Почти 1000 пострадали от метеорита, паднал в Русия (хронология)

Дупката, оставена в леда на езеро Чербакул от падналото метеоритно парче. Снимката е от сайта на Главното управление на МВР за област Челябинск

© mvd.ru

Дупката, оставена в леда на езеро Чербакул от падналото метеоритно парче. Снимката е от сайта на Главното управление на МВР за област ЧелябинскПочти 1000 души, сред които 159 деца, са били ранени при падането на метеорит тази сутрин над Урал и централна Русия, съобщават руските медии. Няма загинали.


Повечето хора са пострадали леко, но 31 са настанени в болница. Двама души са в реанимация, а всички останали са леко ранени.


Руското вътрешно министерство съобщава за щети в 10 населени места, като най-тежко е пострадал Челябинск. Повече от 300 сгради там са с изпочупени стъкла на прозорците, а най-сериозни са щетите по предприятие за цветни метали, където са паднали някои вътрешни стени и окачени тавани.
15:29 ч. - Според РИА Новости броят на пострадалите е достигнал 950 души. Двама от тях са в реанимация, всички останали са леко ранени.


15:05 ч. - От министерството на извънредните ситуации потвърдиха, че голямо парче от метеорита е паднало до град Чербакул във водите на едноименното езеро. Небесното тяло е пробило кръгла дупка в леда с диаметър 8 метра. Наоколо са намерени разпръснати парченца от метеорита с размер 0.5-1 сантиметър.


Дупката, оставена в леда на езеро Чербакул от падналото метеоритно парче. Снимката е от сайта на Главното управление на МВР за област Челябинск

© mvd.ru

Дупката, оставена в леда на езеро Чербакул от падналото метеоритно парче. Снимката е от сайта на Главното управление на МВР за област Челябинск


14:47 ч. - Преди да падне, метеоритът е експлодирал 9 пъти, като първият взрив е станал на височина 55 километра. Според държавната космическа агенция "Роскосмос" предполагаемата скорост, с която се е движел, е 30 километра в секунда.


14:29 ч. - Още не са минали 24 часа от падането на метеорита, но някои в Челябинск вече се надяват, че районът може да извлече ползи от него. Главният лекар в най-големия санаториум в южен Урал "Кисегач" Валерий Сорокун каза пред "Интерфакс", че инцидентът може да привлече много туристи и да стимулира местната туристическа индустрия.


14:14 ч. - 725 души са потърсили медицинска помощ в Челябинск, съобщават от градската администрация. Сред тях са 159 деца. Хоспитализирани са 31 души, сред които 12 деца. Никой не е с тежки наранявания, уточняват болничните служби. Бърза помощ е получила 80 повиквания, а останалите пострадали са отишли сами в болниците и медицинските пунктове, информира "Интерфакс".


Падащият над Челябинск метеорит

© Reuters

Падащият над Челябинск метеорит


14:07 ч. - Руският премиер Дмитрий Медведев, който в момента участва в 10-тия Красноярски икономически форум, коментира падналия метеорит пред вестник "Ведомости": "Това може да бъде още един символ на нашия форум...явлението доказва, че не само икономиката е уязвима, но и цялата планета".


14:01 ч. - Руският президент Владимир Путин е провел спешна среща с министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков. Държавният глава е поръчал да се окаже незабавна помощ на всички пострадали и да се направи оценка на щетите по инфраструктурата, мобилните връзки, обществените и енергийните обекти, съобщи РИА Новости.


13:47 ч. - Русия не е способна да засича навреме космическите тела, представляващи опасност за земната повърхност, поради липсата на модерна техника и на специализирана национална служба. Това заяви пред "Интерфакс" Лидия Рихлова, началник отдел в Института по астрономия към Руската академия на науките. Според института създаването на необходимата система ще струва 14.5 млрд евро за 10 години или между 125-150 милиона евро на година.


Следата, оставена от метеорита при навлизането му в атмосферата (в средата). Снимката е направена от метеорологичния сателит Meteosat-10 на EUMETSAT.

© eumetsat.int

Следата, оставена от метеорита при навлизането му в атмосферата (в средата). Снимката е направена от метеорологичния сателит Meteosat-10 на EUMETSAT.


13:38 ч. - Свидетелства на очевидци пред Reuters: "Отивах с кола за работа, беше доста тъмно, но изведнъж стана светло като ден. Почувствах се все едно съм бил заслепен от автомобилни фарове", споделя 36-годишният жител на Екатеринбург Виктор Прокофиев.


"Стоях на автобусната спирка, където изпращах приятелката си. Тогава нещо проблясна и видях диря от пушек да прорязва небето и усетих ударна вълна, която изпотроши прозорците", разказва друг местен жител, представил се като Андрей.


13:31 ч. - Александър Девяткин от главната астрономическа обсерватория на Руската академия на науките в Пулково смята, че падналият метеоритит най-вероятно е отломка от отдавна разрушена комета, пише РИА Новости.


13:24 ч. - Руските власти са обещали на местните жители, понесли материални щети, помощи и обезщетения, предаде РИА Новости. Продавачи от строителни магазини увериха, че не са вдигали цените, но всички стъкла там вече са разпродадени.


Пострадалата стена в цинковия завод в Челябинск. Говорител на предприятието каза, че няма заплаха за околната среда.

© Twitter

Пострадалата стена в цинковия завод в Челябинск. Говорител на предприятието каза, че няма заплаха за околната среда.


13:20 ч. - По последни данни на говорителката на Министерството на извънредните ситуации Ирина Росиус настанените в болница са 112 души. Пострадалите са били общо 514, сред които 82 деца.


13:09 ч. - Военните са открили едно от местата на падналите от метеорита отломки. То е с дълбочина около 6 метра. Това съобщи агенция "Интерфакс", цитирайки официалния представител на Централния военен окръг на Русия Ярослав Рощупкин.


12:58 ч. - Системата за защита на газоснабдителна мрежа в Челябинск се е задействала и стотици сгради са без газ, пише РИА Новости. Температурите в района са около минус 14 градуса.


12:42 ч. - Представител на "Росатом" заяви пред РИА Новости, че всички обекти на държавната атомна корпорация "Маяк", които се намират в региона, работят в нормален режим и не са пострадали. В Урал се намира най-големият комбинат за преработка на ядрено гориво и ядрени отпадъци.


Руснаците веднага намериха повод и да се позабавляват с новината, като изобразиха президента Владимир Путин, яхнал дирята от метеорита.

© Twitter

Руснаците веднага намериха повод и да се позабавляват с новината, като изобразиха президента Владимир Путин, яхнал дирята от метеорита.


12:31 ч. - Според руското МВР, цитирано от агенция "Интерфакс", са открити три места на падане на големи отломки от метеорита – две в Чербакулския район и едно в Златоустовския район на област Челябинск. Към момента 7 самолета издирват достигналите до земята части от небесното тяло.


12:26 ч. - Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало 20 000 души в област Челябинск за отстраняване на последиците и оказване помощ на населението. Замерванията показват, че няма повишаване на радиационния фон.


12:20 ч. - Губрнаторът на Челябинск Михаил Юревич съобщи, че метеоритът е паднал в езеро на 1 км от град Чебаркул с население от 46 000 души. От министерството на извънредните ситуации още не са потвърдили тази информация.


12:17 ч. - Властите в Челябинск смятат, че първоначалният силен взрив, който предизвика повечето щети, е станал на височина от 10 километра, съобщи Reuters.


Счупените прозорци на спортна зала в Челябинск

© Reuters

Счупените прозорци на спортна зала в Челябинск


12:10 ч. - В науката устойчивите метеорити се наричат болиди и се наблюдават няколко пъти в годината, но много рядко над населени места, както е в днешния случай. Александър Багров от Института по астрономия на Руската академия на науките казва пред РИА "Новости", че по данни от западните страни, където има много апаратура за наблюдение на звездното небе - професионална и аматьорска - болиди има веднъж месечно.


12:06 ч. - Още не са открити останки от небесното тяло, но учените предполагат, че става дума за по-редкия тип желязно-никелов метеорит, защото само те са достатъчно издържливи да преминат през атмосферата и да достигнат земята. Повечето каменни метеорити, т.нар. хондрити, се разрушават в горните слоеве на атмосферата.


11:55 ч. - Сергей Смирнов от обсерваторията в Пулково заяви пред телевизионния канал "Вести", че още един метеорит може да влезе в земната атмосфера в следващите няколко часа.


11:49 ч. - Всички университети, училища и детски градини в Челябинск за затворени за два дни.


В YouTube се разпространява видео запис уж на яма от една от отломките. В десйтвителност това е <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Darvasa_gas_crater_panorama.jpg?uselang=ru">известен газов кратер в Туркменистан</a>, наричан от местните "вратата към Ада". Въпреки това записът бе излъчен в новините за метеорита на държавния Первый канал.

© YouTube

В YouTube се разпространява видео запис уж на яма от една от отломките. В десйтвителност това е известен газов кратер в Туркменистан, наричан от местните "вратата към Ада". Въпреки това записът бе излъчен в новините за метеорита на държавния Первый канал.


11: 45 ч. - От руското министерство на извънредните ситуации уточняват, че падналото тяло е било един метеорит, който е при изгарянето си, докато се е приближавал към Земята, се е разпаднал на части.


11:35 ч. - Заради силната експлозия при удара на небесното тяло в плътните слоеве на атмосферата сред населението се заговори, че то е било взривено от руската бойна авиация.
"Обектът може да е с размери около 1 метър в диаметър и тегло от няколко тона", коментира Валерий Шувалов от Института по динамика на геосферата. "При навлизането в атмосферата той се е разпаднал на парчета и това предизвика взривната вълна и ярката светлина. От това са тези проблясъци и строшените стъкла на прозорците."


11:30 ч. - От министерството на извънредните ситуации обясниха, че руските обсерватории не са имали информация за задаващ се метеор. Олег Марков от Московския държавен университет каза, че причината за това е, че небесното тяло е идвало откъм Слънцето. "Ние можем да регистрираме само скали, идващи от нощното небе", допълни Марков пред телевизия RT. Той и много негови колеги успокояват хората, че уралският метеорит няма общо с астероида 2012DA14, който ще мине много близо до Земята след няколко часа.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 604 Весело

  Американски сателит е! Недейте да лъжете!

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Мама дорогая!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кое му е "На живо"-то?!

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 4. 4 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Ако е метър в диаметър и прави такива поразии, не ми се мисли какво би станало с 10 метра в диаметър!!!

 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Божеее, какво е това - малка демонстрация на това което се е случило с динозаврите ?! Дали хората не сме следващите ?!
  10 града ! Това е много голяма площ - гъстотата на населението в Русия никак не е голяма !
  Холивуд има няколко филма по този "сценарий", дано не доживеем да станат реалност.
  Дано пострадалите се оправят.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Любопитно

  "...уралският метеорит няма общо с астероида 2012DA14, който ще мине много близо до Земята след няколко часа..."

  А не е ли възможно да е отчупила се част от него?

  Вещица от Овнерог
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мислех си,че такива неща стават само в Холивудските филми.

 8. 8 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Мда.
  Купон.
  А ако е по-голям?

 9. 9 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#4] от "alter_ego":

  Метър, но пък тежи няколко тона. В комбинация със скоростта... не си пожелавам да съм свидетел на подобно нещо.

  Вещица от Овнерог
 10. 10 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 716 Разстроено

  Ето доколко са надеждни системите за следене на астероиди.

 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 639 Любопитно

  интересно ,а на големи метеорити дали може да се противопоставим с ядерни бойни глави,поне да има няква файда от тях....

  харпун
 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#4] от "alter_ego":

  Не е бил метър диаметръра му , към 10 метра е бил диаметъра му.

 13. 13 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Като видя новината първо на един друг сайт бях сигурна, че това е някаква шега...ама явно е реалност като от някой американски филм за края на света...какво ли ще ни покаже още природата...

  Fortuna favet fortibus!
 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  [quote#4:"alter_ego"]Ако е метър в диаметър и прави такива поразии, не ми се мисли какво би станало с 10 метра в диаметър!!! [/quote]

  А ако е километър ?! В такива моменти е добре да си дадем сметка колко сме уязвими защото хората през останалото време вятър ни вее на бял кон.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Защо интересните неща винаги се случват на другите ?

 16. 16 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 604 Весело

  [quote#3:"оstavime"]

  Кое му е "На живо"-то?! [/quote]

  Ами, че си жив. Ако беше метеорита от Армагедон, можеше и да не четеш Дневник

 17. 17 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  държава с толкова развит космически потенциал, не може да предупреди гражданите си за опасността...

  Русия не е държава.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 18. 18 Профил на Хри_Ло
  Хри_Ло
  Рейтинг: 466 Любопитно

  На видеата, които изгледах, се чуват доста експлозии, подобни на тези в Челопеч през 2008 г.
  С какво се обясняват те?
  Метеоритът е продължил да избухва дълго време след като е паднал ли?

 19. 19 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 639 Любопитно

  До коментар [#17] от "mtmvb":

  просто са го гръмнали в небето.представяш ли си паниката ако пуснат брейкинг нюз метеорит лети към вашия град.не е голям ама не се знае знае ли се...

  харпун
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Време е големите държави, а и общностите като ЕС например, да спрат да си ги мерят и да измислят обединена система за следене и унищожаване на такива тела. Това ако не искаме да последваме съдбата на динозаврите !
  Ще кажете пак Холивудски сценарий, ама момента е назрял, а мисля си, че и технологичната възможност за това вече е налице. Кажете каква иначе е файдата от разните МКС-та, сонди, совалки и прочее.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 409 Гневно

  Престанете с тези тъпи заглавия!!!

  "Ранени, на живо, метероит, ужас, ранени, в болница, паника, краят на света...."

  Няколко стъкла са пострадали от взрива, който е станал в атмосферата. На земята не е намерено едно парче досега.

 22. 22 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това е залпът на "Аврора".

 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  "От министерството на извънредните ситуации обясниха, че руските обсерватории не са имали информация за задаващ се метеор. Олег Марков от Московския държавен университет каза, че причината за това е, че небесното тяло е идвало откъм Слънцето. "Ние можем да регистрираме само скали, идващи от нощното небе"
  -----------------------
  Много са се разпасали. Те да не би да дебнат метеорите с голо око та слънцето им пречи? Така един им кацна на красная площадь преди време ама и той летял откъм Слънцето....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Май е чудо, че няма жертви...Не е зле световните сили да се впрегнат и положат усилия за предотвратяваннето на подобни неща, ако е възможно разбира се... Стига толкова глупости, оръжия и мерене на пиш...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Не е ли опасно за самолетите?

 26. 26 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#4:"alter_ego"]Ако е метър в диаметър и прави такива поразии, не ми се мисли какво би станало с 10 метра в диаметър!!! [/quote]
  Можеш сам да изчислиш.
  Енергията = половината от масата умножена по скоростта на квадрат.
  Получава се в Джаул при скорост метър за секунда и маса в килограми.

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Поличба. Русия си разхищава ресурсите за джобовете на неколцина олигарси, бой по канчетата от Космоса.
  Е, те и без това са свикнали на катаклизми, че и нас научиха.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#25:"hodounski"]Не е ли опасно за самолетите? [/quote]

  Ми нее, що да е опасно? Взривяващ се в атмосферата метеорит минава покрай (през) самолета. К'во да му е опасното?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 29. 29 Профил на tafe
  tafe
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "picko": а пък ние ще закриваме единствения си телескоп.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Любопитно
 31. 31 Профил на mithammer
  mithammer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  почна се ,това е само началото. А днес какво ще става?

 32. 32 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  1. Метеорът идва от посока Слънцето.
  2. Астероидът идва от обратната посока.
  3. Ъгълът на влизане в земната атмосфера и скоростта му са допринесли за поразенията (взривната вълна) и са засегнали толкова голям ареал.
  4. Дано не ни се случва, защото такова нещо ракета не може да го догони...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "mtmvb":

  От статията:

  "Олег Марков от Московския държавен университет каза, че причината за това е, че небесното тяло е идвало откъм Слънцето. "Ние можем да регистрираме само скали, идващи от нощното небе", допълни Марков."

  Обстоятелствата са били такива, че и развитият космически потенциал не е бил достатъчен. Прибързано е да заключаваме, че "Русия не е държава."

 35. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#26] от "dissident":

  Това, което казваш, е кинетичната енергия при движението. Ако нямаше атмосфера и тялото се удари в земята толкова би била освободената при удара енергия. В случая обаче освободената енергия трябва да е била повече, защото освен всичко тялото се е загряло от триенето в атмосферата и се е взривило.

 36. 37 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#26:"dissident"]Енергията = половината от масата умножена по скоростта на квадрат. [/quote]

  А защо да не е по Айнщайн:
  Е= м.с2 (масата по скоростта на светлината на квадрат)?
  Само питам...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 37. 38 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#29:"tafe"]а пък ние ще закриваме единствения си телескоп. [/quote]

  С единствения ни телескоп в борбата против падащите метеорити. Гениално!

  П.С: Телескопът не трябва да се закрива по други причини...

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 38. 39 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#31:"mithammer"]почна се ,това е само началото. А днес какво ще става? [/quote]

  Ще се пие, как какво, петък е все пак.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 39. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#23] от "venci4":
  Е слънцето да не би само светлина да излъчва?

  Това няма как да бъде свалено с ракета бе хора...


  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 466 Весело

  Добре, че не се случи на 22.12.2012, че кой знае колко хора щяха да пукнат от инфаркти

 42. 43 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 466 Неутрално

  като казваха че големия астериод няма да удари земята някой удобно е пропуснал да каже че има вероятност подобни малки парчета да се завъртят насам и да направят малко пушилка.

  Този астериод се е пръснал в атмосферата така че дори не говорим за удар , както го дават по филмите.

 43. 44 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е шега работа ...
  Братушките нали се пишат космическа нация, как не за го предвидили това ?!

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 44. 45 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"alter_ego"]Ако е метър в диаметър и прави такива поразии, не ми се мисли какво би станало с 10 метра в диаметър!!![/quote]

  Днес около Земята,ще мине астероид с диаметър 45 метра,за който казаха,че при евентуален удар би унищожил напълно град колкото Лондон и се равнявал на силата от 1000 атомни бомби.

 45. 46 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#31:"mithammer"]А днес какво ще става?[/quote]

  Спокойно.
  Жената ще пържи кюфтета, аз ще наточа малко червен пелин против уплах.
  Иначе няма да мога да доживея до неделя, за да гледам "Под прикритие"...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 46. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#36] от "teridan":

  Има само една формула за изчисление и е без условности.
  В атмосферата енергията намалява поради намаляване на скоростта. Енергията е огромна. Метеорите навлизат в атмосферата със скорост между 20 и 80 км за секунда. Взривяването не е освобождаване на енергия а консумиране от енергията. Енергията се трансформира в топлина и метеора се "взривява", разпада.
  "В случая обаче освободената енергия трябва да е била повече" Не може да е "повече". Колкото се е генерирала от скоростта, толкова е.

 47. 48 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#37:"Депутат 241"]А защо да не е по Айнщайн:
  Е= м.с2 (масата по скоростта на светлината на квадрат)?
  Само питам...[/quote]
  Няма нищо общо с превръщането ма маса в енергия. Формулата на Айнщайн се отнася до ядрените реакции. Ако едно ураново ядро се раздели например на криптон и барий, теглото на получените две нови ядра е по-малко от теглото на изходното ядро уран (дефект на масата). Изчезналата маса се превръща в енергия. Тук няма никакви ядрени реакции - просто обикновен взрив при който маса не се губи.

 48. 49 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#46:"Депутат 241"]Спокойно.
  Жената ще пържи кюфтета, аз ще наточа малко червен пелин против уплах.
  Иначе няма да мога да доживея до неделя, за да гледам "Под прикритие"... [/quote]

  Хахахахаах ++

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 49. 50 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#43:"olelemaiko"]като казваха че големия астериод няма да удари земята някой удобно е пропуснал да каже че има вероятност подобни малки парчета да се завъртят насам и да направят малко пушилка.

  Този астериод се е пръснал в атмосферата така че дори не говорим за удар , както го дават по филмите. [/quote]

  ...

  Счупи ми се тъпомера. Искам нов.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 50. 51 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Все други се уреждат! На нас нищо не ни пада от небето.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 51. 52 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Челябинският метеорит е доказателство за причината за последствията от Тунгуския метеорит- за който считаха че може да е в резултат от някакъв вътрешноземен взрив - сега това е история През 1908 г тунгуският метеорит поваля гори на площ колкото България Добре че е бил в албсолютно незаселени сибирска тайга иначе е имал мощността на няколко бомби като тази от Хирошима

 52. 53 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  Имашл и поне малка идея това с каква скорост се движи това? Те една ракета не могат да прихванат та метеорит ли. Природата си знае работата. Поредния ти коментар който показва че си не.....лен не само по политически теми!

 53. 54 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#47] от "dissident":

  Да не би да искаш да кажеш, че ако едно тяло (да речем съставено от килограм барут) се взриви, няма да се отдели никаква енергия, защото не се движи, т. е. при нулева скорост кинетичната му енергия е нула и няма какво да се превърне в енергия?

 54. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#53] от "ръмжо":

  Разбира се че могат да прихванат метеорит с ракета. Необходимо е да бъде открит достатъчно далеко.
  То е като да удариш летяща бейзболна топка с тояга. Не е нужно да движиш бързо тоягата. Необходимо е само да я псотавиш на пътя на топката.

 55. 56 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#46] от "Депутат 241":
  Дай ми свинско и винско, па чекай да дойде метеорита

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 56. 57 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#54] от "teridan":

  Придържай се към дискусия с колегите дето говорят за кюфтета, свинско и вино.

 57. 58 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski": Опасно еразбира се и за колоездачите също,а имат лошия късмет да ги целне

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 60 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#48] от "teridan":

  При деленето много малка част от изхода (под 5% по спомен) е чистото лъчение, останалото е кинетичната енергия на фрагментите.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 60. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  ПЛАНЕТАРНА ПРОТИВОМЕТЕОРИТНА ЗАЩИТА е необходима поне за по-големите от 4 метра тела ито ВЕДНАГА !!!
  Бил е "малкия дявол" ... и пада извън населено място.
  ... Ако беше нещо по- голямо, можеше да натисне RESET на цялата цивилизация.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 62 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Това е пълно с доста видео и снимков материал:

  http://zyalt.livejournal.com/722930.html

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 64 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#55:"dissident"]Разбира се че могат да прихванат метеорит с ракета. Необходимо е да бъде открит достатъчно далеко. [/quote]
  Разбира се, че метеорит не може да бъде прихванат с ракета. Съвременните ракети за ПВО са предназначени за прихващане на самолети и могат да прихващат и да бъдат насочвани при определени скоростни параметри. Те достигат височина двадесет и няколко километра, а радиолокационната станция, която целеуказва въобще не може да захване и да следи метеорит. Станцията за насочване на ракетите още по-малко.

 64. 65 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#54] от "teridan":

  Барута има потенциална енергия на химичното превръщане (окисление), метеуритите по структура са сходни с гранита и/или желязото. Факта, че досега не сме виждали гранит и желязо да се взривяват говори за това, че в тях няма запасена потенциална енергия на химично или ядрено превръщане.

  ПП: Радиуса и естеството на пораженията говори за това, че отелената при взрива на метеорита енергия е била с еквивалет от малко под половин тон ТНТ или малко над 1500 МегаДжаула. Сега, ако се знае скоростта е лесно да се изчисли и колко е била масата на метеорита, по дадената от колегата по горе формула (ако допуснем, че скоростта е била към 14 км/с (метеорита е срещал Земята), то масата му е била 30-50 кг(с отчитане на забавянето му в горните слоеве на атмосферата)).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 65. 66 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#3] от "оstavime":http://videochat.corriere.it/index_H2401.shtml?c=H24_1
  Ето на живо

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 66. 67 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#65] от "petka":

  Напротив, сложи пръчка желязо в среда от чист кислород и ще видиш, че гори като клечка кибрит. Метеорита при високата температура, която достига в атмосфера със съдържание на кислород гори и се взривява. Това си е енергията на едно взривяващо се тяло, прибавена към кинетичната енергия на движение.

 67. 68 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#48] от "teridan":
  Е=м.с2
  Уравнението в теоретичната физика и по-конкретно в специалната теория на относителността отразява становището за равнопоставеност на енергия и маса.
  В тази формула "с" е квадратът на скоростта на светлината във вакуум, "Е" е енергията, измерена в джаули, а "м" е масата, измерена в килограми. Стойността на е 299 792 458 метра в секунда.
  Макар много популярна, формулата често е интерпретирана неправилно или неразбрана. Трябва да се отбележи, че "Е" е енергията на покой, а "м" е масата в покой. Еквивалентността на маса и енергия означава, че всяко тяло, което има маса, има съответна енергия, отговаряща на тази маса.
  За скоростта и масата има друго съотношение, но с тази клавиатура не мога да го изпиша в момента.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 68. 69 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  Такива неща стават често. Рядкост е да се случи над населено място. Споко.

  "...по данни от западните страни, където има много апаратура за наблюдение на звездното небе - професионална и аматьорска - болиди има веднъж месечно."

  http://en.wikipedia.org/wiki/Don%27t_Panic_(The_Hitchhiker%27s_Guide_to_the_Galaxy)#Don.27t_Panic

 69. 70 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#68:"Депутат 241"]До коментар [#48] от "teridan":[/quote]

  Забравих да вметна, че Теорията на относителността не е създадена за ядрени реакции, а за пространство-времето.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 70. 71 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#64] от "teridan":

  Внимавай да не те блъсне трамвай. Ще има да се чудиш ти ли го прихвана, той ли те прихвана.

 71. 72 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":
  Ако към Земята се е залетял астероид с прилична маса и скорост и най съвършената човешка система и бомба не може да го спре
  Нито науката ни е толкова напреднала,колкото си мислим, нито сме толкова вездесъщи за колкото се имаме.Реши ли природата да ни заличи, ще го направи със замах и за секунди.Вроятно е и да не разберем как е станало, щото ще сме се разхвърчали из всемира под формата на атомни частици.
  Дори Земята може да ни погуби за няколко минути.

  На 12 май с 27 номер
 72. 73 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#67] от "teridan":

  За щастие атмосферата ни съдържа и около 70% азот, който при високи температури се окислява от кислорода във въздуха ОТНЕМАЙКИ енергия, така, че химическият "принос" в енергията на метеоритния взрив може да се пренебрегне. Освен това виж послеписа.

  ПП: Железните метеорити са доста по малко от каменните...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 73. 74 Профил на us_army
  us_army
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е HAARP на лошите, американски империалисти, които искат да изтребят мирния, пиян народ на Русия.

 74. 75 Профил на wild.barn
  wild.barn
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "Это конец света доставленный почтой России"
  "все говорили "господь жги", получите. шах и мат атеисты "
  Медведев: "метеоритный дождь может быть символом Красноярского экономического форума" - это, кстати, не шутка! Он так и сказал.
  Самая гениальная версия была от пенсионерки–соседки, через 4 минуты после взрыва. "Да,это наркоманы какие–то"
  "В Челябинске несанкционированный метеоритинг."
  "Ничего так не бодрит, как с утра метеорит"
  "Челябинские мужики настолько суровы, что будильник у них — метеориты."
  "Жители Челябинска уже начали разбирать суперспособности."
  "Обычный Челябинский дождь"
  "На фоне прошлых неудач, Роскосмос отчитался об успешном запуске метеорита."

 75. 76 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  И едно уточнение за правилната употреба на някои термини в статията:
  "При значителна маса и сравнително малка скорост едно метеорно тяло може да не се разпадне и разсее изцяло в атмосферата; частта от него, достигнала земната повърхност, се нарича метеорит."

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 76. 78 Профил на Хри_Ло
  Хри_Ло
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "Реконструктор":

  И какво те навежда на тези мисли?

 77. 79 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 982 Любопитно


  Падналия метеорит в Русия заснет случайно при падането!

  http://vbox7.com/play:eafb1ede0c

 78. 80 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Дневник,че падането на метеорита в Русия е интересна новина няма никакво съмнение.Това личи и от активността на участниците във форума. Интресна е и новината за присъдата на "националния герой" Брендо. Но вече няколко други новинарски агенции публикуваха една друга,макар и не чак толкова интересна новина-последните резултати на три наши социологически агенции за електоралните нагласи у нас. Надявам се и вие да ги публикувате в следващите няколко часа !

 79. 81 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "12:17 ч. - Властите в Челябинск смятат, че първоначалният силен взрив, който предизвика повечето щети, е станал на височина от 10 километра, съобщи Reuters."
  Някак си най-непрофесионално имам усещането,че Корейската ракетна програма е дошла на гости на братския руски народ.Как ей тъй на се взривява от само себе си хвърчащото парче космическо желязо?Питам си се най-лаишки..

 80. 82 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И разбира се веднага почнали митовете как го били взривили от красная армия... Такова нещо нито може да се засече, нито има с какво да се удари

 81. 84 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е само началото. В книгата Откровение, последната книга от Библията е написано всичко, което има да се случи. Така че се пригответе. Скоро Господ Исус се връща, както е обещал.

  Откровение 8 глава:
  7 Първият ангел наду тръбата си и над земята бяха хвърлени град и огън, смесени с кръв, и изгоря една трета от земята, една трета от дърветата и цялата зелена трева.

  8 Вторият ангел наду тръбата си и тогава нещо, подобно на пламтяща огромна планина, бе хвърлено в морето и една трета от него се превърна в кръв. 9 Умря една трета от живите същества в морето и една трета от корабите бе унищожена.

  10 Третият ангел наду тръбата си и огромна звезда като горяща факла падна от небето върху една трета от реките и върху водните извори. 11 Името на звездата е пелин и затова една трета от водата се превърна в пелин и много хора, които пиха от тази вода, умряха, защото тя беше станала горчива.

 82. 85 Профил на boi4ka
  boi4ka
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#15] от "selectionneur":

  Доста неуместен, да не кажа глупав коментар.

  Много е интересно да ти се счупят стъклата от удърна вълна и то породена от разпадането на метеорит в атмосферата...

  Айде сега си представи, че другия път това се случи над твоя прекрасен тих дом и помете теб, твоите роднини, съседи, съселяни и съседните села... Тогава може да ти е интересно!

  Да не дава Господ подобни неща да се случват!


  Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българските граждани.
 83. 86 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#32] от "Депутат 241":

  естествено, че не може да го до-гони, а трябва да се изстрелва срещу него (и то не едно, а няколко). ама ние немаме такъв софтуер ловим бас за изчисляване на траектория на метеорити и прочее. имаме технологии за филми обаче, ма на живо е по-яко, а? и както казват хората те разни неща в библията добре са описани, ама с толкова акъл и "космически програми" откъде може да се сетят за земна система за справяне с текива.

  освен това този е нищо, някви счупени стъкла, ако някое масивно чудовище се плюокне в океана, може да направиме няколко мощни планетарни завъртания и после верно никой няма да може да пише в дневник

 84. 87 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "olelemaiko":

  метеоритен дъждец

 85. 88 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Само не ми е ясно как точно в езеро е успял да падне? С тоя силен взрив и версията, че са го думнали военните би било по-логично - едва ли не, че са го насочили. Все пак какъв е шансът иначе с всичката суша наоколо да нацели точно езеро?

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 86. 89 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#86] от "bette":

  Номера е да се засече на достатъчно голяма дистанция от Земята в космоса, за да бъде отклонена траекторията му. Технологиите съществуват, желаещи да финансират такава програма липсват.

 87. 90 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#87] от "bette":това си беше истинска бомба! Най-лошото е- че не е бил засечен от нито една земна система за ранно предупреждение

 88. 91 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дневник, махнете го това вероятно място на падане на метеорита... Това е в Тюрменистан и е природно явление, което се наричат Портите на ада...

  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B0

 89. 92 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Почта России наконец-то доставила метеорит, а должны были 21.12.12 привезти!

 90. 93 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 409 Неутрално
 91. 94 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 971 Неутрално

  " Вероятното място на падане на метеорита

  [YouTube]"

  Дневник, това не е мястото на падане. Проверявайте информацията, която намирате в тубата.

 92. 95 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#88] от "Lord Dreadfort":кака уцелил езеро ли - амви че цял Урал и Сибир е половината в езера и блата - погледни картата Трябва някой да обясни защо Русия е толкова чест домакин на небесни удари - освен огромната територия има и някаква странна експозиция

 93. 96 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дано не е прелюдия към астероида ,който предстои да мине покрай Земята.

 94. 97 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#84] от "enderchr":

  +++++++

 95. 98 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 466 Весело

  Ех, ако ни тресне метеорит, поне има какво да оставим на следващите динозаври: едни хуууубави магистрали и спортни зали, та да си джиткат на воля и спокойно да си пасат ГМО-то...

 96. 99 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#90:"richardnixon"]До коментар [#87] от "bette":това си беше истинска бомба! Най-лошото е- че не е бил засечен от нито една земна система за ранно предупреждение [/quote]
  Няма такива системи за ранно предупреждение за падащи метеорити. Ако случайно го забележат достатъчно рано от някоя обсерватория и изчислят траекторията му... Но при тези размери - едва ли.

 97. 100 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#51] от "др. Иванов":

  Да се благодариш на този на който се изповядаш,защото ако беше уцелил Козлодуй,дотук с България.Нема Бойко,нема Брендо,нема Цецо Кумецо или бездомния клошар.ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД ПРИРОДАТА,ЗАЩОТО Е УНИКАЛНА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK