Блумбърг стана първият, дарил $1 млрд. на университет

Майкъл Блумбърг

© Reuters

Майкъл БлумбъргКметът на Ню Йрок стана първият в историята на САЩ, дарил над 1 милиард долара на университета, в който е завършил.


Майкъл Блумбърг обяви, че ще помогне на университета "Джонс Хопкинс" с още 350 милиона долара от личното си богатство. Заедно с предишните му дарения сумата достига 1.118 милиарда долара, се казва в официалното съобщение.


Общо 250 милиона от новото дарение ще бъдат част от една по-широка програма за набиране на 1 млрд. долара специално за интердисциплинарна работа. Целта е университетът да бъде в авангарда на иновациите и ефективното използване на ресурсите си от възпитаници, учени и лаборатории за изследване и образование.
Първите суми ще отидат за изучаване на методи за устойчиво използване на водни ресурси; медицинска помощ, която не е стандартизирана, а е насочена към специфичните нужди на всеки пациент; подобряване на здравеопазването по света; нови обучителни методи и обновяване на градовете.


Останалите 100 милиона долара ще са насочени за стипендии за талантливи студенти, за да е достъпен "Джонс Хопкинс" за такива младежи независимо от икономическото им състояние. Предвижда се в следващите 10 години да бъдат раздадени 2600 стипендии "Блумбърг".


"Майкъл Блумбърг е филантроп с визия, една сила за общественото добруване в духа на Андрю Карнеги, Джон Рокфелер, Лиланд Станфорд и нашия основател, Джонс Хопкинс", коментира Роналд Даниелс, президент на университета. "Тази инициатива ще ни позволи да ускорим инвестициите в талантливи хора и да ги привлечем в една творческа и динамична атмосфера. Тя илюстрира страстта на Майк да решава големи проблеми бързо и ефективно. Това не само ще гарантира, че "Джонс Хопкинс" ще решава проблемите на човечеството, но и дава пример на водещите университети по света как трябва да се постъпва."


"Джонс Хопкинс" беше важна част от живота ми, откакто прекрачих прага му преди повече от пет десетилетия", заяви Блумбърг. "Всеки долар, който съм дарил, е бил похарчен ефективно за подобряване на университета и, което е също толкова важно, да направи достъпно следването за студенти, които иначе не биха могли да си го позволят. Да се дарява има смисъл само ако парите ще променят живота на хората и аз не познавам друга институция, която би могла да промени живота по света благодарение на авангардни изследвания - особено в областта на общественото здраве", допълва кметът на Ню Йорк.


Дарението му ще помогне и на 50 отличени учени от цял свят, които ще бъдат привлечени за подсилване на интердисциплинарната работа в "Джонс Хопкинс".


Майкъл Блумбърг ръководеше управителния съвет на университета от 1996 г. до 2002 г., а преди това ръководеше кампанията за набиране на средства за "Джонс Хопкинс". Първото си дарение - 5 долара - той прави при завършването на бакалавърската си степен през 1965 г. Най-новият обект, открит в университета благодарение на неговите дарения, е детски център, носещ името на майка му Шарлът. С вложените 120 млн. долара през 2012 г. заработи 12-етажната детска болница с 205 стаи за по един пациент, неонатално интензивно отделение с 45 легла, интензивно педиатрично отделение с 40 легла и 10 хирургични маси с най-модерно оборудване.


Кметът е дарил на "Джонс Хопкинс" стотици милиони за подобряване инфраструктурата на други институти и центрове към университета, а през последните години с негови средства се помага на всеки пети студент във факултетите по изкуства и инженерни науки.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Блумбърг е голяма работа. Човек, осъзнал, че няма да може да отнесе парите си на онзи свят.
  Интересно колко от нашите милионери са дарили нещо на университета, който са завършили. Ако са завършили.

 2. 2 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Добре че има и такива свестни хора!

 3. 3 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 756 Неутрално

  На Джонс Хопкинс е удоволствие да дариш. Има едни други университети, дето се чудиш защо си им дарил таксите и младостта си.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  Наскоро в Капитал говорихме за бюджета на българските университети. Само ми е любопитно, колко българи/като физически лица/ са дарили над 50 хил. лв на някой наш университет. Все пак това е сума за една нормална кола, нещо постоянно подарявано на любовниците на нашия "елит".
  След това да си направим сметка, защо хората са наистина елит и защо при нас сме нихилисти.

 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Всеки долар, който съм дарил, е бил похарчен ефективно за подобряване на университета и, което е също толкова важно, да направи достъпно следването за студенти, които иначе не биха могли да си го позволят.

  =============

  Това може да каже само човек, който е осъзнал искрено, че знанието и просвещението са нещо изключително важно и че те трябва да бъдат широко достъпни, а не все повече стесняваща се привилегия на заможните.

  Ех, къде са нашите братя Евлоги и Христо Георгиеви, дарили преди повече 120 години 6 милиона ЗЛАТНИ лева за създаване на Софийския университет. Шест милиона по онзи курс са около ПОЛОВИН МИЛИАРД днешни.

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 745 Любопитно

  Хайде нашите богаташи да не се стискат. Доган да дари катедрата по хидростроителство, Фидоската да дари Юридическия университет в Монтана, Калинка да дари немския университет, Рангелчо да дари библиотечния, Цецко да дари катедрата по физкултурна начална педагогика и тогава образованието в България ще потръгне. В топ 50 на света 49 ще бъдат български университети.

  Миша
 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Аз и 5 стотинки не бих дал на който и да е български университет, по скоро бих ги дарил на американски университет, който поне би ги инвестирал в наука, отколкото да ги откраднат.

 8. 8 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много ми е интересно що нашите и руските милиардери не даряват на университети, а инвестират във футболисти,курви и яхти ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 9. 9 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#1:"Митридат"]Блумбърг е голяма работа.[/quote]
  Почакай да дойдат хейтърчетата да оплюят поредния евреин, и да ти разкажат как той обрал дядо им.

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#7:"Harvey Specter"]Аз и 5 стотинки не бих дал на който и да е български университет[/quote]

  Според мен ти не би дал 5 стотинки на когото и да е, след като преди време призова в този форум пенсионерите, нашите бащи, майки, баби и дядовци, да бъдат оставени да измрат от мизерия като хора безполезни.

 11. 11 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#9:"gabarkov"]Почакай да дойдат хейтърчетата да оплюят поредния евреин, и да ти разкажат как той обрал дядо им.[/quote]

  Евреин, неевреин, на бялото черно не може да се каже (и обратното), ако държиш на истината и честността.

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#7] от "Harvey Specter":
  Значи, ако имаш диплома от такъв университет/български/ никога не я показваш или ползваш?

 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#3:"Imaginary Friend"]На Джонс Хопкинс е удоволствие да дариш.[/quote]

  Този университет с хуманитарна или с природно-техническа насоченост е? Или е смесен?

 14. 14 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дори и богатите да не искат да дарят голяма сума ,то ако всеки един се бръкне и даде 2лв. за нечие учебно заведение ,ако дарят 3млн. дарители-това са 6 млн.лева ,което си е добра помощ. Но всъщност -малко са готови да го направят.От друга страна -бизнеса трябва повече да се ангажира с подпомагане на бъдещите специалисти ,защото само ще спечели от това,има начини и те го знаят..

 15. 15 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз тази седмица ще даря компютър + монитор на средното училище, където съм учил. Не съм Блумбърг, но всеки малък жест е от полза.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#8:"rex"]Много ми е интересно що нашите и руските милиардери не даряват[/quote]
  Харчат си парите по начина , по който са ги
  "заработили".С честен и упорит труд разбира се.

 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#14] от "Irina":

  Мисля, че у нас хората с по-скромни възможности даряват повече от богатите. Блумбърг е пример по-скоро за вторите. Не че, както някой по-нагоре писа вече, между нашите и руските олигарси и хора от класата на Блумбърг има нещо общо.
  Направи ми впечатление, че той е започнал да дарява още след завършване на бакалавърската си степен. 5 долара! И оттогава - постоянно, според възможностите си, за да стигне до милиард.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако имах възможност да разполагам с много пари бих ги дал единствено за медицински изследвания.Дори бих дал определена сума на няколко изследователски центъра и бих определил голяма награда,за тези,които се справят най-добре.Примерно за изследвания ,свързани с възможността да се създадат човешки органи от стволови клетки.Така вместо трансплантация на органи от друг човек ,да могат да се създадат собствени органи за присаждане.Понякога е нужно в науката да се излеят огромни средства за да се постигне напредък-пример са военните изследвания,или космическите.Пример-кацането на Луната,като в тази програма се наливат милиарди долари.

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#11:"Митридат"]Евреи, неевреин[/quote]
  Филантропизмът има много измерения.
  Като цяло условията на диаспора и религията
  е довела до влечатляващото му разпространение
  сред евреите .Имат стотици фондове и инициативи
  за взаимопомощ.Без да искам да омаловажавам
  поредното дарение на Блумберг, смятам че подобни
  дарения са и често начин да почешеш егото си, да
  останеш в историята си(Център на името на еди кой
  си..) и/или да получиш данъчни облекчения.
  Наскоро друг милиардер, известния предприемач в строителството Силвърбърг,дари няколко милиона
  на един ню йоркски университет.Същият тип със
  съмнителен морал се прочу с успешните си действия
  да "осребри" трагедията с взетите на лизинг Близнаци.

 20. 20 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#1:"Митридат"]Интересно колко от нашите милионери са дарили нещо на университета, който са завършили.[/quote]
  хахаха,завършили са те,хахаха..ще падна от смях! завършили са даскалото за бухалки! но иначе се знае- специализира ли са и завършили по Запада,има си хас! Паричките играят...

 21. 21 Профил на jack_frances
  jack_frances
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Човек, който знае къде отива спечеленото от него. Когато и тук позволят на хората да дарят пари и това да се приспадне от данъците им, както е в много държави, вярвайте ми и аз ще предпочета да знам къде отива заработеното от мен, а не някакъв смешник във властта, да обяснява къде какви пари е дал... /подчертавам пари, които аз съм платил като данъци с голямо неудоволствие/.

  jack frances
 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митридат":

  Братя Георгиеви са дарили освен сумата и парцел от 10.134 дка за сградата на Университета през 1896 г. Около 115 г. по-късно бълг. правителство се разпорежда с част от дарения терен и го предоставя в нарушение на дарителската воля. В завещанието си Евлоги Георгиев, след като е изредил още дарения за България, е записал: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 23. 23 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  [quote#22:"domakinq"] В завещанието си Евлоги Георгиев, след като е изредил още дарения за България, е записал: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.[/quote]

  Друг морал, други хора и оттам други действия и резултати.

 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#19:"тулса"]Без да искам да омаловажавам
  поредното дарение на Блумберг, смятам че подобни
  дарения са и често начин да почешеш егото си, да
  останеш в историята си(Център на името на еди кой
  си..) и/или да получиш данъчни облекчения.[/quote]

  Дай боже да има повече такива "чешещи егото" си по света, а и у нас. А това че американската държава е създала такива условия, че да получиш облекчения при дарение, не е нещо лошо.

 25. 25 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#18:"kermit"]Понякога е нужно в науката да се излеят огромни средства за да се постигне напредък-пример са военните изследвания,или космическите[/quote]

  Най-интересното на науката е това, че днес дадено проучване може да изглежда безполезно, безпредметно или безсмислено, но след 20 или 30 години може да се окаже, че съвсем не е било така. Ако мога да перифразирам - "неведоми са пътищата научни".

 26. 26 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  а Боко и Цецка Карагоьозова кога ще дарят техния милиард -ама не за АйТи спецове- а за университетите за картофо-,овчо- и свинегледачи???

 27. 27 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":

  Как да стане, когато нашите назначени от партията майка милионери, са (или бяха, защото част от ги застреляха) или спортисти, или милиционери или келнери.

 28. 28 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#27:"2029"]Как да стане, когато нашите назначени от партията майка милионери, са (или бяха, защото част от ги застреляха) или спортисти, или милиционери или келнери.[/quote]

  Не всички, не всички. Цветелина Бориславова например е от интелигентно семейство и самата тя има 2 висши образования и владее няколко езика. Огнян Донев пък има докторска степен по икономика. Най-богатите хора у нас не са тъпи мутри и спортисти, а хора с интелект и образование. Но нещо не се чува да даряват.

 29. 29 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Има смисъл да се дарява, единствено ако виждаш, че парите ще бъдат похарчени за подобряването на университета, без значение в какъв аспект точно.
  Някой от вас би ли дарил на СУ например с оглед на академическия съвет, ректора и деканите????
  И лев да се дари ще си го поделят между тях. Съществени подобрения няма от години, освен ако не броим пребоядисването за голям ремонт...

  #СъдебнаРеформа ‬
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#24:"Митридат"]Дай боже да има повече такива[/quote]
  Спомням си още, че наскоро бивш възпитаник
  на университет беше дарил няколко милиона
  на департамента по математика.
  Пожелал да остане анонимен.
  Ако си говорим за еврейската етика, за
  филантропията известен мъдрец въвежда нещо
  като иерархия, където най високо се намира имено
  анонимното дарителство и помощ.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Имало е преди и такива българи! По-горе бе споменато името на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Не забравяйте и Димитър Ценов, благодарение на когото Свищов е един различен от всички други малък град!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  [quote#13:"Митридат"]Този университет с хуманитарна или с природно-техническа насоченост е? Или е смесен? [/quote]

  http://www.jhu.edu/

 33. 33 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 418 Неутрално

  У нас не даряват, за да не ги питат откъде са им парите.

 34. 34 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#8] от "rex":

  Какво очакваш от нашите и руските парвенюта новобогаташи, при тяхната ценностна система?!Случайно забогатели, случайни хора!

 35. 35 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":
  Да ги дарят на началното си училище.
  Не, те се хващат с футбола, защото там е най-голямата перачница.
  И питам също, Боко на какво основание налива пари там от данъците ни?

  apoloniy
 36. 36 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#21] от "jack_frances":Във всичко си прав, само че не е смешник, а наглец. Нагъл и безскрупулен тип обясняващ как ни плаща заплатите, как ни дава пенсиите, как ни храни и как в него е ножа, пържолките за кучèтата и късата верижка ,на която да ги държи.
  Надявам се до юли тази година, ако има разум.

  apoloniy
 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#34:"inatlivka"]Случайно забогатели, случайни хора! [/quote]
  Нито са случайни, нито са забогатели случайно.
  Все са "наши хора"

 38. 38 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това в Америка е традиция, почти всичките им елитни лаборатории, университети, обсерватории, научни центрове, фондации са се появили вследствие дарения на забогатели американци, колко пари раздаде Бил Гейтс за изследвания и наука, това е културен елемент във всяка морална нация. Като дораснем (?) до тях и тук ще се появят дарители.

 39. 39 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ама ги плюят смотаняците,че избягвали данъци.Но те са прави-като ти ги докопат държавните чиновници, държавата ще ги прахоса по възможно най-неефективния начин ,като всяка държава по света.А така отиват за истински полезни неща...

 40. 40 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 961 Весело

  5=1 000 000 000 !
  1965=2013
  Човек с голямо сърце!

  Те за това Америка е Велика страна!

  Машини прости, народ неук.
 41. 41 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#19:"тулса"]смятам че подобни
  дарения са и често начин да почешеш егото си, да
  останеш в историята си(Център на името на еди кой
  си..) и/или да получиш данъчни облекчения. [/quote]
  Нали си чат в американската данъчна система, дай два примера на годишен 100% облагаем (за да е по лесно) доход от...20 млн, с или без дарение от 1 млн (май 5% беше тавана на дедуктиращите се дарения). Па да видим дали е на кяр филантроп да дари, или не.

  А що се отнася до чесане на егото-ами прав сиСега кАжи какво му е лошото хем да си почешеш егото, хем да направиш добрина на човечеството?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 42. 42 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#21:"jack_frances"]Когато и тук позволят на хората да дарят пари и това да се приспадне от данъците им, [/quote]
  В България даренията за признати от държавата non'profit фондации не се ли приспадат от облагаемия доход (според някакви правила, разбира се)?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#33:"didi_56"]У нас не даряват, за да не ги питат откъде са им парите. [/quote]
  Ако искат, могат да даряват и анонимноПитай "тулса", той е форумния спец по еврейските дарения, анонимност, и т.н., ще ти обясни и механизма на такова дарение

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#8] от "rex":

  Има време спокойно. Нужни са поколения за да се развият традиции на даряването за благотворителност.

  Мислиш че конекрадците от дивия запад са дарявали на университети ли?

  Обществото ни просто не е достатъчно развито за да имаме такива филантропи, а и личности като цяло.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#38] от "sgasharov":
  Веднага мога да ти дам един страхотен пример-в момента разработването на най-големия наземен телескоп в света-TMT,предивден за построяване на връх Мауна Кеа в Хавай, се извършва основно с дарение от 250 млн.$ от фондацията на Гордън Мур-съоснователят на Интел...

 46. 46 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Браво! Много е важно университетите да имат пари, с които да предоставят финансова помощ на студентите си, но е важно и да имат пари, с които да правят изследвания и да привличат нови студенти. Блумбърк не е човек, който веднага да харесам, но заслужава уважението ми!

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#43:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]"тулса", той е форумния спец по еврейските дарения, анонимност[/quote]
  Хайде , хайде без четки.
  Не се прави, че не знаеш за стълбата на даренията
  на твоя адаш Рамбам( Маймонидес).

 48. 48 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 470 Весело

  Нашите университети затова са дали столовете си за чалготеки!
  То е все едно събират дарения...

 49. 49 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#47:"тулса"]Хайде , хайде без четки[/quote]
  Четки или не, сядай да даваш пример на някой с $20 млн' колко му остава нето, без да даде $1 млн' дарение, и колко ако дари този $1 млн. Щото имам чувството че някои тук смятат че ако дадеш дарение, в САЩ държавата ти дава някакви облаги.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 50. 50 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "NPaine":
  [quote#44:"NPaine"]Обществото ни просто не е достатъчно развито за да имаме такива филантропи, а и личности като цяло. [/quote]
  Нищо подобно. Дарителството в България е било изключително силно развито до идването на комунистите на власт. След това активните борци избиват българския елит (политически, икономически и културен), а останалите живи от тях ги изпращат по лагерите.
  Така се ликвидира една стара българска традиция за дарителство. Мога да дам и примери.

  The best way out is always through Robert Frost
 51. 51 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#50:"Realistka"]Така се ликвидира една стара българска традиция за дарителство. Мога да дам и примери. [/quote]
  Дай примери, моля.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#49:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]ако дадеш дарение, в САЩ държавата ти дава някакви облаги.[/quote]
  Charitable contributions made to qualified organizations may help lower your tax bill.
  Eight Tips for Deducting Charitable Contributions
  IRS Tax Tip 2011-57

 53. 53 Профил на КЛЮЧАРЪ
  КЛЮЧАРЪ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Айде сега, нека направим сметка колко са дарили нащ'те мастити бизнесмени с Ферарита и Ламборгинита... нула, нищо.

  А наш'те дУпетати, министри, Тиквата, Станишко? Още са с потурите, а краката им миришат на тор. Не са дорасли и до коляното на Блумбърг.

  ПОРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ИКОНОМИИ, СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ИЗГАСЕНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ. ПРИЯТЕН ДЕН!
 54. 54 Профил на Laker
  Laker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Относно примери за българско дарителство освен вече споменатите братя Георгиеви си заслужава българите да занят и помнят габровският фабрикант Пенчо Семов - дарения в болници, старопиталища, сиропиталища, училища. Копривщенеца с руски паспорт хаджи Ненчо Палавеев - училища, читалищното движение. Бургазлията Коджакафалията (днес известен с ужасяващият дом за деца), но всъщност забележителен дарител. Пловдивчанина Обрейко Обрейков, Иван Естатиев Гешов и много други за съжаление забравени български дарители. Комунизма наистина прекъсва тази дарителска традиция.

 55. 55 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Започнете да давате и дарявате с малко и постепенно повишавайте.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 56. 56 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 443 Неутрално

  на университета, който съм завършил не бих дарил нищо, защото не веднъж съм ставал свидетел на тотална корупция. но със сигурност ще даря (а и съм го правил) на гимназията - тя ми е дала много. образованието е обмен на идеи и според мен е чудесно когато можеш да се отблагодариш за полученото, без значение как.

 57. 57 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#44] от "NPaine":

  Така е само че пропускаш нещо много важно - в българското общество е имало такива традиции, но след 9ти бяха унищожени и сега такива случаи са по скоро изключение. И преди съм го казвал, но най-голямото престъпление на комунизма беше че уби вярата на хората в доброто и християнските ценности.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 58. 58 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 612 Любопитно

  И ние имаме милиардери. Ама , пусто, как да заделиш за някой университет, като не знаеш що е то университет, пък и метреси чакат за пластични операции, автомобилният парк и самолетът не са сменяни от миналата година, а ако не бутнеш на който трябва колкото трябва, не се знае още колко ще си милиардер. Е те такива са наште милиардерчета. За произхода на парите не говорим.

 59. 59 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Приспадат се,разбира се..Механизмът е много подобен на този в САЩ.Но ни най-малко не смятам,че водещия мотив за дарение от 1 млрд $ е данъчно оптимизиране на доходите.Става дума за съвсем друго-желание да се допринесе с нещо за развитието и подобряването на състоянието на човечеството.За хора,достигнали такива нива на богатство,парите сами по себе си вече далеч не са най-важния стимул...

 60. 60 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#59:"eurogi"]Приспадат се,разбира се..Механизмът е много подобен на този в САЩ.[/quote]
  За приспадането в България днес има статия в Дневник. Интересно информативно четиво

  [quote#59:"eurogi"]Но ни най-малко не смятам,че водещия мотив за дарение от 1 млрд $ е данъчно оптимизиране на доходите[/quote]

  Съгласен! Нещо повече: Твърдя че даренията НИКОГА не увеличават нетния доход след данъците. Освен в един случай, ама не ми се говори за него Обаче не малко "умници" в статята са разбрали че филантропите си "пълнят гушите" чрез дарения
  [quote#59:"eurogi"]Става дума за съвсем друго-желание да се допринесе с нещо за развитието и подобряването на състоянието на човечеството.[/quote]
  Съгласен!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 61. 61 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Всичко хубаво, само с едно не съм съгласен:
  "филантроп с визия, една сила за общественото добруване в духа на Андрю Карнеги, Джон Рокфелер..." - троицата от тези двамцата плюс Дж.П. Морган са държали с монополите си цяла Америка, заради тях е въведено анти-тръстовото законодателство. Нещо като нашите Цецо Василев или ТИМ или Божков са били. А сега да ги пишат големи филантропи... те от гузна съвест са дарили една част от богатството си, не от нещо друго. И нашите сигурно така ще направят като наближи да поемат към оня свят.
  Ако това не стане внезапно, де. Което е доста вероятно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK