Разделеното Мали – какво и защо се случва там

Разделеното Мали – какво и защо се случва там

© Associated PressВ контекста на започналата преди десетина дни френска операция в Мали ви представяме обобщената картина на Le Monde за това какво представлява тази малко позната у нас африканска държава и какви са причините, довели до военната намеса там:


Мали е вътрешноконтинентална държава в Западна Африка с 12 милиона души население и територия два пъти по-голяма от тази на Франция. Съставена е от два географски района. Южната част е организирана около столицата Бамако. Тя е наречена "зелено Мали" заради саванната си растителност и долината на река Нигер, която минава през територията й. Тук е концентрирано и 90% от населението на Мали. То е уседнало и е съставено от различни предимно чернокожи африкански племена.


През северната част на страната преминават саваната Сахел на юг и пустинята Сахара на север. Населението на този регион е съставено главно от туареги (които са мюсюлмани – предимно сунити) и араби. От векове и до днес те продължават да водят номадски начин на живот. При все това зоната, обитавана от туарегските племена, надминава границите на държавата Мали.
Туарегите винаги са били номадски племена

© Associated Press

Туарегите винаги са били номадски племена


Нейната северна част винаги е била кръстопътна зона, откъдето са минавали пътищата на керваните, превозващи сол, злато и роби. В днешно време тук процъфтява трафикът на хора, дрога и оръжие. Именно в този обширен, сух и безплоден регион, трудно контролируем от държавата, намират убежище редица екстремистки групировки. Тук е основният център на "Ал Кайда в ислямския Магреб" (АКИМ). От 2007 г. насам организацията е поела отговорност за над 80 отвличания от Мали, Мавритания, Алжир, Тунис, Нигер и Нигерия.


Падането на либийския режим през август 2011 г. стимулира навлизането в северно Мали на нови оръжия и завръщането на туарегите, служили като наемници на Муамар Кадафи. В началото на 2012 г. точно в този нестабилен регион, наричан от туарегите Азауад, тяхното "Национално движение за освобождение на Азауад" (MNLA) атакува малийската армия. Целта им е извоюване на повече автономия. Зле екипираната малийска армия търпи няколко поражения. Тя се обръща срещу властта в Бамако и я обвинява в неефикасност и неспособност да се справи с положението. На 22 март 2012 г. военните свалят правителството на президента Амаду Тумани Туре. Въпреки това те продължават да губят битките в северната част на страната и на 6 април 2012 г. MNLA обявява независимостта на Азауад.


Един от прочутите суфитски храмове в град Тимбукту

© Associated Press

Един от прочутите суфитски храмове в град Тимбукту


В началото туарегите сепаратисти се съюзяват срещу правителството с етническите си събратими от "Ансар Дин" - ислямистка организация, близка до АКИМ и до едно от нейните крила – "Движението за единобожие и джихад в Западна Африка" (MUJAO). Скоро обаче групировките се скарват за контрола над земите и бунтовниците от MNLA са изтласкани от радикалните сунити. Поела контрола над района, "Ансар Дин" започва да налага шериата на местното население, а в края на юни миналата година нейни членове унищожават вписаните в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО суфитски храмове в град Тимбукту.


Фактическото завладяване на северно Мали от ислямистите и нестабилното положение на установеното временно правителство в Бамако плюс деликатния мир в Сахарския регион предизвикват тревогата на много държави. Усетили потоците от малийски имигранти, съседите се опасяват бунтът на туарегите и терористичната дейност на екстремистите да не се разпространи в собствените им страни.


Буркина Фасо, Мавритания, Кот Д'Ивоар и Нигерия подкрепят идеята за незабавна намеса. Алжир от своя страна, който има над 1300 километра обща граница със Северно Мали, дълго време защитава принципа за намиране на решение чрез преговори. Силно пропускливата граница между двете държави обаче непрекъснато се пресича от бойци на АКИМ – групировка, произлязла по време на гражданската война в Алжир в средата на 90-те години и целяща да свали местната власт и да установи ислямска държава.


Френски войник патрулира в отвоювания от ислямистите град Диабили

© Reuters

Френски войник патрулира в отвоювания от ислямистите град Диабили


От пролетта на 2012 г. Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) започва едновременно преговори с MNLA и "Ансар Дин" и военна намеса в подкрепа на малийската армия за отвоюване на територията й от ислямистите. Инициативата е подкрепена и от ООН.


В началото на тази година развитието на събитията се ускори. На 10 януари бунтовниците достигнаха условната демаркационна линия между севера и юга, превземайки град Кона – ключ към пътя за столицата Бамако. Това провокира незабавната реакция на Франция, която още има силно влияние в региона и е запазила няколко свои военни и икономически средища, сред които урановите мини в Нигер например. Още на следващия ден след завладяването на Кона от ислямистите Париж започна военната операция "Сервал". Тя дойде като отговор на молбата на малийското правителство за помощ и се провежда със съгласието на Съвета за сигурност на ООН.


В края на миналата седмица към френските войски започнаха да се присъединяват части от съседните държави, а вчера туарегите от MNLA заявиха, че желаят да се бият на страната на африканско-френските съюзници. Тежкият и обширен терен и добре подготвените противници обаче предвещават доста трудности за обединените сили.


Carte animée : la situation au Mali décryptée... by lemondefr


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мали е далеко, но да не се случи тук, че мамата си трака. Голяма част от югоизточна България е почти под чуждо влияние. Несебър, Св. Влас и Слънчев Бряг са държава в държавата и то какво остана

 2. 2 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всеки заграбва с големи шепи и не мисли за обикновения гражданин, че иска да живее спокоен живот, а накрая се оказва на улицата.

 3. 3 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Добре-значи европа се е вдигнала да смачка държавата на Ал Кайда.Да вземат по големокалибрени оръжия от типа на град-огнена завеса и чао до след 30 години.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Средновековие!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "dolna4erti4ka":
  Бързо и безболезнено

 6. 6 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много евтино ще излезе и американците няма да се налапат, както трябва с кинти

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Чудя се как наЩе още не са помолили да ги включат в групата на обединените сили !!!

 8. 8 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално
 9. 9 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#4] от "Geoimg":
  Сега, ако не се лъжа, е 1391г. от рождението на Мохамед!
  За тях в момента е 14в.!

 10. 10 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#1:"plamyk"]Голяма част от югоизточна България е почти под чуждо влияние.[/quote]
  Изобщо нямаш представа от Югоизточна България
  Един от най-етнически чистите краища на България.
  Равнинните части на Сливенска област, цялата Ямболска и южната част на Бургаска области са населени изключително само от етнически Българи. Изключение правят циганите, които са навсякъде.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 11. 11 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Благодаря, Дневник. Интересно ми беше какво и защо става в Мали, но нямах време да търся отговори.

 12. 12 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamyk":


  [quote#1:"plamyk"] Голяма част от югоизточна България е почти под чуждо влияние[/quote]
  Не си в час.

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#4] от "Geoimg":

  Изкара ги много напреднали.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Добра обзорна статия.Не бях наясно с фактическата обстановка в Мали и кое налагаше намесата на Франция и околните държави.

 15. 15 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  По бай тошово време, един мой приятел дето знае френски работеше на Пловдивския панаир. Та една година превеждаше на малийците. Като хора, бяха доста приветливи, горди и със самочувствие. Доста информирани. Е, верно извадката е била доста различна от дейтвителността може би. Но пък разказваха с умиление за туарегите и още тогава твърдяха, че докато те не си направят държава, проблема ще стои... Имаха доста ароматни цигари! Хубав тютюн!!

 16. 16 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Кой сложи това заглавие на хубавата статия?
  ДЪРЖАВАТА Мали в СРЕДЕН род...

 17. 17 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 861 Весело

  Мда, доста изкривено представяне на нещата, което разбира се може да се очаква от добрата стара колониална Франция, ама ние що превеждаме така сляпо, само защото знаем френски ли Премълчани са доста "нередни" факти, от рода, че след бунта Малийската "армия" подлага столицата на погром и грабеж, че промотираните от белите, мекерета за управници на Мали не могат да се разберат и по един въпрос и се цакат един-друг постоянно, че целият този хаос се създава, за да разкарат китайците от региона, та да не се бутат много-много в добива на уран и разни други неща, дето могат да напрегнат бедните мозъчета свикнали на туитър дози от информация. Ще ме извините за хейта

 18. 18 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Жалко за една велика държава през средновековието !
  Малийската империя е мюсюлманска империя от Западния Сахел, основана през XIII век от краля Сундиата Кейта от етнос малинке.
  Центърът на империята се намира в горната част от басейна на река Нигер. Контролира търговията на злато с арабския свят, което е причината за нейния просперитет. Най-великите градове на империята са Гао и Тимбукту.
  През XIV век Малийската империя достига най-големите си териториални размери и се разпростира чак до атлантическия бряг. От XV век нататък империята почва да губи контрола върху златните находища.
  През XVI век Сонгхайската империя става по-силна от Малийската. През XVII век Малийската империя изчезва под ударите на Бамбара.
  Съвременната държава република Мали е наречена на името на тази империя.

 19. 19 Профил на antiliberal
  antiliberal
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напразно написана статия.
  Президент Оланд сам си каза, че ако не сложат ръка на ресусрите и по-точно урана, Франция няма да е конкурентноспособна
  http://www.youtube.com/watch?v=5s4Y92onNs0

 20. 20 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  През 13-14 век университета в Тимбукту е имал 70000 студенти ,нещо с което нито Англия ,Франция и Германия тогава са имали !!

 21. 21 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 297 Неутрално
 22. 22 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Щом туарагите са на страната на Французите, ислямистите нямат никакъв шанс.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Френското правителство заговори за дълга война. (което се очакваше)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitkobomb":

  Доста по-късно, ама университета в Босня е имал около 4000 студента. Но броя не е толкова важен. По-важно е било, че преподавателите са били много интелигентни и ерудирани хора. Именно техния пример е накарал доста от местните да се помохамеданчат. И още, тогава образованието им е било светско, е с мохамеданска насоченост, но светско. Доста по-късно изчезва поезията, изкуствата и образованието става само по теология...

 25. 25 Профил на green
  green
  Рейтинг: 418 Весело

  http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-5-2012/1312-zapadna-afrika-i-strategiyata-na-upravlyavaniya-haos
  Ето ви един, според мен малко по-пълен анализ.
  Дневник са се постарали, но не обръщат никакво внимание на икономическите причини за войната. А както знаем- без тях не може.

 26. 26 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#14] от "sss700431":
  Не видя ли урановите мини..... А Франция има 130 реактора и и трябва гориво за без пари, в противен случай ще и рухне икономиката........

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 27. 27 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#25] от "green":
  Всъщност този анализ е къде, къде по пълен от едностранчивият такъв на Дневник. Според мен ясно се разбира кой и как е провокирал дестабилизацията в района - същия който сега се кани да го умиротвори.......

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 28. 28 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На кой му се воюва с пустинните жители,предопределена битка.

 29. 29 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#22:"ventsy"]Щом туарагите са на страната на Французите, ислямистите нямат никакъв шанс. [/quote]
  Ама не са, и затова шикалкавят....

 30. 30 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  „Поела контрола над района, "Ансар Дин" започва да налага шериата на местното население, а в края на юни миналата година нейни членове унищожават вписаните в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО суфитски храмове на светци в град Тимбукту.“
  -------------------------------------------
  Диваци!!!

 31. 31 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Погледнете картата на Мали!

  Вижте как е съшита с бели конци от Франция и други велики сили! После що има проблеми, щото колониалните велики сили са делили както им е угодно, за да владеят дълго!

  Изкуствено образувание, северната част просто няма никаква връзка с Юга!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1092 Гневно

  Даа! За едните "френски" и други подземни богатства "нашите" ще "натворят" 1 милион бежанци! Но нали не са французи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 540 Весело

  "То е уседнало и е съставено от различни предимно чернокожи африкански племена."
  Що бе? Да не би да има и белокожи африкански плечена?

 34. 34 Профил на yann89
  yann89
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До: Приказки от шипковия храст: Има, африканерите в юАР! Има се предвид чернокожи, а не араби в случая ама кой да помисли две минути..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK