Aстероид ще премине близо покрай Земята, според NASA и ESA няма опасност от сблъсък

Компютърна симулация на разстоянието на 2012 DA14 от Земята, към 12:49 ч. българско време.

© NASA

Компютърна симулация на разстоянието на 2012 DA14 от Земята, към 12:49 ч. българско време.Малък астероид, с размерите на половин футболно игрище, ще премине покрай Земята тази вечер. Небесното тяло ще бъде рекордно близко до планетата, около 27 600 км – по-близо от някои метеорологични и навигационни сателити и Международната космическа станция. От NASA заявиха, че няма никаква опасност астероид 2012 DA14 да падне на Земята и заради малкият му размер няма да може да се види с просто око.


Затова пък ще от агенцията обещават да предават на живо преминаването на астероида, което можете да гледате и в "Дневник". Очаква се астероидът да премине най-близко до Земята около 21:25 часа българско време. Явлението може да се види с добър бинокъл над Северна Европа, няколко часа след залез слънце, от юг, съобщава Европейската космическа агенция (ESA).


Видеосимулация на NASA за преминаването на астероида покрай Земята:
Астероидът 2012 DA14 е около 45 метра в диаметър и е първият обект, който ще премине безопасно толкова близо до планетата. През 1908 година в Тунгуска, Русия, пада астероид с близки размери.


Рано сутринта на 30 юни 1908 г. небесното тяло е навлязло в земната атмосфера със скорост, която учените изчисляват на близо 54 000 км/ч. При светкавичното си спускане, близо 100 милиона килограмовата космическа скала се загрява до 24 704 градуса по Целзий. Заради високата температура и налягане, на около 8500 метра от земната повърхност в небето над Сибир астероидът се взривява с енергията на 185 атомни бомби като тази, избухнала в Хирошима. Заради тази експлозия астероидът не оставя кратер, по-голямата част е унищожена.


 


Кометата е сравнително малко небесно тяло, което се движи в орбита около Слънцето, обикновено съставена от лед, прах, скални частици и минерали. Когато преминат близо до Слънцето, понякога придобиват кома – тънка времена атмосфера и опашка, които се формират заради влиянието на слънчевата радиация и слънчевия вятър върху ядрото на кометата.


За разлика от кометите астероидите са съставени от метал и скала, често съдържат и органични съединения. Те нямат кома и са смятани за много малки планети. Почти всички астероиди произлизат от астероидния пояс между Марс и Юпитер.


Метеорното тяло или метеороидът, е малко, твърдо небесно тяло, което се движи в междупланетното пространство. Той е с размерите на прашинка или на камък до около 10 метра в диаметър. По-големите обикновено се наричат астероиди.


Когато метеороидът навлезе в земната атмосфера, той създава явлението метеор, когато изгори в атмосферата. Метеорите са така наречените падащи звезди.


Ако обаче метеороидът не изгори напълно в атмосферата и се сблъска със земната повърхност се нарича метеорит.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK