Барак Обама обеща подкрепа на средната класа в речта си, след като положи клетва

 

© null, Reuters

 Ще трябва да вземаме трудни решения за ограничаване федералния дефицит и разходите за здравеопазване, страната ще работи и за справяне със заплахата на климатичните промени, като продължи да върви по пътя на устойчива енергетика, това каза в 18-минутната си реч след публичното полагане на клетва президентът на САЩ Барак Обама. Той призова за нови идеи и технологии за преустройство на управлението, на данъчния кодекс, за образователна реформа и предоставяне на гражданите на знания и умения, необходими им да работят по-усърдно, да научават и постигат повече, каза президентът.


Обама беше категоричен, че трябва да има съсредоточаване повече върху благополучието на средната класа, отколкото върху преуспяването на малоброен елит. Той призова политиците да загърбят разделящите ги пристрастия и да се заемат с належащите икономически проблеми, посочва "Ройтерс".


Американският президент апелира също да се работи по множество въпроси като имиграционната реформа, правата на хомосексуалните и борбата с насилието, причинено от оръжия. Обама заяви, че ще защитава американските ценности по света чрез "силата на оръжието и върховенството на закона".
В обръщението си, прекъсвано многократно от възторжените аплодисменти на аудиторията, той отбеляза, че страната трябва да прояви смелостта да решава разногласията с други държави по мирен път, като запази съюзите си по света. "Ще подкрепяме демокрацията от Азия до Африка, от Северна и Латинска Америка до Близкия изток, тъй като интересите и съвестта ни изискват от нас да действаме от името на онези, които жадуват свобода", каза Обама.


"Десетилетието на война приключва, а икономическото възстановяване започна. Събратя мои, американци, създадени сме за този момент и няма да пропуснем тази възможност, тъй като ще направим това заедно", завърши президентът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK