Русия евакуира 77 свои граждани от Сирия

Русия евакуира 77 свои граждани от Сирия

© ReutersДва самолета на руското министерство на извънредните ситуации са евакуирали от Сирия 77 руски граждани, пожелали да напуснат страната. Двата самолета Як-42 и Ил-76 са се приземили на 23 януари сутринта на московското летище "Домодедово".


Руснаците са били евакуирани от градовете Дамаск, Алепо, Хама и Хомс, като преди това са се обърнали към руското посолство за помощ. По-голямата част от тях са жени, омъжени за чужденци, и техните деца. По-рано дипломати съобщиха, че в Сирия има около 25 хиляди рускини, омъжени за местни жители.


От министерството на извънредните ситуации съобщиха, че на "Домодедово" на пристигащите са били осигурени топли дрехи и транспорт до железопътната гара.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Асад няма ли и него да си го приберат?

 2. 2 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Прибран е сигурно, но от това заглавие става ясно, че нещо ново ще започне там.

 3. 3 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":
  По някой слухoве той живее на руски кораб под руска охрана. От време на време излиза за да го видят и да дръпне някоя и друга окуражителна реч.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Рускините къде ли не са си намерили мъже по света?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Това, на снимката горе, със забрадката, руска гражданка ли е?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#5] от "VеnRus 2008":

  И аз като я гледам никак не прилича! Но Дневник винаги се е славел с това че публикува акуални снимки към новините си! Хахаха!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 7. 7 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като гледам в тия единственото руско нещо е паспорта и едва ли и положението с останалите е такова. Още от съветско време Кремъл има поддържа линия да се изпращат хора от мюсюлманските автономии или републики в чужбина за улесняване на проникването в тези държави. Практиката да се създават руски компактни малцинства в автономиите и републиките на мюсюлманите в Русия пък е още от времето на империята. Към момента има области в РФ където руснаците са едва 15 - 20 % от населението на адмиинстративната и териториална единица, но съставляват 70 - 80 % от населението на най - големия град или икономически най - активните селища. Един елемент от стратегията за поддържане на държавния интегритет. Възможността за свободно придвижване след падането на съветската власт намалява действието му и затова Путин се опитва да привлече руснаци от " близката чужбина " и да ги засели по такива места, но към момента не се получва много добре.

 8. 8 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Защо точно сега руските граждани се притесняват ,след като кораби от военноморския флот на Русия демостративно,,парадират,, край Сирия със цялата си бойна техника ? Нали Путин е зад Сирия ?

 9. 9 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като потвърждение на горното искам да добавя примерът с Афганистан. Голяма част от сухопътните войски е набирана от средноазиатските и кавказките републики поради сходството в културата, религията, външния вид с местните. Имало е дори подразделения на специалните сили като прословутия " ислямски батальон " на спецназ. Твърде вероятно е по - голямата част от пребиваващите в Сирия руски граждани да са с узбекски, дегестански, осетински и дори татарски произход.

 10. 10 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#9:"power_decided"]Твърде вероятно е по - голямата част от пребиваващите в Сирия руски граждани да са с узбекски, дегестански, осетински и дори татарски произход.[/quote]
  Аз пък мисля че повечето са Наташки, Даринки, Олги и т.н. В Газа също е пълно с тях. Интересно е че като побягнаха от там, не се изтеглиха към близкия Египет, а поискаха Израел да ги пусне да минат на път за Русия на основание че притежавали руски паспорти!?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 11. 11 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Нищо чудно правителството на Сирия да е поискало помощ от Международната НЕдемократична Общност за неутрализиране на атаките на Международната Демократична Общност.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 12. 12 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "magen_enoshi":

  Към момента приблизително около 23 % от населението на Израел са евреи емигранти и техни потомци от бившия СССР. Ако прбавим към тях и емирантите и техните потомци от България, Румъния, Полша, Чехия Унгария, Прибалтика и Финландия то не по - малко от 1/3 от населението на Израел са си евреи със смесен произхо от източна Европа. Имайки предвид, че заселването им в Израел не е било толкова отдавна е нормално имената да се запазят, но те не са критерии за етническия произход. Има доста изследвания върху етническия състав на евреите от източна Европа и Русия и изводите винаги клонят в една посока - за разлика от тези живели в западна Европа и САЩ източните са доста смесени с други народи без да броим, че приелите идеизма хазари нямат никакво генетично сходство с останалите. Забелижетелното в случае е че много успешно създават нация, докато в същото време нации с вековна история деградадират и се превръщат в стада.

 13. 13 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#8:"sisiliya6"]Защо точно сега руските граждани се притесняват ,след като кораби от военноморския флот на Русия демостративно,,парадират,, край Сирия със цялата си бойна техника ?[/quote]
  Защото помнят Норд Ост, и знаят какво ги очаква ако почнат руските военни да ги спасяват.

 14. 14 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#9:"power_decided"]Твърде вероятно е по - голямата част от пребиваващите в Сирия руски граждани да са с узбекски, дегестански, осетински и дори татарски произход. [/quote]
  Искаш да кажеш че руснаците така внедрили 1-2 дивизии в Сирия? А в статията пише за омъжени 25,000 рускини в Сирия.

 15. 15 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Странни въпроси си задавате!
  Разбира се че, рускините ще търсят мъже къде ли не.
  Дори след 100 г. няма да се оправи страната откъм "силния" пол от войната преди повече от половин век.
  Неоправена жена - зъл дявол!
  И това важи за всички пригранични бивши републики от СССР!
  А от Сирия си тръгват не само рускини, а предимно жени и деца от смесени бракове. Тази със забрадката е жена на руснак!

 16. 16 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "gabarkov":

  То и непрекъснато в новините излизат статии за български обвинени в джебчийство, българи крадящи жици някъде из ЕС, но на всички им е ясно за какво става въпрос. Ако си спомняш войната през 2008 г. с Грузия голяма част от войниците от руската страна бяха от Кавказ. Това е рационално. За Сирия е нормално да се командироват хора, които са свикнали с подобни религиозни и културни порядки и съответно много по - лесно ще се адаптират и съжителстват с местните. Това е прилагано много пъти в миналото и от там си вадя изводите. По отношение на смесените бракове в РФ те наистина не са малко, но най - голям е техния брой в южните части и отново Кавказ. При мюсюлманите религията, а не етносът е определящ. Една от най - често срещаните смесени бракове са между осетинци и дегестанци. Татарите много често се женят за средноазиатци. Има една обща тенценция, противоположна на някой стереотипи от 50 - 60 г. Всъщност сред младите хора в РФ преобладават мъжете за сметки на жените. По последни данни от преброяването във възрастовата група 18 - 35 г. мъжете са с 250 000 повече от жените. Предвид данните от половата структура при децата до 18 години и тенденцията при новородени от последните няколко години очакванията проблемът да се изостря все повече. Очакванията са към 2020 делът на мъжете сред младите да превижи този на жените до 500 000 към 2020 и до към 1 000 000 към 2030 г. Това никога не се разминава без големи сътресения.

 17. 17 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 553 Неутрално

  По време на война хората напускат родните си места когато е ясно, че войските на противника скоро ще се разпореждат с техните родни градове и села и те не са сигурни как ще се отнесат с тях или пък имат основание да се страхуват от търсене на сметка за делата им, преди смяната на статуквото.

  В случая, руските граждани и тези с руски произход имат основание да се страхуват, дори лично да не са съпричастни със злокобната роля на бившата им родина в този конфликт.

  От друга страна, масовото напускане на руснаците ясно показва, че наблжава момента, в който досегашният режим няма да е способен да продължи да управлява няколкото останали под негов контрол анклава.

 18. 18 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#16] от "power_decided":

  Сложих Ви "+" на всички коментари. Дадохте ми интересни теми за размисъл. От къде, обаче идва очакваното числено превъзходство у мъжете спрямо жените? Статистически раждаемостта (при липса на външни фактори, каквито има в Китай, а мисля, че подобни няма в Русия) между двата пола има нищожни отклонения, а и детската смъртност също. Ако данните, които давате са верни, това говори, може би за сериозна емиграция сред девойките и младите жени между, примерно 15 и 25 години.

 19. 19 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "power_decided":

  Много си прав.

 20. 20 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "venci_kr":

  Можеш да провериш от страницата на руската статистическа служба. Те изнасят редовно доклади в интернет. По принцип винаги се раждат малко повече момчета, но смъртността сред тях до 1 година е малко по - висока. Влияние оказва и броят на прекъснатите бременности. В РФ регионалните различия са големи. В Европейската част съотношениете мъже/жени сред младите ( 18 - 35 г. ) е някъде 100 / 100 или 101 на 100, което е нормално за възпроизводството на нацията. В другите региони обаче ситуацията е различна. Особено чувствителен е проблемът в централния и далекоизточния регион, където на 90 млади жени се падат по над 100 млади мъже. Икономическата структура на тези региони ориентирани преди всичко към добив, преработка на суровини, машиностроене, строителство, оръжейно производство, играят голямо значение тук. За младите жени е трудно да намират реализация и се ориентират към Европейската част на страната. В южните части - Чечения, Ингушетия, Дегестан, Осетия, здравеопазването не е на много високо ниво и детската смъртност е сравнително висока. Правителствените програми за стимуиране на заетостта и образованието дават възможност младите хора от тези региони да ги напускат макар и временно и да излязат от тдационната си затворена общност. За момичета от тези региони се появява възможност да имат собствен професионален и личен живот далеч от патриархалното бреме на семействата си. Това принципно не е нещо лошо, но се явява като провал на политикат на Кремъл да внедри млади, образовани, светски хора, от местните етноси, които да променят обликът на региона, да създадат друга среда и най - накрая да се сложат край на конфликтите. Радикализмът се развива ако има почва за него все пак.

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "venci_kr":
  Хубав коментар. Въпросът е защо Русия изтегля гражданите си от Сирия. Защото Асад ще бяга? Майка му също е напуснала Сирия. Или се задава бой последен и ще стане още по-страшно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Цитат:

  "От министерството на извънредните ситуации съобщиха, че на "Домодедово" на пристигащите са били осигурени топли дрехи и транспорт до железопътната гара."

  Сиреч "На ви по една ватенка" и с раздрънкания рейс до гарата и.... кой както може.

 23. 23 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "venci_kr":

  Осигуряват им възможност да отидат при близки и роднини в страната. Транспорта не е до една гара, а до която поискат.
  За хората без роднини (щото има и такива) е осигурено жилище в санаториални заведения в Москва !

 24. 24 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#23] от "baterosko":

  Фантазирайте си мокри сънища! Пак цитирам: "...до железопътнаТА гара." Това -ТА, върху което наблягам, в българската граматика се нарича определителен член. Той определя едно конкретно нещо, в случая конкретна гара. От статията не става ясно коя е гарата, но в контекста на общия текст, спокойно може да се твърди, че става дума за най-близката или някоя от най-близките гари, някъде в Москва (щото летището е Домодедово), а не например централната гара на Магадан. Аз се позовавам само на текста, под който пускам коментара, докато вашето са си фантазии и изсмукани от пръстите мечти и утопии.

 25. 25 Профил на baterosko
  baterosko
  Рейтинг: 442 Весело

  Представете си, че гледам московски информационен телевизионен канал всеки ден, не фантазирам нищо и само допълвам казаното от Вас!
  Има осигурени автобуси до всички московски гари!!! Ще се съгласите ли, че не всички ще пътуват в едно направление?
  И не вярвайте много-много на писаници в българската преса за Русия!
  Коментирайте не само статията (в която няма 100 % достоверност и за това което се случва), а ако сте видели и лично нещо!
  Аз това го видях!!!

 26. 26 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#25] от "baterosko":


  [quote#25:"baterosko"]Има осигурени автобуси до всички московски гари!!![/quote]

  Важно пояснение, което коренно променя смисъла на предишния ви пост.

  Като изключим леката ирония в моите постове, нямаме сериозни разминавания, относно това, какво се е случило.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK