Лаборатории за тестване на храни ще спечелят от проблема с конското месо

Лаборатории за тестване на храни ще спечелят от проблема с конското месо

© ReutersКомпаниите, специализирани за проверяване съставките на храни, могат да спечелят доста от скандала с тайната продажба на конско месо в Европа, особено след препоръките на Европейския съюз такива тестове да се правят много по-често.


Листваната на френската борса Eurofins - най-големият специалист по проверка на храни в Европа, както и британската Intertek заявиха, че вече регистрират увеличение в търсенето на услугите им.


Берт Попинг от Eurofins обяснява пред Reuters, че няма промяна в активността на производители, които редовно тестват при тях месо и храни, а търсенето идва от такива, които досега не са го правили. Компанията направи проверките, помогнали да се установи наличието на конско месо в сандвичи в Ирландия - случая, от който в средата на януари започна целият скандал за недостатъчен контрол в хранителната верига и търговия в Европа.
Всяка нова регулация или по-системно прилагане на съществуващите европейски изисквания ще са добре дошли за силно специализираните лаборатории. Робин Спийкман от Shore Capital коментира пред Reuters, че регулациите са това, от което най-много печели този сектор.


На британските търговци вече бе наредено от регулаторите да извършат до петък повече тестове на продукти с говеждо месо, включително кюфтета, бургери и лазаня. Това веднага се отрази на работата на лабораторията на Intertek в Стоук-н-Трент.


Лаборатории за тестване на храни ще спечелят от проблема с конското месо

© Reuters


"В момента търсенето е свързано предимно с откриване на причината за сегашната криза и на това колко е голям обхватът й. Средносрочният и дългосрочният ефект за нашия бизнес - с всичките опасения за качеството в хранителния сектор - зависят от устойчивата реакция на индустрията и регулаторите", казва Читън Пармар, вицепрезидент на Intertek за въпросите на хранителните услуги.


В момента тестването на храни носи едва 5% от печалбата на групата с глобално присъствие. През 2011 г. Intertek вложи 7.3 млн. паунда за две лаборатории за проверка на храни - по една във Великобритания и Чили, и откри нова в Турция.


Пазарни анализатори смятат, че интересът от подобни услуги може да увеличи с до 9% печалбата от акции на Eurofins. Тази компания е специализирана изключително върху тестване на храни, разполага с обширна мрежа от лаборатории и предлага най-голямото разнообразие от проверки. Почти няма да има ефект обаче върху акциите на трите най-големи подобни европейски компании - SGS, Bureau Veritas и Intertek, защото за тях този сектор услуги е периферен.


Лаборатории за тестване на храни ще спечелят от проблема с конското месо

© Reuters


Като цяло обаче скандалът влияе позитивно на сектора за тестване на храни - и на четирите компании акциите са поскъпнали с над 5% от появата на проблема с конското меса на 15 януари.


Попинг от Eurofins смята, че сегашните регулации за етикетиране на храни са адекватни, но са нужни по-добро прилагане и повече бдителност от компании, които снабдяват търговската верига. Спийкман от Shore Capital предполага, че повече възможности за бизнес има в страните, от които идват месото и хранителните суровини. "При източника ще се появят най-добрите шансове в индустрията, защото това е най-доброто място за контрол, мониторинг и прилагане на стандартите в цялата хранителна верига."


Неочаквана, но логична конкуренция може да дойде от потребителите - вериги за търговия и хранене ще имат интерес да поемат лично контрола и ще си създадат собствени лаборатории за тестване на суровини и продукти, смята Спийкман.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK