Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

© ReutersПапа Бенедикт XVI ще се оттегли от поста си на 28 февруари по здравословни причини, съобщи италианската информационна агенция ANSA. Според Reuters от Ватикана са потвърдили информацията.


"Поради тази причина и в пълно съзнание за това колко сериозен е този акт с пълна свобода обявявам, че се отказвам от поста Епископ на Рим, наследник на Свети Петър", цитира думите му официалното съобщение.


Събитието е напълно неочаквано, коментира британската Би Би Си. Говорителят на Ватикана също казва пред Reuters, че всички, дори най-близките съветници на Бенедикт XVI, са били изненадани. Решението му обаче е взето напълно според изискванията на църквата, допълва говорителят.
От Светия престол уточниха, че постът на глава на католическата църква ще остане празен до избора на нов папа. Ватикана ще се постарае този период да е максимално кратък. Испанският вестник "Ел Паис" твърди, че Конклавът (кардиналски съвет за избиране на нов папа) ще бъде свикан още през март.


Говорител на Ватикана заяви, че съборът ще се опита да определи новия папа до края на март. Бенедикт XVI, който по това време вече няма да носи това духовно име, няма да участва в Конклава. Според говорителя папата не се страхува от схизма (разделение) в църквата след неговото оттегляне.


Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

© Reuters


Какво казва канонът на църквата


Възможността папата да се оттегли от поста си е предвидена в наредба 332 §2 от Кодекса на каноническото право и в наредба 44 §2 от Каноническия кодекс на източните църкви, но църковният канон не определя прецизна процедура как да стане това. Единственото условие за валидността на "оставката" е тя да бъде подадена на свободна воля и по подходящ начин. Няма някаква структура или хора, пред които папата да обяви оттеглянето си. Това най-вероятно означава, че напускането на Светия престол се прави под формата на обръщение към цялата църква и света. Все пак експерти поддържат тезата, че Светата колегия на кардиналите или поне нейният председател трябва да бъдат уведомени предварително.


Църковните закони постановяват, че може да бъде поискано оттеглянето на всеки епископ, навършил 75 години, и че в такъв случай той е длъжен да напусне поста си. Също така, кардинали на възраст над 80 години не могат да влязат в Конклава. Въпреки това, няма никакво изискване главата на католическата църква да напусне Светия престол след определена възраст, нито има предписания какво трябва да се предприеме, в случай че папата е възпрепятстван от изпълнението на задълженията си поради здравословни причини, покушение или отвличане.


В съобщението от Ватикана се посочва, че заради възрастта на папата вече не му достигат сили да изпълнява мисията си. 85-годишният Бенедикт XVI оглави католическата църква през април 2005 г. след смъртта на папа Йоан-Павел II.


Алегория на коронясването на папа Целестин V.

Алегория на коронясването на папа Целестин V.


Историческите прецеденти са от Средновековието


Бенедикт XVI е първият папа след Целестин V, който се оттегля по свое собствено желание заради здравословни проблеми, отбелязва германското списание "Шпигел". Целестин V е глава на Римокатолическата църква през 1294 г. и управлява само пет месеца.


След него още един папа се оттегля, но в името на единството на църквата. Папа Григорий XII се отказва от Светия престол през 1415 г., за да сложи край на Папската схизма от 1378 - 1415 г. Тогава католическата църква преживява разкол между италианци и французи, като за кратко във френския град Авиньон  също се избира папа. Краят на схизмата идва с абдикацията на Григорий XII, свалянето от власт на претендентите Йоан XXIII, избран на събора в Пиза, и авиньонския папа Бенедикт XIII.  През 1417 г. е избран новият папа Мартин V, който е приет от всички враждуващи страни.


Когато застана начело на католическата църква, кардинал Йозеф Ратцингер беше на 78 години – един от най-възрастните папи в историята.


Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си (обновена в 13:50)

© Reuters


Официалното съобщение за оттеглянето на папата


"Скъпи братя,


Призовах ви в тази консистория не само за трите канонизации, но и да ви съобщя решение от голяма важност за живота на Църквата. След като на няколко пъти пред Господа се допитах до мислите си, стигнах до убеждението, че силите ми - поради напредналата възраст - вече не достигат адекватно да изпълнявам дълга си като наследник на Свети Петър.


Напълно осъзнавам, че този пост, поради същностно духовната си природа, трябва да бъде изпълняван не само на думи, но и на дела, с молитва и страдание. Но в днешния свят, обект на много бързи промени и разтърсван от въпроси с дълбоко значение за живота на вярата, за да ръководиш лодката на Св. Петър и да разпространяваш Евангелието, са нужни и сила на ума и тялото, сила, която в последните няколко месеца у мен се влоши до степен, че трябва да признаят неспособността си адекватно да изпълнявам възложената ми мисия.


Поради тази причина и напълно в съзнание за сериозността на този акт, с пълната си свобода декларирам, че се отказвам от поста Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, която ми бе поверен от кардиналите на 19 април 2005г., и по този начин от 20:00 часа на 28 февруари 2013г. Римският престол на Св.Петър ще бъде вакантен и ще трябва да бъде свикан Конклав за избор на нов Върховен понтифекс.


Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работи, с които вие ме подкрепяхте в моята мисия и ви моля за прошка за всичките ми недостатъци.


Сега, нека поверим Светата църква на грижите на нашия Върховен пастир, нашия Господ Исус Христос и да възвеличаем неговата Света майка Мария, за да помага тя на отците кардинали с майчинската си грижа в избора на нов Върховен понтифекс.


Що се отнася до мен, бих искал да се отдам на бъдеща служба на Светата Божия църква с един живот, отдаден на молитви".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK