САЩ за пръв път свалиха ракета, засечена от космоса

Изстрелването на ракетата прехващач SM-3 Block 1A от бойния кораб Lake Erie в Тихия океан.

© Reuters

Изстрелването на ракетата прехващач SM-3 Block 1A от бойния кораб Lake Erie в Тихия океан.Избори 2022

Американската система за противоракетна защита Aegis за пръв път успешно е свалила ракета със среден обсег, засечена от базирани в космоса сензори, съобщи Пентагонът.


Стрелбата е била извършена над Тихия океан, като мишената е била изстреляна от полигон на остров Кауаи от групата на Хавайските острови. Спътници са засекли изстрелването, подали са информацията на военния кораб Lake Erie, въоръжен със системата Aegis, от който е изстреляна стандартната ракета прехващач SM-3 1A и след няколко минути атакуващата ракета е била унищожена в полет.


Успешен опит със системата за космическо засичане бе направен през април 2011г., но тогава тя сяма проследяваше и подаваше информация за мишената. Сега за пръв път тя бе изпробвана с бойна стрелба и поразяване на "противниковата ракета". В проведените в ранните часове на 13 февруари маневри са били включени всички активи с космическо, морско и сухоземно базиране. Азиатското направление вече заема първостепенно място в националната отбрана на САЩ.
Съобщението за изпитанията в Тихия океан идва седмица след като "Асошиейтед прес" цитира секретен документ на американския Конгрес, в който се твърди, че противоракетният щит в Европа е лошо и прибързано замислен, никога няма да може да защити САЩ от Иран и може да предизвика ново дипломатическо напрежение с Русия.В текста, подготвен от Бюрото за отговорно управление (Government Accountability Office или GAO се занимава с проверка и одит на проекти на администрацията преди конгресмените да се произнесат по тях - бел.ред.), се цитират изследвания на министерството на отбраната. Според тях изборът на Румъния за база за ракети прехващачи не е добър. Обектите в Полша могат да защитят САЩ, единствено ако иранска ракета бъде прихваната, докато излита (т.е. докато се движи по-бавно и е по-голяма като мишена), но такива възможности не се разработват, понеже се смятат за неефективни.


Обмисляно е разполагане на бойни кораби с противоракетна система в Северно море, но това би разгневило Русия, която ще го възприеме като изграждане на щит върху най-късия път на междуконтинентални балистични ракети от Русия до САЩ.


Цитираните от GAO доклади съдържат и притеснения, че радарите и датчиците не могат да правят достатъчно прецизна разлика между бойна ракета и друг обект. Доклад на Националната академия на науките директно препоръчвал да се прекрати четвъртата фаза от изграждането на европейския щит и оборудването да се разположи по източното крайбрежие на САЩ.


Официални лица, с които са разговаряли от АП, изтъкват, че в момента САЩ и без това са защитени от други системи, които и без европейския щит са способни да осигурят закрила на европейските партньори на страната, на американски войски на континента и на радарите на Пентагона, необходими за функционирането на всички планове за противоракетна защита на страната.


САЩ за пръв път свалиха ракета, засечена от космоса

© Reuters

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK