Кубинците могат свободно да пътуват в чужбина от днес

При средна заплата в Куба 20 долара, малцина кубинци ще имат възможността да се възползват от промяната в режима на пътуванията

© Reuters

При средна заплата в Куба 20 долара, малцина кубинци ще имат възможността да се възползват от промяната в режима на пътуваниятаЧаканите с нетърпение от кубинците промени в закона за пътуванията, които позволяват свободното излизане в чужбина, влизат в сила от днес, съобщи БТА. Всички навършили 18 години могат свободно да излязат извън страната. Непълнолетните кубинци ще имат същото право при представяне на нотариално заверено разрешение от техните родители или настойници.


Очаква се промените в закона да са особено много от полза за няколкото милиона кубинци, които живеят в чужбина - около 80% от тях в Съединените щати - както и за спортистите, музикантите и други хора, които не са се завърнали в Куба след спортни състезания, турнета и мисии зад граница.


Миграционната реформа - първата предприета от комунистическия режим социална мярка, която отваря за кубинците вратите към света - бе обявена от Раул Кастро на 16 октомври. От 60-те години на миналия век кубинците, които искат да излязат зад граница, трябва да кандидатстват за издаване на специално разрешително, като представят покана от чужбина. Те не могат да останат извън Куба повече от 11 месеца, като в противен случай губят правото си да се завърнат в страната и имуществото им се конфискува.
С промените в закона правото на престой в чужбина се удължава от 11 на 24 месеца. Съединените щати приветстваха миграционната реформа в Куба. Кубинските дисиденти обаче се опасяват, че властите ще продължат да не им разрешават да излизат в чужбина, тъй като законодателните промени гласят, че задграничните пътувания може да бъдат забранявани в името на националната сигурност.


Посещенията зад граница така или иначе ще си останат непосилна цел за огромното мнозинство от кубинците по икономически съображения. Официалната средна месечна заплата в страната се равнява на едва 20 долара, а всички необходими документи може да струват до 500 долара, към което трябва да се добави и цената на самолетните билети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK