Путин предупреди армията да се стегне заради външна заплаха

Владимир Путин

© Ройтерс

Владимир ПутинРуският президент Владимир Путин нареди на военни лидери в сряда да направят бързи подобрения във въоръжените сили по време на новия му президентски мандат, защото Русия трябва да попречи на всички опити на Запада да наклони стратегическия баланс на силите, съобщи "Ройтерс".


Думите на Путин отразяват все по-острите му позиции от както се завърна в Кремъл през май 2012 г.


"Правят се опити стратегическият баланс да бъде наклонен", заяви Путин, който като президент е главнокомандващ на въоръжениет сили. "Геополитическите динамики ни призовават за бърз и обмислен отговор. Руските въоръжени сили трябва да постигнат ново ниво на възможности през идните три до пет години", заяви президентът.
"Бойната подготовка не трябва да бъде отпусната, така че войници да знаят за "извънредните" учения шест месеца предварително... Тя трябва да е възможно най-подобна на истинските условия на модерното водене на бойни действия", подчерта Владимир Путин.


Руската армия има около 1 милион военнослужещи, но все още разчита в голяма степен на съветски оръжия и инфраструктура. Въпреки призивите на Кремъл армията да бъде превърната в професионална, наборната служба все още съществува.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK