Вторични трусове от над 6.5 по Рихтер продължават да люлеят Соломоновите острови

Провизиите за бедстващите на остров Нденде тръгват от столицата на Соломоновите острови Хониара.

© Reuters

Провизиите за бедстващите на остров Нденде тръгват от столицата на Соломоновите острови Хониара.Нов вторичен трус с магнитуд от 6.5 е разлюла Соломоновите острови рано днес, съобщават световните агенции. Това е поредното силно земетресение в региона след като в сряда трус от 8 по Рихтер предизвика десетметрово цунами и помете всички домове по крайбрежието на остров Нденде.


В петък последователно са ударили още две труса - от 6.9 и 7 по Рихтер. При тях са били разрушени още 12 къщи в района. Американската геоложка служба, определи епицентърът на днешното земетресение на 29 км югозападно от Лата, главният град на оостров Нденде и на дълбочина 18 км.


Жертвите от силните вторични трусове са 10, сред които и едно дете, а разрушените домове са хиляди, обявиха местните власти. Над 3000 души са останали без покрив и са настанени в самоделни временни постройки. Две лодки доставят продукти от първа необходимост като храна, медикаменти и вода, както и палатки и заслони за бедстващите, но нарушените комуникации затрудняват набавянето на още провизии.


Първоначално броят на обявените жертви беше 13, но от столицата Хониара обявиха, че не е толкова висок. Властите обаче все още не разполагат с подробна оценка на ситуацията в най-засегната част от бедствията - групата от острови Санта Круз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK