Обама предупреди Конгреса, че вдигането на тавана на дълга е наложително

Обама предупреди Конгреса, че вдигането на тавана на дълга е наложително

© ReutersПрезидентът на САЩ Барак Обама предупреди Конгреса в понеделник, че ако не бъде постигнато споразумение за повишаване на тавана на дълга, може да се стигне до икономически хаос, съобщи Reuters.


На последната пресконференция от първия си президентски мандат Обама заяви, че на САЩ предстои добра година, ако не се намесва политиката. По думите му отказът на републиканците да вдигнат тавана на дълга може да доведе до фалит на САЩ, което ще попречи на правителството да осигури средства за програмите за социално подпомагане и вероятно ще доведе до рецесия страната. "Надявам се, че здравият разум ще надделее", допълни президентът. "Евентуално спиране на дейността на правителството заради тавана на дълга ще навреди на икономиката", предупреди той. "Това би било рана, която сами сме нанесли на икономиката", посочи Обама. Президентът отбеляза, че вдигането на тавана на дълга не разрешава правенето на повече разходи, а просто позволява на страната да покрие разходи, които е натрупала.


"Америка не може да си позволи още един дебат за това дали Конгресът трябва да плати дълга, който е натрупал", посочи Обама. Той допълни, че ако не бъде вдигнат таванът на дълга, САЩ може да не бъдат в състояние за платят на войниците си, а пазарите може да "полудеят". По думите му би било "безотговорно и абсурдно" да не бъде вдигнат таванът на дълга. Той отбеляза, че се е съгласил на много съкращения на разходите и сега е време за подобряване на данъчния кодекс, за да се премахнат вратичките в закона и за някои корекции на социалните програми, за да се постигне един балансиран пакет.
Президентът отбеляза, че САЩ имат напредък при съкращаването на дефицита и се движат към целевото намаляване от 4 трилиона долара. Според него дефицитът не може да бъде намален само чрез орязване на разходите.


Таванът на дълга трябва да бъде вдигнат над сегашното равнище от 16.4 трилиона долара до средата на февруари, за да продължи финансирането на годишния дефицит от 1 трилион долара, съобщи бюджетната служба към Конгреса.


Републиканците в Конгреса заплашиха, че ще обвържат всяко вдигане на тавана на дълга с искания за орязване на разходите, след като по-рано този месец бяха принудени да направят отстъпки по въпроса за данъците при открит спор за мерките за икономии, известни като "фискалната пропаст". Конгресът постигна споразумение за данъците при тези преговори, но отложи за март сериозното орязване на разходите, което според наблюдатели ще засегне тежко правителствените програми.


Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке призова в понеделник законодателите да вдигнат тавана на дълга, за да избегнат потенциален бедствен фалит по дълга. Бернанке предупреди, че икономиката все още е изправена пред риска да попадне в политическа задънена улица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK