Австрия гласува да запази наборната военна служба

Австрийската армия наброява около 45 000 души като всяка година около 14 000 младежи извършват 9 месеца алтернативна служба в помощни и антикризисни организации.

© Reuters

Австрийската армия наброява около 45 000 души като всяка година около 14 000 младежи извършват 9 месеца алтернативна служба в помощни и антикризисни организации.Австрийците гласуваха в неделя на референдум да се запази военната повинност за населението, противно на тенденцията след Втората световна война в развитите държави да има професионална армия.


Неутралната алпийска страна, която в годините на Студената война бе на границата между Варшавския договор и НАТО, реши с 60% от гласовете на участвалите във вота, че наборната служба помага за връзката между гражданското общество и армията, както и за възпитаване у младите хора на чувство за принадлежност към държавата. Избирателната активност надхвърли 50% по предварителни данни.


Резултатът е поражение за канцлера Вернер Файман и неговите социалдемократи, които агитираха, че една по-малочислена и професионална сила съответства по-добре на реалността, по-ефективна е откъм разходи и е по-справедлива към младите.
Наброяващата около 45 000 души австрийска армия никога не се е сражавала, но участва в международни мироопазващи мисии - особено в бивша Югославия и на Голанските височини между Израел и Сирия. Освен това тя често се притичва на помощ при природни бедствия в Австрия.


Военната повинност в страната е задължителна за всички мъже, навършили 18 години, и е с продължителност 6 месеца или алтернативна обществена служба от 9 месеца.


Специалисти твърдят, че по-малобройна, но професионална и мотивирана армия би вършила по-добра работа.

© Heinz-Peter Bader, Reuters

Специалисти твърдят, че по-малобройна, но професионална и мотивирана армия би вършила по-добра работа.


Специалисти препоръчваха Виена да последва примера на останалите държави в Западна Европа, които през последните години преминаха към професионална армия.


Хенрик Хайденкамп от лондонския Royal United Services Institute коментира пред Reuters, че за наборна армия "трябва да се отделят много финансови и човешки ресурси за обучението на тези хора и в края те си тръгват без да са усвоили или практикували тези умения."


Бюджетът за отбрана на Австрия е около 2 млрд. евро или 0.6% от БВП.


Много избиратели формираха избори се след предупрежденията на организации като Червения кръст, че няма как да работят, ако с отмяната на казармата изгубят помощта на 14 000 младежи, изпълняващи алтернативна служба при тях.


Някои избиратели не приемат тези доводи и направо обвиняват подобни организации, че се възползват от нещо, което е на границата на принудителен труд


Политическите партии използваха допитването като репетиция за серията избори тази година. Парламентарните избори трябва да се проведат през септември.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Австрия е родината на Хитлер и знае колко е важно да имаш редовна армия.

 2. 2 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Затова Австрия ще съществува и след хиляда години, за разлика от България, която ще бъде само географско понятие.

  Проклета да е Русия!
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Няма професионални армии, а наборни и наемни.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Аз служих 27 месеца и наистина е много време,но 6-7 са добра подготовка за всеки мъж в живота му-сам да се оправя-не да чака мама и тати!

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  веднага да се добави подобен въпрос и към нашя референдум!

 6. 6 Профил на az_si
  az_si
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трудно е да се коментира вътрешна политика на друга държва, но съм сигурен че 99% от гласувалите "ЗА" няма да ходят в казарма.

 7. 7 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  "Австрия гласува да запази наборната военна служба"

  Не е лесно да си австриец. Горките!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  И при нас може да се въведе алтернативна обществена служба от 9 месеца за неграмотни и полуграмотни лумпени? Междувременно ще ги учат да четат и пишат, ще им дават занаят, ще им създават хигиенни навици. За мъже и жени!!

 9. 9 Профил на tsonevniki
  tsonevniki
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "КДС":

  Може още сега да изчезваш.

 10. 10 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Австрийците гласуваха в неделя на референдум да се запази военната повинност за населението, противно на тенденцията след Втората световна война в развитите държави да има професионална армия."

  Еврика! Австрийците отново са авангарда.

  Самотата обливаше сърцето ми
 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#6] от "az_si":
  В такива случаи хората не са длъжни да мислят за това как да ти угодят, а за полезното "стиковане" на твоето поколение към обществото, около което са събрани...

 12. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Наборната служба е вид робство. Трябва да отпадне навсякъде. Не могат да задължават хората на насилствен труд.

 13. 13 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#8:"dobrich"]За мъже и жени!! [/quote]

  Абсолютно!

  Самотата обливаше сърцето ми
 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#4:"pilis"]Аз служих 27 месеца[/quote]

  Я, набор!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Нищо лошо момче, (а и момиче) да минат поне едно военно обучение и малко да си поразтичат затлъстелите от седене на компютъра задни части, ей така- само за няколко месеца, да се научат на ред, дисциплина, отговорност, обща култура за боравене с оръжие, как се яде всичко сложено на масата и още много такива дреболиики

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Тук трябва да възстановят строителни войски - и то наборна служба, да видите как магистралите ще станат готови за нула време и то 5 пъти по-евтино, хем като войниците усвоят някакъв занаят.

 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#2] от "КДС":Не , глупаците , които я управляват , все някога ще си отидат. Ще дойдат нормални хора, истински политици , а не крадци . ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ БЕЗ ДА ПИТАТ НАРОДА. Аню пита ли ни като реши да купува старо желязо за 600 млн ? Възлага държавни поръчки на ВМЗ за под 1% от обема му. Под 1% е само нулата. Другите 99% на кого ги даде ?
  През войните 3.5 милионна България е извадила 600 хилядна армия съъс запаса. Сега запас няма. С газов пистолет не могат да стрелят.
  Ако ни нападнат , надеждата ми е в ловците - 120 000 цеви .


 18. 18 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Затова пък ние сме радетели на младежи с надмнормено тегло и спуздрени шкембета, обучени само да въртят кючек.
  Но как да се сравняваме с нормалните и мислещи за съдбата на държавата си народи, когато ние мислим само за собственият си гъз и лапачка!

  ура и да живей!!!
 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#5] от "zidane":Ти пък ! Ще направиш Бойко кривоглед ! АЕЦ го побърка.

 20. 20 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "lordcris":

  Затуй пък Данков ти постановява 65 години незадължителен труд!

  ура и да живей!!!
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#12] от "lordcris":Могат, могат ! Когато е в интерес на организацията наречена държава.

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Все пак съфорумци не забравяйте че турските пълчища са разбити пред Виена, а не край Сердика! Та затова онези хора си имат и ще си имат армия! Вярно е и друго- така наречена БА е една сбирщина от некадърници и несбъднати мутри- хора които за нищо не стават. За такива като тях има винаги свободни места в Легиона и разните пиндосляшки паравоенни формирования. Дано Бог без наша помощ опази България!

 23. 23 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей преди 89 година като целия източен блок ходихме в казарма и съответно излизахме оттам едни стегнати, дисциплинирани, можещи, силни хора, като в държавите цареше дисциплина, самоотверженост и труд, като имахме невероятни, огромни, велики армии и огромни мощни заводи как по дяволите я загубихме тая пуста студена война от тия льольовци на Запад ,дето дори през казарма не са минавали...???Да се чуди човек...
  А тези на които им потекоха лигите за връщане на казармата в България след като прочетоха тази новина все пак не забравяйте 2 неща:
  1.Казармата си е доста скъпо "удоволствие",което се плаща от държавата т.е от вас уважаеми данъкоплатци.Така че при едно връщане на казармата ще трябва да спрете да мрънкате,че заплатите на учителите и пенсиите са ниски.
  2.Докато четете статията не забравяйте и тази част от нея:" или алтернативна обществена служба от 9 месеца. "

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей преди 89 година като целия източен блок ходихме в казарма и съответно излизахме оттам едни стегнати, дисциплинирани, можещи, силни хора, като в държавите цареше дисциплина, самоотверженост и труд, като имахме невероятни, огромни, велики армии и огромни мощни заводи как по дяволите я загубихме тая пуста студена война от тия льольовци на Запад ,дето дори през казарма не са минавали...???Да се чуди човек...
  А тези на които им потекоха лигите за връщане на казармата в България след като прочетоха тази новина все пак не забравяйте 2 неща:
  1.Казармата си е доста скъпо "удоволствие",което се плаща от държавата т.е от вас уважаеми данъкоплатци.Така че при едно връщане на казармата ще трябва да спрете да мрънкате,че заплатите на учителите и пенсиите са ниски.
  2.Докато четете статията не забравяйте и тази част от нея:" или алтернативна обществена служба от 9 месеца. "

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей преди 89 година като целия източен блок ходихме в казарма и съответно излизахме оттам едни стегнати, дисциплинирани, можещи, силни хора, като в държавите цареше дисциплина, самоотверженост и труд, като имахме невероятни, огромни, велики армии и огромни мощни заводи как по дяволите я загубихме тая пуста студена война от тия льольовци на Запад ,дето дори през казарма не са минавали...???Да се чуди човек...
  А тези на които им потекоха лигите за връщане на казармата в България след като прочетоха тази новина все пак не забравяйте 2 неща:
  1.Казармата си е доста скъпо "удоволствие",което се плаща от държавата т.е от вас уважаеми данъкоплатци.Така че при едно връщане на казармата ще трябва да спрете да мрънкате,че заплатите на учителите и пенсиите са ниски.
  2.Докато четете статията не забравяйте и тази част от нея:" или алтернативна обществена служба от 9 месеца. "

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей преди 89 година като целия източен блок ходихме в казарма и съответно излизахме оттам едни стегнати, дисциплинирани, можещи, силни хора, като в държавите цареше дисциплина, самоотверженост и труд, като имахме невероятни, огромни, велики армии и огромни мощни заводи как по дяволите я загубихме тая пуста студена война от тия льольовци на Запад ,дето дори през казарма не са минавали...???Да се чуди човек...
  А тези на които им потекоха лигите за връщане на казармата в България след като прочетоха тази новина все пак не забравяйте 2 неща:
  1.Казармата си е доста скъпо "удоволствие",което се плаща от държавата т.е от вас уважаеми данъкоплатци.Така че при едно връщане на казармата ще трябва да спрете да мрънкате,че заплатите на учителите и пенсиите са ниски.
  2.Докато четете статията не забравяйте и тази част от нея:" или алтернативна обществена служба от 9 месеца. "

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#8:"dobrich"]И при нас може да се въведе алтернативна обществена служба от 9 месеца за неграмотни и полуграмотни лумпени?[/quote]
  Т.н. "алтернативна служба" е обмислена за "пацифисти", които не желаят да служат в армията по идеологически причини, но не се скатават от изпълняването на своя дълг към обществото.

  Та в случая подобна служба за полунеграмотни лумпени едва ли е подходящата.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 28. 28 Профил на aliceinchains
  aliceinchains
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гражданин":

  Спрени пред Виена от поляците.Нали не мислите че Австрия са военна сила.Ще кажа само едно Аустерлиц.

 29. 29 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С Голямо Съжуление отбелязвам че България няма вече Нищо? И така се получава защото наследниците на НЕДОНОСЧЕТАТА , продължават да ни управляват?
  Хвалите се с нашата Армия ,с победите с Генералите но забравихте че тази Армия калена в битки и Воини беше преди девети септември ,а сега като Другара Тодор Живков каза всичко е Недоносче и ние сме продукт на това Недоносче.
  Нищо нема вече нищо не остана ,дано БОГ се смили и помогне на нашата изстрадала Родина.

 30. 30 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 540 Неутрално

  За нашите сега има вместо служба - викане по паветата и сране по плажа... хип хип

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 31. 31 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 466 Неутрално

  АНКЕТА

  За въвеждане на наборната военна служба +
  Против въвеждане на наборната военна служба -

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#1:"kolizej"]Австрия е родината на Хитлер и знае колко е важно да имаш редовна армия. [/quote]
  Не просто са притеснени ,че скоро границата на Турция отново може да бъде близо до Виена !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Наборната армия е била измислена в началото на XVIII век и е решавала два проблема - достатъчно войнишка маса и малки плащания в условията обаче на все още проста военна техника, която е могла да бъде усвоена и обслужвана от всеки и от необходимостта физически да покриеш територията на неприятеля.
  В наши дни е по-логично армията да е професионална. Техниката е доста сложна и изисква определени умения за обслужване, а и не е физически необходимо да заемеш територията, освен на ключови позиции, от които можеш ефективно да я контролираш. Пък и развитието на военните технологии е в тази насока. Значи ти трябват предимно професионалисти, на които обаче трябва добре да платиш.

  Всичко, което съм се научил в живота - дисциплина, ред, отговорност към обществото, да не говорим за другите неща, съм ги научил или в семейството си, или в училищата, които съм посещавал. Армията няма никаква заслуга в това.

  E PLVRIBVS VNVM
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#26:"qwerty123123"]велики армии и огромни мощни заводи как по дяволите я загубихме тая пуста студена война от тия льольовци на Запад ,дето дори през казарма не са минавали...???[/quote]
  Льольовците не са прости дават повече пари за образование и това дава резултат когато създават научни и финансови похвати за победа! Идеологически алчността винаги побеждава пред всякакъв вид патриотизъм,национализъм или блянове за равенство и братство !
  Взимат и обучават в институтите си икономически еничари а после ги връщат в родните им страни !
  Дянков нали е тръгнал в ранна юношеска възраст а сега е завършен "икономист" които отлично владее техните за деструктуриране на частна и публична собственост в полза на чужди "инвеститори"!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante":

  ...и не искат да се харчат за чужди наемници...,макар,че имат пари...

 36. 36 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#23:"qwerty123123"] как по дяволите я загубихме тая пуста студена война[/quote]
  След предателството на неходилите в казармата. Така, като ги гледаш Горбачов и Елцин, приличат ли ти на нещо друго, освен паразити с лоени топки?

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 37. 37 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 580 Неутрално

  И няма какво да обсъждате решението на австрийското общество за военната служба. Каквото им обществото, такъв и резултата от референдума им. Това е положението. Решението ще се изпълни и Австрия ще продължи да е предпочитано място, за разлика от клозета на балканите.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 868 Неутрално

  За сетен път се убеждавам, че България ще стане нормална държава, когато Виена стане нейна столица, а София е просто един окръжен град като всички останали!!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK