Австрийската прокуратура повдигна обвинение в пране на пари срещу лобиста Хохегер

Австрийският лобист Петер Хохегер

© Associated Press

Австрийският лобист Петер ХохегерАвстрийската прокуратура е повдигнала обвинение срещу лобиста Петер Хохегер и още няколко души за злоупотреба с доверие, лъжесвидетелстване и пране на пари, съобщиха австрийските медии. Това е предното развитие по т.нар. телеком скандал, в който е замесена и партията "Съюз Бъдеще за Австрия". В основата му стоят плащания през 2006 г. към партията. Другите обвиняеми освен Хохегер са бившият председател на телекомуникационния оператор Telekom Austria Рудолф Фишер, бившият политик от "Съюз Бъдеще за Австрия" Клаус Виттауер, както и още четирима души, чиито имена обаче прокуратурата не разкрива.


Австрийското издание Wirtschaftsblatt отбелязва, че обвинението все още не е на практика влязло в сила – обвинените имат срок от две седмици, в който да заявят възражения, ако имат такива. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат присъда от до 10 години затвор.


В основата на скандала стоят плащания от общо 960 000 евро от Telekom Austria към две компании, които тогава работят по предизборната кампания на партията "Съюз Бъдеще за Австрия". Според прокуратурата тези средства са били преведени "без знанието на акционерите и без адекватна направена услуга в замяна. Предполага се, че Хохегер и Виттауер са организирали изплащането на тези близо 1 милион евро. Освен това обвинението твърди, че двамата са лъжесвидетелствали по темата пред Комисията за борба с корупцията. Хохегер и Виттауер неколкократно отхвърлиха обвиненията.
Парламентарнта комисия имаше съмнения, че парите са преведени в замяна на прокарване на закон, който ще облагодетелства Telekom Austria. Дали това наистина е така, трябва да се установи от допълнителни разследвания, обясни прокуратурата във Виена. Тя иска партията "Съюз Бъдеще за Австрия" да бъде осъдена да изплати обрано около 940 000 евро, които "е придобила неправомерно".Срещу австрийския лобист Петер Хохегер в Австрия се води мащабно разследване за корупция, в което е замесена и България. Хохегер беше нает от правителството на тройната коалиция през 2008 г. за да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз именно заради ширещата се корупция и организирана престъпност. Едноименната PR агенция на Хохегер спечели поръчка за около 1 млн. евро и в продължение на година трябваше да лобира пред международните медии и институции в полза на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK