Доклад: 54 държави са съдействали на ЦРУ при незаконното залавяне на заподозрени терористи

Самолет, за който се подозира, че е на ЦРУ, излита от летището в Палма де Майорка на 12 март 2004 г.

© Associated Press

Самолет, за който се подозира, че е на ЦРУ, излита от летището в Палма де Майорка на 12 март 2004 г.Повече от една четвърт от държавите по света тайно са оказвали помощ на ЦРУ при програмата за т.нар. извънредно предаване (extraordinary rendition) на заподозрени терористи. Това твърди доклад на базираната в Ню Йорк неправителствена организация Open Society Justice Initiative. Според него най-малко 54 държави, голяма част от тях в Европа, са съдействали при отвличането, задържането и изтезаването на заподозрени терористи след 11 септември 2001 г. Участието им е било толкова мащабно, че ЦРУ няма как да е управлявало програмата си без тяхната помощ. България не е сред споменатите държави в доклада.


"Няма съмнения, че високопоставени представители на администрацията на Джордж Буш носят отговорност за нарушаването на човешките права, свързано с тайното залавяне и извънредното предаване, а безнаказаността, на която те се радват и до днес, остава обект на сериозни притеснения", пише в доклада, озаглавен "Глобализиране на мъченията". "Но отговорността за тези нарушения не приключва със САЩ. Операциите извън САЩ под прикритие е нямало как да бъдат проведени без активното участие на чуждестранните правителства. Тези правителства също трябва да бъдат държани под отговорност."


В текста на Open Society Justice Initiative се споменават държави като Пакистан, Афганистан, Египет и Йордания, където съществуването на тайни затвори и практики на мъчения е било добре документирано през годините. В списъка обаче попадат и Ирландия, Исландия и Кипър, които са позволили използването на въздушното им пространство и на летищата им за полети, свързани с извънредно предаване на заподозрени терористи.
Европейските държави са голяма част от оказалите помощ на противоречивата програма на ЦРУ – Швеция, Финладния, Германия, Испания, Португалия, Австрия.


Британският вестник Guardian отбелязва, че някои страни подозрително отсъстват от списъка – например Норвегия. Освен това много близкоизточни държави са обвинени, че са помагали на САЩ, но не и Израел. Грузия също е обвинена, но не и Русия.


Полша, Литва и Румъния например са имали тайни затвори на ЦРУ на своя територия.


Докладът е публикуван едва няколко дни преди изслушването в Сената на номинирания за нов директор на ЦРУ Джон Бренън. Очаква се той да отговаря на въпроси основно за ролята му в т.нар. подобрени методи на разпит, въведени при президента Джордж Буш.


Офис на националния регистър на класифицирана информация в Букурещ. Между 2003 и 2006 г. в неговите подземия ЦРУ е имало таен център за задържане и разпити

© Associated Press

Офис на националния регистър на класифицирана информация в Букурещ. Между 2003 и 2006 г. в неговите подземия ЦРУ е имало таен център за задържане и разпити


През 2004 г. албанските власти разрешават използването на въздушното пространство на Албания и военновъздушната й база за полета, с който Халед ел Масри е пристигнал от Афганистан в страната. Те арестуват Ел Масри при пристигането му на албанска тритория и го транспортират до полет до Франкфурт, Германия. Албанското правителство не е провело собствено разследване на ролята си в тайното залавяне на терористи на ЦРУ и отрече да има нещо общо с извънредното предаване на Ел Масри, въпреки че на паспорта му има печат от албанските власти.


Босна и Херцеговина е предоставила въздушното си пространство и летищата си и е позволила използването на военни бази за задържане на арестувани. Не е ясно обаче дали в тези случаи е участвало ЦРУ. Хърватия е съдействала по същия начин, но за нея в доклада се твърди, че това наистина са били операции на ЦРУ по извънредното предаване на заподозрени терористи.


Експертите от Open Society Justice Initiative цитират доклад на Европейския парламент, в който се изразяват сериозни притеснения за около 64 полета на ЦРУ със спирания в Гърция. Много от тях са идвали или са отивали към държави, свързани с извънредното предаване на терористи.


Македония е заловила, задържала, разпитвала, изтезавала и транспортирала едно лице до таен център за задържане на ЦРУ и е разрешила използването на въздушното й пространство. Според доклада Македония е имала ключова роля в отвличането, мъчението, ареста и трансфера на германския гражданин Халед ел Масри в Афганистан. На 31 декември 2003 г. Ел Масри пътува с автобус от германския град Улм до Скопие. Когато стигнал границата, паспортът му е бил конфискуван, а самият той е бил задържан за няколко часа. Въоръжени цивилни са го ескортирали до хотел "Скопски мерак", където той е бил държан в продължение на 23 дни, неколкократно разпитван и не му било позволено да се свърже с адвокат, преводач или представител на германското консулство. След различни мъчения на 23 януари той е бил закаран до летището в Скопие и предаден на ЦРУ. Ел Масри отново е бил изтезаван, след това изпратен в таен затвор в Кабул. През май същата година без никакво обяснение той е бил освободен и изпратен в Албания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK