Има ли Латинска Америка шанс за първия си папа

Има ли Латинска Америка шанс за първия си папа

© ReutersШокиращото оттегляне на папа Бенедикт ХVІ може би дава шанс на католическата църква да избере първия в историята си папа, който не е европеец. Възможно е той да дойде от Латинска Америка, пише Том Хенеган от Reuters.


В тази част на света живеят 42% от всички 1.2 млрд. католици на планетата. Това е най-големият масив вярващи в църквата. За сравнение, в Европа се намират една четвърт от католиците.


След поляка Йоан Павел ІІ (Карол Войтила) и германеца Бенедикт ХVІ (Йозеф Ратцингер) постът, който векове наред беше запазен само за италианци, отново е открит за всички. Кой ще е наследникът на престола на свети Петър зависи както от кариерата и произхода на претендента, така и от кардиналите, които ще го избират на следващия конклав.
Двама високопоставени служители на Ватикана неотдавна изненадващо подхвърлиха информация за евентуалните наследници. И двамата ясно намекнаха, че новият папа може да идва от Латинска Америка.


"Познавам доста епископи и кардинали от Латинска Америка, които могат да поемат отговорността за вселенската Църква", заяви архиепископ Герхард Мюлер, който наследи Ратцингер като ръководител на Конгрегацията за доктрината на вярата. "Църквата учи, че центърът на християнството не е в Европа", допълни той преди Коледа пред дюселдорфския вестник "Райнише пост".


Швейцарският кардинал Курт Кох, ръководител на департамента за християнско единство, каза по същото време пред цюрихския всекидневник "Тагесанцайгер", че бъдещето на църквата не е в Европа. "Би било добре, ако за следващия конклав има кандидати от Африка или Южна Америка. Запитан дали би гласувал за кандидат, който не идва от Европа, той отговори с еднозначното "Да".


Ако на следващия съвет, който ще избира новия папа, везните наистина се наклонят в полза на латиноамериканец, водещите сред тях, изглежда, са Одило Шерер (архиепископ на огромния диоцез Сао Паулу) или Леонардо Сандри (с италианско-аржентински произход, ръководител на ватиканския департамент за източните църкви).


Питър Тъкрсън от Гана (ръководител на Департамента за справедливост и мир във Ватикана) често е сочен като водещия претендент от Африка.


Близо половината кардинали, които имат право на глас при събирането им в Сикстинската капела, идват от Европа, макар че на континента са около 25% от католиците в света. Ако на конклава предпочитанията се задържат към европейски кандидати, за водещ от тях е смятан Анджело Скола от Милано. За силен вариант е смятан и  Кристоф Шьонборн (кардиналът на Виена), който е бивш ученик и близък съюзник на Бенедикт ХVІ.


Има ли Латинска Америка шанс за първия си папа

© Reuters


Макар и да няма официални кандидати, агенция Reuters привежда списък с т.нар. папабили (потенциални папи), чиито имена са споменавани наскоро. Списъкът е по азбучен ред и не отразява шансовете на кардиналите. Вероятно е и списъкът да претърпи промени.


Жоао Браж Дъ Авиж е 65-годишен бразилец. Той е носител на свежи идеи във ватиканския отдел за религиозни конгрегации, който поема през 2011 г. Дъ Авиж подкрепя по-бедните в Латинска Америка, но не и ексцесиите на техните защитници. Бразилецът обаче е малко известен.


Тимъти Долан е 62-годишен американец и се превръща в глас на католицизма в САЩ, след като е провъзгласен за епископ на Ню Йорк през 2009 г. Хуморът и динамизмът му впечатляват Ватикана, където тези две качества често липсват. Кардиналите обаче се притесняват от "папа супергерой" и стилът му може да е прекалено американски за някои хора.


Марк Уеле е 68-годишен канадец и ръководи Конгрегацията на епископите. В миналото е казвал, че ако стане папа, това ще е кошмар. Макар и да има добри връзки в ръководството на църквата, секуларизмът на родния му Квебек може да се окаже проблем.


Джанфранко Раваси е 70-годишен италианец и е министър на културата на Ватикана от 2007 г. насам. Той представя Католическата църква по света пред областите на културата, науката, изкуството и дори атеистите. Това може да му попречи, ако кардиналите решат, че имат нужда от опитен пастор, а не от още един професор за папа.


Леонарди Сандри е 69-годишен аржентинец. Той заема третия най-висок пост във Ватикана като началник на кабинет от 2000 до 2007 г., но няма опит като пастор. Той се грижи за източните църкви, което обаче не притежава сериозно влияние в Рим.


Одило Педро Шерер е 63-годишен бразилец и изглежда като най-силния кандидат латиноамериканец. Той е епископ на Сао Пауло, където е най-голямата католическа общност в най-голямата католическа държава. В Бразилия е смятан за консервативен, но в други места по света по-скоро би изглеждал като умерен. Бързото разрастване на протестантските църкви в Бразилия обаче може да му попречи.


Кристоф Шонброн е 67-годишен бивш ученик на папа Бенедикт XVI. Той е архиепископ на Виена и е смятан за вероятен кандидат за папа от началото на 90-те години насам, когато участва в редакцията на църковния катехизис.


Анджело Скола е 71-годишен италианец и архиепископ на Милано, откъдето произлизат най-много папи. Той е експерт по биоетика и познава добре исляма като лидер на фондация за популяризиране на разбирането между двете религии. Скола обаче не е добър оратор.


Луис Тагле е 55-годишен филипинец и има харизма, често сравнявана с тази на папа Йоан Павел Втори. Той също така е близо до папа Бенедикт Xvi, след като са работили заедно в международната теологическа комисия. Макар и да има много почитатели, Тагле става кардинал едва през 2012 г., а конклавът е недоверчив към млади кандидати.


Питър Търксън е 64-годишен ганаец и е най-силният кандидат на Африка. Той ръководи ватиканското бюро за справедливост и мир. Подкрепя световна финансова реформа. На скорошна ватиканска синодална среща той обаче показва видео, в което мюсюлманите са критикувани, което повдига въпроса как Търксон разглежда исляма.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK