Исландия ще строи най-дългия подводен кабел в света

Гигантски тръби отвеждат горещата пара от вулканичните полета до турбините на специални геотермални електроцентрали - основният източник на енергия за Исландия

© Associated Press

Гигантски тръби отвеждат горещата пара от вулканичните полета до турбините на специални геотермални електроцентрали - основният източник на енергия за ИсландияИсландия обмисля да построи най-дългата подводна електропреносна линия в света до 2020 г., съобщи агенция Reuters. Страната разполага с богати ресурси от геотермална енергия и вижда възможност за печалба в доставките за Великобритания.


"Ние можем да служим като зелена батерия на Обединеното кралство", каза в интервю изпълнителният директор на държавния електропроизводител Landsvirkjun Хордур Арнарсон. "Смятаме, че така и двете страни печелят, тъй като ние имаме гъвкав източник на възобновяема енергия, който може да балансира търсенето и доставките на Великобритания", добави той.


Идеята е за високоволтова постояннотокова преносна линия с дължина 1000 километра. В миналото проектът беше смятан за икономически неоправдан, но ръстът в търсенето на по-чиста енергия и регулациите, благоприятстващи възобновяемата такава, са го върнали на дневен ред. Исландското правителство е ангажирало специален комитет, който да състави доклад за проекта. Той трябва да бъде готов по-късно тази година, а Landsvirkjun се очаква да вземе окончателното си инвестиционно решение до 2015-2016 г.
Строежът на електропреносната линия ще отнеме пет години, като полагането на кабелите на някои места ще достигне 3000 метра под морското равнище. Засега цената на проекта не е известна.


Исландия, чието население е едва 320 000 души, разполага с голям геотермален капацитет благодарение на вулканичните си образувания. Изчисления на глобалната консултантска компания McKinsey & Company сочат, че тя използва едва около 20-25% от този потенциал. Планираната подводна линия ще позволи на Landsvirkjun да излезе извън малкия си вътрешен пазар. Според анализаторите страната може да изнася ток и за Европа, като това би й осигурило стабилен икономически ръст след опустошителния банков срив от 2008 г.


Арнарсон заяви, че в момента капацитетът на Исландия е с 10% по-голям от миналата година, когато са били произведени 17.5 тераватчаса електричество.


Потенциален риск за проекта обаче би могъл да бъде висящият конфликт между Лондон и Рейкявик около интернет банката Icesave, собственост на частната исландска Landsbanki. След фалита на Icesave в разгара на кризата през 2008 г. правителствата на Великобритания и Холандия бяха принудени да извадят общо 3.8 милиарда евро, за да покрият загубите на своите граждани, притежавали депозити в банката.


Понастоящем най-дългият подводен кабел в света е завършеният през 2008 г. NorNed, свързващ Норвегия с Холандия. Той е с дължина 580 километра и е струвал 600 милиона евро. Норвегия, която добива почти цялата си електроенергия от водата, планира да построи и 700-километрова линия до Великобритания също до 2020 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK