, че режимът на тока от 2001 г. никога да не се повтори. Русеф е свикала представителите на енергийния сектор на среща в сряда, за да обсъдят настоящата ситуация. От решаването на проблема зависи дали Бразилия ще успее да постигне целта си за намаляване на инфлацията през 2013 г., или недостигът на електричество ще навреди на растежа на икономиката, която и без това е в стагнация.
Летният сезон в Южното полукълбо обикновено е най-влажният период от годината, но не и тази година. Положението е най-тежко в по-бедната селскостопанска североизточна част на Бразилия, където заради липсата на валежи са пострадали царевичните и памуковите насаждения, една трета от реколтата на захарна тръстика е унищожена, а добитъкът гладува в изсъхналите пасища.


Водата в язовирите на ВЕЦ-овете, които произвеждат най-голям дял от електроенергията на страната, е спаднала до критични нива. Според националния електроразпространител ONS водноелектроцентралите в гъсто населения югоизточен индустриален регион работят 28.8%, а в североизточната част – на 31.61% от капацитета си.


Същевременно консумацията на електричество в градовете е скочила през последните седмици заради жегата и засилената употреба на климатици.


Евентуален режим на тока би предизвикал значителни проблеми за големите и енергоемки сектори като миннодобивната и металургичната индустрии. Засилването на страха от такъв изход се отрази и на акциите на бразилската фондова борса, които спаднаха в началото на седмицата.


Въпреки че засега не се знае колко точно е недостигът, частните производители на пазара на ток се притесняват, че режимът е неизбежен, и вече пресмятат какво увеличение на цените ще коства той.


Според анализатори от бразилската инвестиционна банка BTG Pactual Group по-вероятният сценарий е не режим на тока, а ръст на цените, тъй като топлоелектрическият капацитет на страната е два пъти по-голям от през 2000 г. Те пресмятат, че скокът в цените може да достигне до 14%.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Весело

  АЕЦ. Сигурното си е сигурно. Не случайно най-големите икономики са на ядрена енергия. Сега като се позамогнали могат да си позволят да преминат и на друга. Само нашичките си мислят, че от нищо може да се получи нещо.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Продължавайте да изсичате джунглите за да садите ГМО - соя ,тръстика и да има пасища за добитъка !
  Оня горе си знае работата !!!

 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Хубаво нещо са възобновяемите източници, но очевидно и те свършват, поне понякога.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#1] от "Blackradio":

  Не четете ли статията?

  Имат недостиг на ток по време на върховата консумация, когато работят всички климатици през деня.

  Защо не са сложили фотоволтаици е въпроса

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgkurshum":


  [quote#3:"bgkurshum"]Хубаво нещо са възобновяемите източници, но очевидно и те свършват, поне понякога. [/quote]

  Е възобновимите не са само ВЕЦ има и още 5-6 вида

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 6. 6 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Разстроено

  А България е пред режим на тока поради глупостта на сегашните управляващи

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 679 Разстроено

  Недалновидно планирано и регулирано?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Те ти икономически прогрес, или както го е казал народът "те ти булка Спасов ден". Всичко на този свят си има цена, лошото е, че и много невинни ще я плащат. И тепърва ще е все по-солена сметката.

 9. 9 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бразилия е една от дойните крави на мултикомпаниите на САЩ - сигурно докато не я унищожат напълно, няма да мирясат. Но помощници им са не само управляващите, но и целият народ, освирепял от мизерия. Южноамериканският модел на дивата джунгла е наша заветна цел.

 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Дилма Русев,да направи по един завод за слънчеви панели вятърни електрогенератори и ще си реши проблемите!!! Бразилия е богата на слънчева радиация и ветрове държава. А снощи по новините показваха как германците правят кули за вятърни електрогенератори с височина до 200 метра от дървен материал!!! Бразилия е богата и на дървен материал!!!

 11. 11 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Да беше Гоце Първанов президент сега, та да уреди тока от Белене да го продаваме на Бразилия, щеше голям удар да направи. То където е Сирия, там е и Бразилия, проблем няма.

 12. 12 Профил на k
  k
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Проблема е тук:

  "...въведените от президента Дилма Русеф преди шест месеца сериозни отстъпки в цените за потребителите..."

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Изсякоха де що има дървета из джунглите на Амазонка, а сега им се връща... То и тук при нас нещата са подобни. Проблемът чука и на нашата врата - ски писти, реституции, палене или изсичане на гори.

 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Токът в Бразилия е безумно скъп след проватизацията на електроразпределителната мрежа. Толкова скъп, че климатици ползват по-богатите слоеве. Частниците не правят електроцентрали, защото не обичат да се бъркат, за държавата е безмислено да прави скъпи централи, а след това да ги дарява срещу няколко процента от цената на разпределетелните дружества и резултатът е, че сметките за ток без да има отопление са колкото тук с отопление.
  Правят се постъпки за строителство на няколко АЕЦ-а, но по принцип това става бавно.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#1:"Blackradio"]случайно[/quote]

  [quote#1:"Blackradio"]АЕЦ. Сигурното си е сигурно.[/quote]

  Може и да не е чак толкова сигурно, защото преди години във Франция спираха централи заради жега и суша. Мисля че просто нямаше с какво да ги охлаждат.

 16. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Бразилия има голям потенцял за слънчеви панели хората да си монтират по къщите.Там климата и времето го позволява.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 17. 17 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  [quote#16:"In my world"]Бразилия има голям потенцял за слънчеви панели хората да си монтират по къщите.Там климата и времето го позволява. [/quote]
  Абе то и Флорида има ама няма много монтирани, както би се очаквало. Все още себестойноста е много висока

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 18. 18 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Проблемът не е само в тока. Ако четете по-внимателно ще разберете, че основната причина е че тази година се сблъскват с невиждана суша. И то в североизточната по-слабо населена част, в която се предполага, че по това време на годината трябва да се изливат порои - това е долната част на Амазония, ако не можете да си го представите. Там където преди е имало гори, сега са пасища и насаждения, които само черпят вода за разлика от балансираната екосистема на джунглите. Сушите там ще зачестяват. Това вече е и мой проблем, защото не малка част от кислорода на планетата идва от там...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Весело

  До коментар [#17] от "zuk_trombon":

  Защото все още има по-евтини алтернативи - въглища, газ, АЕЦ.
  Но когато те свършат и не ти стиска риска с АЕЦ ще се хванат за фотосоларите и вятъра, точно както прави Германия.

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 711 Весело

  "Недостигът на електроенергия е чувствителен въпрос за нея, тъй като като министър на енергетиката преди десет години тя беше натоварена със задачата да направи така, че режимът на тока от 2001 г. никога да не се повтори."

  Ей, брат'четке, май партизанлъкът беше по-яваш работа. Що ти требеше на баир лозе и президентство на стари години.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":
  А бе така е ама не баш... две трети от консумацията на електроенергия в Бразилия е в тежката им индустрия. Споменато е в дописката - имат силно развита черна и цветна металургия. Имат почти всичко - от желязо, алуминий, титан до "редките" метали.

 22. 22 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"SS"]Продължавайте да изсичате джунглите за да садите ГМО - соя ,тръстика и да има пасища за добитъка ! [/quote]

  Така е.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK