Британският телевизионен водещ Джими Савил е извършил над 200 сексуални престъпления

Снимка на Джими Савил от 1986 г.

© Associated Press

Снимка на Джими Савил от 1986 г.Британската полиция съобщи, че покойният британски телевизионен водещ Джими Савил за над 60 години е извършил повече от 200 сексуални престъпления, съобщи Reuters.


Повечето от жертвите му, подлагани и на психически тормоз, са били деца и тийнейджъри. Савил е посягал на жертвите си на най-различни места в цяла Великобритания - от телевизионни студиа до болници и дори хосписи.


Близо три четвърти – 73% - от жертвите на Савил са били непълнолетни, 82% - момичета. Най-възрастната жертва е била на 47, а най-малката - само на 8 години.
Джими Савил, починал през 2011 г., бе една от най-големите звезди на Би Би Си през 70-те и 80-те години на миналия век. За благотворителната си дейност той получи рицарско звание от кралица Елизабет.


Разследването срещу него започна преди три месеца, след като в документален филм се появиха твърдения за сексуалните му посегателства.


В представения днес доклад на полицията се казва, че Савил е извършил 214 престъпления, включително 34 изнасилвания. Първите са от 1955, а последните - от 2009 г.


"Сега е ясно, че Савил е действал пред очите на всички и е използвал положението си на знаменитост и дейността си по събиране на пари за благотворителност, за да има неконтролируем достъп до уязвими хора в продължение на шест десетилетия", се казва в доклада на полицията.


Заради разкритията около Савил Би Би Си преживя бурни времена - стигна се и до оставка на директора на публично финансираната медия, който се оттегли само 54 дни след като пое поста.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK