Асистенти обвиниха бивша българска служителка в ЕС в психически тормоз

Бившите помощници на Сандолова разказват, че тя си служела с крясъци и обиди и се държала автократично в работата – ограничавала обедната почивка до 20 минути, задължавала ги да се хранят в офиса, обвинявала ги, когато някоя папка изчезнела от бюрото й и не позволявала на секретарката си да ходи до тоалетната, ако не я придружавал българският й асистент. Освен това одиторката се подигравала на Деверт за пълната й фигура, наричайки я "Сонче-слонче" и й подарявала тесни дрешки, за да я накара да се чувства зле.

Надежда Сандолова
Снимка: официален сайт на Европейската сметна палата

© Официален сайт на Европейската сметна палата, eca.europa.eu

Надежда Сандолова Снимка: официален сайт на Европейската сметна палатаФренският вестник Liberation обвини вече бившият висш представител на България в Европейската сметна палата Надежда Сандолова в психически тормоз над трима нейни служители.


Според разказите на началника на кабинета на българската одиторка Дидие Льобрун, секретарката й Соня Деверт и асистентката й Марго Лиц в продължение на няколко години Сандолова се е държала с тях изключително грубо. Вследствие на това двамата белгийци и люксембургската служителка твърдят, че са изпаднали в тежка депресия и трябвало да потърсят специализирана помощ. Льобрун и Лиц дори си взели отпуск по болест.


Медицинските заключения на лекаря към Сметната палата Аньес Вранкен и на брюкселския психиатър Жак Оуиешка са, че Льобрун и Деверт страдат от посттравматичен стрес, който би могъл да бъде причинен от психически тормоз. Сред симптомите, посочени от специалистите, са силен страх и чувство на безпомощност, проблеми със съня и концентрацията, загуба на самочувствие и т.н.
Бившите помощници на Сандолова разказват, че тя си служела с крясъци и обиди и се държала автократично в работата – ограничавала обедната почивка до 20 минути, задължавала ги да се хранят в офиса, обвинявала ги, когато някоя папка изчезнела от бюрото й и не позволявала на секретарката си да ходи до тоалетната, ако не я придружавал българският й асистент.


Освен това одиторката се подигравала на Деверт за пълната й фигура, наричайки я "Сонче-слонче" и й подарявала тесни дрешки, за да я накара да се чувства зле. Знаейки, че Льобрун е астматик, българката нарочно пушела в лицето му. Тя заявявала: "Или човек е част от екипа ми, или ми е враг" и се хвалела с оръжейния си арсенал в България и с това, че можела да убие всеки от 10 метра разстояние.


Началникът на кабинета и секретарката на Сандолова подават официално оплакване към Европейската сметна палата през пролетта на 2011 г. През декември същото прави и нейната асистентка. И двата доклада на разследващите случая бивши магистрати от Европейския съд заключват, че е налице психически тормоз. Председателят на Сметната палата Витор Калдейра на свой ред съставя трети документ, отново не в полза на българската одиторка. Въпреки това на 13 декември 2012 г. 26-мата членове на Сметната палата се събират и с тайно гласуване отхвърлят възможността да санкционират своята колежка.


Liberation поставя редица въпроси за мълчанието на Европейската сметна палата по казуса, за продължителния срок, след който се е произнесла по разследването. Вестникът дори изразява съмнението, че причината за отложената реакция е била да не се попречи на обвинената одиторка да завърши мандата си (изтекъл на 31 декември 2012 г.) и/или да не й се отнеме пенсията.


Чак след публикуването на разследването, на 29 януари Сметната палата публикува официално становище по случая. В него пише, че подобно оплакване за психически тормоз срещу неин висш представител се подава за първи път и че "палатата съжалява, че работната обстановка в кабинета на г-жа Сандолова не е отговаряла на изискваните норми и стандарти". "Ние активно проучваме уроците, които можем да си извадим от тази случка, с цел да поддържаме възможно най-добрата работна среда за нашия персонал и членове в бъдеще", завършва становището.


Междувременно тримата бивши служители на Сандолова са решили да съдят Сметната палата в Европейския съд за това, че не ги е защитила. Вече бившата одиторка отрича пред българските медии всички обвинения в тормоз.


През ноември Сандолова беше поканена от бившите членове на РЗС Димитър Чукарски и Тодор Великов да оглави новосформираната от тях дясна партия ДАНО. Сега, след като мандатът й в Европейската сметна палата изтече, това изглежда напълно възможно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK