Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

© ReutersПапа Бенедикт XVI ще се оттегли от поста си на 28 февруари по здравословни причини, съобщи италианската информационна агенция ANSA. Според Reuters от Ватикана са потвърдили информацията.


"Поради тази причина и в пълно съзнание за това колко сериозен е този акт с пълна свобода обявявам, че се отказвам от поста Епископ на Рим, наследник на Свети Петър", цитира думите му официалното съобщение.


Събитието е напълно неочаквано, коментира британската Би Би Си. Говорителят на Ватикана също казва пред Reuters, че всички, дори най-близките съветници на Бенедикт XVI, са били изненадани. Решението му обаче е взето напълно според изискванията на църквата, допълва говорителят.
От Светия престол уточниха, че постът на глава на католическата църква ще остане празен до избора на нов папа. Ватикана ще се постарае този период да е максимално кратък. Испанският вестник "Ел Паис" твърди, че Конклавът (кардиналски съвет за избиране на нов папа) ще бъде свикан още през март.


Говорител на Ватикана заяви, че съборът ще се опита да определи новия папа до края на март. Бенедикт XVI, който по това време вече няма да носи това духовно име, няма да участва в Конклава. Според говорителя папата не се страхува от схизма (разделение) в църквата след неговото оттегляне.


Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

© Reuters


Какво казва канонът на църквата


Възможността папата да се оттегли от поста си е предвидена в наредба 332 §2 от Кодекса на каноническото право и в наредба 44 §2 от Каноническия кодекс на източните църкви, но църковният канон не определя прецизна процедура как да стане това. Единственото условие за валидността на "оставката" е тя да бъде подадена на свободна воля и по подходящ начин. Няма някаква структура или хора, пред които папата да обяви оттеглянето си. Това най-вероятно означава, че напускането на Светия престол се прави под формата на обръщение към цялата църква и света. Все пак експерти поддържат тезата, че Светата колегия на кардиналите или поне нейният председател трябва да бъдат уведомени предварително.


Църковните закони постановяват, че може да бъде поискано оттеглянето на всеки епископ, навършил 75 години, и че в такъв случай той е длъжен да напусне поста си. Също така, кардинали на възраст над 80 години не могат да влязат в Конклава. Въпреки това, няма никакво изискване главата на католическата църква да напусне Светия престол след определена възраст, нито има предписания какво трябва да се предприеме, в случай че папата е възпрепятстван от изпълнението на задълженията си поради здравословни причини, покушение или отвличане.


В съобщението от Ватикана се посочва, че заради възрастта на папата вече не му достигат сили да изпълнява мисията си. 85-годишният Бенедикт XVI оглави католическата църква през април 2005 г. след смъртта на папа Йоан-Павел II.


Алегория на коронясването на папа Целестин V.

Алегория на коронясването на папа Целестин V.


Историческите прецеденти са от Средновековието


Бенедикт XVI е първият папа след Целестин V, който се оттегля по свое собствено желание заради здравословни проблеми, отбелязва германското списание "Шпигел". Целестин V е глава на Римокатолическата църква през 1294 г. и управлява само пет месеца.


След него още един папа се оттегля, но в името на единството на църквата. Папа Григорий XII се отказва от Светия престол през 1415 г., за да сложи край на Папската схизма от 1378 - 1415 г. Тогава католическата църква преживява разкол между италианци и французи, като за кратко във френския град Авиньон  също се избира папа. Краят на схизмата идва с абдикацията на Григорий XII, свалянето от власт на претендентите Йоан XXIII, избран на събора в Пиза, и авиньонския папа Бенедикт XIII.  През 1417 г. е избран новият папа Мартин V, който е приет от всички враждуващи страни.


Когато застана начело на католическата църква, кардинал Йозеф Ратцингер беше на 78 години – един от най-възрастните папи в историята.


Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

© Reuters


Официалното съобщение за оттеглянето на папата


"Скъпи братя,


Призовах ви в тази консистория не само за трите канонизации, но и да ви съобщя решение от голяма важност за живота на Църквата. След като на няколко пъти пред Господа се допитах до мислите си, стигнах до убеждението, че силите ми - поради напредналата възраст - вече не достигат адекватно да изпълнявам дълга си като наследник на Свети Петър.


Напълно осъзнавам, че този пост, поради същностно духовната си природа, трябва да бъде изпълняван не само на думи, но и на дела, с молитва и страдание. Но в днешния свят, обект на много бързи промени и разтърсван от въпроси с дълбоко значение за живота на вярата, за да ръководиш лодката на Св. Петър и да разпространяваш Евангелието, са нужни и сила на ума и тялото, сила, която в последните няколко месеца у мен се влоши до степен, че трябва да признаят неспособността си адекватно да изпълнявам възложената ми мисия.


Поради тази причина и напълно в съзнание за сериозността на този акт, с пълната си свобода декларирам, че се отказвам от поста Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, която ми бе поверен от кардиналите на 19 април 2005г., и по този начин от 20:00 часа на 28 февруари 2013г. Римският престол на Св.Петър ще бъде вакантен и ще трябва да бъде свикан Конклав за избор на нов Върховен понтифекс.


Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работи, с които вие ме подкрепяхте в моята мисия и ви моля за прошка за всичките ми недостатъци.


Сега, нека поверим Светата църква на грижите на нашия Върховен пастир, нашия Господ Исус Христос и да възвеличаем неговата Света майка Мария, за да помага тя на отците кардинали с майчинската си грижа в избора на нов Върховен понтифекс.


Що се отнася до мен, бих искал да се отдам на бъдеща служба на Светата Божия църква с един живот, отдаден на молитви".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 640 Неутрално

  що така бе миме

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Ще се оттегли или някой го оттегли?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 773 Неутрално

  странно, аз си мислех 4е е пожизнена длъжност...много интересно

 4. 4 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Любопитно

  А?! И какво стана, че така ненадейно... Е това вече новина драги читатели!

 5. 5 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ще дочакаме ли и нашия папа, пардон - "Буда" да се оттегли?

 6. 6 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Пак ще е има някакъв скандал в католическата църква. Те там са по-зле и от нашите отчета с лимузините.

 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Вярно било, че след всяко дълго папство, следващото е кратко.

  Жалко.

 8. 8 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А от католицизма ще се откаже ли?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 9. 9 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не мога да скрия, че съм безкрайно изненадан.

  Не се ечуло да има здравословни проблеми, следователно оттеглянето му не може да се обясни с тях. Някой или нещо го принуждава да се оттегли? Какво ли е то?

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Е това е вече бомба,ще има последствия.Много кратко и не можа да покаже потенциал Бенедикт.

 11. 11 Профил на juventus
  juventus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  То е ясно,под натиск.Трябва да се разпределят някакви пари.Снощи във филма Кръстникът беше описана цялата ситуация!

 12. 12 Профил на ramzes
  ramzes
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Монката Паси го покани на гости у нас ,той приел,но явно мисълта да прекара няколко дена у нашата китна родина му е дошла в повече и решил да сдаде поста вместо да се мъчи

 13. 13 Профил на psm
  psm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "carmello":

  Тя си е пожизнена, досега само един се е отказал доброволно, явно вкопчването във властта е безгранично. Да видим дали няма да сме свидетели на хилядолетно чудо!

 14. 14 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Знам къде отива. Приема православието и става български патриарх, също така изненадващо. Това вече не е религия, а кариризъм.

 15. 15 Профил на mary33
  mary33
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#5] от "comtec":
  Папата ще бъде заместен от Буда за това се оттегля

 16. 16 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 663 Весело

  Дяволът се крие зад детайлите !

 17. 18 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Човека е доста възрастен, и е напълно нормално след като самия той чувства, че не може да изпълнява пълноценно задълженията си да се оттегли.

 18. 19 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 503 Весело

  тъкмо излезе информация, че ще идва в България и реши да се оттегли. Сигурно е проучил страната, разбрал е, че няма Господ и за това.

 19. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно  Достойна постъпка. Типично по немски.


  Преценил е че не Му стигат силите и се оттегля.


  Сега става интересно .......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 21 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Католическата банка сменя своето СЕО. Интересно защо борда е решил така.

 21. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Най вероятно е тежко болен и не иска да изглежда като Йоан Павел 2, който последните години беше жив труп.

 22. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  И без това, поста не му приличаше!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 24 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#9:"Вишински"]Не се ечуло да има здравословни проблеми, следователно оттеглянето му не може да се обясни с тях. [/quote]

  Има някакви спекулации за здравето му, но пък това никога не е било причина за предишните папи да се оттеглят. Но все пак човекът е на 80+, може да не може повече.
  Той казваше, че не е искал да бъде папа, дори в последните години на ЙПІІ се говореше, че ще се оттегли от ръководството на Доктрината на вярата (ако не се лъжа) в момента, в който се смени папството.

 24. 25 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според мен е тактически ход. Предположения за оттеглянето му има от доста време. Първо заради големите скандали в католическата църква, а и защото по принцип имаше голямо недоволство, че е избран немски папа. Така си мисля.

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 25. 26 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  По-скоро да.

 26. 27 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#16:"tolex"]Дяволът се крие зад детайлите ![/quote]

  винаги

 27. 28 Профил на Пламенъ Петковъ
  Пламенъ Петковъ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Явно на Мениджъра не Му харесва как си изпълнява задълженията

 28. 29 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#12] от "ramzes": И аз си помислих същото! Тази ще да е причината!

  Mt
 29. 30 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#12] от "ramzes":

  +++++++++++++++++++++++
  Напълно обосновано и доста вярно предположение...аплодисмени.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 30. 31 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  Достойно. Днес - папапта. Утре - Цветанов, вдругиден - Борисов... Трябва да има ред и по старшинство. В началото по-маловажните, накрая - сам Той.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 31. 32 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално
  .... а нашите Мутро "владици" >


  ще се изт'тепат .... кой да е ДО-ЖИ-ВОТ-но ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 32. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вишински":
  Някой или нещо го принуждава да се оттегли? Какво ли е то?
  .......
  Нали писаха наскоро, че някакъв камердинер, Paolo Gabriele, го е шпионирал, изнасял е документи и тн.
  Това, придружено от разкритията за пране на пари във Ватикана.
  Просто фимрата "Католическа църква" АД, папата е честен човек, академик, няма желание да се цапа повече с мафиози. Връзките на кардинали с мафията са доказани.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 33. 34 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Предвид възрастта може и да има Алцхаймер и да предпочете да се махне преди да е загубил разсъдака си.

 34. 35 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не можа да спечели хората, както Йоан Павел II?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 35. 36 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 488 Весело

  само оттеглянето на дон буда би засенчило тази новина по целият свят и съседните земни кълбета)

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 36. 37 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 441 Любопитно

  Може ли да има връзка с това 4е не е италианец?

  ne mutlu türküm diyene.
 37. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#31:"Вени Марковски"]. Днес - папапта. Утре - Цветанов, вдругиден - Борисов... [/quote]

  Лигльо ...... още ти е Ммъка,

  че сецнаха на брат ти >

  "търговете" с картините .....

  та се оля да Цвъкаш .... ааа??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 38. 39 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#20] от "barcelonski":

  Каква е връзката на Герб с всичко това, не мога да разбера? Иначе дядката явно не върши, квот трябва или върши, квот не трябва

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 39. 40 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Илюминатите, пак са се активизирали . . .

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 40. 41 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#1] от "Крала Бурми":
  Щото е от наще ...

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 43 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 434 Весело

  ОТТЕГЛЯ СЕ ЧОВЕКА ЗА ДА ГО ЗАМЕСТИ НАШ БИБИТКО.
  АМИН.

 43. 44 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Изненадващо...доста изненадващо.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 44. 45 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#31] от "Вени Марковски":

  Има странно съвпадение.Папата овакантява поста , Буда ще е свободен след 5 месеца....?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 45. 46 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#11:"juventus"]Снощи във филма Кръстникът беше описана цялата ситуация! [/quote]

  Всъщност точно заради парите папа Йоан Павел Първи бе папа само 33 дни. А Карол Войтила стана папа въпреки, че нямаше 60 години каквото бе изискването. Просто го направиха папа заради очертаващите се събития в Полша. А една от версиите за атентата на 13 май 1981 г. е, че е тръгнал да се интересува от паричните потоци на една банка.

 46. 47 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Папа Бенедикт XVI ще ни липсва много.
  Той беше достоен и оважаван Папа.
  Здравете наистина, епричината му да се откаже.
  ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 47. 48 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Да си призная, но така и не можах да го възприема в ролята на папа. Истинските причини за оттеглянето му не са ми ясни, всъщност не ме и вълнуват като че ли. Дано човека не крие някое кофти заболяване.

  Вещица от Овнерог
 48. 49 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Като се замисля постъпва умно. На тези години службата му носи тежест и трябва да си почива. Дано този път изберат по-млад папа.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 49. 50 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално

  възрастен е човекът и не се чувства добре, това е уж причината. Тук май не се четат материалите, само заглавието и после се пита "защо така?".

 50. 51 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Да си изберат някой по - млад - на 74г.

 51. 52 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма да чета коментарите ви.
  Освен такива, които са единствените човешки тук:

  [quote#18:"442"]Човека е доста възрастен, и е напълно нормално след като самия той чувства, че не може да изпълнява пълноценно задълженията си да се оттегли. [/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 52. 53 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Поради липса на сили и за доброто на Църквата", е заявил Папата според испанската преса.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 53. 54 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Следващият папа няма да е от Европа.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 54. 55 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "tashko1":

  и аз така мисля. Особено латиноамериканците се чувстваха много пренебрегнати при избора на Рацингер

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 55. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  Това вече е новина!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 56. 57 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  Жалко, няма да сме Папа от 1 март!

  Когато избраха Рацингер за Папа Билд написа> Ние сме Папа!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 57. 58 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Става интересно. На предишния конклав, ако вярно си спомням, най-големия конкурент на Ратцингер беше някакъв кардинал от Ю. Америка. Ако тенденцията се запази, може след няколко месеца да се окаже, че за първи път имаме папа неевропеец.

 58. 59 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това е много изненадващо. Дори не знаех, че можеш да се откажеш от този пост!

 59. 60 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Е... папата наистина ми взе акъла... Тъкмо си разсъждавах, дали да не стана католик, ако Кирил бъде утвърден за патриарх у нас...

  Много странно решение, ако е истина...

  Свобода за Надежда Савченко!
 60. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#58] от "aleko":

  Практично и педантично, безкомпромисно към себе си, в полза на религията на която е глава........

 61. 62 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На мен този папа винаги ми е приличал на злия ситски лорд Палпатин от последния филм Междузвездни войни. Интересно е дали сам е решил да се оттегли или са го накарали...

 62. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#60:"GogoPG"] Тъкмо си разсъждавах, дали да не стана католик[/quote]

  По-добре си остани атеист, католиците са секта, огън в ада за тях цяла вечност!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 63. 64 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#59] от "geneva_1980":

  Явно може. Както и патриархът може.

  Вещица от Овнерог
 64. 65 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#61] от "dobrich":

  Наистина...

  Въпреки че няма нито оглавени, нито безглави религии. Оглавявани или обезглавявани биват най-вече адептите.

  Свобода за Надежда Савченко!
 65. 66 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Пълният текст на изявлението му (на английски):
  http://en.radiovaticana.va/articolo.asp?c=663815

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 66. 67 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Да направят като Далай Лама - избират ги от крехка възраст и след това няма кахъри.

 67. 68 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Интересно и истинно съждение:
  "постът на глава на католическата църква ще остане празен до избора нов папа". Чудото щеше да е постът на главата да не беше празен, до избора на нова глава.
  Този папа беше точен човек. Здраве и спокойствие за Йозеф Ратцингер.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 68. 69 Профил на radi27
  radi27
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Отегленято на папата е сварарзано с намесата на дявола.

 69. 70 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  ..."Ватикана ще се постарае този период да е максимално кратък"...

  Ватикан - това е топоним. Така се нарича един от хълмовете, където се намира Рим. Не е в женски род на български език... и се членува - пълно или непълно - от грамотните българи.

  КОЙ ЩЕ СЕ ПОСТАРАЕ? ВатиканЪТ, да му се невиди!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 70. 71 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Айде и тоя не е удобен.. следващия моля!

 71. 72 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  За фаворит за наследник е спряган архиепископът на Милано Анджело Скала.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 72. 73 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Странно ...
  Да си Папа, не е - днес искам, а утра не ...
  има нещо, недоизказано ...

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 73. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Следващият папа ще бъде африканец.
  От Египет, Ливан, Сирия или Нигерия.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 74. 75 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Канонично ли е папата да се оттегля приживе?

 75. 76 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да се стяга дядо поп Николай за отговорния пост.

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#72:"Мария"]За фаворит за наследник е спряган архиепископът на Милано Анджело Скала.[/quote]

  Отдавна италианец не е бил папа. Ако не се лъжа преди ЙПІІ бяха все италианци.

 78. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#73] от "МъдиУотърс":
  Да си Папа, не е - днес искам, а утра не ...
  има нещо, недоизказано ...
  ..........
  Да, налучкал си същността.
  Преполагат, че има деменция т.е. каквото си казал днес, утре не го знаеш вече.
  "Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции. Буквалният превод на думата деменция от латински означава „без ум” (лат. Dementia)."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 79. 80 Профил на registrirann
  registrirann
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лъчо":
  ХАХАХАХАХАХАХА

 80. 81 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  good news galore, да.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 81. 82 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Да вземат тукашните ДС -Кирчо и другарите им. Кирето ще прави моабет и кръгчета с кадилака на площад Св. Петър.

 82. 83 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#68:"РАМ"]Този папа беше точен човек. [/quote]
  Може би именно това е причината да "се откаже" ...

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 83. 84 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#74] от "СДС":

  50% от тези държави не са в Африка... но да би било добър политически ход от страна на Ватикана новият папа да е Африканец или от латинска Америка и без това в Европа повечето хора не вярват в нищо...

 84. 85 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#70] от "GogoPG":
  Ватикана не е ли държава, ако се слови държавата Ватикана, би трябвало да е в женски род.

 85. 86 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Голяма работа! Ще си намерят друг Главен шаман!

  If you are going through hell... Keep going!
 86. 87 Профил на korekom
  korekom
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар 2,
  Имам чувството, че някой го оттегля. Четете, например, съобщенията на бългаската преса от 6 февруари тази година, че Папата с огромно задоволство приема поканата на посети България през следващата година и... няма и седмица след това решава да се оттегли. Много странно!

 87. 88 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Гневно

  Да ви имам "коментарното" мислене!
  Само чалгаджии и червени конспиратори...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 88. 89 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Иначе вярно се членува...Ватикан, Ватикана, Ватиканът.

 89. 90 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "Вени Марковски":

  Ти си гледай Фиромията и не занимавай с България. Дядо ти им направи азбука, а после плюскаше като за световно в България, а ти се пенявиш.

 90. 91 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво!Не е приятно да гледаш ходещи мумии на този пост!Така се прави - като прецениш, че не можеш да изпълняваш задълженията си - се оттегляш.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 91. 92 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално
 92. 93 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  През кратките години папа Бенедикт се оказа наистина стабилна личност. За съжаление организацията зад личността е странна и увъртяна, с доста проблеми на модерността.

  Но, както знаем, ситските лордове никога не действат поединично, ще си намерим нов да се занимава с Тъмната страна на силата.

  Бай дъ уей като по-млад кардинал Ратцингер е бил доста добър пианист, с доста Бетовен в репертоара. Получава много точки само заради идеята Злият Император да седне на рояла и да свири Патетичната соната.

 93. 94 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Скоро, скоро всички ще заемем мястото си в краката на Черния Господар!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 94. 95 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 324 Неутрално
 95. 96 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма ли да е по-канонично папата просто да се самоубие, защото няма право да се оттегля жив ? Това е някакъв вид неуважение към църквата и нейните канони...

 96. 97 Профил на hamalin
  hamalin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма да се учудя ако и този "свят" служител, както много други негови колеги, да е залитал към младото поколение и сега да го изнудват.

 97. 98 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Bookmakers Paddy Power have drawn up a list of contenders to replace Benedict. According to them the favourite is Cardinal Peter Turkson of Ghana (9/4), with Cardinal Marc Ouellet next at 5/2 and Francis Arinze at 7/2.

 98. 99 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 381 Весело

  Сигурно ще се кандидатира за патриарх Тук никой не следи какви парични потоци минават през църквата

 99. 100 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Лабава работа. Докато не го привика Началника, никакво мърдане...Я го нашия Максим, как удържа, че даже обясни /внятно/ , че не е канонично да се оттегляш
  , преди повиквателната. В резултат на това, запазихме единството на БПЦ. Сега всички са подчинени директно на руския пратриарх...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK