Франция се намеси прибързано в Мали, но няма друг избор

Франция се намеси прибързано в Мали, но няма друг избор

© ReutersФранция изглежда е избързала със започването на военна операция в Мали. Подкрепеният от ООН план за изгонване на "Ал Кайда" и съюзниците й  е изправен пред много трудности – тежък терен и добре подготвен враг. Агенция Reuters коментира, че мисията може да отнеме няколко месеца, но успехът далеч не е сигурен. Но да не се прави нищо е също толкова зле.


Всъщност намесата в Мали се подготвя от няколко месеца, но изглежда малко по-различно от започналото настъпление в края на миналата седмица. Предвиждаше се около 3300 западноафрикански войници, заедно със западна логистична, финансова и разузнавателна подкрепа, да бъдат изпратени в Мали чак през септември 2013 г.


Молбата за помощ от правителството в Бамако обаче ускори това. В петък през нощта френски изтребители за първи път бомбардираха колона от ислямисти, които напредват към стратегически важните градове Мопти и Севаре в центъра на Мали.
Франция се намеси прибързано в Мали, но няма друг избор

© Reuters


Френското правителство се притеснява, че радикализацията на Мали може да получи своя отзвук сред малийската общност във Франция и на други места. По същия начин някои алжирци приемат на сърце джихадистката кауза през 90-те години на миналия век, изпращайки оръжия и пари на бунтовниците в Алжир.


"Прибързвайки с интервенцията в момента не е добре за мисията", казва Мартин ван Влит от центъра за африкански изследвания в университета Лайден в Холандия. "Но ако не беше направено нищо, това щеше отново да е лош избор", добавя Влиет, който е автор на изследвания за Мали.


Повечето експерти са съгласни, че изправянето срещу няколко хиляди бунтовници – туарези, ислямисти и джихадисти – е сериозно предизвикателство и изисква голяма военна мощ.


"Това е изключително труден терен, много е голям. Ще отнеме доста време да бъде превзет и задържан", казва един от представителите на Държавния департамент на САЩ за Африка Рубен Бригети. По думите му една интервенция би била "изключително скъпа" и ще продължи няколко месеца, а не седмици.


Фотогалерия: Подготовка на френските войски за ударите в Мали >


Докато се подготвя мисията в Мали, САЩ и ООН подчертават, че тя трябва изцяло да бъде "водена от Африка и притежавана от Африка". Намесата трябва да бъде съпроводена и от политически процес, който да помири разделената държава, която някога в миналото е била пример за демокрация и стабилност.


"Важната дума е африканизация, тоест бързо изпращане на африкански сили", заявява представител на френския президент Франсоа Оланд пред агенция Associated Press. За момента обаче операцията остава изцяло с френска окраска.


"Първото ми впечатление е, че това е спешно закърпване на една много опасна ситуация, " коментира доцент Грегъри Ман от Колумбийския университет в САЩ, който специализира във франкофонските държави в Африка. По думите му една наземна операция ще бъде ключът към това дали подкрепените от Франция малийски войски и африканските им колеги ще успеят достатъчно бързо да завладеят бунтовническите градове Гао, Кидал и Тимбукту.


Франция се намеси прибързано в Мали, но няма друг избор

© Reuters


Тези три северни града изпадат под контрола на ислямистите през март 2012 г. след като военен преврат в столицата Бамако довежда до офанзива на бунтовниците туарези, които превземат севера и на практика разделят Мали на две части.


Очаква се, че вместо да защитават Гао, Кидал и Тимбукту, ислямистите ще се изтеглят в пустинята и скалистите планини на Северно Мали, където ще бъдат открити много трудно.


Най-общо противниците на Франция в Мали сега може да бъдат описани така – Движението за единобожие и джихад в Западна Африка (MUJAO), ислямистите от Ансар ад Дин, членове на Ал Кайда в ислямския Магриб (АКИМ) и националистите туарези, водени от ветерана Ияд аг Гали.


"Една наземна операция едва ли ще нанесе значителни поражения на АКИМ или MUJAO", смята Ричард Джаксън в доклад за западноафриканския джихадизъм. Общо броят на ислямистите според доклада на Джаксън е около 3000 души.


АКИМ е добре въоръжена и добре финансирана групировка, която разполага с пикапи 4х4, подготвени за водене на бойни действия в пустинята. Но те са уязвими на нападения от въздуха, подобни на тези, които френските хеликоптери и изтребители осъществяват от няколко дни насам.


Франция се намеси прибързано в Мали, но няма друг избор

© Reuters


"Остава да разберем дали ислямистите имат противовъздушни оръжия", казва Грегъри Ман.


Според Ван Вилет, дори и водените от Франция войски успеят да превземат Гао, Тимбукту и Кидал, следващата фаза на операцията може да бъде още по-кървава. Бунтовниците и ислямистите вероятно биха започнали използване на тактики от типа "удряй и бягай".


"След като се случи намесата, трябва да има план, какво да последва. Не може просто да влезеш, да разкараш АКИМ, и след това да си тръгнеш. Всичко отново може да изпадне в хаос", казва западен дипломат, който е помолил да остане анонимен.


"Ако след две години хората в Гао, Тимбукту и Кидал ще могат да си живеят живота мирно, според мен това ще е огромен успех, дори и ако голяма част от севера ще е извън правителствен контрол", казва Ман. "Той винаги е бил така."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Легиона трябва да има работа!

 2. 2 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ТуареГи!!!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Само франсетата да не ударят зов за помощ, че пак ще пращаме български войски зад граница да бършат нечии задници!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Изглежда французите смятат, че цялото им участие в наземни операции ще приключи до началото на дъждовния сезон след около 2 месеца. В крайна сметка, ислямистите са около 3000 души и колкото и да имат боен опит и оръжие от времето, когато действаха като наемници на Кадафи при сраженията в Либия, не са чак такава страшна военна сила...

 6. 6 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Мали: Двойните стандарти на демократичния свят

  Последните години вниманието на световната общественост бе приковано към Близкия изток, където се вихри „арабската пролет", която е време да бъде наречена по-правдоподобно - „арабски хаос". Западът с умиление съзерцава как „въстаналите народи" един след друг събарят „прогнилите режими".

  В същото време малко по на юг - в Африка, текат процеси, в детайлите на които демократичните медии предпочитат да не се вторачват. Пример - френски въоръжени сили нахлуха в Мали, без санкция на ООН и изобщо без каквито и да било логични обяснения. Защо случващото се в тази африканска държава е важно да анализира в своя статия в украинското интернет издание „Хвиля" (вълнà) наблюдателят Александър Роджерс.

  Гражданската война в Мали продължава вече близо половин година, а медиите като че ли пропускаха този факт. А колко активно се обработваше общественото съзнание с новини от Либия и Сирия, с картинки на „зверствата" на Кадафи и Асад. В Мали ситуацията е идентична, но информационното затъмнение - пълно. Защо?

  Правим паралел със Сирия. Същото положение: различни групи мюсюлмани и туарегите (номадско племе, чието име на арабски означава „изоставени от бога" се вдигат на бунт срещу управлението на президента диктатор. С малката разлика, че в този случай президентът е с прозападна ориентация.

  И нещата се обръщат: не народът е въстанал срещу тиранина, а „ислямски терористи искат да свалят законната власт". Макар че в Сирия срещу режима на Асад воюват същите тези „радикални ислямисти", там те са - по стар съветски принцип - „кучи синове, но наши кучи синове". По всички показатели - двоен стандарт. Но всичко не приключва с информационната война. От нея всичко едва започва. Но по хронология.

  Събитията в Мали през 2012 се развиват като в роман на Фредерик Форсайт. Явно из дебрите на Държавния департамент на САЩ има хора, които страдат от комплекс, че не са реализирали кариера в Холивуд.

  На 29 април в страната трябва да се проведат президентски избори. Месец преди това обаче - на 22 март - избухва военен метеж. Армията завзема президентския дворец, телевизията и казармите заедно с оръжейните арсенали. Заявяват, че създават „Национален комитет за възстановяване на демокрацията и възраждане на държавата". Начело на бунта е някой си капитан Амаду Саного. За информация: офицерът е преминал обучение в Щатите - отначало по програмата International Military Education and Training (IMET) в Джорджия, по-късно в Корпуса на морската пехота в Куонтико, Вирджиния.

  На 8 април сваленият президент Амаду Тумани Туре сам подава оставка. Което обезсмисля преврата - държавният глава е бил готов да предаде властта по законен път, което и без пуч би се случило след някой друг месец.

  На 12 април - Дионкунда Траоре полага клетва като президент. Забележете - без избори! „Демократичен" президент, който никой не е избирал. Назначен е от „международната общност". Кого устройва това се разбира от последващите новини от Черния континент: на 21 май хиляди невъоръжени граждани на Мали завземат президентския дворец с искане оставката на Траоре. „Назначеният" президент е ненавиждан от народа и никога не би бил избран по демократичен път. Но на някои е било много необходимо да издигнат точно него. Затова е замислен и осъществен целият цирк с преврата.

  Но сценарият излиза от контрол. На 6 април, възползвали се от неразбориите в столицата Бамако, туарегите вдигат въстание, провъзгласявайки северно от Тимбукту своя независима държава Азавад. Активизират се и ислямистките организации „Ансар ад-Дин", „Движението за единство и джихад в Западна Африка", магребският клон на „Ал-Кайда". На 5 май „Ансар ад-Дин" превзема Тимбукту.

  Информации от размирната република (седма по големина в Африка) ни внушават, че „ислямистите" са извършили актове на вандализъм и са унищожили редица обекти от списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сред тях и гробницата на мюсюлманския (?!) светец Махмуд Бен Амар. Някой да е виждал фанатично религиозен да унищожава собствените си светини? Малко намирисва на провокация на едни други спецслужби, която цели да покаже въстаниците като абсолютни варвари вандали.

  Между другото в редовете на бунтовниците се вливат бежанци от Либия. Туарегите се подкрепят от бивши „лоялни" на Кадафи, принадлежащи към родовите племена, за ислямистите пък се бият противниците им от наемните „борци за свобода". Силите на туарегите се командват от Мухамед аг-Наджаим - бивш полковник от армията на Джамахирията.

  И страната на практика е разделена на три части - контролирани от туарегите, от ислямистите и от марионетното правителство. Туарегите си сътрудничат с ислямистите, но не споделят техните идеи за шериатска държава, държат на светската форма на управление. Това е исторически предопределено: туарегите приемат мюсюлманската вяра доста късно и досега вярванията им се разминават с традиционния ислям, жените им ходят с открити лица и заемат важно място в семейната общност, обратно - мъжете с навлизането в пубертета се забулват, както смятат - за да се предпазят от зли духове, моногамни са.

  Възниква логичен въпрос: кои са добрите и кои - лошите? Лошите терористи се опитват да свалят законния демократичен президент. Или добрите бунтовници се мъчат да съборят тирана.

  Или тайната е в икономиката на страната. Мали е много богата на полезни изкопаеми: има сериозни залежи от желязна руда, боксити, олово, цинк, мед, литий, сребро, злато, уран, елмази. Златните й запаси се оценяват като трети по големина в Африка. Основните залежи - като елмазните и урановите - се намират в южната част от страната. Независимо от това е сред държавите с най-нисък жизнен стандарт в света - 205-о място; над 36 на сто от населението е под прага на бедността; на практика няма хора с висше образование - единственият университет отдавна е затворил врати.

  Богата страна с мизерстващо население? Президент, получил образование в Ница, на фона на неграмотни селяни? Звучи познато. И определено като мотив за въстание.

  Какво се получава, като теглим чертата. От едната страна - ненавиждан от народа незаконен „президент", който позволява на западните концерни да грабят родината му. При това властта му се крепи единствено на силата на оръжието (вече на чуждестранното, защото собственото не стига). От другата - мизерстващ народ на богата страна, доведен до отчаяние от перманентния обир на природните му ресурси. Който се вдига на бунт не само из дълбоката провинция, но организира и многохилядни антиправителствени протести в столицата. И за капак - западната „демократична общност", която застава не на страната на „демокрацията" (както винаги е заявявала), а на страната на собствените си бизнес интереси (както винаги е правила).

  Но къде ли е изненадата: нали САЩ традиционно подкрепят най-мракобесната диктатура в Саудитска Арабия, където и през 21. век всяка година десетки хора се екзекутират по обвинения в магьосничество. Нали щатски президенти стояха някога и зад човекоядеца, провъзгласил се за император на Централноафриканската република, Жан-Бедел Бокаса. Защо Обама да им отстъпва?

  Освен очевидния прагматизъм при избора на страна за подкрепа и услужливото мълчание на либералните медии съществуват още много факти, подчертаващи размаха на западния цинизъм.

  Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив Ле Дриан още в началото на август определи военната намеса в Мали като „желателна и неизбежна". Външната политика на Париж не усеща смяната на върха: социалистът Оланд продължи курса на либерала Саркози. А има ли разлика с каква идеология се прикрива партията, щом тя е финансирана от едрия капитал (който всъщност определя реалната политика в „демократичните" държави).

  И още: от пролетта Буркина-Фасо все се опитва да посредничи за решаване на конфликта. Усилията са да се организират преговори между ислямистите, туарегите и правителството на Мали в столицата Уагадугу. Но управниците и във Франция, и в САЩ отдавна са взели своето решение: мирно уреждане на конфликта няма да има.

  За доказателство могат да бъдат цитирани информации на Reuters и Associated Press, че американците от известно време подготвят многобройни инструктори за прехвърляне в Африка. В това число и втора бригада на Първи пехотен дивизион от армията на САЩ.

  „Ако искаме да подготвим нашите съюзници за бойни операции, бригадата е основният източник на кадри. Те вече са готови за това. Чакаме само заповедта на Държавния департамент." Заявлението е на генерал Дейвид Родригес, отскоро оглавяващ африканското командване на въоръжените сили на САЩ.

  Всъщност тук възниква един интересен въпрос - защо Министерството на отбраната на Щатите се нарича така? По би му отивало „Министерство на нападението". То точно с това се занимава от деня на създаването си...

  Фактът, че сега вместо окупационни войски Вашингтон ще изпраща военни съветници, за да могат туземците да си се избиват собственоръчно, буди презрение. Но не и учудване: самите американски войници се умориха да се питат, как може да „бранят Америка", сражавайки се в различни точки на света. А и чувствителните загуби в предишните войни предизвикват доста силно негодувание сред мислещото население.

  Още един пример за западното лицемерие са декларации от рода: „Необходимо е да се осигури създаване на правителство на националното единство, да му се даде нужната власт и тази власт да се разпростре върху северните райони на Мали, което неизбежно ще бъде съпроводено от военна интервенция, която Франция ще подкрепи, но няма да е неин инициатор."

  Естествено, като инициатори на инвазията ще служат контролираните марионетни организации като ЕКОВАС (Икономическа общност на западноафриканските държави) и Африкански съюз. И те вече демонстрираха готовност да играят отредената им роля: Общността е готова да изпрати в Мали около 3300 бойци, а Съюзът призова НАТО към нахлуване. Така за Запада остава удобната роля „нямаме нищо общо, помолиха ни". Въпреки че на всички е ясно кой поръчва музиката. Да не забравяме, че уставът на НАТО не предполага нападение срещу суверенни държави, които не застрашават една или повече страни - членки на Алианса. Но кой ти гледа устави в днешно време?

  През декември миналата година ООН утвърди план за изпращане в Мали на 3 хиляди пехотинци с мироопазващи и хуманитарни функции. Да отбележим - не за потушаване на въстание! Официални лица от международната организация обявиха, че очакват войските да пристъпят към изпълнение на задачите си не по-рано от септември.
  Но кой ще чака септември! Бунтовниците са тръгнали на юг, заплаха е надвиснала... не, не над столицата и президента (на кой му пука за тази марионетка!)... над богатите на природни богатства области. А всеки ден без добив на полезни изкопаеми ще лиши джобовете на определени лица и компании от примерно 150 кг злато. Тук вече не говорим за приличие или някакви идиотски формалности като резолюции на ООН.

  На 11 януари президентът на Франция - както го наричат някои медии, „фалшивият социалист" - Франсоа Оланд призна, че френски части са нахлули в Мали, помагайки на бойците на марионетния диктатор да отблъснат настъплението на бунтовниците на юг. Така Париж на практика погази в едно Устава на ООН, принципите на Вестфалския мирен договор, принципа за правото на народите на самоопределение, суверенитета на Мали, че дори и собствената конституция (защо да издребняват).

  По отделни пунктове това изглежда така. Първо - Франция няма и не би могла да получи мандат от ООН за каквито и да било военни действия в Мали. Съветът за сигурност набеляза военна операция за есента, като заяви, че миротворците ще действат, „спазвайки суверенитета, териториалната цялост и единство на страната". Това, което прави Оланд, е военна интервенция, а запазването на суверенитет при интервенция звучи като запазване на девствеността на жертвата при изнасилване. Нещата не се променят от това, че нелегитимен президент е „поканил" французите.

  Второ - събитията в Мали са си вътрешна работа на страната, в която не само френският президент, но и никой друг няма право да се намесва. Народът на Мали е в правото си да свали незаконното правителство. Да не забравяме, че правителството е нелегитимно и незаконно, тъй като не е дошло на власт чрез избори и при спазване на демократичните процедури.

  И последно - в бързането си Оланд не се е обременил да спази дори вътрешните френски закони. Според Конституцията на Франция военни действия зад граница са възможни едва след одобрение от парламента. Депутатите трябва да разгледат въпроса на 14 януари, понеделник. От предния петък - 11 януари, френски части са на територията на Мали и водят бойни действия. Законът няма обратна сила. Не можеш да извършиш нещо, а след това да го оправдаеш с приемането на закон, който го разрешава.

  Господин Оланд и министрите му заплюха закона, правото, морала, европейските ценности и останалите митологеми на съвременния западен свят. И показаха, че за тях единствената ценност е златото. Но не са сами в нихилизма си - според официални съобщения френската агресия получи подкрепа от Вашингтон, Лондон и Берлин.

  Балансът на силите е на страната на агресорите. Към днешна дата въстаниците - според достъпната информация - разполагат с около 2 хиляди души, въпреки че не е изключено броят им непрекъснато да расте. Те не могат да се похвалят с въоръжение - в най-добрия случай стари автомати „Калашников". Срещу тях се изправят около 7300 бойци от проправителствената армия и 2 хиляди жандармеристи, 3300 войници на ЕКОВАС и почти толкова на Африкански съюз. В перспектива - 3 хиляди умиротворители на ООН, но въоръжени и обучени по последна дума на военната наука и техника. Да не забравяме обаче, че численото превъзходство невинаги е гаранция за победа.

  Не трябва да се игнорира и фактът, че „вирусът Мали" вече обхваща и близката Централноафриканска република: метежници настъпват към Банги - столицата на местния президент диктатор Франсоа Бозизе. Така че на Франция и съюзниците й може да се наложи да раздвояват вниманието и ресурсите си. Което в условията на тежка икономическа криза може да доведе до непредсказуеми последствия, включително във вътрешнополитически план.

  Но за някого залогът сигурно си струва, нали?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  "Тези три северни града изпадат под контрола на ислямистите през март 2012 г. след като военен преврат в столицата Бамако довежда до офанзива на бунтовниците туарези, които превземат севера и на практика разделят Мали на две части"


  Нищо не пише за преврата и превратаджиите.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#7:"Be_google VS GERBерщината-милиони за Кумецо!"]Чудесен анализ, препоръчвам го!
  [/quote]

  "Анализът" е елементарен и повърхностен, пълен с конспиративни глупости и инсинуации. А някои части граничат направо с невежество. Но, така се получава, щом в наши дни всеки може да дращи в интернет, а глупостите му да стигат до цял свят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  която някога в миналото е била пример за демокрация и стабилност.
  Кога е било това, по времето на Исус ли?

 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  [quote#7:"Be_google VS GERBерщината-милиони за Кумецо!"]Чудесен анализ, препоръчвам го! [/quote]

  Простотии на кило и идиотщини на квадрат. А бе няма ли кой да обясни на малоумния автор, някой си Евгени Колев от news.bg поне, защо мюсюлмани унищожат светини на други мюсюлмани. Ама пуста надежда да падне империализма и да върнат партийните секретари по месторабота...

 12. 12 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#5:"ijj"]началото на дъждовния сезон след около 2 месеца.[/quote]
  В северно мали за какъв дъждовен сезон говориш? Все пак там е сахара. А и в южно мали дъждовете са чак след половин година.

 13. 13 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#6:"be_free"]Възниква логичен въпрос: кои са добрите и кои - лошите?[/quote]
  Ама това приказка за малки деца ли е?
  Толкова много глупости на едно място отдавна не бях чела.
  Или е невероятна манипулация за идиоти, или горкия автор много е пострадал.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 14. 14 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#2:"Вени Г."]ТуареГи!!![/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Да се чуди човек дали е добре да изнасяме войната срещу исляма далеч от Европа ... На практика християнския свят няма една мярка и една позиция ... Всичко е конюктурно ... Много ми прилича на действията на Великите християнски империи относно безполезната и безвредна османска орда ... После знаете какво стана.
  Лошо, много лощо върви .... за сега .
  Вдин ден ще си платим ... и ние ще сме първи, защото ние сме на границата с исляма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  +++++++++++++++++++++

 17. 17 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":"Последните години вниманието на световната общественост бе приковано към Близкия изток, където се вихри „арабската пролет", която е време да бъде наречена по-правдоподобно - „арабски хаос". Западът с умиление съзерцава как „въстаналите народи" един след друг събарят „прогнилите режими". "

  Преди двайсетина години , един след друг падаха едни други прогнили режими в Источна Европа , сега падат един след друг в арабските страни ! Това си е нещо съвсем закономерно , желанието на народите за повече свобода и прогрес винаги ще съпътства човешкото бъдеще. Мракобесието и предрадсъдаците все повече ще отстъпват независимо от трудните и бавни процеси на демократизиране .

 18. 18 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#17] от "adze":

  Ха-ха-ха-ха....ха-ха-ха-ха...Бое, Боже, колко е западнало основното ни образовани и психиатричната профилактика, просто не е за вярване....ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 19. 19 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "gianni":

  Авторът е друг.
  Анализът е доста смислен , логичен и подробен ,но първо разбира се -трябва да бъде прочетен..

 20. 20 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#6] от "be_free":

  +++++++++++++++++++
  Доста интересно четиво, което дава представа за кашата в която се набутват французите, за което след няколко месеца горчиво ще съжаляват...Ситуацията е доста по-гадна, като сложност на междуплеменните, етническите и религиозните противопоставяния, отколкото в Сирия и буквално копира Сомалия. Но за разлика от Сомалия, в Мали има доста добре разработени находища на важни полезни изкопаеми и френските икономически интереси отчетливо прозират зад медийната мъгла от безсмислени мантри и заклинания....Подобни военни операции започват лесно, но завършват болезнено трудно в едно неопределено бъдеще....

 21. 21 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Който сее ветрове, жъне бури.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 22. 22 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като глутница гладни вълци:

  САЩ и редица държави от Европа и Африка помагат за френската операция в Мали
  14 януари 2013 | 20:21 | Агенция "Фокус"
  Начало / Свят
  Париж. САЩ и редица държави от Европа и Африка оказват подкрепа на френската операция в Мали, заяви днес министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, цитиран от РИА Новости.
  Великобритания е предоставила транспортни самолети. Германия изучава възможността за оказване на логистична, хуманитарна и медицинска помощ. Белгия предоставя транспортни средства. САЩ оказват подкрепа в областта на транспорта, разузнаването и комуникацията. Канада, от своя страна, изпраща в Мали военно-транспортен самолет C-17, който ще бъде на разположение на французите една седмица

 23. 23 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "jojin":

  Няма да им е сефте. Тук франсетата ще повторят Диен Биен Фу!

 24. 24 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#1] от "SSmart": и всяка зелена еуглена мнение...

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 25. 25 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Айде бе, нали управляват социалисти? Що се сърдите? Ей няма угодия за ислямокомунетата!

  (да се радвате и тука)

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 26. 26 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#9:"VеnRus 2008"]Но, така се получава, щом в наши дни всеки може да дращи в интернет, а глупостите му да стигат до цял свят.[/quote]

  Не е виновен интернет, а обществото, че обръща внимание на червендалести путедупедавци.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 27. 27 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Франция няма военните и логистични възможности самостоятелно да решава изхода на конфликти много отдавна. От ВСВ насам непрекъснато се излагат първо в северна Африка, после във Виетнам и т.н. Нямат морална, идеологичска платформа да мобилизират националните ресурси, за да изиграят някаква по съществена роля. Демографските преобразувания, системното свиване на техническия парк ( въпреки не малките им военни разходи ) снижаването на нивото на бойна подготовка и липсата на опитни кадри прави френската армия като цяло слаба. Най - боеспособното им подразделиние си остава чуждестранния легион, които незнайно защо не се ползва с толкова добро оборудване колкото други подразделения на френските въоръжени сили. Като прибавим и липсата на подкрепа от страна на другите членове на НАТО в ЕС, което пък си е живото доказателсво, че идеята за единна европейска армия е мъртвородена картинага става още по - мрачна. Положението е такова, че единствената сериозна и мотивирана военна сила в региона е Турция. Това винаги е имало фатални последици за България.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  "Обичам мирисът на напалм." Точка.

 29. 29 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Чудя се и се мая: от къде се пръкнаха толкова криптомюсулмани в инак православната ни държава, които така искрено се кефят на успехите на братята си, най-радостно посрещат "прогнозите" за предстоящото "затъване" на французите...Или имаме бум в популацията на зелени еуглени и чехълчета?

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 30. 30 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#22:"mistral6"]САЩ и редица държави от Европа[/quote]
  Вчера писах, че са малко четири държави (Франция, САЩ, Великобритания и Дания - вж другите статии)...
  Трябва да са повече - най-малко 30-40 държави, та в калабалъка да не се разбере кво става - в смисъл много да участват в харчовете, та да излезе сметката на ония, които ще оберат каймака.
  И не трябва само от Европа - кво дремят в Азия, Австралия и Нова Зеландия, пък и други части от Америка (пр. Канада)...
  Тва Мали не е за подценяване - я ядрено оръжие, я БОВ ще имат (дублирам от вчера!) - такива МОГЪЩИ ИМПЕРИИ не са за подценяване.
  В Сенегал (и другаде) обстановката също е многообещаваща...
  Въобще Африка (несеверната част!) изостава по показателя демокрация, сл. трябва да се вземат мерки!

  Разтурям колоквиума!
 31. 31 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#23] от "mistral6":

  Няма начин. Липсват поне няколко важни компонента - виетнамците, безспорния политически лидер Хо Ши Мин и най-вече военния гений на генерал Зиап и т.н. ....

 32. 32 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ashkovoto":

  И аз се чудя на онези главоци и отродители, които неистово подкрепяха завземането на властта от ислямистите в Египет и Либия (и предстоящо в Сирия), което си е пряка стратегическа заплаха за Европа, където и ние се намираме...  Разтурям колоквиума!
 33. 33 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  Браво!

 34. 34 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#3] от "Курт Деликуртев":

  да не се наложи да пращаме на помощ баретите от коиловци

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Историята се повтаря само като фарс. Това сме го виждали - и все с участието на чичо Сам. Които може , да си спомни Корея , да си спомни и Виетнам л Грешката на франсетата е че се пъчат да станат Велика сила . Е , не стават. Само ще оскубят перушината на Галския петел.

 36. 36 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 886 Неутрално

  "Общо броят на ислямистите според доклада на Джаксън е около 3000 души."

  А бе това нещо ми прилича на изказване на Миро - Мазното!
  3000 човека отцепили половин държава и правителството е в шах .
  Една купчина велики държави се заемат да ликвидират този "цирей"!
  Това ми звучи като многократното излизане на Дянков от кризата!

 37. 37 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Иначе - да тренират, че тези, само да решат да нарушат хилядолетната си стратегия да не се бият навънка и надалече, ако плъзнат по света - язък дет учихме западни езици...

  http://www.youtube.com/watch?v=1vA4T1wfJLE

  Разтурям колоквиума!
 38. 38 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 547 Любопитно

  До коментар [#4] от "Be_google VS GERBерщината-милиони за Кумецо!":

  Голем фантазьор и смешник си ! не разбирам само как някои индивиди обичат да си показват простотията и некомпетентноста....

 39. 39 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "jojin":

  Не мога да се съглася, че Зиап е военен гении. Той има колкото успехи толкова и провали, а всичките му големи операции ( визиран най - вече " Тет " имат силно противоречиви резултати. Вярно, е че американците имат технологично и техническо превъзходство, огромен въздушен превез, но Зиап губи почти винаги огромни маси от хора. Донякъде се дължи и на отношението му към живота на войниците - " навсякъде по света непрекъснато умират хора, какво са няколко хиляди в бой " - цитирам по памет, но нещо такова беше казал. Все пак предвид общата ситуация, и разликата в категориите на противниците може би Зиап е бил правилния човек, който да води такава война.

 40. 40 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ashkovoto":

  бъркаш ги с червеногъзите макаци! Те просто мимикрират като хамелеони менят си цвета според обстоятелствата.(имат богат исторически опит - не случайно дружаха с нацитата и се надлъгваха докато завариха кървавата каша всеки със своите сметки...) Колкото по зле по добре. А щом е кофти на запада трябва да се радваме.

 41. 41 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#36:"ПАСТОРА"] "Общо броят на ислямистите според доклада на Джаксън е около 3000 души."[/quote]
  Само да обърна малко внимание:
  Тия 3000 ислямисти не са се скупчили на едно място за по-удобен прицел на французите! Те си обхождат цяла Сахара!
  Много народ не си прави труда да проверява фактите!

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 42. 42 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  Доста обсоятелствено и правдиво! На Франция май и хареса да показва мускули след Либия! А само на някои не е ясно че има двоен стандарт в отношенията към т.н. арабски, оранжеви и др. революции, но той е обясним, като си спомним за израза на Чърчил за вечните приятели и вечните интереси!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 43. 43 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#31] от "jojin":

  Исках да кажа, че последиците от тази авантюра ще бъдат подобни. Какво ще кажете за извънредно положение в някои градове в самата Франция?

 44. 44 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#36] от "ПАСТОРА":


  [quote#36:"ПАСТОРА"]3000 човека отцепили половин държава и правителството е в шах . [/quote]
  Кое правителство? Има ли легитимно?

 45. 45 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ганий":

  Лелеле какъв синхрон! Бетер фолклорен ансамбъл Само да не идват тъдява!

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 46. 46 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#39] от "power_decided":

  Всеки има право на собствени оценки, но в случая ти абсолютизираш една чисто политико-пропагандна операция като "Офанзивата Тет", която няма практически военни задачи и която постига в крайна сметка предназначението си - широк медиен отзвук в света и Щатите. А няма начин генерал Зиап да не бъде в десетката на най-великите военачалници на ХХ век, след като е водил победни войни последователно срещу японците, французите и американците, че и на съседите от Китай е дал уроци по военна тактика и стратегия. Нещо не си спомням друг такъв военачалник с такива блестящи победи над армиите на четири империи през ХХ век. Ако ти знаеш някой такъв, припомни ми го..

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":
  Кризисният САЩ-синдром, на друг терен и за сметка на други...

 48. 48 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#45:"Qassem Suleimani"]Лелеле какъв синхрон! Бетер фолклорен ансамбъл Само да не идват тъдява![/quote]

  Бе, да ти кажа, има и по-дълго клипче (за дамските войски ми е думата)...
  А си е ужас, то само военният оркестър на парада по-многоброен от нашта армия...
  Кой беше казал, че тия още дремят, ма прозинат ли се, целият свят ще разбере.

  Разтурям колоквиума!
 49. 50 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#48] от "Ганий":

  Традиционният официален китайски военен оркестър за паради е от 10 00 военни музиканти. Понеже това е парад за 60-тата, т.е годишнина от създаването на КНР, той е двойно по-голям и наистина само оркестъра им е по-голям от пародията наречена БА. А вероятно и по-боеспособен.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 50. 51 Профил на dnevnikngousa
  dnevnikngousa
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#6] от "be_free":

  Благодаря за чудесния анализ.

  До коментар [#9] от "VеnRus 2008":

  Палячо, къде пак ти, бе?! Не ти ли омръзна да си затваряш очите за света, в който живееш или нарочно го правиш?

  Какво стана с глупостите които ми беше написал под предишната статия относно френската агресия? Само тази статия ти опроверга повечето от глупавите драсканици, без дори да ме взимаш под внимание.

  До коментар [#13] от "Qassem Suleimani":

  Приказки за пораснали деца, на които мозъците им все още не са закостенели и промити от медийната пропаганда.

 51. 52 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пък и се възмущават! Да си бяха седели в къщи за да не ги възмущават!

  " Премиерът на Франция заклейми публикуването на снимка на загинал френски войник от сомалийски бойци
  14 януари 2013 | 22:22 | Агенция "Фокус"
  Начало / Европейски съюз
  Париж. Премиерът на Франция Жан-Марк Еро изрази възмущението си от публикуването от бойците на сомалийската групировка „Аш Шебаб” на фотография на загинал френски военнослужещ. „Това е особено гнусна постановка”, заяви той пред журналисти, предаде Интерфакс.
  „Тази операция за спасяването на заложника в Сомалия беше особено опасна, тя претърпя неуспех, но правителството поема пълната отговорност за нея, тъй като не желае да отстъпи на тероризма”, подчерта Еро. "

 52. 53 Профил на mistral6
  mistral6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#52:"mistral6"] Премиерът на Франция Жан-Марк Еро изрази възмущението си от публикуването от бойците на сомалийската групировка „Аш Шебаб” на фотография на загинал френски военнослужещ.[/quote]

  И от Мали ще започнат да се възмущават!

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 55 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#5] от "ijj":

  Като цяло перфектно, само да те поправя - не е заради злато, ами заради никел, кобалт и малко хром. Тези метали са абсолютно необходими за производство на сплави с приложение в съвременните машини. Почти всичките световни залежи са собственост на Норилск Никел и под управлението на руснаците...даже и тези в Канада, мдам... Останалото извън техните ръце е в голямата си част в централна и западна Африка. Така че Западът няма много избор, ако не иска да остане на конски впрягове. По същата причина последните няколко години има и силен китайски интерес и инвестиции в тази част на света.

 55. 56 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  уран му е майката(ей за това се борят) да си налягат негрите парцалите и да знаят на кой колония са.Морските пехотонци(които са в Мали) и без това половината си живот в Африка са изкарали,терена не им е непознат

  Жени и вино! Вино и жени!
 56. 57 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 588 Гневно

  До коментар [#2] от "Вени Г.":

  Глупости пишете!

  Или туарег (без -и накрая) като "екзотична" дума със собствена форма на множествено число, единственото е тарги, т.е. един тарги, много туарег.
  Или туарези като множествено число на туарег, т.е. един туарег, много туарези.

  "туареГи" е някакъв смешен опит да се образува множествено число в противоречие с фонетичните принципи на българския книжовен език. Ако си мислите, че така ще минете за много образована, начетена и знаеща чужди езици, лъжете се. Това се казва криворазбрана циЛИвилизация или просто събкупност от неграмотност и парвенющина.

 57. 58 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#55] от "mirohero":

  над 20% от световните запаси на никел са в Нова Каледония... я провери руска ли е френска ли е

  Жени и вино! Вино и жени!
 58. 59 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 458 Весело

  Освен криптомюсулманите, изпълзяха и много приятели на виетнамския народ...И специалисти по историята му...само дето няма генерал Зиап,а се казва Жиап/Giap/...ама който си знае, си знае...и споделя с другите, та и те да знаят...като във вица за Манго, дето хлапето все го питало, той все отговарял, че не знае и го биел, а мангасарката казала: "нека пита, бе, да знае..."Днешните французи измиват петното на позора от 1543 г., когато Франсоа 1-ви разрешава на турския флот да зимува в пристанището на Тулон...а през 1571 обединеният христиански флот спира отоманците в Лепанто.

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 59. 60 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  Убийствено! Аз отдавна съм наясно с двойните стандарти, които се прилагат. Например никой не обясни кой с кого се бие в Сирия - как така изведнъж Асад стана враг на всички и защо. Каква е тая демокрация дето избухва там. Това с Мали ме хвърли в потрес - както пееше Висоцки - "...а вдруг Бермуди..." Добре, че има хора дето четат - браво!

 60. 61 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#57] от "minusm":

  абе Туарег е модел на Фолксваген - к'ви са тия бунтовници, к'ви 5 лева...

 61. 62 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#57] от "minusm":интересно, а защо никой не казва "варязи", а ги наричат единствено "варяги"?И "стягове", а не "стязи", е, ако знаеш какво означава, де...? Лингвист эдакий нашелся, небось...

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 62. 63 Профил на dnevnikngousa
  dnevnikngousa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#54] от "Be_google VS GERBерщината-милиони за Кумецо!":

  Докога ще се делим по това кой в какво вярва и как изглежда? Няма ли по-важни неща по които да се определят хората? Докато има сочене с пръсти третият закон на Нютон ще важи с пълна сила и за човешките взаимоотношения. От такава ситуация печели само алчността на шарлатани и спекуланти.

  А религиите в момента се използват единствено и само с цел медийна манипулация и оправдаване на средствата. Технологичният напредък е много по-напред от социалния и духовен напредък на хората.

  http://youtu.be/BisbSxipR-I

 63. 64 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#46] от "jojin":

  Уважавам постиженията на генерала и особено ролята му в изграждането на редовната виетнамска армия, но срещу японците той не е бил с командни функции, а китайската армия при слбъска си с Виетнам е от типа работническо - селско опълчение и ще минат доста години след това преди тя да заприлича на модерна армия. Дзиап е по - всяка вероятност самоук, ( носил е винаги със себе си книги посветени на кампаниите на Наполеон, Лорънс Арабски, ) и е действал на принципа проба - грешка, което е коствало живота на ужасно много доверили му се войници. Циничното му отношение към саможертвата на подчинените и пировите му победи според мен не позволят да бъде определен като военен гении. Виж Манщайн, Гудериан, Ромел, който постигат много с по - малобройни сили по бих се съгласил. Дори Чуйков и Люлешенко имат повече харизма и с някои свои операции са дали сериозен принос за развитието на военното изкуство.

 64. 65 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  А ся да погледнем на ставащото мноооооооого отвисоко
  Световните войни - както 1-вата, така и 2-рата, са започнали ей-така - от няколко малки войнички, но начесто...
  Даже в подгряващите малки войнички преди 1-вата и ний сме взели доста активно участие...
  Та малките войнички са довели до лумване на големи войни!
  Дано този път да не става тъй, че основните панаири са ставали все по Европата...

  Разтурям колоквиума!
 65. 66 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#51:"Jeremy Bentham"]Приказки за пораснали деца, на които мозъците им все още не са закостенели и промити от медийната пропаганда.[/quote]
  Ааа, недей така! Аз специално си правя броня и закостенявам срещу такива тъпи руски медийни пропаганди. Елмаз? - кой в днешно време използва думата "елмаз" вместо диамант в България, ама нейсе.
  От скромния си престой във формура, се научих да броя до 10 и да подминавам откровени глупости! Няма смисъл от хабене на енергия. Който разбрал, разбрал!

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 66. 67 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 571 Неутрално


  Първи етап - смазващо въздушно превъзходство. Трепане на чалми, които карат джипове с картечници. Втори етап - хитрите чернилки се скриват в пустинята. Трети етап - прибират се в градовете и се правят на нормални граждани. Там някъде франсетата правят грешка да слязат на земята и започва отвратителна партизанска война. Дечица се взривяват до френски патрули и т н Единственото решение е на полковник Курц. Друго няма.

 67. 68 Профил на Obi-Wan Kenobi
  Obi-Wan Kenobi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много е удобна тази патардия в Мали, държаха я на конец докато не се видя със сигурност, че в Сирия се провалиха всички. Сега вниманието се насочва натам, за да може без много шум да оставят доктор Башар Ассад да изчисти уахабитската сган. Нямаше как да обявят на всеослушание: "Сбъркахме за Сирия и се провалихме". Между другото, Дневник, изпускате голямата новина, че долара в средата на Януари, както на много места пишешее ще тръгва надолу. Иран се отказва и от долар и от евро. Това не е просто ответна мярка на санкциите, които им наложиха преди дни. Сега ще се размирише много. http://presstv.com/detail/2013/01/14/283517/iran-to-phase-out-euro-dollar-in-trade/

  Дневник, престанете да ми триете коментарите
 68. 69 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#57:"minusm"]единственоо е тарги, т.е. един тарги[/quote]
  Хайде, моля те да ми посочиш източник на това единствено число "тарги"?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 69. 70 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#67:"smej"]Единственот решение е на полковник Курц.[/quote]
  И какво е то?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 70. 71 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#64] от "power_decided":

  Като изключим Ромел, който също не е ценял живота на войниците си от Африканския корпус (имало е случаи на отказ на негови офицери да продължат атаките, поради загуба на 2/3 от личния състав) вероятно има нещо вярно в твърденията ти, но като цяла не си съвсем коректен. Партизанската война в нейния азиатски вариант НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА на западните стандарти и си има своя, доста по-различна логика. Зиап е ненадминат тактик и стратег ИМЕННО в този тип война и...и е излизал винаги победител. Опитите да се пренапише историята и да се докаже, че да, той напердаши и унизи и японските, и френските , и американските, и китайските генерали, "но понеже, обаче, защото" и т.н. не е велик военачалник, естествено звучат несериозно.Военната победа си е военна победа, а военното поражение си е военно поражение. Да вярно, самоук е, но партизанските войни се печелят ВИНАГИ само от самоуки командири и се губят задължително от випусниците на генералщабните академии, това е желязно правило....

 71. 72 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хм, картинката май вече почна да се изяснява...

  Арабската пролет инвалидизира и замрази Тунис (просперираща секуларна държава), Либия (касичката) и Египет (Военната сила, която все пак е секуларна и малко демократична)...

  След като запада 2010-2011 разбра, че не може да се бори с ударните инвестиции на Китай в Африка, се върна към стария колониален модел, и постколониалните действия (Белгия - Конго, Ангола...)

  Рушняците сега ще си продават джелезата, и природните ресурси на двойни и тройни цени...

  Интересно Китай как ще реагират. Спомням си, че след ПСВ Пиндощляците вече бяха кредитор на западния свят, след ВСВ вече бяха единствения лидер. Китайците ще продават и на двата лагера, но дали ще пазят инвестициите си или ще чакат 20-тина години. Да не забравяме има и още един играч с много инвестиции в Африка няколко десетки до стотици милиярда - Индия... пък и те имат атомно оръжие...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 72. 73 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Можеш да се изложиш само тогава, когато подцениш врага си.

 73. 74 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#71] от "jojin":

  Всъщност, той не е водил партизанските части, нито е създател на тази стратегия, а политическите и природни фактори са на негова страна. Стратегическия му гении трудно щеше да се прояви без самоуправляващата се партизанска армия ( която го осигурява с опитни бойци за командваните от него редовни части ), материалното снабдяване от Китай и СССР, което няма нищо общо с работата на неговия щаб. За тактическите схеми, които прилагат неговите войски не е разумно да се споменава в едно изречение с " ненадминат " При Диен Биен Фу роти от щурмоваци под вражески обстрел разчистват минните полета без никакво прикритие и след това други на тълпи ги заместват в кървавото меле към френските позиции. За няколко дни боеве да пожертваш 1/3 от хората си и да остави 1/5 ранени, но напрактика извадени от бойните редове не е гениално изпълнение. Като се говори за тази победа трябва да се отдава значимото и на над 100 000 цивилни виетнамци, които пренасят боеприпаси, продоволствие, оръжие, вскякави военни материали с жива тяга, че дори и на гръб.

 74. 75 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "minusm":
  За нови думи, навлезли в българския език, е допустимо да няма палатализация ("паркинги", не "паркинзи". Допускат се дублети някъде.

  'Let light surround you' Dream Theater
 75. 76 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#74] от "power_decided":

  Извинявам се, че се намесвам, но си мисля, че по повод Дж(З)иап или както е по-правилно Гиап. Са се сблъскали две коренно различни по същността си учения за водене на война. Старото Европейско, което търси силите на противника за сражение и при победа, взима всичко и това, за овладяване на територия и достигане на победа над технически превъзходящ враг.

  Гиап е достигнал до победа, с цената - хора срещу технически прогрес. Водил е само необходимите сражения, по тази причина печели веднъж срещу Французите и след това по сходен начин и срещу Американците. Геният му се състои в това, че с леко стрелково въоръжение и почти изцяло пехота успява да сломи технически много по-добре подсигурен враг, с тотално надмощие във въздуха и водата. Отново цената за разликата е броя човешки животи.

  Самите американци до таква степен озверяват от неспособността да проумеят стратегията на Гиап, дотам, че започват тотална война с изключение на атомно оръжие.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 76. 77 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Весело

  Правил съм си експерименти, стратегията на Гиап работи и с зергите в Старкрафт, а защо зергите

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 77. 78 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#76] от "Capricornicus":

  Разполагал е с танкове, артилерия и ПВО. Не е пушки срещу гаубици. Техническото превъзходство на американците е неоспоримо. Аз не го подценявам, нито пък подценявам бруталността, с която водят войната - касетъчни бомби, напалм, БОВ и химикали, безогледни бомбардировки и прочие. Просто казвам, че в стратегията тактиката или философия за водене на война както искаш го наречи принципът - да удавим врага в собствената си кръв е нещо гениално.

 78. 79 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#77] от "Capricornicus":

  Срещу прикрити от други юнити хай - темплари и сийдж танковете е трудно, освен ако не е на ръш в началото. Виж на ред алерт - а с конскриптори + танкове по се получава.

 79. 80 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#74:"power_decided"] а политическите и природни фактори са на негова страна.... материалното снабдяване[/quote]

  Предполагам става дума за политическите и природни фактори на Виетнам, където незнайно защо са отишли някакви си от другия край на света...
  Предполагам също така, че отишлите на другия край на света не са били само с четките си за зъби...
  Щото излиза, че Виетнам нападнал територията на някаква държава и местното население започнала да се брани с оръжие, вместо да се предаде начаса...

  Разтурям колоквиума!
 80. 81 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#78:"power_decided"]Просто казвам, че в стратегията тактиката или философия за водене на война както искаш го наречи принципът - да удавим врага в собствената си кръв е нещо гениално.[/quote]

  Хуманистите винаги с с радост са давили чуждите в собствената им кръв, което винаги е било сърцевината на хуманността...

  Разтурям колоквиума!
 81. 82 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#74] от "power_decided":

  Така е, прав си за ужасяващите загуби по западните военни стандарти. Но както колегата Capricornicus съвсем на място ти напомни "има сблъсък на два коренно различни възгледа и подхода за водене на война". Подобен е случая Мао - Чан Кайши. Единият самоук партизански стратег, а другия блестящ класически военен тактик-генерал. През 1949 г. двата милиона бойци от НОАК разгромяват пет-милионната прекрасно въоръжена и екипирана с американско оръжие и техника, армия на Гоминдана сама за няколко месеца. И никой не е изненадан, освен ген.Макартър , президента Труман и Сталин....

 82. 83 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ashkovoto":

  Да, личи си съветската школа. Но щом питате, да Ви отговоря... "варяги" е точно пример за екзотична дума, възприета от руски и със запазена руска морфология и фонетика. Стягове се казва, защото се казва и градове. В съвременния български език повечето едносрични съществителни нарицателни от мъжки род образуват множествено число на -ове. Даже и съществителни собствени влизат вече в тази схема като гард - гардове, а не гарди (за разлика от по-старото, но вече непродуктивно гост-гости). Както и да е, това въобще не е по темата...

  До коментар [#75] от "ariel28":

  Така е, по принцип думите на -инг така или иначе не могат да бъдат вкарани в никой склонитбен тип, поради неналичието на -нг- в старобългарския език. Но в коментар №2 се критикува употребата на "туарези" и се дава "туареги" като единствена възможна форма. Стремежът да се налагат непалатализирани форми е широко разпространен сред русопоклонниците у нас, защото в руския език законите за палатализация са непродуктивни още от Средновековието, поради което и непалатализираните форми винаги звучат "по-съветски". В последно време англопоклонниците толерират тези форми, явно подсъзнателно схващайки, че палатализацията противоречи на принципите на аналитичния изказ, който те възприемат като по-престижен.

 83. 84 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  Това от къде го преписа бе,малката?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 84. 85 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#58] от "adsumgm":

  Мисълта ми беше, че не се бият заради 150 кила злато, ами заради стратегически метали и изкопаеми ресурси в тази част на Африка. Златото не е стратегически метал. Нито пък съм се прехласнал по руснаците, просто коментирам че те вече са гепили половината световни запаси от подобни метали и останалата част от света има мотивацията да си дава зор за преразпределение на другата половина. В случая - очевидно Французите не искат да разчитат само на Нова Каледония .

 85. 86 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тия 3000 ислямисти за нула време могат да станат 10.000!Това първо,второ,тая работа само със самолети няма да стане,трябва си и ''кашък'',т.е. пехота и то много професионална!
  А,франсетата нямат такива дупета...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 86. 87 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#86] от "Galata":

  Комшу,
  Демокрацията в Мали е в опасност!
  Редно е и вий да подкрепите тамошните демократи!

  Разтурям колоквиума!
 87. 88 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ганий":

  Нас кой ще ни подкрепи бе,комшу?
  Хади вас ние ще се прежалим,ама нас, няма такъв бабаит в света да ни оправи...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 88. 89 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ганий":

  Под политически имам предвид готовноста и възможността на СССР на този етап от студената война да снабдява други комунистчески режими с оръжие, както и факът, че все още не е настъпил разривът с Китай. Пък и историята на предходните конфликти са доказали, че комунистическия строй има много по - големи мобилизационни възможности и ака осигуряват пушечното месо. Природните дадености са ясни - клима, релеф, липсата на пътища освен една главна магистрала не е природна даденост, но изиграва своята роля, както и демографските показатели, размерите на Северен Виетнам и Виетконг.

 89. 90 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#86] от "Galata":май забравяш за Чуждестранния легион - тези дни ще научиш повече за него! Африканизация обаче ми звучи като прочутата виетнамизация - чувал ли си за нея 90. 91 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ганий":

  Нямам претенции да съм хуманист. Просто безразборното похабяване на млади хора в една война обикновено води до тежки икономически, демографски последици, изоставане на държавата и накрая резултат е пак разпад, нови войни и често пъти остава само една сянка в историята. В Европа нардоите успяха да преодолят сравнително бързо икономическите, но демографските са непоправими. До ВСВ . Европа има 2 пъти повече население от Африка - сега Африка залива Европа.

 91. 92 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#89:"power_decided"]СССР на този етап от студената война да снабдява други комунистчески режими с оръжие......Пък и историята на предходните конфликти са доказали, че комунистическия строй има много по - големи мобилизационни възможности и ака осигуряват пушечното месо...Природните дадености са ясни[/quote]
  Така е, така е...
  СССР е снабдявал с оръжие комунистическите режими, фашистите са снабдявали с оръжие фашистките режими, та по време на Студената война са се били комунистически и фашистки режими, едните подкрепяни от СССР, другите от фашистките държави.
  Не подценявай фашисткия строй, който е имал не по-малки мобилизационни възможности да осигуряват фашистко пушечно месо.
  Съгласен съм и с това, че комунистическата флора и фауна на Виетнам е била враждебно настроена към фашистите.

  Разтурям колоквиума!
 92. 93 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#88:"Galata"]ама нас, няма такъв бабаит в света да ни оправи...[/quote]

  Комшу,
  Ма ти голям песимист си бил...

  Разтурям колоквиума!
 93. 94 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#91:"power_decided"]Просто безразборното похабяване на млади хора в една война[/quote]

  При война няма разлика между заченат, млад, стар, мъж, жена...
  Даже няма разлика между това, дали противопоставящите са комунисти и фашисти - косата ги коси наред!

  Разтурям колоквиума!
 94. 95 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#89:"power_decided"]Природните дадености са ясни - клима, релеф, липсата на пътища освен една главна магистрала не е природна даденост, но изиграва своята роля[/quote]

  Затова винаги съм давал много един ценен съвет на фашистите - за да не се оправдават с ВРАЖДЕБНИ климатични явления, флора, фауна, природни дадености, магистрали, инфраструктура и пр. НЕБЛАГОПРИЯТНОСТИ на ЧУЖДИ държави, ДА СИ СТОЯТ У ДОМА - където техните климатични явления, флора, фауна, природни дадености, магистрали, инфраструктура и пр. са им познати, съответно ПРИЯТЕЛСКИ настроени към самите тях...

  Разтурям колоквиума!
 95. 96 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Франция се намеси прибързано в Мали, --Същото направи и в Либия и същите борци за демокрация и свобода се прехвърлиха в Мали - странно но САЩ осъзнаха решката си в Афканистан и подкрепят само морално Франция

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 97. 98 Профил на borce
  borce
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Zamislet si samo deka pred mesec dena Fran.pretsedatel zaedno sodrugite Evropski lideri ja primija NOBELOVATA nagrada za mir,a sega praca vojska i avijacija zamislete protiv edna mnogu nedemokratska cdrzava MALI.pA DO KAJ CE ODI OVOJ evropski divjacki expazionizam,kade e moralot a sega za edno dva meseca eve ti go NATO vo nova misija na zastita na covekovi prava.Gnasa prava gnasa e EVROPA a nie dali ce bideme clen na FAsistiko NATO poarno nikogas ,barem racete i sovesta ce ni bidat cisti.

 98. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Весело

  [quote#51:"Jeremy Bentham"]без дори да ме взимаш под внимание. [/quote]

  Естествено, че не те вземам под внимание. Форумът е пълен с ислямо-комунета и изтрещяли конспиратори, ако почна да вземам под внимание дивотиите на всеки един от тях, къде ще му излезе края?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 100 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#6] от "be_free":

  Шапка ти свалям за този страхотен политикономически доклад за обстановката.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK