Чешки медии: Скандалът в България може да свали директора на ČEZ

Чешки медии: Скандалът в България може да свали директора на ČEZ


Даниел Бенеш, главният изпълнителен директор на ČEZ, може да бъде отстранен, след като балканските инвестиции на чешката енергийна група се разпадат в ръцете му,  коментира пражкият делови всекидневник в. "Хосподарске новини".


Приходите преди облагането с данъци са около 2 милиарда крони, а ако изгуби лиценза за дейност в България загубите ще са 15 милиарда крони (малко над 590 млн. евро).


Проблемът на ČEZ в България е чисто политически и се усложнява от заплахи на опозицията за национализиране на двете български дружества
"Сигурен съм, че следващото заседание на Надзорния съвет ще поиска повече информация по събитията в България", заяви председателят на съвета Мартин Роман. Засега адвокати твърдят, че няма правни основания за отнемане лиценза на ČEZ . Но защитата на интересите на най-голямата компания в Централна Европа може да отнеме години, коментира "Хосподарске новини". Едва след като изчерпи процедурите на българското правосъдие, ČEZ може да се обърне към Съда на Европейския съюз.


Макар отнемането на лиценза да не може да стане без някакво обезщетение, проблемите на компанията в България могат да окажат осезаем ефект върху състоянието й. Освен това случаят има и символична стойност, защото в България бяха направени първите задгранични инвестиции на ČEZ . Ако бъде прекратена дейността на дружеството, това ще постави под въпрос изобщо смисъла да се инвестира на Балканите, допълва изданието.


"Според мен за съжаление в България разиграват политическа игра в албански стил. След като се случи в Албания (където бе прекратена дейността на ČEZ ), значи може да го пробваме и тук", коментира Карел Кабелка от Grant Capital. По негова преценка вероятността за отнемане на лиценза е съвсем реална.


Според Йожеф Новотни от банка Česka spořitelna, "ако ČEZ следва съответното законодателство, накрая ще се стигне до международен арбитраж, който ще се произнесе в нейна полза". Но той допълва, че проблемите в момента изглеждат доста сериозни заради уличните протести, настояващи да бъдат изгонени чехите от България.


Все пак Новотни допуска, че лицензът наистина може да бъде отнет не само заради политизирането на проблема, но и защото делът на ČEZ в българската икономика не е много голям (около 1.8% по негови твърдения), както и защото България и Албания са международно известни със слабото си прилагане на законите.


В редакционен коментар  "Хосподарске новини" отбелязва, че ČEZ не доставя електроенергия благотворително, както и че преди 7 години никой български премиер нямаше да атакува компанията.


Друго пражко издание - "Млада фронта днес", коментира, че чехите не бива да позволяват на България да прехвърля проблемите си на други държави и пита: "Наистина ли чешкият премиер Петер Нечас смята, че чехите трябва да дадат портфейлите си на всеки балкански грабител, който ги поиска?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK