Доклад: 54 държави са съдействали на ЦРУ при незаконното залавяне на заподозрени терористи

Самолет, за който се подозира, че е на ЦРУ, излита от летището в Палма де Майорка на 12 март 2004 г.

© Associated Press

Самолет, за който се подозира, че е на ЦРУ, излита от летището в Палма де Майорка на 12 март 2004 г.Повече от една четвърт от държавите по света тайно са оказвали помощ на ЦРУ при програмата за т.нар. извънредно предаване (extraordinary rendition) на заподозрени терористи. Това твърди доклад на базираната в Ню Йорк неправителствена организация Open Society Justice Initiative. Според него най-малко 54 държави, голяма част от тях в Европа, са съдействали при отвличането, задържането и изтезаването на заподозрени терористи след 11 септември 2001 г. Участието им е било толкова мащабно, че ЦРУ няма как да е управлявало програмата си без тяхната помощ. България не е сред споменатите държави в доклада.


"Няма съмнения, че високопоставени представители на администрацията на Джордж Буш носят отговорност за нарушаването на човешките права, свързано с тайното залавяне и извънредното предаване, а безнаказаността, на която те се радват и до днес, остава обект на сериозни притеснения", пише в доклада, озаглавен "Глобализиране на мъченията". "Но отговорността за тези нарушения не приключва със САЩ. Операциите извън САЩ под прикритие е нямало как да бъдат проведени без активното участие на чуждестранните правителства. Тези правителства също трябва да бъдат държани под отговорност."


В текста на Open Society Justice Initiative се споменават държави като Пакистан, Афганистан, Египет и Йордания, където съществуването на тайни затвори и практики на мъчения е било добре документирано през годините. В списъка обаче попадат и Ирландия, Исландия и Кипър, които са позволили използването на въздушното им пространство и на летищата им за полети, свързани с извънредно предаване на заподозрени терористи.
Европейските държави са голяма част от оказалите помощ на противоречивата програма на ЦРУ – Швеция, Финладния, Германия, Испания, Португалия, Австрия.


Британският вестник Guardian отбелязва, че някои страни подозрително отсъстват от списъка – например Норвегия. Освен това много близкоизточни държави са обвинени, че са помагали на САЩ, но не и Израел. Грузия също е обвинена, но не и Русия.


Полша, Литва и Румъния например са имали тайни затвори на ЦРУ на своя територия.


Докладът е публикуван едва няколко дни преди изслушването в Сената на номинирания за нов директор на ЦРУ Джон Бренън. Очаква се той да отговаря на въпроси основно за ролята му в т.нар. подобрени методи на разпит, въведени при президента Джордж Буш.


Офис на националния регистър на класифицирана информация в Букурещ. Между 2003 и 2006 г. в неговите подземия ЦРУ е имало таен център за задържане и разпити

© Associated Press

Офис на националния регистър на класифицирана информация в Букурещ. Между 2003 и 2006 г. в неговите подземия ЦРУ е имало таен център за задържане и разпити


През 2004 г. албанските власти разрешават използването на въздушното пространство на Албания и военновъздушната й база за полета, с който Халед ел Масри е пристигнал от Афганистан в страната. Те арестуват Ел Масри при пристигането му на албанска тритория и го транспортират до полет до Франкфурт, Германия. Албанското правителство не е провело собствено разследване на ролята си в тайното залавяне на терористи на ЦРУ и отрече да има нещо общо с извънредното предаване на Ел Масри, въпреки че на паспорта му има печат от албанските власти.


Босна и Херцеговина е предоставила въздушното си пространство и летищата си и е позволила използването на военни бази за задържане на арестувани. Не е ясно обаче дали в тези случаи е участвало ЦРУ. Хърватия е съдействала по същия начин, но за нея в доклада се твърди, че това наистина са били операции на ЦРУ по извънредното предаване на заподозрени терористи.


Експертите от Open Society Justice Initiative цитират доклад на Европейския парламент, в който се изразяват сериозни притеснения за около 64 полета на ЦРУ със спирания в Гърция. Много от тях са идвали или са отивали към държави, свързани с извънредното предаване на терористи.


Македония е заловила, задържала, разпитвала, изтезавала и транспортирала едно лице до таен център за задържане на ЦРУ и е разрешила използването на въздушното й пространство. Според доклада Македония е имала ключова роля в отвличането, мъчението, ареста и трансфера на германския гражданин Халед ел Масри в Афганистан. На 31 декември 2003 г. Ел Масри пътува с автобус от германския град Улм до Скопие. Когато стигнал границата, паспортът му е бил конфискуван, а самият той е бил задържан за няколко часа. Въоръжени цивилни са го ескортирали до хотел "Скопски мерак", където той е бил държан в продължение на 23 дни, неколкократно разпитван и не му било позволено да се свърже с адвокат, преводач или представител на германското консулство. След различни мъчения на 23 януари той е бил закаран до летището в Скопие и предаден на ЦРУ. Ел Масри отново е бил изтезаван, след това изпратен в таен затвор в Кабул. През май същата година без никакво обяснение той е бил освободен и изпратен в Албания.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето това е новият световен ред!

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Весело

  Не може да бъде! Нас ни няма!

 3. 3 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 602 Любопитно

  До коментар [#2] от "SSmart":

  споко сега ще си събуем гащите за хизбула.ей тогава ша ни го набият големия...

  харпун
 4. 4 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Войната с варварите се води за победа, а не за удовлетворяване на книжни принципи. В измислената действителност на либерастията (между другото, Холивуд, фабриката за илюзии, е важна част от изграждането на измислената действителност) е възможно да се постигне победа съгласно приказните принципи дори при неблагоприятно съотношение на силите, а използването на средства като мъчения води единствено към пълен провал.

  В реалния свят нещата стоят другояче. Правилата на успешното водене на война не са измислени вчера, макар че технологичния прогрес ги променя. Войната е гнусно нещо и няма как да излезеш целия в бяло, освен ако нямаш наистина съкрушително предимство. При изравнени сили ти се налага да се накиснеш с мръсотия до ушите ... или да загубиш.

  Да повторя - войната в реалния свят няма нищо общо с quest-ът на Фродо Бегинс или с хартиените норми, създадени от добродушни и кротки хора, изолирани от бруталната реалност. Нашите врагове не спазват хартиените норми така или иначе, факт, който не съм чул да се оспорва.

 5. 5 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "the_sceptic":

  Доста опитни във войните хора, като например Джон Маккейн, предупреждават, че водиш ли война с варварски средства, сам ставаш варварин. Слава Богу, че България не присъства в списъка, но едва ли е от принципност.

 6. 6 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Освен в Полша и Грузия, е имало и тайни затвори на ЦРУ и в България (центрове за мъчения), пишеше в един американски вестник. Сколнен съм да го вярвам.

  Все по-малко стават разликите между днешните САЩ и покойният СССР.

 7. 7 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#6] от "Вишински":

  [quote#6:"Вишински"]Все по-малко стават разликите между днешните САЩ и покойният СССР. [/quote]

  Мда, едни незначителни разлики като няколко милиона в Гулаг, еднопартийна държава, планова икономика, несменяем генерален секретар, цензура и унищожаване на вражеските класи.

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Янчо няма ли го? Да коментира статийката, че аз нещо не разбрах ние с кои сме - хем ни няма при мъчителите янки като макетата, хем не сме и с прогресивните мъченици, които искат да свалят сирийското правителство. Объркана работа. Най-вероятно сме с руснаците, че и тях ги няма

 9. 9 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#7] от "dimihas":

  Разлики все още има, просто от година на година стават все по-малко.

  Цензурата вече я има, имаме и несменяеми управляващи (президентите са само техни представители), вражеските класи се унищожават, плановата икономика е все по-малко мръсна дума... Имаме и си и ГУЛАГ вече, само дето е пръснат по цял свят и се нарича скромно "тайни затвори на ЦРУ". Засега обемите им са непретенциозни, но апетитът идва с яденето.

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Как си представяте терористите да се крият и да използват всякакви незаконни методи, а ЦРУ не? Значи ония могат да залагат бомби и да убиват абсолютно невинни хора, а ЦРУ да ходят в униформи и да маршируват ли, какво?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Весело

  [quote#7:"dimihas"]Мда, едни незначителни разлики като няколко милиона в Гулаг[/quote]

  Мхм, нищо работа, бате )))) Чувал съм, че Manzanar бил скаутски лагер ))))

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  А аз да попитам: нещо да кажете за правата на жертвите на терористите? Те няма ли права?
  То бива извратено мислене, ама да казваш, че някой заловен в тренировъчен лагер за терористи не е терорист, защото "нямало данни за участие в терористични актове" е чиста перверзия! И какво, трябва да го чакат да гръмне някой самолет, че да имат доказателства?

 13. 13 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Я прочетете Хартата за правата на човек и тогава оправдавйте ЦРУ.
  http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Introduction.aspx

 14. 14 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"the_sceptic"]
  Войната с варварите се води за победа, а не за удовлетворяване на книжни принципи.[/quote]

  Това да не си го взел от Ленин? Или от Тротцки?

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "dimihas":

  Човешкият живот може ли да се оценява с количествени меррки?

 16. 16 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#9] от "Вишински":

  На тази партийна лекция от 1980-те мога само да се усмихна. ):

 17. 17 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#16] от "dimihas":

  Не, факти са. Проверими до един.

 18. 18 Профил на Костомолец
  *****
  Разстроено

  Не може една демократична държава да налага недемократични средства за борба с друго мислещи, да ги държат до 1о години в новите ГУЛАГ , ми да не бяхме гътали Съветския Съюз!!

  Инквизицията е характерна за тъмните Средни векове, на кой американски стратег му е хрумнала тази идея за възраждане на инквизицията?

  Само да ви светна, че бихте си признали всичко, само да си спестите болките! Бихте признали, че вие сте писали Винету или че сте вещица!

 19. 19 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#15] от "reakzioner":

  Не, разбира се. На теб и половин човек ще ти е достатъчен, за да тръбиш клишетата си.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#19] от "dimihas":

  Най-дълбоката слепота е доброволната.

 22. 22 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#17] от "Вишински":

  Едно време партийните лектори вещаеха унищожението на капитализма, а днес - превръщането му в социализъм.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "dimihas":

  Доста неграмотно! Кой капитализъм Капитализмът на 19 век сравним ли е с този на 21, а капитализмът на Швеция с този на САЩ, или капитализмът на КИатай с този на Германия? То комай точно ти си този дето борави с шаблоните от партиините събрания!

 25. 25 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#22] от "dimihas":

  Там е работата, че в социализъм няма да се превърне. Бъдещето на човечеството е розово: феодализъм + робовладелство.

  Наистина, новите роби няма да са с вериги, но веригите са една досадна отживелица, може и без нея.

 26. 26 Профил на Alexandros
  Alexandros
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#14] от "reakzioner":

  На мен ми напомня на Фон Клаузевиц.

  Inside every cynical person, there is a disappointed idealist.
 27. 27 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#24] от "reakzioner":

  За теб и Вишински използвам марксистките термини, за да ме разберете.

 28. 28 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#25] от "Вишински":


  [quote#25:"Вишински"]Там е работата, че в социализъм няма да се превърне. [/quote]
  Кажи си го откровено - "Там е бедата..."

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#27] от "dimihas":

  Кое, според теб, е марскистки термин?

  Досега използваш клишета, откъси от стихотворения, забити в съзнанието фрази и други, все толкова полезни неща. Марскистки термини не забелязах.

 31. 31 Профил на Alexandros
  Alexandros
  Рейтинг: 528 Неутрално

  А иначе мен този доклад нито ме учудва ( освен частта че нас ни няма) нито ме шокира нито ако трябва да съм честен ме трогва.
  Някак си ако се поставя на мястото на държава заплашена от тероризъм бих използвал всички способи за да ги предотвратя. Независимо правилата. Мисля си че когато противника ти напада невинни вече за него правилата не важат.

  Inside every cynical person, there is a disappointed idealist.
 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  [quote#6:"Вишински"]Все по-малко стават разликите между днешните САЩ и покойният СССР. [/quote]
  Знаем, знаем - и едните, и другите са маскари. Нещо ново няма ли най-сетне да кажеш?

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#28] от "dimihas":

  На теб социализмът нещо ти пречи ли?

  Или искаш да си капиталист(ка)? Изобщо няма проблем: работи си колкото си искаш, а получената от труда си продукция потребявай за каквото ти е нужно и както прецениш, без ограничения. Това е честното. Ама, ти сигурно искаш някой друг да работи за теб, та да си поделите: за него - работата, за теб - парите? Е, това вече ще е проблем.

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Любопитно

  [quote#18:"Костомолец"]Сам да ви светна, че бихте си признали всичко, само да си спестите болките! Бихте признали,[/quote]
  От къде си толкова светнат?

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#32] от "g_t_DimebagDarrell":

  Синигерче, ако едно време, когато слушаше долепил ухо до ВЕФ-а сладките приказки на "Свободна Европа" и някой ти беше казал, че няма да се мине и половин век и САЩ ще превърнат мъченията в държавна политика - ти тогава нямаше ли да побегнеш с крясъци?

 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  Колко симпатия и съчуствие към терористите блика от коментарите на чугунолеярната бригада за ударен комунистически труд! Дали това е поради терористичното минало на любимата им Партия?

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#36] от "g_t_DimebagDarrell":

  Прави впечатление, че си абсолютно еднодимензионален. Едни и същи "идейки", облечени в е едни и същи словесни дрешки! Типичният архитип на идеологическия фанатик!

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  До коментар [#35] от "Вишински":

  Ами не, славейче. Неконвенционалната война се води с неконвенционални методи. Или трябва да лея горчиви сълзи за някой, който е готов, ако е на свобода, да ми отреже главата?

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Любопитно

  До коментар [#38] от "reakzioner":

  Прави впечатление, че отново няма какво да кажеш по темата и затова се занимаваш с мене.
  Защо си толкова лично инволвиран в защита правата на индивиди, които са готови да убият тебе и най-близките ти? Това признак на какво е?

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#40:"g_t_DimebagDarrell"]Защо си толкова лично инволвиран в защита правата на индивиди, които са готови да убият тебе и най-близките ти?[/quote]


  Защото никой не е доказал, какво искат тези индивиди, защото да си готов да извършиш престъпление в никоя правна система не преставлява престъпление и защото при липса на всякакви правни гаранци всеки един от нас може да бъде преследван, изтезаван, убиван, защото някой си бюрократ е решил, че си опасен за някого или за нещо си!

 42. 42 Профил на Костомолец
  *****
  Разстроено

  [quote#39:"g_t_DimebagDarrell"]Нековенционалната война се води с неконвенционални методи.[/quote]

  Или срещу терористите с държавен тероризъм?

  Как беше онази приказка за Германия? Когато дойдоха за комунистите аз нямах нищо против, не бях комунист. Когато дойдоха за социал-демократите пак така!

  Когато дойдоха за мен просто нямаше кой да протестира!!

 43. 43 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  [quote#41:"reakzioner"]всеки един от нас може да бъде преследван, изтезаван, убиван, защото някой си бюрократ е решил, че си опасен за някого или за нещо си! [/quote]
  Не бой се, ти си безопасна игла и теб никой няма да те преследва. До сега не съм чул някой невинен и нормален човек да е бил задържан. При асиметричната война, която водят твоите приятели срещу цивилизованото човечество, не може само едната страна да спазва правилата. Ако беше така, Осама бин Ладен щеше да е още жив. Пробивът с проследяването и намирането му е направен точно в Гуантанамо, точно след използване на симулирано давене, срещу което толкова много ревете.

  Gunter glieben glauchen globen
 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  [quote#42:"Костомолец"]Когто дойдоха за мен просто нямаше кой да протестира!! [/quote]
  Не бой се, за теб никой няма да дойде. Не се надценявай толкова. По-скоро се притеснявай, че тероистите се разхождат свободно и се чудят кой автобус е най-подходящ за взривяване.

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#43:"g_t_DimebagDarrell"]До сега не съм чул някой невинен и нормален човек да е бил задържан[/quote]

  Ти все повече и повече ме изумяваш с неграмотността си. 90% от затворниците в Гуантанамо бяха произволно арестувани хора, които впоследствие и бяха пуснати, защото не можаха едно доказателство да извадят срещу тях пред официален американски съд! За мене ти си един болшевик от най долен тип, щом си се хванал за принципа, че целта оправдава средствата!

 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  До коментар [#45] от "reakzioner":
  Отново папагалско повтаряне на празни заклинания. Болшевиците много обичате да обвинявате другите в болшевизъм - така вие изглеждате невинни. Това не отменя простия факт, че нито един аресуван от ЦРУ не е случаен. И не отменя срамния факт, че защитаваш терористи, само защото трепят американци.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#46:"g_t_DimebagDarrell"]Това не отменя простия факт, че нито един аресуван от ЦРУ не е случаен[/quote]

  Едно време и за арестуваните от НКВД се е говорело така. Щом са го арестували - значи има защо.

 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хаха, терористите/ЦРУ само ако четяха този форум!

  Истината както винаги е много проста: сред неправомерно задържаните сигурно има много терористи, някой невинни и някакво разчистване на сметки.

  А това, че за да победиш звяра, трябва да внимаваш да не станеш по-голям звяр, го е казал Ницше и е много прав.

 49. 49 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"reakzioner"]Ето това е новият световен ред! [/quote]

  Еми именно - има няма 5-6 години и най-добре укриваната тайна става явна и започва да произвежда последствия. Наистина нов световен ред, макар и не в този смисъл който ти влагаш...

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Добре.Как според критиците се арестува терорист.Прави се съдебна поръчка,за което същият се уведомява,после му се връчва призовка,и ако е редовно призован и не отложи делото по уважителна причита ссъса решава и ришението се олжалва на още две инстанции,пингвиноподобни ,чалмосани с бради протестират и правят нняколко атентата в знак на протест.

 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#45:"reakzioner"]Гуантанао бяха произволно арестувани хора, които впоследствие и бяха пуснати, защото не можаха едно доказателство да извадят срещу тях пред официален американски съд[/quote]
  Никой не е имал за цел да изправи тия пред правосъдието.Най малкото ,ако не са им прочели правата при задържането с преводач на пущу всеки съд в САЩ ще прекрати делото още на предварителното изслушване.Имали са за цел да получат от тях информация,която са предполагали,че имат или да им попречат да оказват помощ на терористите.Такива са принципите на войната.И информацията,с която пратиха Бин Ладен при акулите,също е добита и по нелицеприятен начин.
  За този се вдига шум,защото е задържан германски гражданин извън район на бойни действия.Германия е длъжна да реагира.Такива са принципите на правовата държава.

 52. 52 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#51] от "slonsco":

  Много знаеш ти какви са принципите на правовата държава! Принципите на правовата държава са, че никой не може да бъде държан с години в арест, ако не му е повдигнато обвинение!

 53. 53 Профил на Костомолец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "reakzioner":

  Какво обясняваш на бивши комунета за правова държава? Те не искат такава!

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#52] от "reakzioner":
  До коментар [#53] от "Костомолец":
  Хайде сега познавачи на принципите на правовата държава и международното хуманитарно право и правото на военни конфликти някой да каже ,къде в Женевските конвенции и Хагските конвенции има някакъв срок за задържане на лица ,задържани при участие в бойни действия лица.Военопленниците се освобождават в разумен срок ,при спогодба за размяна,и под честна дума да не участват в конфликта.Това последното с освобождаване под честна дума е прилагано от България,по отношение на сръбски военоплепленници.Правено и от САЩ по отношение на италиански военопленници през ВСВ и Първата война в Персийския залив.Правомерните комбатанти имат имунитет за действията им,извършени при участието им във военения конфликт,освен за военни престъпления и претъпления срещу човечеството.Неправомерние комбатанти,т.е тези които не могат да се считат за комбатанти по смисъла на Женевските и Хагските конвенции но участват във военни действия могат да бъдат държани отговорни за самото им участие в тях. До сега обикновенно са екзекутирани само заради участието им във военни действия,облечени в цивилни дрехи или чужда униформа.Когато през 1976 г в Ангола са осъдени на смърт и екзекутирани участващи във военен конфликт като наемници четирима граждани на Великобритания и САЩ,правителствата на Великобритания и САЩ отправят до властите в Ангола молба за милост,снисхождение и помилване,а не протест,доколкото властите на Ангола в случая са имали пълното право да извършат това.
  Германския гражданин Халед ел Масри ,който е задържан не по време на участието му е единствения проблемен случай,и то само по отношение на предаването му на САЩ по начин,различен от този,който законодателството на Македония предвижда в такъв случай.И няма защо да плашите с отстъпление от човешките и гражданските права,защото тези,които сега са задържани преди 20 г. щяха да бъдат разстреляни,ако имат късмет да попаднат в рацете на цивилизована държава.

 55. 55 Профил на osemnova
  osemnova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВСЯКА ДЪРЖАВА Е ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРЯВА РАБОТА НА ВСИЧКИ ХОРА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ....И ТОГАВА ВСИЧКИ ЩЕ СА СПОСОБНИ...НЯМА НЕСПОСОБНИ, ИМА ПРЕНЕБРЕГНАТИЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK