Десетки заложници и похитители бяха убити в Алжир, 45 от отвлечените избягаха (обновена в 20:39)

Населеното място Ин Аменас, където се намира газовото находище, превзето от ислямистите

© Reuters

Населеното място Ин Аменас, където се намира газовото находище, превзето от ислямиститеНяколко десетки заложници и похитители са загинали в алжирското газово находище Ин Аменас, предадоха световните агенции. Подробностите за случилото все още са неясни.


Информацията от мястото на събитието идва от различни източници и е противоречива. Дневник ще продължи да следи заложническата криза в Алжир.

20:39 Съединените щати изпратиха безпилотен разузнавателен самолет над газодобивни комплекс в Алжир, където алжирската армия извърши операция за освобождаването на заложниците, съобщи "Ройтерс", като се позовава на американски представител, пожелал анонимност. Източникът не посочил повече подробности за началото и продължителността на мисията на безпилотния самолет.


Малко преди да стане ясно това Белият дом остро осъди терористичната атака срещу алжирското газово находище и заяви, че следи отблизо развоя на събитията в Алжир.
20:24 Британският премиер Дейвид Камерън изрази съжаление днес, че не е бил информиран предварително за алжирската военна операция, съобщи "Франс прес", като се позовава на говорител на Даунинг стрийт. Камерън бил осведомен за операцията в телефонен разговор днес от алжирския си колега Абделмалек Селал. Британският премиер подчерта, че би предпочел да бъде информиран предварително, тъй като "обстановката е много сериозна", посочил източникът.

20:17 Алжир обяви, че военната операция в газодобивния комплекс продължава, съобщи "Ройтерс'. 

20:07 Заложническата криза в Алжир показва, че френската военна интервенция в Мали е оправдана, заяви днес в Париж президентът Франсоа Оланд, цитиран от "Франс прес" и "Ройтерс". Събитията в газодобивния комплекс в Алжир "изглежда вземат драматичен обрат", посочи Оланд. Той отбеляза, че алжирските власти редовно го информират за случващото се, но не разполага с достатъчно елементи, за да направи оценка на обстановката.


"Това, което се случва в Алжир, още повече оправдава решението, което взех в името на Франция, да се притечем на помощ на Мали съгласно устава на ООН и по молба на президента на тази страна", изтъкна Оланд. "Трябва да бъде прекратена една терористична агресия и да се позволи на африканците да се мобилизират, за да запазят териториалната цялост на Мали", добави френският държавен глава.

19:52 Още преди операцията от четвъртък Робърт Фиск коментира в британския "Индепендънт", че Франция "арогантно" е изпратила армията си в Мали без да се съобразява с ефекта, който тази операция може да има за Алжир и региона и че е много по-лесно да засилиш охраната на летищата в Париж, отколкото да защитиш сънародниците си и чужденците, работещи и живеещи в Северна Африка. В коментара си той казва още: "Колониалните граници, както знаем, имат значение много повече за колонизаторите, отколкото за местното население. Племената прекосяват нашите граници, защото не вярват в тях. Ако сте бербер или туарег, може да сте от Мали или Алижр или - което би било по-точно - от Магреба. А Магреб се простира от Мароко през Мавритания и Алжир до Тунис и Либия и за много местни проблемите идват от юг.


Алжирската армия знае това много добре. Тя прекара 9 години във война със собствените ислямистки бунтовници, непрекъснато твърдейки, че във войната участват "чужденци". Алжирските военни легиони не щадяха враговете си. Французите още подозират, че алжирски военни са убили пленените френски свещеници при неуспешен опит за освобождаването им, след което обезглавили телата им, за да изглежда, че са убити от ислямисти.


Ако алжирците наистина са обкръжили заложници и похитители, не бива да очакваме всички заложници да се измъкнат живи."


19:40 Япония е настояла пред Алжир да бъде прекратена военната операция в името на безопасността на заложниците.


19: 32 Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви пред журналисти, че в момента не може да коментира "тази изключително драматична ситуация", защото информацията непрекъснато се мени.


19:30 Кореспондент на в."Гардиън" разказва, че премиерът Камерън е научил за алжирската операция от данните на британски спътник, потърсил е алжирския си колега Селлал по телефона и в 10-15-минутен разговор е припомнил, че в разговор с него в сряда е настоял нищо подобно да не се предприема без предварително да бъде уведомен Лондон. Изглежда и френският президент Франсоа Оланд не е знаел в аванс, допълва изданието.


Британски източници коментират, че инцидентът е на алжирска територия и колегите им имат опит с терористи, но и че е ясно, че Великобритания би искала към ситуацията да се подходи по различен начин. Алжир не е поискал съвет от британските спецчасти.
19:20 Според агенция Algerie Focus прекъснати са всички контакти между терористите и мавританската агенция ANI, която първа съобщи за десетки убити заложници и похитители. 


19:10 Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция са обсъдили кризата в Алжир, съобщи пресслужбата на "Даунинг стрийт" 10


18:50 Продължава да пристига много непотвърдена от официални източници информация за събитията, за жертвите, избягалите и освободените. Засега се знае, че са били взети за заложници гражданите на 8 държави: САЩ, Норвегия, Великобритания, Япония, Малайзия, Ирландия, Франция и Румъния.


18:32 Говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че Лондон не е бил уведомен предварително за началото на военната операция. По думите му премиерът е разговарял с алжирския си колега Абдулмалик Селал в следобедните часове и му е заявил, че Великобритания е силно разтревожена от "много тежката и сериозна ситуация". "Алжирците знаят, че бихме предпочели да бъдем консултирани предварително", добави говорителят. Той цитира и алжирския премиер, според когото ситуацията се променила много бързо и правителството му преценила, че трябва да се действа незабавно.


18:30 Чуждестранен дипломат, базиран в Алжир, коментира пред АФП, че по негова информация "операцията не е преминала много добре за заложниците".


18:28 Италианската компания Snam SpA - най-голямото газопреносно дружество в страната, съобщи, че от началото на заложническата драма е регистрирала 13% намаление на вноса на алжирски газ, но не прави пряка връзка на този факт с терористичното нападение. Газовото поле в Амена осигурява 12% от добива на природен газ в Алжир.


18:25 Radio France international цитира местния старейшина Бумама Абаси, както и избягали заложници, според които похитителите говорят с либийски, алжирски и тунизийски акцент, а един от тях владее английски. "Те не са деца на Амена. Със сигурност са от Либия", казва Абаси.


18:19 Американският телевизионен канал CBS съобщава, че над района е пристигнал американски безпилотен самолет. За пръв път САЩ получават директна информация за обстановката и развоя на събитията. Мястото на обсадата е дълбоко в алжирската пустиня-


18:18 Алжирската агенция TSA описва, че военните са събрали шестима старейшини от района да разговарят с терористите по-рано днес. Предложено е било да им се осигури пропускане до границата, ако освободят всички заложници, но те отказали каквито и да е преговори.


18:15 Според източник на френския Le Monde е прекратена военната операция срещу терористите. Техни колони от джипове на 4-5 пъти са опитали да напуснат обекта, но са били отблъснати обратно. Британската телевизия Sky съобщи за мощна експлозия в газовата инсталация, но няма независимо потвърждение нито британците цитират ясна причина.


17:40 Енергийната компания BP, която контролира части от газовото находище, изтегля работници от Алжир като предпазна мярка. "Ситуацията е неясна и продължаваме да търсим информация от властите" се посочва в официално заявление.


В същото време норвежката компания Statoil, която контролира друга част от находището, заяви, че признава за сериозността на заложническата ситуация. Компанията е имала 17 работници на мястото на инцидента, като 5 от тях са се спасили, а 12 са държани като заложници.


17:31 Алжирската армия е освободила 600 заложници от газовото находище, съобщава вестник Le Monde, позовавайки се на алжирската агенция APS.


16:43 Четирима заложници са били освободени от алжирските военни, съобщава Би Би Си


16:23 Групата похитители е между 20 и 25 души. Те искат 20 автомобила 4х4 с достатъчно гориво, за да напуснат в посока Мали, съобщава арабският вестник "Ел Хабар".


16:17 Източник от мястото на събитието съобщава пред Reuters, че шестима чужденци и 8 ислямисти са били убити при удар на алжирските въоръжени сили. Мавританската агенция ANI посочва, че той е бил предприет в момент, в който похитителите са решили да преместят част от заложниците на по-сигурно място с колите на газовата компания.


16:10 Според говорител на ислямистите все още има седем живи чужди заложници – трима белгийци, двама американци, един японец и един британец. Съдбата на останалите е неясна.


Вестник "Ел Хабар" показва снимка от газовото находище, което е откъснато от близки населени места на стотици километри

© Ел Хабар

Вестник "Ел Хабар" показва снимка от газовото находище, което е откъснато от близки населени места на стотици километриПо информация на британското външно министерство е започнала военна операция за освобождаването на заложниците, предаде Би Би Си. Местните жители съобщават, че на мястото на газовото находище има десетки тела, посочва агенция Reuters.


Мавританската агенция ANI съобщава, че хората са загинали при въздушен удар на алжирските въоръжени сили. При нападението е загинал и лидерът на похитителите. Информацията идва от един от похитителите, който се заканва да убие останалите заложници, ако армията се приближи още.


По-рано най-малко 30 алжирски работници успяха да избягат рано тази сутрин от ислямистите, които превзеха вчера газово находище в Алжир, съобщи Reuters. По информация на агенция France Presse са успели да избягат и 15 чужденци, включително и френско семейство. Информацията не е потвърдена.


По какъв начин работниците и чужденците са успели да измамят терористите не е ясно. Според някои данни алжирците са били пуснати доброволно, защото основната цел на похитителите са били чужденците.


Алжирските власти смятат, че заложниците са били пленени от групировката "Батальон на кръвта" под командването на Мухтар Белмухтар, който е известен западноафрикански престъпник. Според Associated Press властите в Алжир разглеждат възможността да помолят за помощ в заложническата криза чужди правителства.


Мухтар Белмухтар, посочен като организатор на нападението

© Reuters

Мухтар Белмухтар, посочен като организатор на нападението


Около газовото находище са разположени алжирски войски, но те не предприемат никакви активни действия, страхувайки се от действията на терористите. Агенция Reuters обаче съобщи непотвърдена информация по-рано, че алжирски хеликоптери са ударили терористите от въздуха.


Какви искания имат похитителите също не е напълно ясно. Според някои данни те искат откуп, според други спиране на военната намеса в Мали, а според трети – предоставяне на транспорт и безопасен коридор до границата с Мали.


Вижте по-голяма карта


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Това поне е добре.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 515 Неутрално
 3. 3 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 628 Неутрално

  супер

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 4. 4 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А колко са останали? Не беше ли първата информация, че са около 40?

 5. 5 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Любопитно
 6. 6 Профил на skruch
  skruch
  Рейтинг: 402 Весело

  под командването на Мухат БелмУхтар или Мохтар БелмОхтар, посочен като организатор.

 7. 7 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 571 Любопитно

  "Десетки заложници и похитители бяха убити в Алжир, 45 избягаха (обновена)" Ами аз не прочитам нито ред за убити в тази статия, само за избягали?!

  911,959,964,993
 8. 8 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "nmarev":

  "35 заложници и 15 похитители са били убити при щурм срещу ислямистите в Алжир, съобщи Al Jazeera. Агенция Reuters посочва за 34 убити заложници и 15 ислямисти."

 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  35 убити заложници е добре? Бе вие у ред ли сте???

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 10. 10 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Тези са терористи, а сирийските са бунтовници?!?!?! Питам къде е разликата между двете?

 11. 11 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  (обновена) статия.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 12. 12 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 596 Разстроено

  До коментар [#1] от "Нефертити":
  До коментар [#2] от "АЗ КАЗАХ":
  До коментар [#3] от "In my world":
  До коментар [#5] от "nicoleta":

  Хора къде виждате добрата новина при положение, че десетки заложници са били убити?! Ако сред тях имаше ваши познати, пак ли щяхте да се радвате на новината? И аз искам да им нацепят канчетата на ислямистите (особено този от снимката), но понякога цената е твърде голяма.

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нефертити":Кое е добре,че са убити 35 заложника,вероятно за жалост европейци и само 15 от похитителите.Не виждам нищо хубаво нито в загинали заложници,нито в живи терористи.

 14. 14 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Какво става тук , 35 уби заложници и било добре.
  Да не би тези коментари да са от преди обновлението.

 15. 15 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "persifedron1": Статията преди малко беше съвсем друга...

  911,959,964,993
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#10] от "Моди трий нищо да не остане!":
  [quote#10:"Моди трий нищо да не остане!"] Питам къде е разликата между двете?[/quote]

  В интересите на демократорите. Жалко за хорицата.

 18. 18 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 733 Любопитно

  И сега каква е точно истината?

 19. 19 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 507 Гневно

  "Дневник " в случая беше по-добре да поместите нова статия.

 20. 20 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Пак ли френски пишман командоси са действали?

 21. 21 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Допълниха статията, бе хора, споко, никой не се радва на убийствата.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 22. 22 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Първите седем коментара се отнасят до първоначалната информация. Впоследствие стана ясно, че при операцията има и жертви и текста беше обновен.

  Моля, коментирайте статията в окончателния и вариант. Благодарим за разбирането и търпението.
  dnevnik.bg

  http://www.economedia.bg/forum/
 23. 23 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Мухтар Белмухтар, посочен като организатор на нападението
  .............................................................................................
  Тоя ми мяза на ревоЛюцинер от ония демократични ислямски бригади,дето бяха подкрепяни от Запада в борбата срещу Кадафито......
  Има същата брада и същата чалма.Май и АК-то е същия...

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Комай, за съжаление е станало мазило!! Жалко, ако се потвърди че наистина има жертви сред заложниците.

 25. 25 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Тази политкоректност, на която слугува българската журналистика, ще ни превърне в нова тоталитарна държава! Услушват се да разберат , как две еднакви явления да ги наричат с различни имена!

  Ислямистите навсякъде са жестоки убийци, все едно в Сирия, Алжир или Мали!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 26. 26 Профил на mary33
  mary33
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#12] от "Sinergy":

  А какво да ги правят нали франсетата също убиват .

 27. 27 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "skruch":

  На арабски не се пишат гласни и без това, така че и така, и онака

 28. 28 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Миролюбив човек съм, но скоро време тази религия трябва да се затрие заедно с преносителите й. Тя мир и друговерци не търпи.

 29. 29 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#22] от "forummoderator":


  [quote#22:"forummoderator"]Моля, коментирайте статията в окончателния и вариант. Благодарим за разбирането и търпението.
  dnevnik.bg [/quote]
  Коментираме това, което четем, а не това което се готвите да публикувате... Иначе, разбирам.

  911,959,964,993
 30. 30 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1066 Разстроено

  Не ми ясно, как се чувстват семействата на заложниците в тоя момент((((((((((

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 31. 31 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]Това поне е добре.[/quote]
  Да убиеш повече заложници от похитителите им е добре?!? Сигурна ли си?

 32. 32 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#12:"Sinergy"]Ако сред тях имаше ваши познати, пак ли щяхте да се радвате на новината[/quote]
  Кой ги е карал да работят в държава от 3-ти свят?.Те са знаели за риска

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  [quote#8:"persifedron1"]35 заложници и 15 похитители са били убити при щурм срещу ислямистите [/quote]
  Това не е ли патент на руснаците да избиват много заложници и малко терористи ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Лека им пръст на загиналите и дано Европа си вземе поука този път и да престане да подпомага разни брадати мушмороци.
  Време е да се прояви малко твърдост и да бъдат предприети наказателни мерки срещу извършителите на тези нападения.
  Само когато терористите разберат че те и техните близки ще понесат наказания за действията им - само и единствено тогава ще може да се ограничи това безумие.
  Докога Европа ще стои и ще кърши пръсти страхувайки се да признае че е нападната и което е по важното страхувайки се да предприеме ответни мерки.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 36. 36 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тук има на живо развитието на драмата http://live.reuters.com/Event/Mali_Conflict

 37. 37 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  цЕНАТА на свободата винаги е висока, не е безплатна, така че това е положението. И аз съм съгласен да поема риска.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 38. 38 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#12:"Sinergy"]И аз искам да им нацепят канчетата на ислямистите (особено този от снимката), но понякога цената е твърде голяма. [/quote]
  Нацепват му канчето на този някой друг път, не с цената на десетки убити заложници. Ама явно алжирците са се учили от руснаците как да се борят с терористи похитители

 39. 39 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 521 Неутрално

  К'во ви стана бре? 15 на 35 е добре ли? Изтрещяхме всичките...

 40. 40 Профил на 4i4o_pei4o
  4i4o_pei4o
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Настава време за последователни и твърди мерки, за да се ограничи разпространението на действията на малоумни ислямисти! Необходимо е без шум да се избиват главатарите и откачалките обявили се за месии и все в тоя дух и посока. Забавим ли се, това ще стане ежедневие и тежко и горко за потомците.Никаква милост към ислямистите-терористи!

 41. 41 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  До коментар [#5] от "nicoleta":

  "Хубава новина."

  Хубава е, ако не си между загиналите.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#28] от "Милош":

  Междувременно... по чисто демографски признак Европа устойчиво се ислямизира (въпреки някои заигравки с карикатури на Мохамед и забрани за бурки тук-таме). Тъй че - подготви се за това, което ни очаква. Континентът векове е удържал на ислямската експанзия, съхранявайки христнияската си същност (която също не е безукорна, ала е в основата на съвременната цивилизация), ала вече от политкоректност не смогва. Вариант на ислямизиране, макар и деликатно, върви и у нас - по линия на чалгата, шалварите, кючеците, арабските напеви, турските сериали и снимки с фереджета (считани от нашенки за голяма екзотика)... Процесът в Пазарджик също няма да спре тази вълна, която работи на подсъзнателно ниво.

 43. 43 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  [quote#10:"Моди трий нищо да не остане!"]Тези са терористи, а сирийските са бунтовници?!?!?![/quote]

  Точно така, добре се ориентираш.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Жалко за загиналите заложници, добре поне че 45 са успели да се измъкнат, все е нещо. Явно в такава сложна ситуация с много заложници, без жертви не може да мине. Бог да ги прости.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  Вероятно убитите не са били споменати в първоначалната статия. Това отдавна си е слабост на Дневник, и редовно поражда противоречия между оставените вече коментари и актуализираната новина.

 46. 46 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Такива радикални стъпки на алжирските власти - да ги бомбардират, без оглед на жертвите, означава, че са заплашили целия производствен комплекс.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 47. 47 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  До коментар [#20] от "user1980":

  Като гледам броя на жертвите, имам чувствто, че са руски.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 48. 48 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#45] от "darkstar":

  Все пак новините от мястото се обновяват постоянно и са противоречиви и от различни източници. Няма как да се зне за убити веднага.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цъкльо":

  Те пък Щатите като нападнаха талибаните и Садам Хюсеин, скършиха хатъра на ислямистите. Това са сложни процеси, не е ей така - прави контраатака, и от утре вече няма терористи. Вземи Сирия, вземи Иран - не е шега работа да ги нападнат и да стана търкалото, наречено Трета световна война (поради крупните интереси на Великите сили в тези страни).

 50. 50 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1136 Гневно

  До коментар [#26] от "mary33":

  Франсетата не убиват цивилни и не виждам нищо весело в това.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 51. 51 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  [quote#25:"Курт Деликуртев"]Тази политкоректност, на която слугува българската журналистика, ще ни превърне в нова тоталитарна държава! Услушват се да разберат , как две еднакви явления да ги наричат с различни имена! [/quote]

  Намекваш за Сирия. Само дето явлението в Сирия е съвсем различно. Голям мерак да го оправдаете този Башар Асад и да го изкарате борец против ислямизма ама няма как да ви мине номера. Който иска да мисли с главата си, който иска да се хваща на пропагандните лъжи на Башаровата пропаганда.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 52. 52 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "forummoderator":

  Предполагам е добре да измислите някаква система, така че такива уточнения да се публикуват като коментар #0 или в края на началото на статията, за да не се впускат хората в безмислени спорове и да хабят нерви. Все пак аудиторията ви е най-ценното, и трябва да се стремите да се чувства добре

 53. 53 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цъкльо":

  Европа се страхува, защото се напълни със същите тези "брадати мушмуроци", които особено във Франция и Великобритания скоро ще станат мнозинство и ако вземат да се разбунтуват ще стане страшно в собствените им страни.

 54. 54 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#35:"Цъкльо"]дано Европа си вземе поука този път и да престане да подпомага разни брадати мушмороци. [/quote]
  Не може да вземе поука защото е заета да взема икономически интереси. Освен това западна Европа е пълна с арабели трето поколение дето ще гласуват.

 55. 55 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#33:"comandante"]ова не е ли патент на руснаците да избиват много заложници и малко терористи [/quote]
  Винаги ще се намери някой болен да спомене и Русия лПатент на руснаците е да побеждават терористите

  Силата е в Истината
 56. 56 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ian Smith":

  И как правиш разграничението, кои са терористи и кои борци за демокрация, според това какво каже вожда, в случа Обама ли? Доста куца логика, но работи за всеки, който не може да мисли със собствената си глава, слуша началниците и повтаря като папагал.

 57. 57 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#35:"Цъкльо"]Само когато терористите разберат че те и техните близки ще понесат наказания за действията им[/quote]
  И как ще стане тази работа, ще разстреляш жените и децата им, така ли? По зле си и от Янко.

 58. 58 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  всеки убит заложник е лоша новина.Само руските спецчасти изтрепаха всички и терористи и заложници в едно кино и това си го приписаха като добра новина.Никой не им повярва освен бетоноглавите комуноиди.

 59. 59 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#56:"skrita_sila_m"] повтаря като папагал.[/quote]
  Защо "като"?

 60. 60 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 571 Любопитно
 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4481 Любопитно

  Този на снимката не е ли муня? С оръжието на терора - АК?

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#42] от "Читател":

  Точно този процес на ислямизация имам предвид. Отвътре, в сърцето на Европа. Няма град над 100 000 души, който да не е залят от разни пришълци от арабско-африканския пояс, които единствено въртят търговия тип алъш-вериш, а жените и децата им смучат социалната система.

 63. 63 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#49] от "Читател":

  Че са сложни процесите са сложни - никой не е казал че с една масирана бомбардировка ще се реши проблема! Така може само да се усложни - за целта трябват хиляди масирани бомбардировки, но на никой не му стистка да запали фитила и да си подпали чергата.
  А може и по тихия начин с кротичките екзекуции на най големите плямпала, има и други "елегантни" начини да покажеш че има справедливост - като покажеш че ако не можеш да докопаш маймуната докопваш семейството или тези на които държи.Така следващия талибан с мераци за рая ще се позамисли дали ада няма да се изсипе на земята, но върху неговите близки.
  Вярно тактиката не е по различна от тази на г-да ислямистите НО и ние и те сме хора и нищо човешко не ни е чуждо.Трябва да си зададем въпроса - каква е цената която сме склонни да платим за своята и на близките ни безопасност. Европа започна да се променя - къде бавно къде несигурно - още не смеем да говорим за тези неща , още сме несигурни но факта на осъзнаване на опасноста е вече нещо - дава начало на процеси , които ще променят познатите ни представи - за добро или лошо това един Бог знае ,ние можем да се надяваме че е за добро.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 64. 64 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ама нека продължават да помагат на същите тея ислямски терористи в Сирия. Направиха им едно прекрасно, неконтролируемо гнезденце в Либия и сега малките пиленца са се излюпили, вече летят и се чудят къде другаде да нападнат.
  Ние от "развития свят" сме виновни за тая работа и съвсем скоро ще си сърбаме попарата. Чалмите нямат спиране вече в Европа.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3034 Разстроено

  Толкова непрофесионално могат да действуват само араби, в случая алжирци. Спомням си как едни египетски командоси през 80-те годи бяха влезли в самолет пълен със заложници и бяха почнали да стрелят наред.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#10] от "Моди трий нищо да не остане!":

  В ПиаР-а естествено.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 68. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3207 Любопитно

  [quote#23:"Tai pan"]Май и АК-то е същия...[/quote]

  произведено в "Арсенал - Казанлък"?

  I Want To Believe
 69. 69 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#48:"Qassem Suleimani"]Все пак новините от мястото се обновяват постоянно и са противоречиви и от различни източници. Няма как да се зне за убити веднага[/quote]

  Абе в случая е така, ама Дневник наистина добре се "допълват" понякога...

  А току що по АлДжазира някакъв изрази предположението, че алжирците са действали в стил "атака при първа възможност", но май се е оказало, че не са преценили добре въпросната възможност
  Струва ми се, че има някакъв доста ънхепи енд, щом никой не се фука с нищо...

 70. 70 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#62:"Милош"]Точно този процес на ислямизация имам предвид. [/quote]

  И къде я видя тази "ислямизация" Милош? Имам предвид в негативния смисъл, който се опитваш да предположиш с коментар тъкмо под тази статия? Защото аз пък имам други наблюдения за процесите сред мюсюлманите, като например известен прогрес в образованието, сериозен прогрес по отношение на гражданското самоосъзнаване, все неща в конфликт с визията на "симпатягата" от снимката, не мислиш ли? Ако това наричаш "ислямизация", то явно проблемът ни е в семантиката

 71. 71 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#6:"skruch"]под командването на Мухат БелмУхтар или Мохтар БелмОхтар, посочен като организатор.
  [/quote]

  [quote#27:"Aлфepaц"]На арабски не се пишат гласни и без това, така че и така, и онака[/quote]

  Всъщност точно О и У (че и В) се изписват с една и съща буква "9", и в различните арабски диалекти се произнася различно...така че и двете са верни.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 72. 72 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Алжирците всъщност не им дреме по кого стрелят. Една част в самата им редовна армия са или ислямистки симпатизанти или също мразят чужденците. Явно бързат да разчистят проблема и стрелбата по терористите е напосоки, заложниците за тях не са важни. Като прибавим и особеностите на сражаващия се арабин - стрелба на сляпо иззад ъгъла, 'сватбарски' откоси (пълно е с клипове в интернет), липсата на читаво планиране и командване, не е чудно за жертвите сред заложниците...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 73. 73 Профил на nina
  nina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  голяма трагедия . избиха се там.добре , è са успели поне някой да избягат

 74. 74 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Руснаците избиха на два пъти голям брой заложници под предлог, че ги спасяват. Единия път в театъра в Москва, другия път в училището в Беслан. И в Беслан повечето бяха деца.
  Всички умряха от бойното отровно вещество, което командосите пуснаха, за да отровели терористите (много от които с противогази)...Малоумна работа.
  Не дай боже да допира работата до командоси, че...
  Видяхме ги французките колко струват у нас.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 75. 75 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Не знам как пак намесиха Башар и в тая статия, но ако Русия не беше негов оръжеен партньор, нито на нея, нито на нейните клакьори тук щеше да им дреме какво става. Не чувам да реват за други сатрапи, които 1 по 1 падат из Африка и Азия. Да изкарвате Башар Асад положителен герой, не ви прави чест.

 76. 76 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  То на табелата от снимката пише какво-амин! или аменас, което ще да е амин на някой езици!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ислямистите искат да превземат Африка религиозно, а Китай - икономически. Четете повече!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 79. 79 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 515 Весело

  вярвайте нито един няма да остане жив от похитителите

  нагличаните и французите ги предпочитат първо мъртви после живи докато американците обратно и после ги хранят и дори на плаж ги пускат през лятото

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#42] от "Читател":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  rock n' roll is king!
 82. 82 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#77] от "Day Vampire":

  Речника на дневник е взет от еврейските господари на юесей. Няма изненадани, няма нищо интересно. Само овци, дето блеят и преживят.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 83. 83 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "Sinergy":


  [quote#12:"Sinergy"]Хора къде виждате добрата новина при положение, че десетки заложници са били убити?! Ако сред тях имаше ваши познати, пак ли щяхте да се радвате на новината? И аз искам да им нацепят канчетата на ислямистите (особено този от снимката), но понякога цената е твърде голяма.[/quote]

  Информациите от Алжир са противоречиви.

 84. 84 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Горещите точки на сблъсък с муслимите се увеличават все повече, което не е никак добре. А най-лошото е, че Европа е бъкана с тия диваци...

 85. 85 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  Жалко за хората , но добро показно за това как се действа с терористи - отиваш и започваш да трепеш наред. Не като руснаците - преговори , искания , медии и чак на 5-тия ден пускаш газ , който убива хората , понеже вече са изтощени физически и психически

  15.02.1989 - 07.02.2018
 86. 86 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  Иначе - за пореден път се доказа ,че исляма трябва да бъде преследван със закон , подобно на нацизма

  15.02.1989 - 07.02.2018
 87. 87 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#84] от "marsena":
  така по-бързо европа нацинализма се връща.Ще има голяма депортация на мюсулмани.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 88. 88 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#87] от "In my world":

  За сега още не се е случило...
  В Дания съвсем са изтървали нещата. Виж:
  http://www.segabg.com/article.php?sid=2013011400040001201

 89. 89 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#88] от "marsena":
  в дания 100% имат нацинална политическа партия.Тия от този град всички ще трябва да гласуват за национализъм.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 90. 90 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Оставам с впечатлението че запада е казал действайте и алжирците ще оберат негативите .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 91. 91 Профил на Paixoes Diagonais
  Paixoes Diagonais
  Рейтинг: Любопитно

  Чии го дирят там "граждани на девет държави - САЩ, Норвегия, Великобритания, Япония, Франция, Австрия, Ирландия..."? Отишли са в чужда държава да крадат природните и богатства, да корумпират правителства и да обричат местните хора на глад и мизерия, докато те забогатяват? А сега и с армията си дойдоха да колонизират отново Африка.... Нормално е да им го връщат...

  VеnRus 2008: "Eврейскитe унтeри са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Африка е напълно подходяща за бойно поле...както и за заселване впоследствие ...Няма страшно -с всеки убит заложник моллите вършат услуга на когото трябва ...

 94. 94 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Жалко за северняците и японците

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 95. 95 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#45] от "darkstar":
  Явно в усилието да се публикуват новините бързо и своевременно, точността на информацията страда и обратното. Ще трябва да се има едно наум, когато иде реч за подобни критични ситуации, чието развитие е динамично, а броенето на жертвите става под дъжда на куршумите.

 96. 96 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  ИМАШЕ ЕДНО НЕЩО КАЗАНО ОТ ВАНГЯ,А ТО Е,ЧЕ КАМИЛАТА СКОРО ЩЕ ПИЕ ВОДА ОТ ДУНАВА.Изводите си правете сами.

 97. 97 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пълна трагедия е тази новина.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Paixoes Diagonais
  Paixoes Diagonais
  Рейтинг: Неутрално

  И разбира се ислямизмът в Африка и навсякъде другаде не може да бъде изкоренен със сила. Може да бъде изкоренен когато се премахнат причините, които го пораждат - корумпираното управление на про-западните режими, които подаряват природните ресурси на страните си на запада, обричат народа си на глад и потискат всяка опозиция, пак с помощтта на запада...

  VеnRus 2008: "Eврейскитe унтeри са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна."
 100. 100 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 461 Неутрално

  И накрая великите войни на исляма ще са убили пак само цивилни и нито един войник...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK